biała - 7122 przepisów (strona:96/475)

Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 201

progiem... Po pierwsze pogoda - śniegu mamy po kostki, na szczęście póki co nie pada nowy, ale wygląda na to, że w tym roku będziemy mieli w końcu, upragnione, białe Święta... Hmm... Co z tego, skoro to nie te Święta powinny być białe...? Ze znużeniem czekam na pierwsze oznaki wiosny - zieloną trawę, przebiśniegi w parku, nieco wyższe temperatury. Słońca na szczęście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 174

ślicznie. Jest sycąca i wilgotna, zjedzenie całej porcji na raz okazało się nie lada wyzwaniem.Najpierw chciałam polać ją białą czekoladą, ale stwierdziłam, że będzie za słodko. Jeśli wolicie białą wersję, proponuję zmniejszyć ilość cukru w cieście. Wierzch udekorowałam truskawkami. Hmm... Te hiszpańskie, niestety, nie smakują najlepiej. Taką miałam ochotę, że nie mogłam się oprzeć, ale daleko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka grejpfrutowa z różowym pieprzem - zupełnie wyjątkowa 164

dużo delikatniejszego niż czarny, ale w cieście nadaje on pożądanej ostrości. Smakuje wybornie - musicie tego spróbować.Przepis znalazłam na blogu Wypiecz wymaluj. W oryginale babka jest cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem, ja zrobiłam z grejpfrutem, który sobie leżał grzecznie w zielonej misce. Do tego różowy pieprz, który pasuje i kolorystycznie, i smakowo. Zmniejszyłam proporcje, dodałam więcej płynów niż w oryginale(...)całkowicie.Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem. Polać lukrem babkę, odstawić do zastygnięcia.Smacznego!Pogoda - odpukać - nawet w Danii jest na poziomie - słono świeci, lekki wietrzyk jest przyjemnie ciepły, białe obłoczki w niewielkich ilościach płyną sobie po niebie... Wiosna na całego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chicken burgery 202

ochotę na jednego?Zapraszam! Składniki:Bułki:250 g mąki pszennej;150 ml letniego mleka (u mnie 0,5%);8 g świeżych drożdży;25 g masła;1,5 łyżeczki białego cukru;0,5 łyżeczki soli;1 jajo;2 łyżki ziaren słonecznika.Mięso:2 filety z kurczaka;1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki;1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;1/2 łyżeczki soli;Przyprawa(...)mleka;Olej do smażenia.Sos:125 ml majonezu;2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego;1 łyżka drobno posiekanej cebuli;4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych;2 łyżeczki białego octu winnego;1 łyżeczka białego cukru;1/2 łyżeczki soli.Dodatkowo:4 plastry pomidora;2 pokrojone w plasterki ogórki konserwowe;1/4 główki, pokrojonej w paski sałaty lodowej.Sposób przygotowania:Link do przepisu na domowe

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo-brokułowa 195

Zupa kalafiorowo-brokułowa...Delikatna i aromatyczna.Towarzystwo białych różyczek kalafiora i zielonego brokuła.Dodatek ziemniaków i koperku.A całość zabielona kwaśną śmietaną.Pycha!Składniki:1 mały kalafior;1 mały brokuł;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;4 średnie ziemniaki;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;2,5 litra

Gospodyni Miejska
Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki 486

papryki i rzodkiewki...Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora.Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki.Kosteczki czerwonej papryki i dymki.Oblane gęstym jogurtem, oprószone szczypiorkiem.Zdrowy i chrupiący dodatek do obiadu.Polecam!Składniki:Biała część średniego pora;2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;1 duża marchewka;1/2 średniej, czerwonej papryki;5 średnich rzodkiewek;4 łyżki jogurtu greckiego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Por umyć(...)pieprzem.Przed podaniem chwilę schłodzić w lodówce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Pora, jeśli ktoś nie lubi jego ostrości, można przed pokrojeniem sparzyć w gorącej wodzie.Dymki można zastąpić 1 małą, białą cebulą,  a jogurt grecki - gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.Można użyć papryki o dowolnym kolorze.Źródło przepisu: Przyślijprzepis

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 319

domowemu, z gruzińskiej kuchni kaflowejGomiTa nieapetyczna mamałyga to gomi – potrawa bardzo ważna dla Gruzinów. Od razu uprzedzam, że smakuje lepiej niż wygląda. Jest to kaszka kukurydziana (z białej kukurydzy, podobna do polenty) z dodatkiem sera. Danie jest ciągnące. Jest to tradycyjne danie… weselne, podawne z czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską(...)następnie oblepione gęstą zawiesiną z winogron, mąki i cukru. Następnie czurczchele są suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu, czy bezcurkową). Oprócz czurczcheli na deser jada się przede wszystkim świeże i suszone owoce oraz orzechy. Popularna jest też baklava.Produkcja czurczcheliStragan z czurczchelami. Wiele smaków

Poezja smaku
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 168

smakoszy i kucharzy. Postanowiłam je wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze nie było zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty. Składniki:główka włoskiej kapusty 1/2 kg pieczarek(...)szklanki ryżu 2 marchewki 1 por (biała część) ząbek czosnku 1 pietruszka 1 cebulaodrobina papryczki chilli  sól, pieprz3 łyżki masła Składniki na sos: pół litra wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki razowej żeby było zdrowiej :-) 3 łyżki śmietany 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście

pieprzny smaczek
SURÓWKA MEKSYKAŃSKA 259

Dziś miałam ochotę na taką szybką do przygotowania surówkę z białą kapustką, zapraszam..Składniki:1/2 kg białej kapusty2 marchewkipól puszki kukurydzy3 gałązki natki pietruszki1 por z kawałkiem zielonej częsci2 łyżki majonezu2 łyżki śmietany1 łyżeczka ostrej musztardy Kamisłyżeczka soku z cytrynysól do smakuWykonanie:Kapustę szatkujemy drobno, pora cieniutko kroimy w półplasterki. ,Marchew ścieramy na tarce o buraczanych oczkach.Wszystko mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Quesadillas meksykańskie 197

zielonych papryczek chili,1 średniej cebuli,3 ząbków czosnku,3 pomidorów,1 puszki pomidorów krojonych,1 puszki kukurydzy (300 gram),1 puszki czarnej fasoli (250 gram),1 puszki białej fasoli (250 gram),1 dojrzałego awokado,2 limonek,200 gram żółtego sera,200 gram kwaśnej śmietany 18%,8 placków tortilli,2 łyżki koncentratu pomidorowego,1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego(...)przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem również kukurydzę oraz białą i czarną fasolę. Wszystko podgrzewałem od czasu do czasu mieszając, do czasu niemal całkowitego wysuszenia mięsnego farszu, w którym nie powinno być widać płynu.W czasie podgrzewania mięsnego farszu przygotowałem

Wyprawy kulinarne
Muu-Muu Chleb 173

naprzemiennie kolorem białym i czarnym.Przykryj foremki i odstaw do wyrośnięcia w cieple, aż wypełnią całkowicie foremkę. Idealnym miejscem do wyrastania jest piekarnik z łączonym światłem. Po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika. Piecz ok. 30-35 minut. Po upieczeniu wyjmij z forem i pozostaw do wystygnięcia.Dwie części, biała i czarna.Ko

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée razowe 146

Pâte fermentée razowe, nie z mąki białej, podnosi walory smakowe pieczywa. Może być(...)pozostawiony kawałek ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy wypiek.Pâte fermentée razowe można zastosować zamiennie do wszystkich przepisów na pieczywo z pâte z białej mąki, bez koniecznosci stosowania jakiś większych zmian w recepturze. Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest to, że zawiera ono sól. Podobnie jak inne prefermenty, ma krótką żywotność, nawet przechowywane

Grahamka, weka i kajzerka
Cannelloni 201

składników orginalnych i bardzo dobrej jakości , wydobędziemy z naszych cannelloni to co najlepsze!Ale wracając...Odkrywamy nasze nadzienie i mieszamy.Odstawiamy na bok. Na druga patelnię dajemy trochę masła. Kiełbasę białą parzoną pozbawiamy osłony i kroimy na kawałeczki, podsmażamy na maśle.Dodajemy do szpinaku.Przykrywamy i dusimy jeszcze trochę. Następnie wsypujemy, jeśli to koniecznie, trochę kaszy manny błyskawicznej. Mieszamy(...)ładnie tężeć. To rodzaj dania , które musi sobie po prostu poleżeć i nie jest serowane szybko i na bardzo gorąco. Nadzienie szpinakowe potrafi poparzyć.Do naszych cannelloni pasuje idelanie białe wino Chardonnay lub Verdicchio dei colli di Jesi.Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
RAMEN BURGER „po polsku” z KONFITURĄ Z CEBULI 292

stał się hitem, łącząc w sobie smaki azjatyckie z amerykańskimi. My z kolei postanowiliśmy dodać do tego polski akcent, wykorzystując polski makaron jajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny. Do kompletu dodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu(...)Dodajemy cukier oraz chilli, dokładnie mieszamy i karmelizujemy na małym ogniu ok. 4-5 min, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zawartość patelni nabierze złocisto-brązowego koloru, podlewamy ją białym winem, dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy (pamiętając o mieszaniu)do momentu, gdy cały płyn wyparuje a masa stanie się lepka, gęsta i mocno brązowa. Zdejmujemy z ognia.3. MIĘSO

Nerds Kitchen
Babeczkowy bukiet na Dzień Kobiet 126

życzę Wam zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i  wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :)Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki z wiśniami i białą czekoladą z dodatkiem kremu budyniowego. Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekabiała czekoladawiśnie(...)mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Dodajemy wiśnie i białą czekoladę. Lekko popychamy palcem do środka (jeśli czekolada zbyt mocno wystaje może się przypalić, lepiej, żeby była zanurzona w cieście).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy

Ciastkozercy