biała - 7122 przepisów (strona:105/475)

Wegańskie sushi 193

szczęście weganie nie są w stanie zboczyć ze ścieżki zdrowego przygotowywania sushi;) Co jest potrzebne, by samemu zrobić ten przysmak w domu? Ryż do sushi. Nie próbujcie używać ‘zwykłego’ białego- to strata czasu. Ryż musi się kleić, inaczej nie zwiniemy ładnego rulonika. Kolejny obowiązkowy składnik to nori (czyli jadalne wodorosty; jedyne wegańskie źródło witaminy B12, tak przy okazji;) oraz ocet(...)wasabi - seler naciowy                                       - czarny sezam - świeży szpinak (najlepiej typu baby) - biała rzepa - cukinia Wykonanie: - Ryż należy przygotować wg wskazówek na opakowaniu, gdyż sposób przygotowania może się różnić zależnie od użytej odmiany * - Ryż schłodzić - Umyć warzywa, obrać, pokroić w długie paski

Wegańska kuchnia orientalna
Quiche lorraine z wędzonym boczkiem, dynią i topinamburem podany z weissbierem 202

łyżka oliwy, Migaine (masa jajeczna): 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego, 3 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 130 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, 1 żółtko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli(...)cytryny, dusić 5 minut, przestudzić. Pozostałe jajka, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować robotem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i parmezan, wymieszać,  doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Na podpieczony spód rozsypać połowę  Gruy è re , wyłożyć farsz, zalać masą jajeczną, na wierzchu posypać pozostałym serem. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut

SzczyptaSmaQ
JAK RADZIĆ SOBIE Z UPAŁAMI W MIEŚCIE? 213

Kolor czarny pochłania światło, stąd też "przyciąga" promienie słoneczne do osoby, która czarne ubrania ma na sobie. Sauna gwarantowana. Dlatego nośmy takie ubrania, które odbijają światło - żółte, białe czy jasne pastele. Wiem, wiem, że niestety będzie widać wilgotne plamy od potu. Ale przy takich warunkach nie ma człowieka, który by się nie pocił i twierdził, że nie jest mu gorąco(...)opinać, bo może grozić to otarciami, a tym samym blokuje też swobodne uwalnianie potu, które głównym fizjologicznym zadaniem jest ochładzanie, zaraz po wydalaniu. Do ochłody polecam: - orzeźwiający napój z białego wina - kawę mrożoną z sorbetem jagodowym (vege) - koktajl czereśniowy z melisą - koktajl kokosowo-truskawkowy - herbata mrożona z mango - vegan mango lassi z wodą różaną - tęczowe egzotyczne galaretki z owocami

W kuchni Karmel-itki
Nadziewany pieczony kurczak 223

oliwek – papryka czerwona w proszku – według uznania słodka, ostra lub wędzona (ta daje jeszcze lepszy aromat; można też wymieszać różne rodzaje) – około 400-500 ml białego wina   Składniki Nadzienia: – oliwa z oliwek – cebula – drobno posiekana – około 200g suszonych pomidorów – 2 puszki po 400 g białej fasoli – odsączyć i osuszyć

Pociąg Do Kuchni
Meksykańska zupa z tortillą i papryczką 127

zachować konstrukcję. Opcjonalnie dekorujemy łyżką śmietany (można pominąć) i na to układamy naszą podsmażoną papryczkę guajillo. Podobne przepisy Chłodnik z botwinki Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Krem szparagowy biały .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie 150

część tego „ciemniejszego” mięsa – 2 nektarynki – sól, pieprz – 3 łyżki czerwonej słodkiej papryki – 1 papryczka chili – 3 łyżki oliwy – 3 łyżki białego wina – kilka gałązek świeżego majeranku – 2 ząbki czosnku – 1 cebula biała Wykonanie: Mięso pokroić na 8 kotletów (ok. 2 cm grubości). W miseczce wymieszać oliwę, wino

Pociąg Do Kuchni
PODUDZIA Z KURCZAKA Z GRZANKAMI Z DIPEM PAPRYKOWYM - GRILL 195

oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, grzanki: 4 kromki bułek pszennych, 2 ząbki czosnku dip paprykowy: 1 papryka czerwona, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, biały pieprz, ponadto: 1 pomarańcza, świeży majeranek. Przygotowanie: Marynata: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i obtaczamy w niej podudzia. Podudzia w marynacie odstawiamy w chłodne miejsce(...)Paprykę kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera,  dodajemy oliwę z oliwek (tyle, żeby uzyskać gęstą kremową konsystencje ) ponownie miksujemy, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem. Podudzia podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym. Grzanki czosnkowe: Kromki pieczywa układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę. Pomarańczę

Moniki Smakołyki
ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ Z BIAŁEGO WINA 203

Jednak cóż począć, kiedy termometry wskazują ponad 33 stopnie, z nieba leje się żar? Nie pozostaje nic innego, jak napawać się tą pogodą i uraczyć pysznym napojem na bazie białego wina. Polecam serdecznie ;) ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ Z BIAŁEGO WINA /własny;/ dla 4 osób 3-4 morele 1,5 szklanki białego wytrawnego wina sok z 1 limonki napój typu Sprite/gazowana woda

W kuchni Karmel-itki
Szybki deser truskawkowo-brzoskwiniowy na zimno 170

Składniki (na 2 porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml 30- 50 g mieszanki truskawek i białych brzoskwiń 2 łyżki cukru białego 2 łyżeczki żelatyny na 2 łyżki wody pół łyżeczki whisky Przygotowanie: 1. Śmietankę ubić na sztywno. 2. Owoce podgrzać na patelni z cukrem do momentu, aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, sok zacznie odparowywać a syrop

KreatywnePiny
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 204

blachę od piekarnika ok. 38-35 cm: 20 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczka cukru białego, 300 ml ciepłej wody, 300 g mąki pszennej, 150 g mąki razowej, 2 łyżeczki soli, pęczek posiekanej zielonej pietruszki (duża garść), ponadto: 2 duże cebule czerwone, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, otarta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka

Moniki Smakołyki
Cukier różany 207

pomarszczonej (duże, o intensywnym zapachu i kolorze) lub róży dzikiej, o mniej intensywnym kolorze i zapachu ale bardziej rozpowszechnionej na terenie Polski. Metody przygotowania są dwie. Płatki trzeba pozbawić białych (gorzkawych) końcówek, zmielić w mikserze i wymieszać cukrem. Ja przygotowuje cukier różany susząc płatki, które później przesypuje cukrem. Najczęściej używam go w postaci cukru pudru, w tym celu przed użyciem(...)miksuje potrzebną porcję w młynku do kawy. Czas przygotowania: 2 minuty Składniki: 2 szklanki cukru (białego lub trzcinowego), 1 szklanka suszonych płatków róży. Przygotowanie: Płatki wsypać do słoika, przesypując je cukrem. Przechowywać szczelnie zamknięty, przed użyciem zmielić potrzebną porcję w młynku do kawy lub użyć bez mielenia

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu 284

ciepło i na zimno. Czerwony ryż ma lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie łączy się z rukolą. Jest znany ze swoich właściwości antyrakowych, dlatego warto go stosować zamiast tego białego. Do sałatki można użyć także ryżu dzikiego czy brązowego, które są równie zdrowe, a jednak wciąż mało popularne. Dzięki kurczakowi sałatka jest bardzo treściwa, można najeść się nią do syta. Cukinia(...)podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie lub 1 duża 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki 1 szklanka czerwonego ryżu (może być także „dziki”, brązowy lub zwykły biały) dwie duże garście rukoli (ok. 50 g) kilka pomidorów suszonych z zalewy lub pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka białego octu winnego oliwa z oliwek chili w płatkach

Poezja smaku
Kurczak z ziemniakami i buraczkami 203

kurczaka 2 ziemniaki  1 burak  1,5 łyżki sosu sojowego  świeże listki rozmarynu  świeże listki rukwi wodnej świeże listki estragonu   Przyprawy :  pieprz biały kardamon  pieprz czarny imbir papryka wędzona majeranek  tymianek kminek rzymski Przepis na dwie porcję jak na zdjęciu.  Podudzia myjemy i osuszamy. Polewamy sosem sojowym i obtaczamy(...)mięso. Przyprawiamy pieprzem białym, imbirem, papryką wędzoną i układamy na nim, umyte i osuszone listki estragonu. Odkładamy podudzia na bok.   Ziemniaki i buraka obieramy. Kroimy na plastry, a następnie na frytki :) Buraczki przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Ziemniaki kminkiem rzymskim mielonym.   Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Na wyższym poziomie na dwóch tackach z folii

Parowar Faceta
Ciasto OREO 158

mleko 1/2 szklanki, cukier puder do smaku Wykonanie: Do przygotowania dolnej i górnej warstwy (czarna warstwa) użyłam po 15 ciasteczek. 30 ciasteczek przepoławiamy na pół i wyjmujemy z nich biały krem, krem przekładamy do miseczki. Ciemną część z 15 ciastek kruszymy na pył. W tym czasie rozpuszczamy masło (50g). Masło łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy i wykładamy nimi(...)tortownicy (18cm). Odstawiamy na około pół godzinki do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy białe środki z 30 ciastek. Wstawiamy na ogień i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się kremu z ciastek. Masę studzimy. W między czasie kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną masę mleczną i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy aromat

Cakes By Kejt

Proponowane wyszukiwania