stopni. Piec przez około półtorej, do dwóch godzin, aż mięso będzie miękkie. Pozostałą marynatą podlewać mięso podczas pieczenia. Na koniec dołożyć starte na jarzynowej tarce warzywa i udusić razem z mięsem.Po upieczeniu warzywa i cebulę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Powstanie gęsty jarzynowo - pieczeniowy sos, którego niczym nie trzeba będzie zagęszczać.Ja swoją pieczeń
Codzienna kuchnia niecodziennaryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym),ok. 1 łyżeczka cukru.Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim
Codzienna kuchnia niecodziennadzisiaj rzecz będzie o kaszy jaglanej czyli królowej kasz. Oraz przepis na kaszę jaglaną z warzywami w sosie teryaki, oraz o zapaleniu zatok, ucha, permanentnemu zaflegmieniu córki mojej osobistej, oraz cudownemu ozdrowieniu. Zanim wkroczyłam na drogę zdrowego odżywiania, byłam całkiem mainstreamowym konsumentem, i całkiem mainstreamową matką, której dziecko po...Królowa kasz czyli kasza jaglana z warzywami w sosie teryaki
Nie Bo Piekłodzisiaj dalej z cyklu lekko, owocowo i orzeźwiająco. Lipiec obfituje w tak fantastyczną ilość warzyw i owoców, a upalna pogoda nie sprzyja ciężkiemu gotowaniu, że codziennie przerabiam w kuchni jakieś warzywa i owoce, a niewiele gotuję. Pomysł na czerwony mus powstał z reszty porzeczek, na które nie było pomysłu....Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy is a post from
Nie Bo Piekłosię natrafić na świeże kwiaty karczochów, pyszniące się fioletem ze straganu. Zmotywowało mnie to do wykorzystania ich w kuchni. Jednym ze znanych mi przepisów, na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa, są właśnie muszelki (po włosku conchiglioni) faszerowane smażonym na klarowanym maśle karczochem w klasycznym włoskim sosie marinara. Jeżeli nie znajdziecie karczochów w formie świeżej, warto wykorzystać te w zalewie. Składniki(...)pół. Z połówki należy wyciąć kolczaste wnętrze zwane bródką. Jeśli nie opisałem tego jasno, to polecam zajrzeć na tę stronę, gdzie wszystko jest opisane krok po kroku. Obrane warzywo należy pokroić na cienkie paski i wrzucić do wody z cytryną, co zapobiegnie sczernieniu.Na patelni klarujemy masło. Następnie odcedzamy karczochy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy na patelnię i smażymy
Food Squareminut kolejny): najpierw marchew, seler i pietruszkę, później paprykę, a na końcu pora. Usmażyć do momentu, kiedy staną się miękkie i lekko chrupiące jednocześnie.Do gotowych warzyw wrzucić kurczaka oraz grzyby i doprawić do smaku sosem sojowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Do woka(...)sosem na środku. Wlać rozrobioną mąkę i szybko zamieszać. Gdy sos zacznie gęstnieć, wymieszać z całą zawartością woka.Na całym talerzu równomiernie rozprowadzić makaron, a na środek wyłożyć trochę warzyw z kurczakiem. Ozdobić różyczkami brokuła i posypać posiekanym szczypiorkiem. Jeść najlepiej pałeczkami :). Smacznego
Food Squarekroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki i posypujemy warzywkiem. Udka podsmażamy na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostały tłuszcz wykładamy warzywa i smażymy do zeszklenia cebulki. Przekładamy warzywa do naczynia tak, aby większa ich część znajdowała się pod udkami. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika
Maminek kulinarnyCałe danie powstanie na patelni.Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron.Składniki:-ok. 25 dkg karkówki-1 marchewka-1 cebula-2 ząbki czosnku-pół czerwonej papryki-5 pieczarek-kilka różyczek kalafiora-garść kapusty włoskiej-przyprawy ( barbecue, sól, pieprz)-olej do smażenia Mięso i czosnek kroimy w kostkę.Posypujemy przyprawami i solą.Skrapiamy(...)olejem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw. Dość grubo kroimy kapustę i pieczarki.W drobną kostkę kroimy marchew, cebulę i paprykę.Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części.Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso a następnie dodajemy marchew z cebulą. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustęa następnie paprykę i kalafior.Przyprawiamy
Maminek kulinarnypieprz, majeranek, ostra papryka-ząbek czosnku Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin.Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody a fasolę do miękkości. Ugotowane warzywa miksujemy do uzyskania jednolitej masy - musu. Do musu dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę.Na koniec smażenia dodajemy pokrojony
Maminek kulinarnypieprz, sól-ok. 1/2 kg wędzonych żeberek lub innej wędzonki-30 dkg kiełbasy-5 jajek-korzeń chrzanu-150 ml kwaśnej śmietany-cukier-1/2 l przygotowanego wcześniej zakwasu Warzywa ( z wyjątkiem chrzanu ) i przyprawy gotujemy, jak na rosół. Następnie odcedzamy warzywa a do bulionu wrzucamy naszą wędzonkę i gotujemydo miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy i obieramy
Maminek kulinarnyWiosenna surówka, prosta i smaczna.Składniki-pęczek rzodkiewki-kilka liści sałaty-szczypiorek-koperek-jogurt naturalny lub śmietana-sól Warzywa myjemy.Liście sałaty dzielimy na drobne kawałki.Rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek na drobno.Jogurt przyprawiamy do smaku i dosypujemy posiekany koperek. Do warzyw dodajemy jogurt i mieszamy
Maminek kulinarnybułka tarta-kilka suszonych grzybów-seler-por-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-listek laurowy-przyprawa Barbecue-sól, pieprz Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, warzyw, grzybków, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego. Gotujemy do miękkości mięsa. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek. Wątróbkę myjemy, czyścimy(...)ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę.Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue.Chwilę smażymy. Kroimy na kawałki gotowane i surowe mięso.Wątróbkę, mięso, warzywa i bułkę mielimy. Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Dokładnie uciskamy. Na wierzchu robimy wzorek
Maminek kulinarnyolej do smażenia-bułka tarta Filety kroimy na płaty. Delikatnie rozbijamy przez folie spożywczą. Przyprawiamy sola i pieprzem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw. Paprykę kroimy w wąskie paski a marchewka w słupki. Wodę solimy i przyprawiamy warzywkiem, zagotowujemy, wrzucamy marchewkęi gotujemy 5 minut. Dorzucamy umytą i pozbawioną(...)końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut. Zlewamy wodę a warzywa odsączamy. Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki. Zwijamy w rulony i spinamy wykałaczkami. Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy.Moczymy roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.Smażymy
Maminek kulinarnyzdejmujemy z patelni, pozostawiając na niej olej, na który wrzucamy mięso. Smażymy do zrumienienia. Posypujemy mąką, mieszamy i przez chwilę smażymy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Dolewamy wodę tak, aby zakryła mięso.Doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości
Maminek kulinarnyziemniaki3 gałązki selera naciowego2 litry bulionu warzywnegogałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuPrzygotowanie:W rondlu na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki i seler oraz łodygi selera naciowego.Następnie do warzyw dodaj bulion i gotuj około 30 minut.Kiedy warzywa będą miękkie zmiksuj całość do uzyskania gładkiego kremu.Dopraw solą, pieprzem i gałką. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarny