Zimą najczęściej dodatkiem do dań obiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone . Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera albo otworzyć słoik kiszonych ogórków . Ale lubię mieć coś awaryjnego czyli jakiegoś gotowca. I dlatego dzisiaj przepis na prostą i smaczną sałatkę z białej kapusty, którą pakuję do słoików(...)razie czego mam pod ręką. Czy Wasza spiżarnia już zaopatrzona na zimę ? Może w zakładce PRZETWORY znajdziecie jeszcze jakiś pomysł na warzywa, grzyby lub owoce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDanie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa. Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa Mięso kroimy na kawałki ... dalej
w kuchni i w ogrodzieMoże na zdjęciu nie wygląda zbyt pysznie , ale zapewniam ,że było smacznie.. cebula cukinia pomidory marchewka koncentrat pomidorowy kiełbasa olej listek, ziele dowolne przyprawy sól, pieprz Pokroić warzywa-cebulę w krążki, cukinię na kawałki, pomidory i marchewkę w kostkę i paprykę też w kostkę..W rondlu rozgrzać olej , wrzucić cebulę i zeszklić., dodać marchewkę , kiełbasę, pomidory i dusić(...)końcu dodać cukinię i dusić na wolnym ogniu ,aż warzywa będą miękkie.Dodać także koncentrat pomidorowy.Doprawić do smaku i chwilę podgrzać
Moje domowe kucharzenieProsty i łatwy w wykonaniu przepis. Mięso jest soczyste i kruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny. Składniki - 80 dag schabu - 30 dag małych marchewek - 60 dag małych ziemniaków - zioła prowansalskie, słodka mielona papryka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz(...)oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 200 o C, następnie 25 minut w temperaturze 180 o C. Warzywa wymieszać z olejem na którym podsmażał się schab, przełożyć do mięsa i piec 30 minut w temperaturze 180 o C i na koniec 10 minut w temperaturze
Świat SmakuRumiane jabłka, pachnące śliwki, dorodne mięsiwa, jędrne warzywa... To wszystko nasze. Najlepsze, bo polskie! Od dziś zamieniamy popularne przysłowie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" na "Cudze chwalicie, SWOJE KOCHACIE " ! Zachwycamy się produktami z zagranicy, wszystkimi delikatesami i towarami z górnej, wdawałoby się, półki, które aby trafić na nasze stoły, pokonują setki czy nawet tysiące kilometrów. Przy okazji przegapiamy(...)właśnie tych ekologicznych, bezpośrednio lub za małym pośrednictwem od lokalnych producentów, czyli malutkich firm, gospodarstw, a czasem nawet osób prywatnych. Zaczynamy doceniać stragany i bazary ze świeżymi owocami i warzywami, sklepy rybne z rybami znad polskiego morza, mięsne czy drobiarskie, gdzie dostaniemy mięsiwo dokładnie przebadane, a jednocześnie z pewnością nie importowane. Nie mówię tu o tych produktach, które nie występują
W kuchni Karmel-itkidokładnie umyć, odkroić końce, usunąć pestki i razem ze skórką pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać(...)jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformować mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć klopsiki i przykryć pokrywką, dusić ok 5 minut aby klopsiki się uparowały. Gdy klopsiki zmienią kolor można delikatnie przemieszać i dusić jeszcze kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby leczo było zbyt wodniste można
Monia miesza i gotujedodajemy trochę oliwy z pomidorów suszonych. W międzyczasie wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową drobno pokrojonego selera naciowego, pokrojoną w talarki cukinię i szparagi pokrojone na 4 części. Gdy warzywa będą miały ładne prążki od patelni, łączymy z kaszą, dodajemy jeszcze trochę oliwy z pomidorów. Podajemy kurczaka na kaszy. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkikoscia) 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera maly por 5 srednich ziemniakow jarzynka pieprz w kulakach ziele angielskie lisc laurowy smietana Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Mieso umyte zalewamy woda i zagotowujemy, odlewamy wode i jeszcze raz zagotowujemy mieso. Do gotujacego sie miesa wrzucamy warzywa, wsypujemy dwie lyzki jarzyniki
Klaudynkowa kuchniawidać wiadomo, że się zbliża. To też taki czas kiedy już się nie chłodzimy, a powoli znów zaczynamy rozgrzewać. No i w sklepach pojawia się wysyp sezonowych warzyw, które aż proszą się, aby przetworzyć je w coś pysznego. Ostatnio, kiedy deszcz walił w szyby, a ja siedziałam pod kocem, próbując skupić się na pracy stwierdziłam, że najlepszym sposobem na poprawienie(...)przygotowanie jakiejś pysznej zupy. Tak o to powstało to cudo. Kochani! Zapewniam Was, że nie jest to żadna zwykła pomidorówka. W ogóle nie jest to żadna zwykła zupa! Upieczone warzywa smakują zupełnie inaczej i przekonacie się o tym już w momencie, gdy weźmiecie łyżkę do ust. Papryka staje się cudownie słodka, a pomidory intensywne i kwaskowate. Połączenie tych smaków
Okolice Palnikadanie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań. Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób. Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra: Składniki: 1 duża golonka wieprzowa tylna (około 1,5 kg) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 mały seler kila ziaren ziela(...)laurowe sól, pieprz, 1 łyżka soli peklowej Przygotowanie: Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny łyżką cedzakową. Dodajemy oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sól peklową, wtedy golonka nabierze delikatnego różowego koloru. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać produkty ETERNO - producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw oraz stworzyć autorskie przystawki z udostępnionych nam składników. Na początku każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej). Później my mieliśmy pole(...)popisu. Można było komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, dodatków typu octy balsamiczne, sosy, oleje, warunek był jeden przystawki miały zawierać produkty ETERNO. Nagrodzono najsmaczniejszą, najładniejsza i najoryginalniejszą przystawkę (niestety nasze się tym razem nie załapały na te miano :P) Zdjęcia z warsztatów znajdziecie na FB BlogerChef
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSoczystego kurczaka w ziołach z nutą cytrynową. Ponownie postanowiłam, że nie będę robić przepisu zgodnie z opisem na opakowaniu bo to każdy może sobie przygotować. Postanowiłam tę mieszankę warzyw, ziół i przypraw naturalnych wykorzystać jako zamiennik soli i przypraw do doprawienia placków z dyni i sznycli z indyka. Ale jeśli chcecie to przygotujcie pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)stronie opakowania w oczy rzuca się napis 100% smaku i informacja, że produkt ten nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i barwników. A głównym składnikach to w 1/2 są suszone warzywa (ziemniak, czosnek, cebula, pomidor, papryka, reszta to zioła, przyprawy i miód pszczeli. Zioła, które stanowią prawie 8% warto wymienić majeranek, pietruszkę, bazylię, oregano, a jako przyprawy wykorzystano chili, kolendrę, pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzostała mi połowa. Postanowiłam z niej przygotować coś na kształt bigosu, najpierw ugotowałam kapustę z suszonymi grzybami, oraz przyprawami, a potem dodałam jeszcze kilka składników np. mięso i warzywa z rosołu, 3 kiełbaski zwyczajne, domową lutenicę , passatę pomidorową, oraz suszone śliwki, powstała całkiem pyszna i udana potrawa, mimo że ta kapusta kiszona a’la bigos to była czysta improwizacja(...)grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Kiełbaski kroimy w kostkę, a mięso z gotowanego kurczaka rozdzielamy na mniejsze kawałki, gotowane warzywa dusimy widelcem, wszystko dodajemy do garnka z kapustą. Wlewamy passate pomidorową, lutenicę, oraz pokrojone drobno suszone śliwki, dusimy na małym ogniu kolejne 30 minut. Po godzinie gotowania kapusta powinna być
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTymbarka to mamy spore ułatwienie, nie potrzebujemy brudzić wyciskarki do cytrusów tylko odkręcić nakrętkę. Dodatkowo na stole znalazła się szklanka soku pomarańczowego Tymbark jako 1 z 5 porcji owoców, warzyw, czy soku jakie powinniśmy przyjmować każdego dnia. Pomarańczowe naleśniki z sokiem Tymbark to jest idealne śniadanie, które dostarczy nam energii i zapewni dobre samopoczucie na cały dzień. Gdybyśmy pokusili się(...)tartą czekoladą. Dekorujemy świeżymi listkami melisy aby uspokoić nerwy po tak ekscytującym posiłku Podajemy do popicia 2/3 szklanki soku pomarańczowego. A Ty zawsze pamiętasz o 1 z 5 porcji warzyw, owoców lub soku na śniadanie? Więcej pomysłów znajdziecie na Durszlaku w akcji „Szklanka soku na śniadanie” The post Pomarańczowe naleśniki z sokiem Tymbark appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędawna dietetycy biją na alarm, że żyjąc w ciągłym pędzie nie odżywiamy się tak, jak powinniśmy. Jemy w biegu, zastępując pełnowartościowe posiłki niezdrowymi przekąskami. Nie spożywamy zalecanych pięciu porcji warzyw, owoców lub soku, bo wydaje nam się, że przestrzeganie zdrowej diety jest bardzo trudne do zrealizowania. Tymczasem, wystarczy szklanka soku do śniadania by dostarczyć do organizmu pierwszą dawkę witamin , która(...)weekend na naszym śniadaniowym stole pojawia się także więcej witamin. W sobotę i niedzielę dużo częściej obecne są: sałatki (27 proc. w weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.), owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz soki (20 proc. i 17 proc.)…” Moje pomarańczowe tosty francuskie świetnie wpisują się w zalecane 5 porcji owoców
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię