biała - 7122 przepisów (strona:128/475)

Zupa ryżowo-koperkowa 229

Delikatna i aromatyczna zupa.Z dodatkiem ziemniaków i ryżu.Pysznie koperkowa!Składniki:1 średnia marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;5 łyżek białego ryżu;1 liść laurowy;2,5 litra zimnej wody;1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć

Gospodyni Miejska
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej 323

sosem.Pychotka!Składniki:Kapusta pekińska o wadze około 500 g;2 średnie marchewki;Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;Sól;Pieprz.Sos:1,5 łyżki octu spirytusowego 10%;2 łyżki białego cukru;2 łyzki jasnego sosu sojowego;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki oleju;1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;250 ml majonezu.Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Por umyć, osuszyć, pokroić

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie tatarskim 212

waga netto, po odsączeniu 240 g);5 średnich ogórków konserwowych;3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki majonezu;2 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku;Sól;Biały pieprz.Do zabarwienia jaj:1/2 szklanki koncentartu barszczu czerownego;3 szklanki gorącej, przegotowanej wody.Sposób przygotowania:Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać.Koncentrat barszczu czerwonego wymieszać z 750 ml gorącej, przegotowanej(...)groszku i wymieszać.Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek i groszku. Wymieszać.Do pieczarek, groszku i ogórków dodać majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszać powstały sos.Sos przyprawić białym pieprzem i solą.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na dno szkalnego naczynia wyłożyć sos.  Sos oprószyć poskienym szczypiorkiem. Na sosie ułożyć połówki jajek.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jajek

Gospodyni Miejska
Kurczak po seczuańsku 263

aromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka;1 mała cukinia;1 średnia marchewka;1 czerwona papryczka chili;Szczypta soli;Pieprz syczuański.Sos:2 łyżki mąki kukurydzianej;3 łyżki sosu sojowego, jasnego(...)pieprzem syczuańskim do smaku.Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych - np. olejem rzepakowym czy słonecznikowym.Można użyć zarówno sosu sojowego ciemnego czy jasnego, przy czy w przypadku użycia ciemnego danie będzie miało znacznie ciemniejszy

Gospodyni Miejska
Chleb orkiszowy 179

zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do upieczenia chleba można użyć zarówno mąki orkiszowej pełnoziarnistej/razowej jak i białej, a płatki owsiane zastąpić płatkami orkiszowymi.Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub mleka.Olej można zastąpić oliwą a suche drożdże - 25 g świeżych.Skropienie

Gospodyni Miejska
Surówka z marchewki, jabłek i pora 413

daje 4 szklanki startej marchewki);Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;2 czubate łyżki natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sos:2 łyżki białego cukru;2 ząbki czosnku;2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;1 łyżka octu spirytusowego 10%;1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody;1/2 szklanki majonezu.Sposób przygotowania:Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce

Gospodyni Miejska
Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką 221

Składniki:150 g serka Almette z chrzanem,1 cukinia żółta,1 cukinia zielona,2 opakowania anchois,50 ml jogurtu naturalnego,Sok z cytryny,Sól i biały pieprz,Zielenina i kolorowy pieprz do dekoracji.Marynata: 3 łyżki oliwy,3 łyżki octu jabłkowego,1 łyżka miodu,Sól i pieprz.Ciasto naleśnikowe:½ szklanki mąki pszennej,½ szklanki mąki z pełnego przemiału,½ szklanki piwa,1 jajko(...)Wymieszać wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki.  Serek Almette z chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.            Na talerz wyłożyć mini naleśniki, kilka porcji kolorowej cukinii z krem chrzanowym, posypać kolorowym pieprzem i przeprać zieleniną

SzczyptaSmaQ
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 404

Pani w mięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie,  że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast(...)łyżki oleju roślinnego100 g mrożonego szpinaku (w liściach lub rozdrobnionego)100 g serka ricotta50 g boczku1 - 2 ząbki czosnkusól, pieprz do smakuSos serowy:100 ml białego, wytrawnego wina50 g sera pleśniowego (np. Rokpol)200 g śmietany 30%szczypta suszonego oreganosól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Faszerowana pierś z kurczaka:1.   Filety z kurczaka płuczemy, a następnie

W kuchni Katie
Dekoracja świątecznego stołu w klasycznym stylu 194

przygotować Terrinę z wędzonym łososiem i koperkiem: 250 g wędzonego łososia 2 łyżki żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego świeży koperek sok z cytryny sól i biały pieprz Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno(...)dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy np. do kokilek, lub silikonowej formy z kominkiem, wstawiamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Jeśli przygotowaliśmy terrinę w kokilkach przed samym podaniem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 211

żurkowej (typ ok.720,750)- 300g zakwasu żytniego- 20g soli (u mnie himalajska)- 2g suchych drożdży (nie trzeba)- 500ml ciepłej (nie gorącej) wody- mak do posypania (u mnie niebieski i biały)- oliwa z oliwek lub olej do posmarowania chlebaDrożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, dokładnie wymieszać (gdy ich nie dodajemy tę czynność pomijamy).W misie miksera umieszczamy mąki, sól, zakwas(...)np.mąką lub otrębami.Ciasto dokładnie ubijamy w formie łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem. Ja posypuję niebieskim i na to jeszcze białym. Można również obsypać mąką.Chleb z makiem skrapiam także wodą (przy użyciu pędzla) wówczas mak lepiej się trzyma.Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2

Smaczne Zdrowe
Robię ... masło i ser ! 152

masła, a następnie staramy się uformować osełkę jednocześnie wypłukując z masła maślankę. Zmieniamy wodę i powtarzamy tę czynność jeszcze raz, jeśli zauważymy że woda w dalszym ciągu robi się biała. Jeśli z masła nie wytrąca się już maślanka to przekładamy uformowaną osełkę na talerzyk i wkładamy na kilka(...)godzin do lodówki, aby stwardniało. W międzyczasie możemy jeszcze kilka razy nadawać kształt osełce, możliwe że jeszcze trochę wody z niej "wyciśniemy". Później masło jest już gotowe do jedzenia ! :)Biały ser :Po 2-3 dniach zabieramy się za ser. Odmierzamy jakieś 0,5l - 0,7 l wody i zagotowujemy. Wrzątek wlewamy do zsiadłego mleka i dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka

charlotte gotuje
Babeczki kokosowe 155

babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Przestudzone babeczki dekorujemy lukrem i „maczamy” w wiórkach kokosowych. Czerwonym lukrem (wystarczy do białej wersji dodać kilka kropel barwnika spożywczego) rysujemy serduszka na babeczkach. Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Trochę zapomniany już smak gołąbków 221

kilka dni temu zaczęło mi się chcieć właśnie gołąbków. Taka moja mała zachcianka. No i cóż miałam zrobić? Gołąbki oczywiście :D Niestety skutecznie zniechęcał mnie proces gotowania całej główki białej kapusty i kombinowałam co by tu zrobić, żeby gołąbki jednak zjeść, a się nie narobić ;) Olśniło mnie na targu, kiedy oglądałam dorodne główki w różnych rozmiarach i kolorach. Włoska(...)sporych gołąbkówDo przygotowania gołąbków będziemy potrzebować:9 dużych liści włoskiej kapusty (+/- kilka sztuk w zależności od wielkości docelowych gołąbków)0,5 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe)100 g białego ryżu1 średnią cebulkęprzyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, majeranekolej do smażeniaDo sosu:2 średnie marchewki2 cebule500 g pomidorowej passaty200 g dobrej jakości przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)przyprawy: sól, cukier, czarny

Ratunku obiad
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 186

dodajemy kardamon i cukier do smaku. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do wiśni. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Nasączenie robimy dosłownie do smaku ;) Biszkopt biały kroimy na pół. Kładziemy na paterze,nasączamy. Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier i połowę opakowania cukru waniliowego. Następnie delikatnie mieszamy ją z połową serka mascarpone(...)nasączonym biszkopcie kładziemy warstwę bitej śmietany, układamy na niej połowę wiśni w winie. I przykrywamy drugą częścią białego biszkoptu. Zimny ciemny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia i układamy go tam ponownie. Teraz kolejne czynności z nim związane będą odbywały się na blaszce. Kroimy go na 4 równe paski wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy go tak przeciętego. Nasączamy nasze paski

Malinowe Pocałunki
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 195

kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie "farrotto" :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków, doprawiłam białym winem, tymiankiem, czosnkiem i parmezanem. Wykorzystałam również własnoręcznie ugotowany bulion warzywny, mamy więc wszystko, czego prawdziwemu risotto potrzeba.Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto.Jeżeli(...)Składniki: 25 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 230 g pszenicy farro (można zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto) 125 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła 200 g świeżych grzybów, np. prawdziwków lub borowików kilka gałązek świeżego tymianku świeżo starty parmezan do podania Przygotowanie: Suszone grzyby zalej

Chilli Czosnek i Oliwa