biała - 7122 przepisów (strona:107/475)

Meksykańska zupa z tortillą i papryczką 104

zachować konstrukcję. Opcjonalnie dekorujemy łyżką śmietany (można pominąć) i na to układamy naszą podsmażoną papryczkę guajillo. Podobne przepisy Chłodnik z botwinki Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Krem szparagowy biały .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie 133

część tego „ciemniejszego” mięsa – 2 nektarynki – sól, pieprz – 3 łyżki czerwonej słodkiej papryki – 1 papryczka chili – 3 łyżki oliwy – 3 łyżki białego wina – kilka gałązek świeżego majeranku – 2 ząbki czosnku – 1 cebula biała Wykonanie: Mięso pokroić na 8 kotletów (ok. 2 cm grubości). W miseczce wymieszać oliwę, wino

Pociąg Do Kuchni
PODUDZIA Z KURCZAKA Z GRZANKAMI Z DIPEM PAPRYKOWYM - GRILL 182

oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, grzanki: 4 kromki bułek pszennych, 2 ząbki czosnku dip paprykowy: 1 papryka czerwona, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, biały pieprz, ponadto: 1 pomarańcza, świeży majeranek. Przygotowanie: Marynata: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i obtaczamy w niej podudzia. Podudzia w marynacie odstawiamy w chłodne miejsce(...)Paprykę kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera,  dodajemy oliwę z oliwek (tyle, żeby uzyskać gęstą kremową konsystencje ) ponownie miksujemy, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem. Podudzia podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym. Grzanki czosnkowe: Kromki pieczywa układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę. Pomarańczę

Moniki Smakołyki
ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ Z BIAŁEGO WINA 192

Jednak cóż począć, kiedy termometry wskazują ponad 33 stopnie, z nieba leje się żar? Nie pozostaje nic innego, jak napawać się tą pogodą i uraczyć pysznym napojem na bazie białego wina. Polecam serdecznie ;) ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ Z BIAŁEGO WINA /własny;/ dla 4 osób 3-4 morele 1,5 szklanki białego wytrawnego wina sok z 1 limonki napój typu Sprite/gazowana woda

W kuchni Karmel-itki
Szybki deser truskawkowo-brzoskwiniowy na zimno 159

Składniki (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml 30- 50 g mieszanki truskawek i białych brzoskwiń 2 łyżki cukru białego 2 łyżeczki żelatyny na 2 łyżki wody pół łyżeczki whisky Przygotowanie: 1. Śmietankę ubić na sztywno. 2. Owoce podgrzać na patelni z cukrem do momentu, aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, sok zacznie odparowywać a syrop

KreatywnePiny
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 188

blachę od piekarnika ok. 38-35 cm: 20 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczka cukru białego, 300 ml ciepłej wody, 300 g mąki pszennej, 150 g mąki razowej, 2 łyżeczki soli, pęczek posiekanej zielonej pietruszki (duża garść), ponadto: 2 duże cebule czerwone, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, otarta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka

Moniki Smakołyki
Cukier różany 188

pomarszczonej (duże, o intensywnym zapachu i kolorze) lub róży dzikiej, o mniej intensywnym kolorze i zapachu ale bardziej rozpowszechnionej na terenie Polski. Metody przygotowania są dwie. Płatki trzeba pozbawić białych (gorzkawych) końcówek, zmielić w mikserze i wymieszać cukrem. Ja przygotowuje cukier różany susząc płatki, które później przesypuje cukrem. Najczęściej używam go w postaci cukru pudru, w tym celu przed użyciem(...)miksuje potrzebną porcję w młynku do kawy. Czas przygotowania: 2 minuty Składniki: 2 szklanki cukru (białego lub trzcinowego), 1 szklanka suszonych płatków róży. Przygotowanie: Płatki wsypać do słoika, przesypując je cukrem. Przechowywać szczelnie zamknięty, przed użyciem zmielić potrzebną porcję w młynku do kawy lub użyć bez mielenia

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu 266

ciepło i na zimno. Czerwony ryż ma lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie łączy się z rukolą. Jest znany ze swoich właściwości antyrakowych, dlatego warto go stosować zamiast tego białego. Do sałatki można użyć także ryżu dzikiego czy brązowego, które są równie zdrowe, a jednak wciąż mało popularne. Dzięki kurczakowi sałatka jest bardzo treściwa, można najeść się nią do syta. Cukinia(...)podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie lub 1 duża 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki 1 szklanka czerwonego ryżu (może być także „dziki”, brązowy lub zwykły biały) dwie duże garście rukoli (ok. 50 g) kilka pomidorów suszonych z zalewy lub pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka białego octu winnego oliwa z oliwek chili w płatkach

Poezja smaku
Kurczak z ziemniakami i buraczkami 192

kurczaka 2 ziemniaki  1 burak  1,5 łyżki sosu sojowego  świeże listki rozmarynu  świeże listki rukwi wodnej świeże listki estragonu   Przyprawy :  pieprz biały kardamon  pieprz czarny imbir papryka wędzona majeranek  tymianek kminek rzymski Przepis na dwie porcję jak na zdjęciu.  Podudzia myjemy i osuszamy. Polewamy sosem sojowym i obtaczamy(...)mięso. Przyprawiamy pieprzem białym, imbirem, papryką wędzoną i układamy na nim, umyte i osuszone listki estragonu. Odkładamy podudzia na bok.   Ziemniaki i buraka obieramy. Kroimy na plastry, a następnie na frytki :) Buraczki przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Ziemniaki kminkiem rzymskim mielonym.   Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Na wyższym poziomie na dwóch tackach z folii

Parowar Faceta
Ciasto OREO 144

mleko 1/2 szklanki, cukier puder do smaku Wykonanie: Do przygotowania dolnej i górnej warstwy (czarna warstwa) użyłam po 15 ciasteczek. 30 ciasteczek przepoławiamy na pół i wyjmujemy z nich biały krem, krem przekładamy do miseczki. Ciemną część z 15 ciastek kruszymy na pył. W tym czasie rozpuszczamy masło (50g). Masło łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy i wykładamy nimi(...)tortownicy (18cm). Odstawiamy na około pół godzinki do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy białe środki z 30 ciastek. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się kremu z ciastek. Masę studzimy. W między czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną masę mleczną i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy aromat

Cakes By Kejt
Meksykanskie chili wolowe z salsa 154

kolendry oliwa po 2 łyżeczki mielonego kminu, wędzonej papryki i cynamonu 2 liście laurowe 2 puszki krojonych pomidorów 1 kg goleni wołowej, najlepiej z kością i bez ścięgien puszka białej fasoli salsa: zielona papryka 4 dymki 150 g pomidorków koktajlowych oliwa ev biały ocet winny jogurt do podania Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Czosnek i cebule obieramy i drobno

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi ruskie wzbogacone marchewką i szpinakiem baby 128

Ciasto: 2 szklanki mąki pół szklanki mąki razowej kubek ciepłej wody Farsz: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach pół kostki sera białego  1 cebula pokrojona w kostkę 1 starta na małych oczkach marchewka opakowanie szpinaku baby sól pieprz  Przygotowanie: 1. zacznij od farszu: ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę razem(...)białym serem. 2 Zeszklij cebule na łyżce oleju i dodaj startą marchew. Pod koniec dodaj szpinak i niech się blanszuje. Dopraw solą i pieprzem. 3. połącz składniki farszu dokładnie mieszając ręką. 4. Przygotuj ciasto. 5. Rozwałkuj i lep pierogi. 6. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia pierogów

AZgotuj!
Sałata szopska 334

Sałatę szopską wymyślili Szopi prawdziwi, jak twierdzą, Bułgarzy. Zamieszkują region Sofii i Dupnicy. Ich sałatka jest chrupka, aromatyczna, spowita w białej chmurce smacznego białego szopskiego sera. Podawana jako przekąska przed obiadem. Składniki: bułgarski ser szopski 4 pomidory 2 papryki czerwone ogórek łyżka octu 4 łyżki oleju sól cebula posiekana natka

AZgotuj!
Dorsz zapiekany z fenkułem 124

fenkuł podkręciło trawienie.  5-6 płatów świeżego fileta z dorsza cytryna fenkuł cebula szalotka duża łyżka nasion fenkułu sól pieprz bazylia oliwa ocet balsamiczny biały krem mąka Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Połóż obtoczone w mące i posypane solą filety. Posyp delikatnie bazylią.  Połóż warstwę z połówki fenkułu, cebuli w piórka i cieniutkie(...)plasterki z cytryny. Całość polej delikatnie kremowym octem białym zapiekaj 40 minut w 180 stopniach. Surówka z fenkułu: Pół fenkułu poszatkuj na mandolinie. Skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę i pół łyżeczki nasion fenkułu. Podawaj z dzikim ryżem

AZgotuj!
Pomidorowa z białym winem 98

Wiele jest odmian zup pomidorowych. Moja zupa pomidorowa nigdy nie jest taka sama. Tą proponuję z białym wytrawnym winem.  Składniki puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 główka czosnku sól pieprz szklanka wina białego wytrawnego zioła tymianek i bazylia Główkę czosnku przekrój na pół. Oliwę rozgrzej w rondlu i włóż

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania