Dodawanie warzyw do wypieków, kiedyś mało popularne, dziś już nikogo nie dziwi… Bo kto nie lubi ciasta marchewkowego? O pysznych, dyniowych wypiekach nawet nie wspomnę..:) Niestety, chyba mniej popularna w wypiekach jest jeszcze cukinia. Mam jednak nadzieję, że dzięki temu przepisowi na to pyszne i bardzo wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią – znalezionemu u Oli, chętniej teraz sięgnięcie(...)warzywo Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z cukinią :)!Ciasto czekoladowe z cukiniąSkładniki:3 jajka180 g cukru100 ml oleju250 g mąki50 g kakao1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 łyżeczki cynamonu150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady400 g startej na dużych oczkach cukiniiMasa:500 g serka mascarpone /w temperaturze pokojowej/100 g gorzkiej czekolady1 czubata łyżka kakaoszczypta soli3 łyżki cukru pudruTortownica
UgotujmyTo.plzacząć od swojej ulubionej zupy pieczarkowej? :) Mam nadzieje, że kogoś uda mi się nim skusić... Przygotować 1 litr bulionu. Można to zrobić na kawałku mięsa, z dodatkiem warzyw, ale można również prościej - z wykorzystaniem gotowych kostek bulionowych. Ja zawsze gotuję bulion sama, ponieważ wydaje mi się, że baza w każdej zupie jest najważniejsza. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki(...)pokroić w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Tak przygotowane warzywa z połową ilości pieczarek przełożyć do rondelka. Zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 minut. Resztę pieczarek podsmażyć na rozgrzanym maśle, a następnie dodać do zupy. Wymieszać. Śmietanę rozmieszać
Świat Domowej Kuchnibulionu1 opakowanie mrożonych warzyw 1 opakowanie mrożonego kalafiora 3 ziemniaki1 szklanka śmietany 18%posiekany koperek Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana jest również przez najmłodszych.Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować
Świat Domowej Kuchniuniwersalna, że pasuje praktycznie do każdego obiadu z dodatkiem mięsa.Kapustę pekińską poszatkować w drobne paski. Marchewki obrać - a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oba warzywa połączyć w jednej misce. W osobnym naczyniu przygotować sos. Majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz przyprawy połączyć razem i dobrze wymieszać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Podawać bezpośrednio
Świat Domowej Kuchnisłodką papryką. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor.Cebulę pokroić w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.Do usmażonego mięsa dodać warzywa i podsmażyć na patelni, następnie dodać fasolę i kukurydzę. Całość smażyć około 5-7 minut.Sos neapoli Knorr połączyć z wodą, wymieszać i zagotować w rondelku.Następnie wlać go na patelnię(...)mięsem i warzywami. Gotować wszystko razem do odparowania płynu. Po zdjęciu patelni z ognia dodać posiekaną świeżą kolendrę.Tortille zrumienić na suchej patelni, następnie nałożyć na każdą z nich powstały farsz i zawinąć jak krokieta. Następnie ponownie podsmażyć gotowe burrito na suchej patelni, do uzyskania rumianego koloru.Podawać przekrojone pod kątem na pół.Inspiracja: przepisy.pl
Świat Domowej KuchniLekko złocimy cebulę … dodajemy wędlinę. Chwilę razem podsmażamy. CAŁOŚĆ: Ciasto smarujemy sosem pomidorowym ( ja posmarowałam bardzo cienko , gdyż tak lubię , Wy możecie śmiało dodac więcej ). Układamy wędlinę i warzywa. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni
Ostra na Słodkotemu na obiad – bardzo udanym!Już po chwili musiałam zrobic kolejne porcje , bo bez dokładek się nie obyło! Wykorzystałam makaron Lubella nr. 40 , który sprezentował mi BDSklep.pl i warzywa z lodówki – w ruch poszła kukurydza , cebulka i czerwona papryka. Składniki :- makaron „uszka” ( Lubella nr. 40 ) – ok. 250 g– kukurydza – 150 g– masło(...)Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle przez ok. 5 minut. Dodajemy kukurydzę. Śmietanę , mąkę , żółtka i szczyptę soli dokładnie razem mieszamy. Dodajemy warzywa i ugotowany makaron. Mieszamy razem i doprawiamy do smaku pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy średniej wielkości placuszki. Smażymy po kilka minut w każdej strony. Podajemy solo
Ostra na Słodkokolejny przepis z serii tych błyskawicznych! Można do niego wykorzystać to , co zostało nam lodówce po Świętach , tak by nic się nie zmarnowało! Wędliny … mięso … warzywa … makaron … i wszystko to , na co tylko macie ochotę! W pół godziny możemy się cieszyć pysznym obiadem! SKŁADNIKI:KOTLETY:- makaron ( ja użyłam łazanek ) – 200 g– dowolna wędlina(...)Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz drobno pokrojone mięsa i wędliny. Solimy , pieprzymy i chwilkę razem smażymy. Ostawiamy do ostudzenia. Makaron drobno kroimy i mieszamy z mięsem i warzywami. Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą. Wyrabiamy masę ( jeśli będzie za rzadka dodajemy jeszcze bułki tartej ). Formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony
Ostra na Słodkoprzyszłości!Stoły wypełnione przeróżnymi przysmakami przyprawiały o zawrót głowy – mogliśmy szaleć do woli – chyba każdy to przyzna : przesadziliśmy!!! :D Przepyszne , aromatyczne ryby … mięsa … sałatki … warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!!Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące(...)warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik … tarta z truskawkami … i delikatna pana cotta( Mama dodatkowo delektowała się tiramisu i sorbetem z owocami :D ) Z pełnymi brzuchami wyruszyliśmy do swoich pokoi! Nie wiem jak inni , ale ja padłam jak zabita!! W sobotę wczesna pobudka … przepyszne śniadanie( nie byłabym sobą , jakbym nie zjadła michy pełnej chrupiącego
Ostra na Słodkonajważniejszą rolę.A odgrywa to co najbardziej lubię – jedzenie! :DPrzeszklona lada oferuje nam przysmaki nie tylko na słodko , ale też wytrawne.Ciasta , muf finy , babeczki , z kremami , wafelkami , ale też warzywami i składnikami dla dbających o figurę.Co ważne?Można tu znaleśc duży wybór przysmaków bezglutenowych!!!Wszystko czytelnie opisane , dzięki czemu wiemy na co możemy się skusić , bez obaw(...)popularne i lubiane w tym miejscu koktajle i szejki.Wybór taki , że głowa boli i każdy znajdzie coś dla siebie – mamy mocno słodkie …. Słodkie , mniej słodkie … z dodatkiem warzyw i przeróżnych owoców.Wszystko przygotowywane jest przy Tobie , na świeżo na poczekaniu.Sprawne ręce zza lady w ciągu kilku minut wyczarowywują dla nas nie tylko pięknie wyglądające , ale nie i niesamowicie smaczne
Ostra na Słodkoodsączyć, nawet lekko odcisnąć ręką. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, przestudzić.Jajka wymieszać z mąką, dodać śmietanę, stopione zimne masło, ser, cebulę i czosnek .Ugotowane warzywa zmiksować i przełożyć do oddzielnych misek. Do każdej części dodać po 1/3 masy śmietanowej, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową. Każda z części powinna mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSoczewica jest najzdrowszą rośliną straczkową spośród wszystkich znanych mi warzyw. Ostatnio wyczytałam, że zawiera taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych. Oczywiście jest bogata w wiele witamin i minerałów, ale nie o tym chciałam dzisiaj napisać . Dzisiaj chcę zachęcić wszystkich, którzy nie próbowali jeszcze tego wspaniałego warzywa do wprowadzenia
zielonacukinkaśrednie cebule 1 duży por 1 marchewka 1 kostka rosołowa 1 ząbek czosnkuziele angielskiepieprz w ziarenkach liść laurowy jarzynka Warzywa obieramy i myjemy Marchewkę kroimy w kostkę Cebulę i pora kroimy w piórka W tym samym czasie zagotowujemy wodę Do gotującej wody dodajemy kostkę rosołową i rozpuszczamy(...)jąTeraz wrzucamy pokrojoną marchewkę, pora, ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko gotujemy Na patelni rozgrzanej z masłem podsmażamy cebulę i dodajemy ją do gotujących się warzyw Wszystko razem gotujemy ok 40 min Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku jarzynką Odstawiamy zupę aby przestygła i potem miksujemy blenderem aby powstała nam zupa krem
Klaudynkowa kuchniaopakowaniu.W wok rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim marchew, paprykę oraz szalotkę, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Na koniec dodajemy ananasa. Smażymy jeszcze chwilę. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną zieloną część dymki, sezam oraz warzywa
Mania Gotowania