Mięso owiec z wiekiem staje się ciemniejsze. Jagnięcina będzie miała ładny różowy kolor, natomiast baranina będzie miała ciemną niemal purpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą się białą kością i białym tłuszczem.Pamiętajmy, że jagnięcina ma silny aromat. Dlatego starajmy się go wzbogacać czosnkiem, oliwą z oliwek, winem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, itp.W przypadku pieczenia udźca jagnięcego sztuką jest zapewnienie
naRuszcieSkładniki na 20 czekoladek:100-150 g truskawek kilka łyżek cukru do smaku 100 g białej czekolady 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 30 ml śmietanki kremówki 1 łyżka wiśniówkiPonieważ sezon truskawkowy pomału dobiega końca - koniecznie chciałam jeszcze zdążyć i zrobić coś wyjątkowego z truskawek. Na blogu Słodkie Fantazje znalazłam super przepis na aromatyczne i przepyszne pralinki(...)rondelka i dodać cukier do smaku. Następnie dodać wiśniówkę i podgrzać na małym ogniu, do momentu, aż woda odparuje a masa zgęstnieje. Przestudzić.W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę ze śmietanką (fot.3). Dodać przestudzone truskawki i wymieszać. Tak przygotowaną masę odstawić do momentu aż zgęstnieje i będzie zimna.Teraz wypełnić wnętrze każdej pralinki wcześniej przygotowaną masą truskawkową - zostawiając
Świat Ciastaszklanka * mleko – 200 ml * woda gazowana – 100 ml * jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczyptaFARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminekDODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)ęso mielone siekamy , oprószamy solą , pieprzem i papryką.Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju cały czas mieszając.W osobnym garnku rozpuszczamy łyżkę masła , dodajemy podgotowaną , a następnie odsączoną z wody białą kapustę oraz przesmażone mięso.Cały czas mieszając podgrzewamy ok. 5 minut.Doprawiamy do smaku.CAŁOŚĆ:Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki.Zamykamy boki i zwijamy w krokiety / roladki.Panierujemy z roztrzepanych jajkach
Ostra na Słodkopomidorowa zdecydowanie numerem 1.I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego!Po zupach przyszła pora na deskę mięs.Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja(...)całą pewnością smakosze domowych , kwaśnych bigosów będą mocno zdziwieni.Fajnie doprawiony , wyrazisty w smaku , ale zdecydowanie inni niż ten , który robię w domu.( ciekawe co tam było w środku :p )Biała kiełbasa – jak dla mnie świetna!Fajnie doprawiona , niesamowicie miękka , delikatna …T. nie zachwyciła – zdecydowanie woli te niemieckie.Pozostałe mięsa , takie jak schabowy , żeberka na ostro , kurczak
Ostra na Słodkołyżka* orzechy laskowe – 150 gDODATKOWO:* wafle / andruty – 4 szt* czekolada + orzechy do dekoracjiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA MLECZNA :Mleko gotujemy z cukrem , studzimy.Masło ucieramy na gładką , białą masę , a następnie powoli wlewamy mleko z cukrem i dodajemy po łyżce mleka w proszku(...)dokładnie mieszamy.MASA NUGATOWA:Orzechy prażymy na suchej patelni , obieramy ( po uprażeniu zawijamy w ściereczkę , zgniatamy – dzięki temu łatwiej odejdą skórki ) , a następnie drobno siekamy.Masło ucieramy na gładką , biała masę , dodajemy krem orzechowy , kakao i orzechy – dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Pierwszy wafel smarujemy połową masy nugatowej , przykrywamy.Smarujemy całą masą mleczną , przykrywamy.Smarujemy resztą masy nugatowej , przykrywamy , dociskamy.Polewamy roztopioną czekoladą
Ostra na Słodkotylko z truskawkami , ale i chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów , kokosem i waniliowym białym serem.Pycha!Na prawdę pycha!Oprócz tego bardzo zdrowo i sycąco.Taka zapiekanka jest świetnym pomysłem na letni obiad , albo słodki podwieczorek.Podstawowy przepis pochodzi ze starego zeszyciku cioci , u której kasza jaglana gości kilka razy w tygodniu – zarówno na obiad , jak i desery.Ja oczywiście musiałam urozmaicić(...)dokładkę!SKŁADNIKI:* kasza jaglana – 1 szkl* olej rzepakowy – 3 łyżki* cukier – 8 łyżek* jajka – 3 szt* żółtko – 1 szt* sól – 1 szczypta* ser biały twarogowy ( nie wiaderkowy ) – 350 g* laska wanilii – 1 sztDODATKOWO:* truskawki – 300 g* płatki migdałów – ok. 80 g* kokos – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Kaszę przelewamy dwukrotnie zimną
Ostra na Słodkogroupon.home.pl/Krakow/CK_Browar/KARTA_MENU_CK_BROWAR_2012.pdfWarto przejrzeć!Ceny bardzo mile zaskakują!1. ZUPAJa wybrałam : Krem cebulowy z grzankami i parmezanemMama : Krem grzybowy z łazankami w chlebie2 DANIE GŁÓWNEJa : Fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkamiMama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami3. DESERJa : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocamiMama : To samoDODATKOWO: Soki(...)dania główne.Porcje bardzo obfite i zdecydowanie dla głodnego!( nie jak to w niektórych restauracjach, gdzie menu jest raczej degustacyjne ).Obydwa dania bardzo gorące!Moje fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną przepyszne!Mięso delikatne …. niesamowicie soczyste … przepyszny sos , który świetnie komponował się z kwaskową żurawiną.Ziemniaczki delikatne … chrupiące z zewnątrz i kremowe
Ostra na SłodkoPasztet drobiowy jest znacznie mniej tłusty od tradycyjnego pasztetu, co za tym idzie jest lżejszy i mniej kaloryczny. Prezentuję wykwintną wersję dwuwarstwową – na białym winie i koniaku z dodatkiem pistacji. Inspirowałam się pasztetem zamieszczonym w magazynie Kuchnia (12/2013), jednak dokonałam pewnych modyfikacji. Taki pasztet będzie idealny na Święta, my się nim zajadaliśmy (szczególnie warstwa wątróbkowa jest warta uwagi) jeśli(...)jesteście wierni tradycji polecam pasztet z majerankiem.Pasztet drobiowy – pierwsza warstwa:500 g piersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś)1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki masła1 liść laurowy70 ml białego, wytrawnego wina100 ml śmietany 18%1 jajko1 namoczona w mleku bułka kajzerkasól morska, świeżo mielony pieprzPasztet drobiowy – druga warstwa:400 g wątróbek drobionych (użyłam indyczych)2 łyżki oleju1 cebula100
Poezja smakupączusi, dodałam do nich cynamonu i serek waniliowy zamieniłam na twaróg sernikowy. Wyszły cudnie aromatyczne, wilgotne, po prostu pyszne... :-) Taki pączusiowy przedsmak świąt. Polecam ! Ciasto na bazie mąk orkiszowych: białej z dodatkiem pełnoziarnistej, bez cukru, słodzone i posypywane ksylitolem, smażone na oleju kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk.Składniki:- 400g twarogu sernikowego(...)wiaderka- 4 duże jajka "L"- 1 szklanka* mąki orkiszowej białej- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 4 łyżki ksylitolu lub wg uznania (lub cukru)- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżki spirytusu lub np.rumu- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu- mielony ksylitol do posypania (lub puder)- olej kokosowy bezzapachowy do smażenia (lub oliwa)Zamiast obydwu mąk orkiszowych można dać
Smaczne Zdrowewłoskie* 200g cukru pudru trzcinowego* białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć* kolorowe lukry i ozdobne cukiereczki, czekolada biała bądź polewaPrzygotowanie :Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Dobrze wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki(...)kilkanaście minut. Nakładamy masę w foremki, wyciągamy z nich ciasteczka, które odkładamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy musem. Ozdabiamy według upodobań - u mnie bałwanki są z białą czekoladą i kakaową posypką, dzwoneczki z czerwonym lukrem a choinki z zielonym plus gwiazdki. Spody ciasteczek wycinałam z orzechowych oblatów. Foremki otrzymałam od sklepu MYKITCHEN. Zapraszam
Magiczne Życie Martypoczątku istnienia bloga nie pojawiło się u mnie jeszcze nic z maleńkich słodkości, więc postanowiłam to zmienić, tym bardziej, że w szafce zalegały dwie tabliczki białej czekolady (a raczej jedna i 3/4 bo siostra zdążyła się już jedną z tabliczek zająć :)) i pół paczki żurawiny. Trufelki wyszły fajniutkie, ale mocno słodkie, ale dobrym dodatkiem była kwaskowata żurawina bo trochę(...)cały dzień. W domu mam jednak największego łasuch na świecie, w osobie mojej mamy, i do słodyczy trefelków nie miała żadnych przeciwwskazań.Składniki:(ok. 20 sztuk)150 g białej czekoladyłyżka masła (taka nie za duża)2 łyżki mlekagarść suszonej żurawinyszklanka crunchy (płatków)3 kostki czekolady mlecznej (to również pozostałości jakie miałam w szafce, więc dodałam)Wykonanie:Crunchy wysypujemy
Moje pyszne gotowaniepolskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą świątecznego stołu. "Wysokie na łokcie, walcowatego kształtu (...) szafranowe, przybrane w białe czepce z lukru, różnobarwnego maku i konfitur domowych" Tak pisał o nich Z. Gloger.Pieczenie wielkanocnej baby zaczynało się w Wielki Piątek. A było to pracochłonne i wykonywano je największą precyzją(...)opadła. A baby rosły ogromne i przepiękne. układano je wtedy na puchowych poduszkach i pierzynach. Tak je studzono.A takie baby pieczono:parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite).Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona, ale również wyszła cudowna
Moje pyszne gotowaniesosu i posypać po wierzchu utartym żółtym serem.Sos beszamelowy:3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąkiokoło 1,5 - 2 szklanki mleka,sól, świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały)gałka muszkatołowa (też najlepiej starta na świeżo).Masło stopić w garnuszku, dodać mąkę i zaparzyć ją. (Pamiętajmy, aby jej nie przesmażyć, gdyż sos ma być biały i delikatny(...)mieszać. Ja używam trzepaczki rózgowej - grudki przy niej nie mają szans ;)Garnek postawić na średnim ogniu i miesza cały czas aż do zagotowania. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej białym) i świeżo startą gałką muszkatołową.Tak przygotowane cannelloni wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 -190 stopni i zapiekać przez około 30 minut aż do zrumienienia
Codzienna kuchnia niecodziennaodstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do drugiej dodać puree dyniowe, cynamon i kardamon oraz 2-3 łyżki mąki. Zagnieść również gładkie i elastyczne ciasto o konsystencji zbliżonej do "białej" części. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, to dodać więcej mąki. Jej ilość jest uzależniona od wilgotności puree.Obie części ciasta odstawiamy do wyrośnięcia w miskach przykrytych czystą ściereczką(...)około godzinę.Wyrośnięte obie części ciasta rozwałkować na prostokąt na blacie podsypanym lekko mąką. Czym szerszy będzie jeden z brzegów, tym więcej warstw będzie miała spiralka po upieczeniu. Ciasto białe ułożyć na dyniowym lub odwrotnie i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, czyli zaczynając od tego krótszego :)Ciasto podzielić na pół i ułożyć w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia
Codzienna kuchnia niecodziennapewno dzieci nie pogardzą "domowymi paluszkami rybnymi" :-) Składniki:Dwa średniej wielkości filety z białej ryby (ja użyłam Solę, ale może być np.mintaj i inne białe ryby)1 jajko1 mała cebulka3 + 1 płaskie łyżki bułki tartejsól i pieprzvegeta1 łyżeczka posiekanego koperkuolej do smażeniaWykonanie:Rybę kroimy na bardzo małą kosteczkę wyciągając przy tym ości. Wrzucamy do tego jajko
Anielska Kuchnia Ani