biała - 7122 przepisów (strona:118/475)

Sosnówka - nalewka na pędach sosny 128

pozyskać dowolną ilość świeżego surowca ;). Najlepsze pędy to te zebrane w pierwszej połowie maja, a nalewka im starsza tym lepsza. Składniki: ok. 1 l miękkich pędów sosny, 800 g białego cukru, 100 g cukru muscovado (opcjonalnie), 500 ml spirytusu, sok z 1-2 cytryn. Przygotowanie: Pędy rozłożyć na płasko w szerokim słoju, zasypać białym cukrem, odstawić w ciemne i cieple

SzczyptaSmaQ
Oszukany bekon - chipsy z szynki drobiowej 157

sadzonym smakują wybornie!  Polecam szczególnie tym, co na diecie ;)  Oszukany bekon - chipsy z szynki drobiowej  5 plasterków szynki drobiowej na osobę  2 jajka  pieprz biały  ew. sól  olej Szynkę kroję w paseczki , smażę na patelni grillowej, posmarowanej cieniutko olejem. Do momentu aż staną się chrupkie . Jeśli szynka jest  mało słona, można(...)ciut posolić, ja tylko oprószam białym pieprzem. Na osobnej patelni  smażę jajka , lubię półpłynne .  Można  podać jajka w koszulce.  Wykładam na gorące, grillowane chipsy z szynki. Świetnym dodatkiem jest sałatka z pomidorów.  Tych co lubią domowy smalczyk, zapraszam po przepis (KLIK

Takie tam pichcenie
Twarożek z rzodkiewką 166

Bardzo lubimy wszelakie pasty do pieczywa.  Jako że wiosna, to nie może zabraknąć nowalijek, takich jak np. rzodkiewka.  Z białym serem, tworzy doskonały duet, spróbujcie, nam bardzo smakuje.  Twarożek,  jeśli nie macie dojścia do wiejskiego, wybierajcie te dobrej jakości, czytajcie etykietki, ja kupuję tutaj (KLIK) Twarożek z rzodkiewką Potrzebujemy : 25 dag twarogu pęczek rzodkiewek (dobra cena(...)KLIK)  papryka słodka sól pieprz biały mielony łyżka śmietany  lub jogurtu Rzodkiewki myję , odcinam ogonki i ścieram na tarce o grubszych oczkach . Zostawiam na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku.  Przekładam je do miski, do rzodkiewek dodaję twaróg, rozdrabniam go za pomocą widelca, można twaróg wcześniej zmielić, dodaję jogurt,  „ucieram „ całość łyżką .  Następnie doprawiam

Takie tam pichcenie
Quiche ze szparagami i kabanosem 136

propozycje obiadową lub kolacyjną. Smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno.   SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej żółtko 2 łyżki słodkiej śmietanki sól Nadzienie: pół pęczka białych lub zielonych szparagów ¾ szklanki groszku świeżego lub mrożonego cienkie kabanosy   150ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól biały pieprzem ząbek czosnku 50g twardego sera gałka muszkatołowa WYKONANIE: Ciasto: Mąkę

Pyry na Gaz
Ryż czerwony - ile czasu gotować i garść informacji 741

znany i używany w polskiej kuchni. Miałam mnóstwo wątpliwości: jak długo gotować, jak smakuje, z czym go połączyć? To ryż pełnoziarnisty o czerwonym kolorze, syci na dłużej niż ryż biały i jest naprawdę smaczny. Do zjedzenia go powinny zachęcić nas również jego wartości odżywcze. Zapraszam po garść podstawowych informacji. :-) Smak i konsystencja W przeciwieństwie do neutralnego w smaku ryżu białego(...)zdjęciu ryż po ugotowaniu): Cena Ryż czerwony pakowany jest zazwyczaj po 400-500g.  Koszt opakowania to około 10 zł. Zapłacimy za niego więcej niż za ryż biały, to prawda, ale warto raz na jakiś czas urozmaicić sobie nim posiłki, choćby ze względów zdrowotnych. :-) Ja polecam i na pewno będę do niego wracać. Ryż czerwony spróbowałam po raz pierwszy

Szefowa kuchni
Zupa cytrynowa z kurczakiem 180

oleju 4 szalotki 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego 250g piersi z kurczaka 2 cytryny 1,5 litra wody lub rosołu drobiowego ( tylko nie z kostki!!!) sól i biały pieprz 150g śmietanki 200g połamanego na kawałki spaghetti natka pietruszki do ozdoby W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną szalotkę, marchew pokrojoną w talarki oraz cienko pokrojony seler a także pierś(...)kurczaka pokrojoną w kostkę. Duśmy przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Bardzo cienko obieramy cytryny, pozbywamy się białej skórki jeżeli obraliśmy zbyt grubo. Do garnka dokładamy skórkę i sok z cytryn, zalewamy całość rosołem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, następnie wyjmujemy skórki cytryny. Dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Grzejemy ale nie doprowadzamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kalmary na makaronie z sepią z pianką cytrynową i konfitowane mini cebulki. Warsztaty w Centrum Kulinarnym 2 121

pozostałej części. Piana będzie znacznie mniej trwała, dla tego trzeba ją przygotować tuż przez podaniem potrawy.   Składniki: 1 kalmar, 4 mini cebulki, 1 cytryna, 50g masła, 20 ml białego wina, sól, pieprz, Makaron  tagiatelle lub spaghetti  zabarwiony sepią. Przygotowanie: Oczyszczonego kalmara opłukać pod wodą i pokroić w odpowiednie dla nas cząstki. Skropić sokiem z połowy cytryny(...)odstawiamy do ścięcia.  Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Mini cebulki obrać i w całości konfitować na patelni z białym winem i odrobiną cukru.  Kalmary usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Pozostałą cytrynę zmiksować blenderem do uzyskania piany. Przed podaniem przybrać dowolnymi dodatkami. Na zdjęciach groszek, bratki, ocet balsamiczny, różowy pieprz no i oczywiście piana

SzczyptaSmaQ
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 224

czterech – pięciu osób (zważywszy, że serwuje się około jednej łyżki na osobę). Składniki: (2 porcje, sos-4 porcje) ok. 200 g filetu z łososia ze skórą 125 ml białego półwytrawnego wina sól morska i świeżo mielony pieprz 4-5 łyżek kaszy jaglanej   Sos malinowy: 125 g malin 200 ml białego półwytrawnego wina 1 gałązka rozmarynu 0.5 cm świeżego(...)mieszając od czasu do czasu ( sprawdzić w trakcie gotowania, czy nie trzeba dolać odrobiny więcej wody, gdyby kasza wchłonęła całość ) . Przygotować sos malinowy: W małym rondelku zagotować 200 ml białego wina z gałązką rozmarynu oraz kawałkiem imbiru. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć imbir z rozmarynem i dodać maliny. Gotować na średnim ogniu

Moja Delicja
Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem 165

Kolejny pomysł na wykorzystanie oscypka Roladki drobiowe nadziewane oscypkiem i żurawiną. Klasyczne połączenie dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem. mięso z piersi kurczaka (około 500 g) 1 szklanka suszonej żurawiny 1/2 średniej wielkości oscypka 2 gałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa

Bullio
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 141

aromat prażonego czosnku.  Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 350 g odmiany ryżu przeznaczonej do risotto ( np. Arborio, Carnaroli) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 800 ml gorącego bulionu sól  1 łyżka posiekanego tymianku ¼ łyżeczki nitek szafranu 2 łyżki wegańskiej margaryny świeżo mielony pieprz Szparagi opłucz i pozbądź się zdrewniałych dolnych końcówek(...)oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojone szparagi i podsmaż przez 2 minuty. Następnie wsyp ryż i wmieszaj go w warzywa, poczekaj chwilę, aż się zeszkli. Zalej białym winem i gotuj na niewielkim ogni udo momentu, aż płyn nieco odparuje. Do gorącego bulionu dodaj nitki szafranu (najlepiej trzymaj bulion przez cały czas na maleńkim ogniu, aby nie tracił

Roślinna - blog wegański
Tajski makaron z ziołowym pesto i krewetkami - inspiracje Apetyt 148

zestawy smakowe za każdym razem mamy inną potrawę. Bazując na podstawowym przepisie przygotowałam własną wersję, nadając daniu bardziej tajski charakter :). Wprowadziłam kilka modyfikacji, np. do krewetek dodałam czosnek i białe wino, a  pesto przygotowałam z dodatkiem sosu rybnego, tajskiej bazylii i chili w ilości większej o 100%. Dzięki temu, kluseczki dają "niezłego kopa", co w przypadku kuchni tajskiej(...)wszystkim zabieganym, cierpiącym na notoryczny brak czasu ;) Czas przygotowania:  10 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g azjatyckiego makaronu jajecznego,   500 g obranych krewetek,   100 ml wytrawnego białego wina,   4 ząbki czosnku,   oliwa do smażenia,   sól i pieprz do smaku. Pesto:   1/2 pęczka tajskiej bazylii,   1/2 pęczka zwykłej bazylii, 1 doniczka kolendry

SzczyptaSmaQ
Przepis na nadziewane, ostre papryczki 242

przystawka… Składniki na 12 porcji: 60 pikantnych papryczek kapary 150 g tuńczyka 250 g sera typu feta oliwa z oliwek 500 ml wody 300 ml octu 300 ml białego wina sól pieprz     Wydrążone papryczki umieścić w naczyniu dodając wodę, ocet i białe wino. Przykryć naczynie i odstawić na dobę. Następnie wyjąć je i pozwolić przez co najmniej

Bon Ton Italia
Tatar z łososia z foie gras i galaretką z białego wina 222

zmieniłam. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: świeży filet z łososia odrobina soku z limonki kilka plastrów limonki pietruszka do dekoracji Składniki na winna galaretkę: 200 ml białego wina 20 g białego cukru 10 g żelatyny w proszku kilka kropli aromatu pomarańczowego Składniki na mus z foie gras: 100 g foie gras 60 g masła sól, pieprz Do podania

My Culinary Art
Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 161

papai, nagietka, płatków czerwonej róży oraz nutą żurawiny. Do zrobienia naszej rybki poza herbatką i rzecz jasna halibutem niebieskim- dzwonko, będziemy potrzebowali -4 łyżki mleka 3.2% -4 łyżki wytrawnego białego wina -natka zielonej pietruszki -glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny -czewony pieprz , sól himalajska różowa, ale może być również sól morska -pomidor obrany ze skórki -pieprz ziołowy(...)listkami natki pietruszki. Pieprzymy pieprzem ziołowym. Polewamy oliwą z oliwek i dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym z Modeny. Kto nie lubi dodaje sok z cytryny.  Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika na ok. 15 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy w sumie do 25 minut,ale już bez folii. Kiedy ryba jest miękka

Z Kuchni Do Kuchni
Wiosna w Jung & Lecker 90

pikantny. Idealne na ciepłe wieczory. Orzeźwiające i bardzo przyjemne. Riesling Bremmer Calmont 2013 z winnicy Franzen Przyjemnie owocowe z dobrą kwasowością. Wyczuwalne słone akcenty. Doskonałe do grillowanych owoców morza, białego mięsa, jagnięciny i twardych serów. Savignon Blanc trocken 2013 z winnicy Domtalhof Eimermann Klasyczne Savignon Blanc ze sporą kwasowością. Jednocześnie sporo cukru resztkowego. Pić do sałat oraz szparagów. Weißburgunder Bischofsberg(...)Spatlese trocken 2012 z winnicy Wengerter. W nosie i w ustach wyczuwalne aromaty gruszki, jabłka, pigwy. Poważniejsze lekko oleiste wino. Do grillowanych ryb, białych mięs w zawiesistych sosach. Riesling Kabinett 2012 z winnicy Melsheimer W nosie wyczuwalne delikatne nuty naftowe oraz papaja, mango i jabłko. Usta powściągliwe. Bardzo delikatnie słodkie. Pić samo w ciepłe letnie wieczory na trasie, w ogródku

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania