biała - 7122 przepisów (strona:105/475)

Najnowsza gazetka Lidla - co warto kupić, a co ominąć szerokim łukiem? 138

dwutlenkiem siarki oraz obecność cukru. Są lepsze mieszanki na rynku, nie wspominając o tych domowych. 5. Mąka pełnoziarnista pszenna i żytnia 2,59 zł - co tu dużo pisać - zamiennik białej mąki w przystępnej cenie. 6. Kasza pęczak 2,29 zł . - pęczak jest najbardziej wartościową kaszą spośród jęczmiennych. W zasadzie cena jak w większości innych sklepów, ale jeśli akurat będziecie(...)Lidlu, to spokojnie możecie kupić. 7. Makaron razowy 2,95 zł - podobnie jak z mąką. Cena zbliżona do białego makaronu, a wartości odżywcze znacznie lepsze.   Oprócz tutaj wymienionych artykułów żywnościowych, warto zainteresować się też ofertą sportową (od 7.01), gdzie znajdziecie odzież, sprzęt do ćwiczeń czy matę fitness za niecałe 30 zł. I jak - znaleźliście na liście swoje ulubione produkty

Powiedz dietom nie
Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne. 187

Doskonałe dla wszystkich członków rodziny, tych najmłodszych i tych najstarszych. Najlepiej zrobić je samemu, ale z podwójnej porcji i zamrozić. Kiedy robimy sami zawsze mamy pewność, że oprócz dobrego białego sera, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki nie ma w nich dodatkowych, niechcianych i niezdrowych wypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox'u do pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad czy kolację(...)zagniatałam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego) na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki. Odstawić do odpoczęcia przykryte folią spożywczą. Składniki na farsz: 500 g białego sera półtłustego 600 g ugotowanych ziemniaków 2 cebule łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól morska świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie farszu: Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i ugotować w osolonej

Naturalna Kuchnia
Potrawka z Cielęciny, czyli Cielęcina w Sosie Maślanym z Żółtkiem 144

średnie marchewki ok. 3 łyżki oleju (ja smażyłam na oleju z awokado) 2 łyżki mąki pszennej 30 g masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko (surowe) natka pietruszki sól biały pieprz 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w 1 szklance bulionu warzywnego Wykonanie: Marchewki umyłam, obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki, zalałam wodą , tak aby tylko przykryła plasterki i od momentu zagotowania(...)ryżem lub inną ulubioną kaszą ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tym razem gotowało dla mnie Salento Blackstone ! Na zdjęciach pojawia się kolejna patelnia firmy Ballarini. Kiedyś pokazywałam Wam Salento Whitestone o białej, ceramicznej powłoce. Dziś na zdjęciach możecie poznać linię siostrę lub brata, a nie ważne. To linia Salento Blackstone . Według mnie te linie to takie przyrodnie rodzeństwo, bo owszem design

Blondynka Gotuje
Piernik Karmi 130

Wilgotny piernik na ciemnym karmelowym bez alkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu,  idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość.   Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast. Składniki: Ciasto na keksówkę o wym 13X39(...)cukru 160 ml miodu gryczanego-można użyć zwykłego 180 ml oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto: Piwo

Wanilia i Kardamon
Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku 198

kapusty. Takie główki, to mniej zbite liście, dzięki czemu ich oddzielenie będzie prostsze. Drukuj Gołąbki po krakowsku Składniki 1 kapusta biała 500 g mięsa mielonego 100 gr ryżu białego 1 łyżka masła klarowanego 1 mały koncentrat pomidorowy/ domowy przecier 1,5 l bulionu sól, pieprz 1 cebula 2 łyżki mąki Wykonanie Kapustę myjemy, nacinamy wokół głąba liście. Kapustę wkładamy

Mieszam w Garnku
Roladki z kurczaka z sosem żurawinowo- szparagowym 164

Dzisiaj przepyszny, kolorowy i świeży obiadek. Piękne roladki z piersi kurczaka nadziewane krem ze szparagów z obłędnymi dodatkami takimi jak parmezan, świeże listki bazylii i nuta białego wina. Ale o tym co dokładnie w nadzieniu przeczytacie poniżej. Roladki urzekły mnie kolorem! Podałam je z makaronem pełnoziarnistym, z sosem porowym, z dodatkiem szparagów zielonych i świeżej żurawiny! Przepysznie!  Przepis(...)roladki z kurczaka: SKŁADNIKI: - 2 szt filetu z piersi kurczaka - 6 świeżych szparagów - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka masła - parmezan starty (ilość według uznania) - chlust białego wina - sól himalajska - ząbek czosnku - kilka listków bazylii - 1/ łyżeczki soku z limonki WYKONANIE: Na oliwie i maśle zeszklij szparagi i czosnek przez około 3-4 minuty, podlej winem, duś aż odparuje

SMYKWKUCHNI
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 157

jajko jak do ramenu – ze ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko

Karo in the Kitchen
Piernikowy sernik z czekoladą! 113

piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus - 2 białka - 1 jajo - 200 ml śmietanki 12% - 1 łyżka przyprawy do piernika - 150 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej(...)nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową. Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta powycinaj gwiazdki. Ułóż na wierzch ciasta.  Ciasto pieczemy w temp 170 stopni

SMYKWKUCHNI
Rogale marcińskie 157

wzrasta konsumpcja nie tylko gęsiny, ale także najsłynniejszego rogala świętomarcińskiego. Ja go nazywam rogalem "na bogato": jeden rogal waży 250 g, po brzegi  wypełniony jest słodkim nadzieniem z białego maku i bakalii, wypiek mega kaloryczny, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) W poszukiwaniu oryginalnego przepisu natknęłam się na informacje, że tradycyjny rogal powinien być wytwarzany z najwyższej(...)jakości składników: białego maku, wanilii, masła, mielonych daktyli lub fig, rodzynek, śmietany i skórki pomarańczowej (nie wiem jak to się ma do oficjalnej, opatentowanej receptury, która w swoim składzie podaje m. in. margarynę zamiast masła i aromat migdałowy, a wiadomo, że tym składnikom daleko do wysokiej jakości) . Najbliższy ideału był przepis znaleziony na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki i z tego

Domowa Cookierenka Agi
Faszerowane Jabłka 124

dania potrzeba nam: 4 duże jabłka (Ligole lub Championy) 1 podwójna pierś z kurczaka paczka migdałów w płatkach (150g) garść orzechów włoskich sok z połowy cytryny pół lampki słodkiego białego wina 100-150 g kaszy kuskus 100 g suszonych moreli 4 cm świeżego imbiru łyżka masła  litr lekko posolonego wrzątku Na początek jabłka, trzeba je dobrze przygotować odetnijcie górę(...)krojoną w drobną kostkę, ale mielenie to też nie grzech. Migdały i orzechy włoskie podprażamy na patelni i dodajemy do jabłek. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, sól odrobinę cukru, białe wino, masło i mieszamy. Nasz farsz jest gotowy.   Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy

Kuba Gotuje
Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką. Lekkie i syte, bez dodatku jajka. 173

porowej lub wyraźnego w smaku sosu np. czosnkowego . Składniki: (na około 12 małych kotlecików) 100 g białego ryżu (u mnie w woreczku) 1 szklanka płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka + 1-2 łyżki * 4 rzodkiewki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 cm pora (biała część) sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia około 1 1/2 łyżki oliwy

Słodkie okruszki
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i serem pod beszamelem 2463

smaku- u mnie suszona pietruszka szczypta chili w płatkach do smaku 4 łyżki oliwy Sos beszamelowy: 5 dag masła 5 dag mąki pszennej 600 ml mleka szczypta pieprzu białego do smaku sól do smaku szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi ziołami i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy(...)wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy, powoli wlewamy mleko cały czas mieszając aż do zagotowania, gdyby okazał się za gęsty dolewamy mleka i ponownie zagotowujemy, doprawiamy sos do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ugotowany makaron , mieszamy z niewielką ilością przygotowanego sosu, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem,     następnie dodajemy warstwę mięsną a na koniec posypujemy zapiekankę pokrojonym

Wanilia i Kardamon
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 156

Generalnie chodzi o to aby utrzymać w lokalu konwencję PRLu, wpaść na coś do picia (czytaj wódkę, piwo, wino raczej) i zjeść coś (czytaj pasztet z sosem tatarskim, śledzie, białą kiełbasę). Trochę taki fast food zakrapiany procentami. Łubu Dubu we Wrocławiu, w porównaniu do tych powyższych, poszło o krok dalej. Menu w lokalu jest bardziej rozbudowane i jest(...)porządnie odsączone z tłuszczu i niegumowate w środku. Na uwagę zasługuje farsz do pierogów, który nie był zmiksowany na jednolitą masę ale wyraźnie było czuć i widać kawałki sera białego, który w dyskretny sposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony i nad wyraz soczysty, nietwardy. Żeberka mięciutkie, mięso odchodzące bez problemu od kości. Oczywiście wszystko obsypane

Right Behind The Kitchen
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 514

dużą porcję: 1 pierś z kaczki ze skórą 1 łyżeczka soli gruboziarnistej najlepiej morskiej lub kamiennej 3-4 łyżki oleju rzepakowego do smarzenia na marynatę: 100 ml słodkiego wina białego lub japońskiego wina Mirin 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (czerwony, czarny, biały i zielony) szczypta soli dodatkowo na surówkę: ogórek śwież (pokrojony(...)kuchenne wino Mirin. W tej chwili bez problemu do kupienia w markecie, w małych buteleczkach z przeznaczeniem kulinarnym. Jako suchych przypraw użyłam nasion kolendry, 4 kolorowego pieprzu (czerwony, czarny, biały i zielony) oraz sekretna ostatnia przyprawa czyli pieprz seczuański . Co niektórzy wymawiają syczuański, no ale teraz to nie ważne. Warto go poszukać w sprzedaży w całości czyli nie zmielony

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jajecznica z purchawkami. Jajka na czasznicy oczkowatej 130

wydawać. Purchawki, purchawice i czasznice to grzyby w przeważającej części jadalne, chociaż warunkowo. Tym warunkiem jest ich dojrzałość. Do zebrania i zjedzenia nadają się owocniki bardzo młode i zupełnie białe w środku. Z czasznic oczkowatych jada się tzw. glebę czy górną część takiego grzyba obraną ze skórzastej błony. Pokrojone w plasterki i usmażone są naprawdę bardzo smaczne i przy okazji(...)spróbujcie. Można też ten ich biały środek ususzyć i zmielić na przyprawę do potraw. To co, odważycie się? Dużo "dziwnych" grzybów nadaje się do jedzenia i mało kto je zbiera. Taki galaretek kolczasty , np. zamarynowany, smakuje bardzo ciekawie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania