opcjonalnie) ocet balsamiczny ciemny (opcjonalnie) papryka słodka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie) sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich Do podania - gęsty jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały pieprz 1. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obieraczką do jarzyn lub nożem obrać 2-3 długie skórki, resztę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć i odstawić. Kaszkę kuskus wsypać do dużej miski(...)miskę i odstawić na 20 min, żeby kaszka wchłonęła płyn i zmiękła. 3. Z jogurt zrobić dressing - wymieszać z łyżką soku cytrynowego, dużą szczyptą cukru i soli, doprawić białym pieprzem, lekko schłodzić. 4. Do miękkiej kaszy dodać mięso i marchewkę, wszystkie zioła, oliwki i pokrojone świeże warzywa, starty lub przeciśnięty czosnek, sok i startą skórkę z cytryny, oliwę, dokładnie
Kuchnia Prezydentowejlodówce:) Ale śmiało można kombinować z różnymi składnikami i przyprawami. Wegańskie kotleciki Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: - 50 g (pół opakowania) kotletów sojowych - pół puszki białej fasoli - kilka suszonych pomidorów w oleju - czubata łyżka płatków drożdżowych (jak ktoś nie ma można bez) - łyżka zmielonego siemienia lnianego - odrobina mąki ziemniaczanej (ok. łyżeczki) - panierka z mąki kukurydzianej
Bananowe Pole400g sera białego chudego 1 cukier waniliowy duza porcja 2 łyżki cukru białego odrobine mleka Ser wrzucami do blendera i miksujemy Do sera dodajemy cukier waniliowy i cukier biały Wszystko razem miksujemy, w trakcie dodajemy mleko Wyłączamy blender kiedy sama jest gładka i możemy nakładać na salaterki Smacznego
Klaudynkowa kuchniaTaki twarożek z rana gwarantuje dobry humor. Nie wierzysz ? Sprawdź ! Czyż to nie miło zjeść coś kolorowego na kromce chleba ? Biały, biały, biały ... nudą wieje. A twarożek może być też różowy. I zapewniam, ten róż nie jest tylko dla kobiet. Składniki: 150 g twarogu 1/4 pęczka botwinki ( 2-3 buraczki z łodygami ) 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku
kolorowotorcikowostole znowu zagościły szparagi ale tym razem w połączeniu z makaronem Polecamy fanom i makaronu i szparag Składniki: - 140 g makaronu spaghetti szpinakowego - 220 g białych szparag - 1 kostka mrożonego szpinaku w liściach - 1 suszony pomidor - 1 cebula - 2 łyżki masła - 1 filet z kurczaka - pieprz, sól, przyprawa do kurczaka - gałka muszkatołowa prymat - tymianek - 100 g śmietanki 12% 2 porcje
Kuchenne Wariacjepierogi z kapustą i pieczarkami Składniki na ciasto: - 1 kg mąki - 500 ml ciepłej wody - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - szczypta soli Składniki na farsz: - 1,5 kg białej kapusty - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - sól, pieprz Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów. Dodatkowo do dekoracji zielona pietruszka, oraz masło i bułka tarta do polania
Kuchenne Wariacjemąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - 500 g białej kapusty - pieprz, sól Dodatkowo bułka tarta i olej do smażenia. Wychodzi 8-10 porcji. W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do krokietów. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy
Kuchenne WariacjeGazecie Lubuskiej" znajdziecie Państwo 60 sprawdzonych przepisów na sery i wędliny. A wśród nich pomysły pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Janczewie. Gospodynie podpowiedzą m.in. jak przygotować domową białą kaszankę, czy pyszny biały twarożek. Nie po raz pierwszy KGW z Janczewa dzieli się z Czytelnikami "GL" swoimi pomysłami
kgwjanczewowyśmienite i nie ma co szukać nowych pomysłów. Zwłaszcza , że nie jesteśmy zwolennikami śmietany do grzybów , wobec czego wszelkie przepisy z jej udziałem odpadają. Podaję je z białym pieczywem. Do tego lampka białego półwytrawnego wina. Po prostu pycha!" Czytaj więcej
Wiem co jemPieczarka rośnie dziko na łąkach, pastwiskach i obrzeżach lasów. Występuje od maja do października. Jej kapelusz i trzon są koloru białego. Blaszki lekko różowe w miarę dojrzewania ciemnieją do prawie czarnego. Są dość pospolite w naszym kraju, ale nie powinno się ich zbierać, gdyż mają tendencję do gromadzenia metali ciężkich i toksycznych substancji. Znacznie bezpieczniej jest spożywać pieczarki pochodzące(...)mg/100g ), kwasu pantotenowego ważnego dla prawidłowego metabolizmu, niacyny obniżającej poziom cholesterolu i ryboflawiny niezbędnej do produkcji przeciwciał. Należą do najsmaczniejszych grzybów. Do celów kulinarnych najlepsze są młode o białych kulistych kapeluszach i grubym trzonie. Można je spożywać na surowo. W kuchni stosuje się je jako dodatek do zapiekanek i pizzy, składnik farszu do uszek lub krokietów , do przyrządzania sosów
Wiem co jembryndzę, ale ostatecznie lądowała ona na kanapce. Kiedy ostatnio znów ogarnęła mnie na nie ochota, bryndza... grzecznie leżała w sklepie na półce, za to w lodówce królowało opakowanie wędzonego białego sera. Pomyślałam: czemu nie? też słony, tyle, że pachnie inaczej. Efekt widać poniżej. Mnie smakowały bardzo, pewnie dlatego, że mam fazę na wędzony ser, mąż zjadł z apetytem i zaczął(...)podsypania bardzo duża szczypta soli – ale bez przesady, bo ser jest słony 25 g świeżych drożdży szczypta cukru około 1 szklanki letniej wody FARSZ: 20 dag wędzonego białego sera łyżeczka sklarowanego masła 1 mała cebula 1 jajko niepełna łyżka kwaśnej śmietany pieprz NA WIERZCH: do posmarowania łyżka stopionego masła do posypania kminek lub mak Wykonanie: CIASTO: przesianą mąkę wymieszałam
Kuchenne zapiski EdytyOdchudzona wersja popularnego ciasta bez pieczenia - bez masła, białego cukru, za to ze zdrową kaszą jaglaną i bakaliami. Przyjemność bez wyrzeczeń :) Przepis na nadzienie może się wydawać znajomy, bo już go kiedyś prezentowałam, z tymże w formie tarty . A Ty którą wersję wybierzesz? :) Składniki (na dwie rolady 2-waflowe lub jedną 3-waflową): 3-4 wafle tortowe (użyłam tych(...)migdałowego lub owsianego ) 5-6 daktyli (lub 4 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego, miodu) pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie suszone jagody goji, rodzynki, morwa biała, orzeszki ziemne) Ganasz czekoladowy: 60 g gorzkiej czekolady 3 łyżki jogurtu/ śmietany (lub mleczka kokosowego) Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji
Domowa Cookierenka Agi550g) ~skórka z 1/2 - 1 pomarańczy ~sok z 1/2 cytryny ~gwiazdka anyżu ~szczypta gałki muszkatołowej ~szczypta kardamonu ~ laska cynamonu ~320g cukru (użyłam pół na pół trzcinowego i białego, polecam zastosować takie proporcje, ponieważ ciemny cukier nadaje innego smaku dżemowi :)) Dynię wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 3 godziny. Powinna puścić sporo soku. Pomarańcze 'wyfiletować', tj. pozbyć(...)się skórek i białych otoczek, które nadają goryczy, jak to zrobić jest pokazane np. TUTAJ . Do dyni dodać pomarańcze, skórkę startą z pomarańczy, sok z cytryny i przyprawy. Gotować od czasu do czasu mieszając ok. 1 1/2 godziny. Następnie wyłączyć palnik i pozostawić dżem do ostudzenia. Ponownie zagotować (można to zrobić np. następnego dnia, nawet lepiej
chili & sugarprzepis był na pudding jagodowy, ale jagód nie mieliśmy. Za to mieliśmy śliwki. Takie duże czerwone, nie wiem jak one się fachowo nazywają. 9 dużych czerwonych śliwek 75 g białego cukru 75 g brązowego cukru 75 g roztopionego masła 1 jajko 8 łyżek mleka 125 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pudding ten powinno się robić w naczyniu(...)więc tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (naczynie żaroodporne możemy wysmarować tłuszczem). A potem kroimy śliwki na niezbyt duże (ale i niezbyt małe) kawałki. Wrzucamy do tortownicy i zasypujemy białym cukrem. W misce ucieramy jajko z brązowym cukrem. W międzyczasie roztapiamy masło i dodajemy do miski. Potem mleko. Starannie mieszamy. Teraz przesiewamy do całości mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy
Marder&Marder Manufactureokazało się, że konieczność będzie zrobienia trzech chałek :) Mega wyżerka. Przejdźmy więc do rzeczy: 1 kg mąki tortowej 40 g świeżych drożdży 3 jajka 400 ml mleka 6 łyżek białego cukru 100 g masła 1/2 łyżeczki soli cukier trzcinowy i płatki migdałowe do posypania Najpierw robimy zaczyn: 200 ml mleka, 1 łyżka białego cukru, 1 łyżka mąki i wkruszamy drożdże(...)trochę większe naczynie, bo konkretnie wyrasta. A jak wyrośnie to do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy resztę mleka, wbijamy 2 jajka (trzecie zostawiamy do zrobienia glazury na końcu), resztę białego cukru, sól, rozpuszczone w rondelku (i nieco przestudzone) masło i nasz zaczyn. Czyli po prostu wszystko oprócz 1 jajka, trzcinowego cukru i płatków migdałowych. Te składniki przydadzą nam się później
Marder&Marder Manufacture