warzywa - 14856 przepisów (strona:273/991)

Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 175

żywienia człowieka i dietetyk z pasją, a także propagatorka zdrowego, mądrego i racjonalnego odżywiania. Opowiadała nam miedzy innymi o zaletach gotowania na parze. Tradycyjne gotowanie w wodzie np. warzyw pozbawia je sporej ilości ważnych składników mineralnych i witamin, a wodę przecież wylewamy. Dlatego doskonałym rozwiązaniem tego problemu jest gotowanie na parze. U nas w domu wszystkie warzywa zawsze

Kulinarne przygody Gatity
F... Faszerowana cukinia! 252

Warzywa to podstawa moich posiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :)Składniki:1 średnia

Kitchens Alphabet
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 173

1/2- papryka żółta, 1/2- cebula, 2-3,- kukurydza, 1/2 puszki, - ziarna "Ziołowo mi"- papryka zielona suszona,- chili,- pomidor, czosnek, bazylia,- pieprz ziołowy,- pieprz czarny,- domowa przyprawa z suszonych warzyw,- ser żółty, wystarczy niewiele./CIASTO:- 125 g mąki bezglutenowej chlebowej,- 125 g mąki bezglutenowej razowej Dunkel,- 75 ml wody,- 75 ml mleka,- 2 dkg drożdży,- 1/2 łyżeczki soli,- łyżeczka cukru(...)szczególnie C i beta-karotenu). Zawiera także flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając rakowi i chorobom układu krążenia. Papryka pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poprawia również odporność. Warzywo to nie tylko ma szereg właściwości zdrowotnych, ale przez niektórych uważane jest za afrodyzjak." (Opis PIĄTNICA)Kupisz ją tutaj: KLIKNIJ.POMIDOR, CZOSNEK, BAZYLIA:Wyśmienita mieszanka. Wszystko zgrane i zachęcające do wgryzienia

Wypisz Wymaluj
Pierwsza zupka z królika - po 6 miesiącu 225

pokroić na równe kawałki i gotować do miękkości.2. Polędwiczki piec w 180 C przez 20 minut(bez żadnych przypraw, soli itd) lub ugotować w oddzielnym garnku.3. Ugotowane warzywa zmixować z wodą w której się gotowały - trzeba ocenić czy zużyć całą, czy tylko trochę - do uzyskania pożądanej konsystencji. 4. Dodać posiekany drobno koperek, chwilę podgotować.5. Do małego garnka(...)wlać wodę do wysokości pół centymetra, zagotować z 2 łyżkami kaszy manny ciągle mieszając, aż zrobi się kleik (ok 3 minuty)6. Ugotowaną kaszę, mięso i oliwę dodać do warzyw i ponownie zmixować.7. Podać maluchowi odpowiednią porcję resztę zamrozić w torebkach do mrożenia mleka. :-) jest i pomocnik   Gryzak / ŻYRAFKA SOPHIEPodkładka

Matka Żywicielka
Surówka z pora 339

Składniki: ½ białej części pora 1 mała marchewka 1 małe jabłko 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa umyć i obrać ze skóry. Pora przekroić na pół i pokroić na cienkie pół talarki.  Marchewkę zetrzeć na tartce na małych oczkach,  jabłko zetrzeć  na grubych oczkach. Wymieszać. W osobnym kubeczku połączyć śmietanę z sosem. Dodać(...)warzyw. Dokładnie wymieszać. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami 425

Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor.Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie,  około 20 minut. Zupę  blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjna Sałatka Warzywna (Jarzynowa) 246

Tradycyjna Sałatka Warzywna to zbiór popularnych z polskich ogródków jarzyn złączonych w pyszną i idealną w smaku sałatkę. Różnorodność warzyw w niej zawarta przywodzi na pamięć klasyczne Babcine sałatki rozchwytywane na wszelkich przyjęciach rodzinnych.  Tradycyjna Sałatka Warzywna (Jarzynowa) - Składniki:3 marchewki1 pietruszka1/2 małego selera1/2 poracebula2 jaja1 ziemniak1 ogórek kiszonymałe opakowanie groszkumałe opakowanie kukurydzyok. 400 ml majonezu  łyżeczka(...)osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, a pora sparzyć wrzącą wodą. Jabłka ścieramy na tarce.Wszystkie składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę (pora możemy poszatkować w drobne paseczki).Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy kukurydzę, groszek, majonez i łyżeczkę musztardy. Przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli.Sałatkę przechowujemy pod przykryciem w lodówce.Moje posty

Słodka Strona
Tortilla z Krewetkami 185

Tortilla z Krewetkami w panierce z dodatkiem paluszków krabowych, oliwek, kaparów i warzyw to idealne połączenie oraz śródziemnomorski powiew smaków i aromatów. Alternatywa dla tradycyjnej tortilli w eleganckiej i wykwintnej wersji. Tortilla z Krewetkami - Składniki: (4 duże tortille)4 placki tortilli  (kupione lub domowe - przepis) 150 g krewetek100 g oliwekok. 150 g paluszków krabowychpołowa niedużej papryki czerwonejogóreksałata lodowa (dodatkowo(...)Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia - powinno to trwać nie dłużej niż ok. 1-2 minuty z każdej ze stron.Paluszki krabowe kroimy na mniejsze kawałki, warzywa siekamy.Środek każdej tortilli smarujemy ok. 1 łyżką majonezu, wykładamy wszystkie dodatki i zawijamy w kształt rożka. Tortilla dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.  Moje posty

Słodka Strona
Żeberka z soczewicą - costine con lenticchie 161

Soczewica jest najzdrowszą  rośliną straczkową spośród wszystkich znanych mi warzyw. Ostatnio wyczytałam, że zawiera taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Oczywiście jest bogata w wiele witamin i minerałów,  ale nie o tym chciałam dzisiaj napisać . Dzisiaj chcę zachęcić wszystkich, którzy nie próbowali jeszcze tego wspaniałego  warzywa do wprowadzenia

zielonacukinka
Zupa fasolowa babci Wiesi 184

można go wyjąć. Po wystudzeniu można go wykorzystać na kanapki lub do jajecznicy ;)Ugotowaną fasolę lekko obsmażyć na maśle. Niech tylko się zazłoci, to wystarczy. Do wywaru dodać rozdrobnione warzywa oraz podsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw. Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy doprawić pieprzem i ugotować w zupie kluski kładzione.Na kluski kładzione

Codzienna kuchnia niecodzienna
Letnie placki ziemniaczane 274

pietruszkę i seler obrać lub oskrobać, opłukać i zetrzeć również na średniej tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki i selera opłukać i posiekać. Wszystkie warzywa dodać do ziemniaków wraz z jajkami, mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.Ja lubię "bardziej złote

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa czosnkowa 173

sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały pieprz,sól,100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany,ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tymbaliki z karpia gotowanego na parze 142

najprościej ustawić durszlak na ciut większym garnku. (Do wody w garnku można dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie, żeby nadały rybie pięknego aromatu.)Ugotowaną rybę wystudzić.Obrane warzywa ugotować w wodzie (1 - 1,2 l.) z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i soli. Warzywa wyjąć, marchew pokroić w kostkę.Zimną rybę obrać ze skóry i ości - odrzucone elementy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa szczawiowa na maśle z jajkiem i młodymi ziemniakami z cebulką 402

śmietana.Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, słupki lub plasterki. Pora pokroić w półplasterki. W garnku stopić 2/3 masła, poddusić na nim warzywa. Zalać je wodą i ugotować do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać opłukany szczaw - przy dużych listkach można je najpierw przesiekać. Gotować na niewielkim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Indycze żołądki w sosie śmietanowo - musztardowym 159

dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i ziaren pieprzu. Żołądki gotują się dość długo, nie zniechęcajcie się :)Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i sól. Ugotowane żołądki wyjąć, wywar przecedzić. Śmietanę wraz z musztardą i mąką dokładnie połączyć, wlać do wywaru i mieszając zagotować. Do powstałego sosu przełożyć żołądki(...)gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą.Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!<Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania