gustowałam wcześniej w herbatach czerwonych (zawsze wybierałam białe, zielone...) aż tu nagle... Smak jest przyjemny, delikatny, lekko słodki i po prostu pyszny! Również jak w przypadku poprzedniej herbaty białej, nie skończyłam na jednej filiżance ;)Cena: bardzo zadowalająca :)Zgodnie z informacją otrzymaną od producenta "Według starochińskiej księgi medycyny Ben Cao Gan Mu kwiaty chryzantemy korzystnie wpływają na skórę i system
Emcia Pichcikolorowe posypki, wiórki kokosowe · tabliczka gorzkiej czekolady · tabliczka białej czekolady · 150 g mascarpone · aromat rumowy, aromat wiśniowy (można użyć dowolnego aromatu albo w ogóle go pominąć(...)Wyjmujemy ciastka z zamrażarki. Przygotowujemy posypki. Zanurzamy w roztopionej wcześniej czekoladzie i i od razu dekorujemy. Kiedy zużyjemy całą ciemną czekoladę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju białą i zdobimy pozostałe lizaczki. Cake popsy najlepiej przekładać do szklanek w odstępach lub wbijać w styropian. Przechowujemy w lodówce. Uwagi: Jeśli chcecie zrobić lizaczki w kształcie muffinek
Mania Gotowaniasiebie. Z okazji dnia czekolady postanowiłam przyjrzeć się bliżej temu smakołykowi. Oto kilka faktów: 1. Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa i masło kakaowe. Biała czekolada natomiast nie zawiera proszku kakaowego. Ma również niską zawartość masła kakaowego. 2. Słowo czekolada zawdzięczamy Majom, pochodzi od słowa chocola, które oznacza - pić(...)Podobno po tym jaką czekoladę lubisz można stwierdzić jakim jesteś typem osobowości. · czekolada mleczna – romantycy · biała – osoby niezdecydowane, mające trudności z podejmowaniem decyzji · gorzka - osoby, które lubią i doceniają rzeczy dobrej jakości · deserowa –osoby
Mania GotowaniaJest to moja druga próba odtworzenia przepysznego brownie z Coffee Heaven. Tym razem bardziej przyjrzałam się składowi i postanowiłam pokombinować z białą czekoladą, która zgodnie z opisem jest składnikiem kremu. Tym razem uważam, że ciasto wyszło zdecydowanie bardziej bliskie oryginałowi. Jeśli o mnie chodzi uwielbiam je, jest to moja ukochana wersja Brownie. Idealne ciasto na poprawę humoru(...)kostki masła ½ szklanki wody ½ szklanki cukru pudru 1/5 szklanki mleka w proszku (użyłam mleka odtłuszczonego, granulowanego) 100 g solonych orzeszków ziemnych 6-7 łyżek sera mascarpone 150 g czekolady białej z chrupkami ryżowymi (np. firmy Katy dostępna w kauflandzie, możemy również zastąpić ją płatkami corn flakes lub chrupkami zbożowymi) Polewa : 1/2 puszki masy krówkowej 6 łyżek mleka 4 łyżki
Mania Gotowaniaprzygotowałam niestety z olbrzymiej ilości, dużo za dużej jak na wakacyjnie zubożałą rodzinkę, zajadaliśmy je dwa dni. Dlatego ilości podaję o połowę mniejsze.Przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i białej orkiszowej, bez dodatku modyfikowanej pszenicy...Składniki:- 2 średnie cukinie (każda po ok.400g)- ok.1/4 bakłażana- 1 duże jajko lub 2 małe- 1/2 pęczka koperku- 2 zmiażdżone ząbki czosnku- 1 łyżeczka soli(...)ok.60g mąki orkiszowej białej- ok.50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Składniki sosu:- ok.300g jogurtu naturalnego- 2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku- 1 łyżka dobrego majonezu (można pominąć)- 1/2 pęczka koperku- sól i świeżo mielony pieprzCukinie i bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać warzywa 1/2 łyżeczki soli i odstawić na kilka minut aż puszczą
Smaczne Zdroweprzy takiej ilości komarów jaka jest teraz to duże poświęcenie. Jeszcze gorzej jest przy zbieraniu jagód, ale tarta z nimi smakuje obłędnie, więc warto. W końcu kurki w towarzystwie białej cebuli, estragonu i śmietanki wylądowały na kaszy gryczanej pachnącej czosnkiem i liściem laurowym. Na wierzchu ułożyłam plasterki krótko smażonej polędwicy wieprzowej przyprawionej jedynie solą i pieprzem(...)SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości 1 duży czubaty kubek kaszy gryczanej 4 duże garście kurek Listki z kilku gałązek estragonu posiekany koperek 2 średnie białe cebule 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% (lub więcej) sól morska świeżo mielony pieprz olej do smażenia klarowane masło WYKONANIE Kaszę zalewam w garnku dwoma
OstryKęstego co mamy pod ręką lub na co akurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody(...)łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 3 łyżki cukru/ksylitolu skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej 12 kostek czekolady (u mnie biała studencka) Przygotowanie:W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki.Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać
Ze smakiem i z pasjąmnie z pachnącą przesyłką.Co w niej znalazłam.......... - herbaty !Nawiązałam współpracę z Teastore.pl i otrzymałam do testowania 3 rodzaje herbat.- herbata owocowa żurawinowo - truskawkowa- herbata zielona Dolce Vita- herbatę białą Fujan White Long z maliną O FIRMIE: Teastore.pl to sklep, który powstał z pasji i zamiłowania do herbaty. Nasze marzenie spełniliśmy w 2009 roku, kiedy uruchomiliśmy sklep(...)oraz fachową pomoc w doborze herbaty, kawy lub yerba mate. Służymy radą, jak prawidłowo parzyć i degustować herbatę. Znajdziecie u nas m.in. herbatę zieloną, czarną, białą, czerwoną, żółtą, pu-erh, herbatę ajurwedyjską, kwitnącą, yerba mate, rooibos a także kawę naturalną i aromatyzowaną. Dla lubiących słodkie dodatki, smaczne syropy, przyprawy, cukier i przetwory. Oferujemy ceramikę
kolorowotorcikowoilość kremówki (i to duuużo za dużo...). Na szczęście jakoś się udało ale ciasto nie jest niestety piękne równe. Nadrobię precyzję w niedalekiej przyszłości ;-)Składniki:Ciasto:- 170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 120g mąki ryżowej lub ziemniaczanej- 50g ksylitolu (lub cukru)- 50g zimnego masła- 1 jajkoMasa serowa:- 500g(...)zmielonego twarogu (u mnie gęsty z wiaderka)- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (lub 40g mąki ziemniaczanej)- 100g ksylitolu lub cukru- 2 jajka- 100ml zimnej kremówkiKruszonka:-170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 60g mąki ryżowej- 50g ksylitolu (lub cukru)- 50g wiórków kokosowych- 110g zimnego masłaOwoce:- 500g truskawek- ok.250g konfitury truskawkowej- 3/4 szklanki soku lub kompotu truskawkowego- 50g mąki
Smaczne ZdroweLukrecja korzeń (30g) - Amarantus ziarno (100g) - Alfalfa (30g) - Pomidory płatki (50g) - Jagody Goji (50g) - Miechunka (100g) - Bez czarny suszone owoce (50g) - Aronia suszone owoce (50g) - Suszone owoce Morwy Białej (50g) - Cytryniec schisandra (50g) - Gruszki z Miodem - herbata czarna aromatyzowana (50g)- Pu-Erh Wiśnie w Rumie - herbata czerwona (50g)- Anielskie Łąki - herbata zielona i biała aromatyzowana
Grunt to przepis!więcej, zależy jak bardzo słodki chcecie uzyskać deserek :) Tak przygotowane torciki schładzamy godzinę w lodówce. Po godzinie wyjmujemy biszkopty z lodówki i przygotowujemy je do ozdobienia lukrem plastycznym. 100g białego lukru plastycznego formujemy delikatnie w rękach, aby stał się bardziej plastyczny. Na stolnicę wysypujemy nieco cukru pudru, żeby lukier się nie przyklejał i dał się swobodnie rozwałkowywać ( ja robiłam(...)wszystko powoli nie ma szans, żeby coś zepsuć ;) A teraz kolej na naszą piękna różę :) Odrywamy spory kawałek kolorowego lukru, po czym wyrabiamy go, podsypując cukrem pudrem. Możemy użyć biały lukier i zabarwić go barwnikiem. Na początku formujemy średniej wielkości kulki, które następnie formujemy w łezkę. Od spodu podsypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na bok. Łezki będą stanowiły bazę
Sajkofanka smakuzdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa. Tym przepisem dołączam do akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”. Polecam. Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim Składniki na 4 osoby(...)ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw lekko ściągamy grubą skórkę, białym kuchennym sznureczkiem wiążemy szparagi w pęczek( nie używamy kolorowego sznureczka, bo tak jak Bridget Jones, może nas spotkać przykra niespodzianka)) Szparagi gotujemy pod przykryciem, w osolonej wodzie ok. 8/10
Mia Cucina Sofietapróbowałam mrożonych, ale niestety smak był nie ten. Jeśli więc, będziecie mieć możliwość zakupienia świeżych owoców morza, to bardzo polecam. Do tego pysznego i delikatnego risotta polecam białe, półwytrawne wino Celebro Spain, o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku. (click) Przepis na risotto. zaczerpnęłam z książki “Il Cucchiaio d’Argento”. Bardzo(...)Nano, musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał.3 łyżki oleju, ½ cebuli 1 ząbek czosnku( pominęłam) 3/4 szklanki białeg,o półwytrawnego wina( u mnie wino Celebro – białe hiszpańskie)2 łyżki przecieru pomidorowego, ok ¾ litra wywaru z ryby/warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca wodą i warzywko)sól/pieprz/natka pietruszki do smakuWykonanie: Pogdrzewamy oliwę na dużej patelni
Mia Cucina Sofietawłoskich 1 łyżka aromatu orzechowego (takiego do kawy) Krem: 130ml mleka 1 opakowanie mini marschmallow (150g) 1 opakowanie serka mascarpone 200ml śmietany 36% 5 sztuk posiekanych, białych michałków Wawelu® Garść listków tymianku + kilka do posypania wierzchu + dodatkowo: 2 cytryny (lub limonki) na wierzch Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu – mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i sól(...)ognia i studzimy w dość chłodnym miejscu. Kolejno schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania stałej, zwartej konsystencji – nie dodajemy do niej cukru pudru, ponieważ pianki i białe michałki same w sobie są bardzo słodkie. Ubitą śmietanę wkładamy do lodówki. Schłodzony ser mascarpone przekładamy do miski, z lodówki wyciągamy schłodzoną bitą śmietanę i delikatnie, partiami łączymy
Symfonia Smaków