biała - 7122 przepisów (strona:102/475)

Chrupiące wontony z krewetkami - łatwizna 203

pałeczek surmi białko z 1 małego jajka (2 łyżki) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub maki ziemniaczanej 50 g słoninki lub dobrego smalcu ze skwarkami 4 cebule dymki (tylko biała część z małym kawałkiem najjaśniejszej zielonej części) 1 łyżka soku ze startego imbiru 1 łyżka wina ryżowego lub innego ale nie kwaśnego białego wina 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki

Sztuka gotowania w/g Samiry
domowe dodatki do świątecznych wypieków 136

wody 1,5 sz klanki cukru łyżka rumu lub wódki   Pomarańcze w yszorowa ć i bardzo cienko obrać z nich skórkę tak, żeby zostało na niej jak najmniej białej warstwy , która jest g orzka. Skórki umieścić w misce i zalać zimną wodą, ods tawić na 24 godziny . W tym czas ie w odę nale ży zmien iać kilkakrotnie(...)czasem na skórkach widać biały osad czy li to, czym niestety owoce były pryskane. W celu pozbycia się tego wła ś nie namacza my skórkę. Nastę pnie skórkę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka o grubym dnie, za lać wodą i zasypa ć cukrem. Gotować na małym ogniu około 45 minut aż woda całkiem wyparuje, wtedy dodać alkohol

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szakszuka, Jestem mordercą 175

Weekendowa specjalność Rafała:). Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Idealne na śniadanie lub kolację na ciepło. Smacznego! kilka łyżek oleju roślinnego 1 cebula (biała lub czerwona) 2 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów, pokrojonych i bez skórki 1 łyżeczka kuminu 1/3 łyżeczki chili sól do smaku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki octu winnego (białego

Qlinarnie i Qlinarnie
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 196

przepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego przygotowywany na 11 listopada. Rogale składają się z ciasta półfrancuskiego i wypełnione są po brzegi białym makiem i bakaliami. Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25 szt ) * mąka pszenna – 1 kg * świeże drożdże – 45 g * mleko – 500 ml * cukier – 120 g * dobrej(...)jakości masło – 140 g * jajko – 2 szt * żółtko – 3 szt * sól – 0,5 łyżeczka * zamrożone masło – 300 g NADZIENIE: * biały mak – 500 g * biszkopty – 1000 g * cukier puder – 300 g * orzechy włoskie – 100 g * migdały – 100 g * rodzynki – 100 g * skórka pomarańczowa – 50 g * jajko

Ostra na Słodko
Chleb z kaszy gryczanej 167

Chleb z kaszy gryczanej ? Z kaszy?! Czy mi się coś czasem nie pomyliło? NIE! To naprawdę chleb z kaszy gryczanej (niepalonej lub jak kto woli białej), który nie tylko się nazywa chlebem, ale również smakuje i wygląda jak chleb. Dla miłośników pulchnego białego chlebka ten będzie porażką, ale jeśli np. lubisz chleb żytni na zakwasie, to i tego posmak

Blendman
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 137

dobry początek  pojawiła się zupa, czyli krupnik na gęsich żołądkach. Następnie były przystawki: gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym sałatka z pieczoną dynią, owocami suszonej białej morwy, sałatą dębową, roszponką i oliwią z pestek dyni, posypana chrustem z gęsiny Na danie główne podano nam: pierś z gęsi sous vide z sosem z czarnego bzu i pieczonymi(...)podaną  z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowymi Do podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego,  a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem  z kremem z  dyni z jeżynami Bardzo spodobało

Kulinarne przygody Gatity
Kaczka stir fry z kapustą pak choi 257

miękka i chrupiąca, charakterna kapusta pak choi. Łączy je wok. I sos. To naprawdę udany mariaż składników z Dalekiego Wschodu. Pak choi to chińska odmiana kapusty o charakterystycznych, grubych białych ogonkach liściowych i ciemnozielonej rozecie sztywnych liści. Na surowo jej nerwy smakują jak młoda kalarepa – ale są bardziej chrupiące i bardziej kruche. Ciemnozielone liście są lekko pieprzne – smakiem przypominają naszą(...)Almie. Jeśli uda Wam się kupić małe kapustki, wielkości dłoni, czyli baby pak choi – kroimy je na ćwiartki. Jeśli macie dużą kapustę – odcinamy liście pojedynczo. Wykrawamy z nich gruby biały nerw, kroimy go w poprzek w półcentymetrowe kawałki. Część zieloną kroimy w równe kawałki. Odkładamy osobno, do dwóch osobnych misek (tak samo postępujemy w wypadku użycia kapusty pekińskiej jeśli

Karo in the Kitchen
Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem 471

pieprz spora szczypta suszonego oregano   Parmezanowy sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 125 ml mleka 60 g parmezanu 50 g ricotty 1 żółtko sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa   Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 120°C (termoobieg) . Umyte pomidory pokroić w ćwiartki. Rozłożyć na blasze do pieczenia skórą do dołu. Posmarować 2 łyżkami oliwy (najwygodniej(...)doprowadzić do zagotowania (sos zgęstnieje) . Zdjąć z ognia. Wsypać parmezan (zostawić małą garść na później) oraz ricottę. Mieszać przez chwilę. Dodać małą szczyptę soli (bo ser jest słony), szczyptę białego pieprzu i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Po chwili dodać żółtko i szybko wymieszać wszystko razem. 60 g parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 125 ml mleka

Moja Delicja
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 183

naszych sklepach. DYNIA BUTTERNUT (dynia piżmowa)- najczęściej spotykana w Polsce jest blada skórka, jasnopomarańczowy miąższ, owoc w kształcie gruszki, lekko żebrowany lub całkiem gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania(...)jadalna. Ma przeróżne kolory – odcienie żółci i zieleni, bieli, bywa nakrapiana i mocno żeberkowana i całkiem gładka. Żebrowana po przekrojeniu w poprzek przypomina kwiat, kolor miąższu od białego przez żółty do bladopomarańczowego. Świetna do pieczenia, na placki, na zupę i do ciasta – słodka, z lekkim posmakiem orzechów laskowych. DYNIA SAMPSON szaroniebieska, z delikatnym żebrowaniem. Spora, ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej

Karo in the Kitchen
Prosty przepis na pleśniak, skubaniec lub jak kto woli szarpaniec 2556

wkładamy do lodówki na 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180st. C. Na prostokątnej blaszce wykładamy papier do pieczenia. Białka ubijamy w osobnej misce z cukrem na białą, sztywną pianę. Po około 20-30 minutach wyciągamy dużą kulkę ciasta i wykładamy nią równomiernie spód blachy. Następnie smarujemy to ciasto powidłami. Na powidła kruszymy w ręku ciemne ciasto(...)Następną warstwą jest ubita piana z białek, a na samą górę kruszymy małą kulkę białego ciasta.  Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Ja ustawiam go na funkcję pieczenia góra-dół z wiatraczkiem. Po 40 minutach ciasto wykładamy z piekarnika. Jeżeli blaszka jest mniejsza od standardowych prostokątnych blach może być opcja, że ciasto będzie musiało spędzić

Anielska Kuchnia Ani
Moc ukryta w (nie)zwykłej mące ziemniaczanej 2864

poznając nowe zastosowania. Czym jest mąka ziemniaczana? Dla przypomnienia: jest to skrobia z ziemniaków, polisacharyd, który otrzymuje się w procesie mechanicznego rozcierania bulw ziemniaków, ich mycia i rafinacji. Jest białym, sypkim i lekko skrzypiącym proszkiem. Osobiście nie lubię uczucia, gdy skrzypi mi między palcami... Brr... Czytając jakiś czas temu o skrobi, dowiedziałam się, że nie rozpuszcza się w zimnej wodzie(...)Mąkę ziemniaczaną można wykorzystać jako transparentny puder. Nałożony na skórę matuje ją, ale nie wysusza i nie zatyka porów, w przeciwieństwie do wielu chemicznych pudrów. Może jednak nadać zbyt biały odcień skórze, więc polecany osobom o jasnej karnacji. Ale po wymieszaniu z odrobiną cynamonu lub kakao dopasuje się też do ciemniejszej cery. Można ją też dodać do lakieru z połyskiem

Anioszek w kuchni
Suszone pomidory. Z piekarnika 136

tylko kawałek asfaltu i zielona, gęsta głusza, wpadłam w lekką panikę. Po kilku telefonach i pokrzepiających rozmowach, przejechałam jeszcze kawałek w głąb lasu - i moim oczom ukazał się ładny, biały dom. To właśnie tam spędziłam cały tydzień - z dala od szumu aut, z ledwo dychającym internetem, którym przestałam sobie zawracać głowę już następnego dnia, za to z basenem, dużym trawnikiem(...)stołami do piłkarzyków i bilarda. W dodatku pogoda dopisała - aż miałam wrażenie, że wyjechaliśmy z Danii. Słonko świeciło od rana do wieczora, i choć nogi nadal mam idealnie białe, to ramiona, plecy i twarz nabrały delikatnie brązowego koloru. Całodniowa wycieczka do parku rozrywki okazała się świetną zabawą. Szaleliśmy niczym małe dzieci, śmigając na kolejkach wszelkiej maści. Najbardziej rozbawiła mnie dziewczynka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 204

dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku lub pietruszki – kilka buraków – 1 biała rzodkiew – 500 gramów boczku surowego – 1 cytryna – łyżka kminu rzymskiego – łyżka ziaren kolendry – pół szklanki oliwy – łyżka soli morskiej – łyżka czarnego pieprzu – pół szklanki jasnego sosu sojowego Wykonanie: Warzywa(...)mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki

karmelowy
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 176

Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 2-3 Souse bernoise, czyli sos berneński 1 szalotka (można zastąpić białą cebulą) 1/4 pęczka estragonu 1 liść laurowy 1 żółtko 4 łyżki białego octu winnego 1/4 szklanki masła klarowanego 3 ziarna pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego Szczypta pieprzu cayenne Posiekaj s zalotkę, dodaj estragon, ziele angielskie, liść laurowy, ocet winny. Zagotuj do momentu

SzczyptaSmaQ
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 290

równie smaczna – też świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała i jasnozielona część 300g pieczarek 50ml białego wina lub cydru 250ml śmietany 30% tłuszczu 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju 2 łyżki masła ½ kostki bulionowej – grzybowej albo 7g zmielonych na pył suszonych podgrzybków 3 łyżki siekanego

Karo in the Kitchen