Surówka z selera...Białe, aromatyczne wiórki selera.A pośród nich nitki soczystego jabłka.Całość skropiona sokiem z cytryny.Doprawiona śmietaną i cukrem.O delikatnym, słodko-kwaśnym smaku.Smakowity dodatek do dania głównego.Polecam!Składniki:1 średni seler (waga około 400 g);1 duże jabłko;1 łyżka soku z cytryny;2 płaskie łyżeczki białego cukru;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu
Gospodyni Miejskaciasteczka imbirowe...Kruche, delikatne i aromatyczne ciasteczka.Delikatnie szczypiące w język dzięki imbirowi.Pięknie pachnące pomarańczą.Pycha!Składniki:500 g mąki;200 g miodu;100 g cukru pudru;100 g białego cukru;120 g margaryny;1 jajo;1 łyżeczka sody;Opakowanie przyprawy do piernika (40 g);1 czubata łyżeczka imbiru (w proszku);Kilka kropel aromatu pomarańczowego. Sposób przygotowania(...)małego garnka włożyć miód, cukier puder, biały cukier, przyprawę do piernika, imbir i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Zestawić z ognia i odłożyć do wystudzenia w chłodne miejsce.Margarynę rozpuścić i wystudzić.Mąkę wymieszać z sodą.Na stolnicę (ja do misy od robota kuchennego) wysypać mąkę z sodą, usypać kopczyk i po środku zrobić wgłębienie
Gospodyni Miejskabiałą obwódką.Nadziane marmoladą różaną.Wyśmienite w smaku.Niezastąpione w Tłusty Czwartek!Polecam!Składniki:1 kg mąki pszennej;10 żółtek jaj;100 g świeżych drożdży;1/4 szklanki białego cukru;Aromat rumowy;2 łyżki octu spirytusowego 10%;125 g margaryny;2 szklanki ciepłego mleka;Szczypta soli;600 g marmolady (u mnie o smaku różanym);Olej do smażenia.Lukier:1 szklanka
Gospodyni Miejskaśmietanowo-jajeczną.A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków.Pycha! Składniki:Ciasto:120 g mąki pszennej;60 g margaryny;1 żółtko jaja;1 łyżka zimnej wody;Szczypta soli.Farsz:300 g białej kapusty;250 g dobrej jakości kiełbasy;1 cebula;1 ząbek czosnku;200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja;1/2 łyżeczki suszonego tymianku;3 średnie ziemniaki
Gospodyni MiejskaBabeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka...Delikatnie wilgotne, puszste i mięciutkie.Oblane słodkim, białym lukrem.Niezastąpione w wielkanocnym koszyczku.Wesołych Świąt i smakowitej Święconki!Składniki:4 jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2,5 łyżki majonezu;Margaryna do wysmarowania foremek na babeczki.Lukier:1
Gospodyni MiejskaDelikatna i aromatyczna zupa.Z dodatkiem ziemniaków i ryżu.Pysznie koperkowa!Składniki:1 średnia marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;5 łyżek białego ryżu;1 liść laurowy;2,5 litra zimnej wody;1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć
Gospodyni Miejskasosem.Pychotka!Składniki:Kapusta pekińska o wadze około 500 g;2 średnie marchewki;Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;Sól;Pieprz.Sos:1,5 łyżki octu spirytusowego 10%;2 łyżki białego cukru;2 łyzki jasnego sosu sojowego;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki oleju;1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;250 ml majonezu.Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Por umyć, osuszyć, pokroić
Gospodyni Miejskawaga netto, po odsączeniu 240 g);5 średnich ogórków konserwowych;3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki majonezu;2 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku;Sól;Biały pieprz.Do zabarwienia jaj:1/2 szklanki koncentartu barszczu czerownego;3 szklanki gorącej, przegotowanej wody.Sposób przygotowania:Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać.Koncentrat barszczu czerwonego wymieszać z 750 ml gorącej, przegotowanej(...)groszku i wymieszać.Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek i groszku. Wymieszać.Do pieczarek, groszku i ogórków dodać majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszać powstały sos.Sos przyprawić białym pieprzem i solą.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na dno szkalnego naczynia wyłożyć sos. Sos oprószyć poskienym szczypiorkiem. Na sosie ułożyć połówki jajek.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jajek
Gospodyni Miejskaaromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka;1 mała cukinia;1 średnia marchewka;1 czerwona papryczka chili;Szczypta soli;Pieprz syczuański.Sos:2 łyżki mąki kukurydzianej;3 łyżki sosu sojowego, jasnego(...)pieprzem syczuańskim do smaku.Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych - np. olejem rzepakowym czy słonecznikowym.Można użyć zarówno sosu sojowego ciemnego czy jasnego, przy czy w przypadku użycia ciemnego danie będzie miało znacznie ciemniejszy
Gospodyni Miejskazimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do upieczenia chleba można użyć zarówno mąki orkiszowej pełnoziarnistej/razowej jak i białej, a płatki owsiane zastąpić płatkami orkiszowymi.Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub mleka.Olej można zastąpić oliwą a suche drożdże - 25 g świeżych.Skropienie
Gospodyni Miejskadaje 4 szklanki startej marchewki);Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;2 czubate łyżki natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sos:2 łyżki białego cukru;2 ząbki czosnku;2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;1 łyżka octu spirytusowego 10%;1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody;1/2 szklanki majonezu.Sposób przygotowania:Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce
Gospodyni MiejskaSkładniki:150 g serka Almette z chrzanem,1 cukinia żółta,1 cukinia zielona,2 opakowania anchois,50 ml jogurtu naturalnego,Sok z cytryny,Sól i biały pieprz,Zielenina i kolorowy pieprz do dekoracji.Marynata: 3 łyżki oliwy,3 łyżki octu jabłkowego,1 łyżka miodu,Sól i pieprz.Ciasto naleśnikowe:½ szklanki mąki pszennej,½ szklanki mąki z pełnego przemiału,½ szklanki piwa,1 jajko(...)Wymieszać wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki. Serek Almette z chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerz wyłożyć mini naleśniki, kilka porcji kolorowej cukinii z krem chrzanowym, posypać kolorowym pieprzem i przeprać zieleniną
SzczyptaSmaQPani w mięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast(...)łyżki oleju roślinnego100 g mrożonego szpinaku (w liściach lub rozdrobnionego)100 g serka ricotta50 g boczku1 - 2 ząbki czosnkusól, pieprz do smakuSos serowy:100 ml białego, wytrawnego wina50 g sera pleśniowego (np. Rokpol)200 g śmietany 30%szczypta suszonego oreganosól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Faszerowana pierś z kurczaka:1. Filety z kurczaka płuczemy, a następnie
W kuchni Katieprzygotować Terrinę z wędzonym łososiem i koperkiem: 250 g wędzonego łososia 2 łyżki żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego świeży koperek sok z cytryny sól i biały pieprz Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno(...)dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy np. do kokilek, lub silikonowej formy z kominkiem, wstawiamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Jeśli przygotowaliśmy terrinę w kokilkach przed samym podaniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężurkowej (typ ok.720,750)- 300g zakwasu żytniego- 20g soli (u mnie himalajska)- 2g suchych drożdży (nie trzeba)- 500ml ciepłej (nie gorącej) wody- mak do posypania (u mnie niebieski i biały)- oliwa z oliwek lub olej do posmarowania chlebaDrożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, dokładnie wymieszać (gdy ich nie dodajemy tę czynność pomijamy).W misie miksera umieszczamy mąki, sól, zakwas(...)np.mąką lub otrębami.Ciasto dokładnie ubijamy w formie łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem. Ja posypuję niebieskim i na to jeszcze białym. Można również obsypać mąką.Chleb z makiem skrapiam także wodą (przy użyciu pędzla) wówczas mak lepiej się trzyma.Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2
Smaczne Zdrowe