warzywa - 14856 przepisów (strona:280/991)

Ciasto marchewkowe 4796

wolnego przedpołudnia postanowiłam go dzisiaj wypróbować. Nie zawiodłam się. Jest idealnie wilgotne, z chrupiącą skórką i co ważniejsze daje miłe poczucie rozgrzeszenia mimo jedzenia słodyczy: bo przecież marchewka to warzywo - warzywa są zdrowe ;) Może właśnie na to ciasto zdecydujecie się na Święta? Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru

Ciastkozercy
Zupka krem z dyni 165

kawałeczek pora 2 małe marchewki kawałeczek selera szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej , vegeta około 500 g dyni 4 łyżki masła 1 cebulka 3 łyżki śmietanki 30 % Wykonanie :   1. Warzywa obrać , umyć i pokroić w kostkę . Dynię obrać umyć i też pokroić w kostkę . 2. W garnku rozpuścić masło , dodać wszystkie warzywa i chwilkę podsmażyć nie przypalić. 3. Zalać wodą

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa dyniowa ze śliwkami i polędwicą łososiową 119

łyżki oleju lub oliwy smakowej, najlepiej z dodatkiem czosnku 2 łyżki masła Z dyni usunąć pestki i miękki miąższ, obrać ze skóry i pokroić na kawałki . Pozostałe warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Śliwki wypestkować i przekroić na pół. Warzywa, również natkę, umieścić w garnku, zalać wrzątkiem lub bulionem warzywnym. Gotować około 20 minut, dodać przyprawy. Zmiksować

Czerwień i błękit
Sajgonki z mieszanką orientalną 211

profilu Iglotex na FB. Głosowanie rusza 19 listopada. Na głosujących czekają nagrody - wystarczy zagłosować i napisać uzasadnienie swojego wyboru. Proste, prawda? Składniki: ok. 13 arkuszy papieru ryżowego 1 opakowanie warzyw na patelnię orientalnych firmy Iglotex 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1 opakowanie makaronu ryżowego 2 szalotki sos sojowy pieprz chili świeża kolendra olej do smażenia Wykonanie: Drobno posiekane szalotki podsmażyć(...)woku na 1 łyżce oleju. Następnie dodać mięso i podsmażać aż zrobi się "szare". Do mięsa dodać mieszankę warzyw orientalnych i wymieszać. Gdy wszystko się połączy, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i chili. Zestawić z ognia i dodać posiekaną kolendrę. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut pod przykryciem. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać

Pasja Smaku
Zupa ziemniaczana z pulpecikami mięsnymi 239

cebula 1/4 selera korzeniowego 1 łyżka masła pieprz sól  Kulki mięsne z majerankiem. 25 dag wołowiny zmielonej 1 jajko 1 cebulka 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Wykonanie. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Ziemniaki zalać wrzącym wywarem. Pozostałe warzywa przesmażyć na maśle i dołożyć do ziemniaków. Gotować 5 minut. Przygotować pulpeciki. Zmielone mięso, najlepiej wołowe, ale może być inne, połączyć

Kulinarny karnet Christophera
Krupnik na skrzydle 174

pęczak sól pieprz vegeta natka pietruszki 100 ml śmietana 18% Wykonanie: Skrzydła zalać zimną wodą, zagotować. Dodać ziele, liść i przyprawę do dań Kucharek. Po 0,5 godziny dodać warzywa i gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze kawałki, marchew w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, kaszę przepłukać wodą, dodać do zupy

Kulinarny karnet Christophera
KRUPNIK 140

kostki rosołowe - ziele angielskie (5 kulek) - owoce jałowca (2 kulki) - 3 liście laurowe - lubczyk oraz natka pietruszki - przyprawa kucharek - pieprz czarny Sposób przygotowania: Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy na tarce na grubym oczku. Ziemniaki kroimy w kostkę. Całość razem z przyprawami wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami(...)wody. Dodajemy przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy do miękkości warzyw i napęcznienia kaszy. Smacznego

Mentor Smaku
PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI 124

PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI Składniki: - 2kg karczku - 300g wątróbki drobiowej - 4 jajka - 4  marchewki - 3 pietruszki - 1 mały seler - 5 cebul - 6 ząbków czosnku - 2 kostki rosołowe - 3 łyżeczki gałki muszkatałowej - 10 ziaren ziela angielskiego - 7 liści laurowych - 6 łyżek bułki tartej - 3 łyżki kaszy manny - 1 łyżka masła - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" - słoik żurawiny Sposób przygotowania: Karczek włóż(...)jeden liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, jedną cebulę i ćwiartkę selera. Zalej wodą i rozpocznij gotowanie. Wszystko gotujemy do pełnej miękkości mięsa oraz warzyw. Kiedy wszystko jest już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól

Mentor Smaku
Trochę zapomniany już smak gołąbków 220

później i tak wszystko zmiksujemy), cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki i cebuli powinno być mniej więcej tyle samo. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy warzywa. Podsmażamy ok. 10 min., a następnie dodajemy passatę, przecier i wodę (tyle, by sos pozostał gęsty - ja dolałam ok. 250-300 ml) oraz przyprawy (sól i pieprz do smaku(...)łyżeczki cukru, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich). Całość dusimy aż warzywa zmiękną, dokładnie blendujemy (można użyć zarówno blendera kielichowego jak i ręcznego) i przecieramy przez metalowe sito. Sos przelewamy z powrotem do garnka, próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy i dolewamy wody. Odstawiamy na bok. (Jeżeli potrawę będziemy kończyć następnego dnia, to po ostudzeniu wstawiamy go do lodówki

Ratunku obiad
Risotto z kurczakiem i warzywami 148

Kochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne risotto z kurczakiem i warzywami :) składniki : 2 , 3 piersi z kurczaka około 1 szkl ryżu  kawałek pora 3 marchewki małe 1 cebulka szczypiorek suszony vegeta, pieprz, czosnek suszony , bazylia suszona   około 1 l  bulionu warzywnego Wykonanie :  Kurczaka umyć i pokroić w kostkę . Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę pokroić(...)kosteczkę Por pokroić w cieniutkie pół talarki  Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić kurczaka z warzywami , dusić około 15 minut. Następnie wsypać ryż i podlać 2 szklankami  bulionu warzywnego. Dodać przyprawy według smaku. Risotto podlać bulionem gdy za szybko odparuje . Gotować aż zmięknie ryż Rada : Ilość produktów możecie zmienić według swojego gustu. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Golonka z sosem musztardowym 303

minut. Marchewkę brać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej , cebulę i por pokroić w pół talarki. Na głębokiej  patelni rozgrzać około 4 łyżek oliwy  dodać pokrojone warzywa , oraz przyprawy ( sól , pieprz, zioła prowansalskie , Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut . Na warzywa wyłożyć golonki , podlać około 1 szkl wywaru z gotującego mięsa,   dusić pod przykryciem około

Sama słodycz i szczypta chili
Krupnik 214

bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Uwaga ! Kasza lubi wykipieć, więc warto pilnować zupy, lub lekko odsunąć(...)pokrywkę. Gdy warzywa będą miękkie krupnik przyprawiamy solą i pierzem, dodajemy masło. Podajemy posypany posiekaną natką

Kulinarne przygody Gatity
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 165

minut. Następnie kolejne 20 minut gotujemy (w świeżej wodzie). Jeśli grzybki zmiękną wyławiamy je. Nie wylewamy wody!!! Przyda się na koniec.  Grzybki kroimy na długie paseczki.  3. Warzywa. Cebulę kroimy w pióra, paprykę, marchew, kapustę i ananasa w paski. Smażymy na 2 patelniach: 1. Cebula z marchwią smażymy na jednej patelni. Pod koniec dodajemy paprykę. Dosłownie na minutę(...)wrzucamy grzybki - do połączenia smaków. (Patelnia z twardymi warzywami). Ta patelnia potrzebuje więcej czasu i uwagi. 2.  Kapustę wrzucamy na patelnię nr 2. Dorzucamy kiełki, pędy, kukurydzę, a na koniec ananasa. 4. Przyprawy na wywarze. Do wywaru z grzybków dodajemy przyprawy - na bogato. Pieprz czarny, papryki (słodka i ostra), odrobina vegety - najlepiej domowej i sos sojowy, jeszcze odrobina (bezglutenowcy

Wypisz Wymaluj
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 172

Arla Apetina - Czosnek i Zioła ". Nasi "goście" wpadli (jak smurfy w sidła Gargamela) ze "znajomymi".  SKŁADNIKI: * Biszkopt Bezglutenowy: - jajka, 4 - szpinak liściasty, świeży, 200 g - domowa mieszanka suszonych warzyw (do smaku). - czosnek, 3 główki - 1/2 szklanki oleju, - 1/2 szklanki masła roztopionego, - 2 szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół - owsiana bezglutenowa i mąka bezglutenowa na ciastka) - łyżeczka proszku do pieczenia(...)łosoś wędzony 200 gram - koperek, - oliwki zielone i czarne do dekoracji WYKONANIE: /Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./ 1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy domową mieszankę suszonych warzyw i łyżeczkę cukru - nadal ubijamy. 2. Gdy już mamy gęstą, puszystą konsystencję strumyczkiem dolewamy olej. Nadal ubijamy. 3. Następnie strumyczkiem dodajemy masło. Nadal ubijamy. 4. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem

Wypisz Wymaluj
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 177

same proporcje/ * nadzienie: - szpinak świeży, liściasty, 200 gram, - łosoś, filet, - serek ARLA APETINA Kremowy "Pesto i Rukola" - czosnek 5-6 główek, - masło, - jajko, - bazylia, - odrobina domowej mieszanki suszonych warzyw. WYKONANIE CIASTA: 1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól. 2. Składniki łączymy rozcierając. 3. Powoli dolewamy lodowatą wodę i zagniatamy (krótko i szybko - do połączenia(...)pozbyć się wody. Dodajemy trochę serka aby nadać mu lepszy smak i kremową konsystencję. Szpinak ma odparować. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (główkę-dwie) i odrobinę domowej mieszanki suszonych warzyw. Studzimy. 3. Łososia wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Oczywiście najpierw dajemy na niego roztopione masło i zawijamy w folię aluminiową. /Jeśli rybka nie należy

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania