ogórek wężowy 3 ogórki kiszone 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka liść laurowy ziele angielski pieprz sól 1 l wywaru mięsnego natka pietruszki 1 łyżka masła Wykonanie. Warzywa pokroić drobno i gotować w wywarze mięsnym. Ogórki kiszone i świeży zetrzeć na tarce, przesmażyć na maśle i pod koniec gotowania dodać do warzyw. Jeżeli mamy sok od ogórków kiszonych
Kulinarny karnet Christopherachipsy. Uwierzcie mi są przepyszne i jakie zdrowe. Składniki: duża marchewka duża pietruszka burak 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki oliwy ocet balsamiczny cynamon sól pieprz Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę posypujemy cynamonem. Buraka polewamy odrobiną octu balsamicznego. Pietruszkę łączymy z oliwą, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Warzywa rozkładamy na papierze do pieczenia
Brzuszki Łakomczuszkiłyżeczka cukru i soli, 1/2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżka musztardy ziarnistej, 1,5 szklanki olej rzepakowy - poza olejem wszystko zmiksować i po troszku dolewać olej w trakcie miksowania warzywa ugotować w łupinie, potem ostudzone obrać osobno ugotować ziemniaki w łupinie i też ostudzone obrać z ogórków małosolnych obrać skórkę i pokroić w kosteczkę warzywa i ziemniaki też pokroić
W Mojej Kuchni Lubięotrzymałam dzisiaj z portalu Doradca Smaku nagrodę za punkty: sokowirówka niebiesko - srebrna MES3000 - o dużej mocy 700W, możliwość wkładania przez otwór wlotowy całych owoców i warzyw bez konieczności ich krojenia ma duży otwór wlotowy - bezpieczeństwo użytkowania: silnik zaczyna pracować tylko wtedy, jeżeli urządzenie jest dobrze złożone - ma 2 stopnie prędkości: dla miękkich i twardych owoców - sitko ze stali szlachetnej pozwalające(...)dokładne wyciśnięcie soku z owoców i warzyw - łatwe czyszczenie - zdejmowane elementy nadają się do mycia w zmywarce ale i pod kranem szybko się myją od razu wypróbowałam działanie i zrobiłam sok z buraków i marchewki buraków o marchewek nie obierałam, tylko dobrze umyłam buraki miałam duże, więc je przekroiłam na pół i marchewki też faktycznie, sok się szybko wycisnął, demontaż
W Mojej Kuchni Lubięsosu do placków ziemniaczanych kości schabowe zalać wodą - zagotować i wodę wylać a kości opłukać teraz kości zalać odpowiednią ilością wody i gotować do miękkości - pod koniec gotowania dodać warzywa potrzebne do farszu ostudzone kości obrać z mięska - włożyć do pojemnika blendera z warzywami i wszystko zmiksować - obrać kości dokładnie, aby nie było kosteczek, to nóż blendera nie złamie się
W Mojej Kuchni Lubięusmażyłam małe placuszki bo nam takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby lub same do sosów, gulaszu ..............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu(...)ząbkowane, ostre ostrze z dobrej jakości stali co nie wygina się i jest pomocny w obieraniu, krojeniu warzyw, owoców i innych produktów i zostanie moim pomocnikiem krojenia, obierania
W Mojej Kuchni Lubięgotować z 20 minut dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, pomidory bez skórki i wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut na koniec dodać z rosołu warzywa pokrojone w talarki, wlać gęstą śmietanę słodką 18%, koperek i wymieszać, gotować bez przykrycia na większym ogniu z 3 minuty mieszając gulasz jest bardzo pożywny, rozgrzewający i smakuje z bułką(...)okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu, ma ząbkowane, ostre ostrze z dobrej jakości stali co nie wygina się i jest pomocny w obieraniu, krojeniu warzyw, owoców i innych produktów i zostanie moim pomocnikiem krojenia, obierania - również kroi mięsko surowe i super nadaje się do świeżych bułek
W Mojej Kuchni Lubiępodsmażać z 2 minuty wsypać pokrojoną paprykę słodką i podsmażać z 2 minuty mieszając umyte duże pomidory zmiksować w blenderze razem ze skórką na przecier i wlać do warzyw, do smaku dodać kucharka, pieprzu mielonego i wymieszać do warzyw włożyć pałki kurczaka i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu, na koniec dodać bazylię i koperek, gotować jeszcze
W Mojej Kuchni Lubięzagotowania /syczenie pary/ na małym ogniu gotować z 40 minut po tym czasie zdjąć z ognia szybkowar i zostawić na 30 minut-ciśnienie samo zejdzie, nie trzeba spuszczać mięso, warzywa wyjąć cedzakiem na talerz, wywar przelać do rondla i można zrobić sos zabielany mąką ze śmietaną na obiad nam smakuje ten indyk z warzywami na zimno do pieczywa............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięporcje): jedna duża cukinia 2 małe lub jedna duża cebula 500g pieczarek 2 czerwone papryki 60g ketchupu trochę oleju do podsmażenia cebuli + przyprawy: sól, pieprz, czosnek, słodka papryka Warzywa i pieczarki myjemy, paprykę obieramy. Wszystkie składniki kroimy, pieczarki w plasterki, a resztę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wsypujemy cebulę oraz pieczarki i dodajemy sól. Dusimy pod przykryciem(...)przez 10 minut, a następnie dodajemy resztę warzyw i przypraw. Całość dusimy jeszcze przez co najmniej 20 minut (aż pieczarki i cebula zmiękną). Na koniec dodajemy ketchup i zostawiamy jeszcze na 2 minutki. Nakładamy do miseczek i delektujemy się wspólnym posiłkiem
Kuchenny Skrawek Niebaczerwona średni batat lub 2 ziemniaki 1/2 szklanki bulionu warzywnego limonka 1 cm świeżego imbiru olej do woka sól, pieprz dodatkowo: ryż jaśminowy, kolendra lub bazylia do dekoracji Wszystkie warzywa pokroić w dużą kostkę. W woku rozgrzać olej na dużym ogniu, wrzucić cebulę i mieszając podsmażyć ją do miękkości przez 2-3 minuty. Dodać czerwoną pastę curry oraz starty(...)około 2 minuty, aby uwolnił się aromat. Dodać cukinie, paprykę i batata, wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i podgrzewać przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wlać mleko kokosowe i wycisnąć sok z limonki, pogotować jeszcze kilka minut do zagęszczenia potrawy. Doprawić sola i pieprzem. Przełożyć na talerze i udekorować bazylią lub kolendrą. Podawać
wyzwania kuchennesól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendra makaron ryżowy Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz kawałek startej na tarce skórki z cytryny lub limonki i starty imbir (w paseczki). Po chwili przekładamy warzywa do kurczaka
prawdziwe jedzenieDynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które możemy wykorzystać do zup, farszów, dodawać do mięs , klusek , a nawet ciast. Żeby zatrzymać dynię na dłużej, warto w sezonie przyrządzić z niej puree, które możemy wykorzystać zimą do naszych ulubionych dań. SKŁADNIKI Dynia :) Trudno powiedzieć, ile puree wyjdzie z danej dyni - bo zależy to od zawartości wody :) U mnie wyszło mniej więcej(...)szklanka puree z 800g dyni (całej , ze skórą i pestkami) PRZYGOTOWANIE Dynię kroimy na kawałki (ćwiartki, ósemki lub mniejsze - w zależności od wielkości warzywa). Usuwamy pestki i włókna pozostawiając skórę i zwarty miąższ. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut, aż dynia
Moje Kuchenne RewelacjeJako mały dzieciak nie lubiłam szpinaku, czy innych zielonych warzyw. Wszystko co było zielone było "be"! A teraz!? Uwielbiam wszystkie warzywa! Tym razem mam dla Was coś do wędlin lub na chlebek. Super sprawa nawet na przyjęcie! Polecam. Zielony dodatek do wędlin - czyli szpinak inaczej 1 worek szpinaku mrożonego (rozdrobniony!) 2-3 cebule ok. 10 rzodkiewek przyprawa
Kuchnia moimi oczamikilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część(...)ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca, na samym końcu różyczki kalafiora. Gotujemy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu z kawałkami mięsa. Zapraszam
Moja smaczna kuchnia