pelati Cirio sól i pieprz do smaku 3 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej w proszku 1/2 peperoni oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Warzywa myjemy, osuszamy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, a cukinię pozbawiamy końcówek z obu stron. Paprykę kriomy w paski, a cukinię w plastry. Do garnka wlewamy oliwą z pierwszego tłoczenia, dodajemy(...)posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną na półksiężyce. Podsmażamy chwilę i dodajemy paprykę słodką w proszku, mieszamy, wrzucamy warzywa: cukinię z papryką, doprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pelati wraz z sosem, peperoni, mieszamy i dusimy jeszcze kwadrans. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaduże ogórki kiszone 3 marchewki duża pietruszka 3 skrzydełka z kurczaka pieprz kolorowy zielona część dymki Przygotowanie: Gotujemy wywar na skrzydełkach. Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Po 20 minutach gotowania wywaru wrzucamy pokrojone warzywa razem z sokiem z ogórków, gotujemy przez kolejne 20 minut, doprawiamy kolorowym pieprzem, podajemy posypane posiekaną dymką
Moja smaczna kuchniatalarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do garnka na rozgrzane masło i ok.3 minut poddusić. Następnie dolać bulion i zagotować na ok.10 minut aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu warzywa zmiksować blenderem, na końcu dodać pietruszkę i przyprawy. Uwagi: Natkę pietruszki też można zmiksować z resztą składników
Gorący kąsekDzisiaj na kolacje króluje przepyszna sałata rzymska z warzywami. Łatwa w wykonaniu, smaczna, pożywna i przede wszystkim dietetyczna! Pomysł na kolacje w wersji FIT już macie! ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI na 2 osoby: - 1 mała sałata rzymska - 3 pomidorki podłużne pomarańczowe - 1/4 awokado - 1 cebulka dymka - 1 duży pomidor malinowy - 1/3 białej rzodkiewki - świeża bazylia Warzywa kroimy w kostkę lub plastry
SMYKWKUCHNIłyżek kaparów 0, 5 ząbka czosnku sól, pieprz 2 łyżki orzeszków pinii wykonanie: Wszystkie składniki na pesto miksujemy ze sobą na gładka masę. Doprawiamy do smaku i odstawiamy. warzywa myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na plastry szerokości około 1,5 cm. Bakłażana możemy lekko posolić i odstawić na 30 minut by puścił sok i w ten sposób pozbędziemy się(...)goryczki. Tak samo możemy postąpić z cukinią by pozbyć się nadmiaru wody. Po półgodzinie warzywa osuszmy i smażymy z obu stron każdy plaster aż do miękkości, ale uważamy by się nie rozwalały. Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy odrobinę pesto, które równomiernie rozprowadzamy. Następnie układamy warstwami bakłażana, pesto, cukinię,odsączoną i pokrojoną w plastry mozzarellę, bakłażana, pesto, cukinię
Przysmaki KarolkiLubię nadziewać różne rzeczy! Warzywa, owoce, makaron... W najbliższym czasie pokażę Wam kilka ciekawych przepisów, nie tylko na danie główne...:) Dziś nadziałam paprykę. Chyba najbardziej popularną ze wszystkich nadziewanych warzyw! Pyszna jest pieczona papryka, a z dodatkiem mięsa i kaszy smakuje jeszcze lepiej. Dziś zrobiłam trochę inne połączenie...zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną a do farszu dodałam jeszcze fetę. Spróbujcie
Olikowa kuchniaPity z mięsem mielonym na sposób indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się na szybki obiad. Mięso można przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać. Polecam! Składniki na 4 pity: Mięso: 400g zmielonego mięsa indyka (może być również inny rodzaj np. szynka wieprzowa(...)jogurt z resztą składników. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy trochę soku z cytryny. Odcinamy od jeszcze ciepłej pity jeden bok i faszerujemy mięsem i warzywami. Od razu podajemy. Sos podajemy obok
Mania Gotowaniasoku z cytryny · sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę i wymieszać wszystko dokładnie. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty z każdej(...)się roztopi i bułki się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić. Przygotować sos z podanych składników Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć burgera, ułożyć przygotowane warzywa. Przykryć drugą połówką bułki. Podawać z frytkami
Mania Gotowaniamieszamy z przyprawami, dodajemy sok i skórkę z limonki, sos chili i posiekaną papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony(...)się roztopi i bułki się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić. Przygotować sos z podanych składników. Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć burgera, ułożyć przygotowane warzywa. Przykryć drugą połówką bułki i gotowe
Mania Gotowaniastopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kurczaka i piec przez około 30 minut w termo-obiegu. Jeśli panierka się przypiecze możemy zmniejszyć temperaturę. W tym czasie przygotować warzywa. Sałatę posiekać lub porwać na mniejsze kawałki. Pomidora i ogórka pokroić w plastry. Paprykę w słupki a oliwki przekroić na połówki. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Na tortillach ułożyć jeszcze ciepłego(...)kurczaka oraz warzywa. Zawinąć dół tortilli i delikatnie zwinąć w rulon. Zawinąć tortille w folię aluminiową do ½ wysokości. Podgrzewać w piekarniku przez około 10 minut. Podawać z sosem
Mania Gotowaniadzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki doner kebab a czy Grecki gyros . Różnice między tymi daniami są bardzo niewielkie. Klasyczna shaorma podawana jest z chlebem pita, humusem i warzywami. Ja proponuje mój sposób na to pyszne danie oraz kilka propozycji podania. Zapraszam!! Shaorma z kurczaka z pysznym sosem Składniki: · 2 piersi(...)wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji: · z frytkami, ryżem i ulubioną sałatką · w picie wraz z warzywami i sosem np. czosnkowym · w tortilli · w formie sałatki, do której możemy wykorzystać sos z podanego wyżej przepisu
Mania GotowaniaDziś odrobina smaków włoskich. Zapraszam na makaron cannelloni z pysznym sosem pomidorowym, mięsem mielonym , warzywami, beszamelem i szynką włoską. Zapiekanka wyszła naprawdę pyszna, aromatyczna z chrupiącym wierzchem z sera i zapieczonej szynki włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej! Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego(...)kroimy w kosteczkę. Bakłażana, pieczarki i marchew obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy ziołami, pieprzem, solą, papryką, sosem worhestershire, pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez kolejne 10 minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidora, pokrojone w paski pomidory suszone, przecier oraz koncentrat. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Gotujemy
Mania Gotowaniapotrawy. Przepis jest modyfikowany na wiele różnych sposobów, począwszy od podstawowych składników marynaty, a skończywszy na dodatkach. Ja chciałam utrzymać swoja wersję najbliżej oryginału, jednak pokusiłam się o dodatek warzyw. Danie wyszło naprawdę pyszne, aromatyczne i ostre J Osobą, które nie preferują pikantnych smaków nie polecam potrawy lub radzę znacznie zmniejszyć ilość papryczki. W oryginalne danie powinno być jednak bardzo(...)papryczki powinny się lekko przypalić. Dodajemy fasolkę, pędy bambusa oraz kurczaka. Smażymy jeszcze około 3 minuty aby smaki się połączymy. Składniki sosu mieszamy dokładnie i dodajemy do mięsa z warzywami. Mieszamy energicznie do momentu, aż sos zgęstnieje. Posypujemy cebulką dymką. Podajemy z ryżem. *ja używam mrożonej fasolki. Wcześniej ją jednak rozmrażam. Jeśli używacie świeżej należy ją najpierw ugotować
Mania Gotowaniawoku. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, grzyby mun i pędy bambusa siekamy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do woka wszystkie warzywa, dalej smażymy około 4 minut, warzywa mają być chrupiące. Dymkę siekamy na około 0,5 centymetrowe kawałki. Do woka wlewamy sos oraz przekładamy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy
Mania Gotowaniapaprykę kroimy w słupki, grzyby mun i pędy bambusa siekamy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do woka z mięsem najpierw mrożoną fasolkę. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dorzucamy pozostałe warzywa, dalej smażymy około 4 minuty, warzywa mają być chrupiące. Dymkę siekamy na około 0,5 centymetrowe kawałki. Składniki sosu mieszamy dokładnie. Do woka wlewamy sos oraz przekładamy makaron. Wszystko dokładnie
Mania Gotowania