biała - 7122 przepisów (strona:116/475)

Pieczony leszcz z warzywami 182

Leszcz pieczony z warzywami 2014-12-28 17:08:15 Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 600 g sprawionego leszcza – najlepiej podzielonego na dzwonka 2 średnie czerwone papryki biała część 1 średniego pora kilka konserwowych kolb kukurydzy 2 niezbyt duże czerwone cebule 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego kilka łyżek soku z cytryny kilka łyżek wytrawnego białego

Kulinarna Pokusa
Szczupak po prowansalsku 161

Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) cały szczupak o wadze 1kg – wypatroszony i bez łusek główka czosnku 2 łyżki masła 150ml wody kilka łyżek octu z białego wina płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego płaska łyżeczka tymianku (suszonego) Do podania pieczone ziemniaki w wersji z cytryną i rozmarynem (ale niekoniecznie z czosnkiem) wg naszego przepisu, które(...)przygotowujemy równolegle z rybą białe wytrawne wino Instrukcje Szczupaka dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Starannie nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem – zarówno na zewnątrz jak i w środku. Główkę czosnku dzielimy na ząbki, natomiast ocet mieszamy z wodą. Umieszczamy całego szczupaka w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Wlewamy wodę z octem, a następnie wrzucamy czosnek i masło

Kulinarna Pokusa
Smażony indyk z ryżem 193

zarówno na szybki obiad jak i kolację w dowolny dzień tygodnia. Pomimo swej prostoty ma zresztą w sobie coś co sprawia, że podane w estetyczny sposób i z dobrym białym winem nosi nawet znamiona pewnej wykwintności. Smażony indyk z ryżem 2015-01-10 21:18:35 Zapisz przepis Drukuj Składniki Składniki (dla 2 osób) 200g filetu (piersi) z indyka 125g(...)białego ryżu długoziarnistego dolna i środkowa część szczypioru z 1 cebuli dymki + trochę dodatkowo do dekoracji 2 ząbki czosnku 5 łyżek soku z cytryny 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy Instrukcje Mięso kroimy w cienkie (ok. 3mm) plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Szczypior tniemy na ok. 5mm kawałki. Oliwę rozgrzewamy

Kulinarna Pokusa
Kurczak po andaluzyjsku 258

pomidorów 150g zielonych oliwek 100g dobrej szynki w plasterkach 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż Instrukcje Kurczaka dzielimy na 6 porcji: nogi, piersi oraz skrzydełka. Nacieramy ze wszystkich stron pieprzem oraz połową soli. Pomidory kroimy w ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, ale wycinamy nadmiar łykowatych części(...)szynką dusimy w brytfannie pod przykryciem, powoli na małym ogniu przez 90 minut. Co jakiś czas potrząsamy lekko zawartością brytfanny, aby składniki się wymieszały. Mięso z warzywami podajemy z białym ryżem i sosem z duszenia. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-46 {margin: auto;} #gallery-46 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 180

zalewy) 2 średnie ogórki kiszone 2 średnie lub 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 150ml bulionu 3-4 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 125g białego ryżu Instrukcje Mięso tniemy krótkie (kilkucentymetrowe) paski o grubości ok. 1cm. Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy na paski o szerokości ok. 1cm. Cebule obieramy i tniemy w niezbyt(...)konieczne. W międzyczasie kroimy dość drobno ogórek i odsączamy z zalewy kukurydzę. Ogórek dodajemy na 10 minut przed końcem duszenia, a kukurydzę – 5 minut. Potrawkę podajemy wyłożoną na ugotowanym białym ryżu. Uwagi Jeśli przygotowujemy danie z łopatki czy szynki to pamiętajmy, że jest to mięso gotujące się wyraźnie dłużej od polędwicy. Dlatego przed dodaniem papryki poduśmy samo mięso z cebulą

Kulinarna Pokusa
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 147

Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały pieprz mielony olej rzepakowy 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy zacznie(...)sosu z duszenia pieczarki również blendujemy zachowując niewielkie (1-2mm) kawałki grzybów. Dodajemy je do mięsa i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki doprawiając w międzyczasie solą i białym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt mokry, możemy dodać do niego nieco bułki tartej. Farsz dzielimy na 4 równe części i układamy go w niezbyt grubych warstwach na naleśnikach. Zakładamy placki

Kulinarna Pokusa
Curry z białym serem na serwatce- Mattar Paneer 175

bulionie lecz na serwatce,która wiadomo jest bardzo zdrowa.Smakuje wyjątkowo lekko i podana do miseczki ryżu zadowoli każdego dbającego o zdrowe odżywianie. Curry Mattar Paneer składa się głównie z białego twardego wiejskiego sera Paneer podobnego do sera Feta,zielonego groszku i świeżych pomidorów i zależnie od regionu często dla podniesienia wartości odżywczych z dodatkiem ziemniaków lub kukurydzy.Miseczka ryżu zależnie(...)regionu Indii bywa zastępowana plackiem chlebowym np. Naan lub Roti. Sera Paneer nie można zastąpić innym białym serem np. Feta.W trakcie smażenia ser Paneer nabierze koloru i nie rozkruszy się tak jak stanie się z serem twarogowym. SKŁADNIKI: 5 łyżek klarowanego masła (oryginalnie ghee -ind. klarowane masło) lub innego tłuszczu 200 g sera Paneer pokrojony w 1 cm kostkę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kokosowe Red curry z bambusem 213

Jest to bardzo szybka i bardzo łatwa wersja Red Curry z dodatkiem mleczka kokosowego,pędów bambusa i kurczaka.Podać można z osobno ugotowanym białym ryżem. SKŁADNIKI NA 4 porcje: 100-150 g pasty red curry 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki) 1 puszka plasterków bambusa 1/2 piersi drobiowej pokrojonej w kostkę 1 tarwa cytrynowa lub 4-5 listków limonki(...)ostatniej chwili dorzucić listki bazylii i wyłączyć ogień.Ja tym razem miałam tylko kolendrę. Sos nie powinien byc zbyt płynny ale też nie nazbyt gęsty. Podawać z czarką białego ryżu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zielone risotto 157

Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok.  2 filety z kurczaka 1/3 pęczka natki pietruszki 250g ryżu do risotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka selera naciowego 3 garści świeżego szpinaku  1 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki skórki startej z cytryny sok z 1/2 cytryny(...)solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cebulę, szpinak i seler drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ryż, przesmażamy, po czym wlewamy białe wino, które odparowujemy. Po tym czasie dodajemy po chochelce wody, za każdym razem czekając aż ryż ją wchłonie. 3. Kiedy ryż będzie już miękki, dodajemy skórkę z cytryny, miętę, groszek

Szefowa kuchni
Małże w białym winie. 107

Małże w białym winie to nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu potrawa, a jaka pyszna ;)  Danie to świetnie sprawdzi się na kolacje we dwoje. Małże najlepiej smakują w towarzystwie bagietki. Składniki: 1 kilogram małż 1 szklanka białego wytrawnego wina   1 cebula   2 ząbki czosnku   4 łyżki posiekanej natki pietruszki   1 łyżka masła   sok z cytryny sól

Symfonia smakowa
Krewetki na maśle z czosnkiem 164

naturalny, wyrazisty smak poeksperymentujcie z przyprawami i dodatkami. Na początek warto wypróbować klasyczne i łatwe do przygotowania danie, jakim są krewetki smażone na maśle z czosnkiem. Dodatek białego wina wspaniale podkreśla smak tych coraz bardziej popularnych skorupiaków. Podawane z białym wytrawnym winem i świeżą bagietką na pewno uatrakcyjnią niejedną kolację we dwoje

Milion Smaków
Sos tatarski z podgrzybkami 137

drobno pokrojonej cebuli 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka chrzanu z słoika 1 łyżka płaska musztarda kremska 5-6 łyżek majonezu * 1-2 łyżki gęstej słodkiej śmietany * sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Podgrzybki, ogórki, cebulę, drobno pokrojone jajko, chrzan, musztardę, majonez i śmietanę wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć

Ala piecze i gotuje
Kluski ziemniaczane (kluski szare) 337

mnie w domu zawsze nazywaliśmy je kluskami ziemniaczanymi i dopiero później dowiedziałam się, że są również nazywane kluskami szarymi czy przecierakami. Nam najbardziej one smakują podawane z białym serem i podsmażanym boczkiem i cebulą i oczywiście popijane maślanką. Czasami zjadamy je z dodatkiem młodej kapusty albo jako dodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują(...)szare Składniki: 2 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 2-3 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki soli dodatkowo: 2-3 cebule około 300 g boczku wędzonego biały ser Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić pieprzem i dusić aż cebula będzie miękka.   Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych

UgotujmyTo.pl
Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym 147

końca zwykłej (o tym w kolejnym wpisie). Ryż nie jest tak kleisty jak arborio, znacznie dłużej od niego mięknie i nie wygląda na talerzu tak atrakcyjnie jak ryż biały. Jednak jest zdrowszy i na dłużej zaspokaja apetyt. Dodałam mu cytrusowego smaku dzięki limonce i okrasiłam aromatem czosnku i selera naciowego. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix(...)duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łodygi selera naciowego skórka starta z limonki i sok z połówki tego owocu sól i pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną cebulę i smażyć na małym

Czerwień i błękit