pałeczek surmi białko z 1 małego jajka (2 łyżki) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub maki ziemniaczanej 50 g słoninki lub dobrego smalcu ze skwarkami 4 cebule dymki (tylko biała część z małym kawałkiem najjaśniejszej zielonej części) 1 łyżka soku ze startego imbiru 1 łyżka wina ryżowego lub innego ale nie kwaśnego białego wina 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki
Sztuka gotowania w/g Samirywody 1,5 sz klanki cukru łyżka rumu lub wódki Pomarańcze w yszorowa ć i bardzo cienko obrać z nich skórkę tak, żeby zostało na niej jak najmniej białej warstwy , która jest g orzka. Skórki umieścić w misce i zalać zimną wodą, ods tawić na 24 godziny . W tym czas ie w odę nale ży zmien iać kilkakrotnie(...)czasem na skórkach widać biały osad czy li to, czym niestety owoce były pryskane. W celu pozbycia się tego wła ś nie namacza my skórkę. Nastę pnie skórkę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka o grubym dnie, za lać wodą i zasypa ć cukrem. Gotować na małym ogniu około 45 minut aż woda całkiem wyparuje, wtedy dodać alkohol
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWeekendowa specjalność Rafała:). Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Idealne na śniadanie lub kolację na ciepło. Smacznego! kilka łyżek oleju roślinnego 1 cebula (biała lub czerwona) 2 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów, pokrojonych i bez skórki 1 łyżeczka kuminu 1/3 łyżeczki chili sól do smaku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki octu winnego (białego
Qlinarnie i Qlinarnieprzepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego przygotowywany na 11 listopada. Rogale składają się z ciasta półfrancuskiego i wypełnione są po brzegi białym makiem i bakaliami. Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25 szt ) * mąka pszenna – 1 kg * świeże drożdże – 45 g * mleko – 500 ml * cukier – 120 g * dobrej(...)jakości masło – 140 g * jajko – 2 szt * żółtko – 3 szt * sól – 0,5 łyżeczka * zamrożone masło – 300 g NADZIENIE: * biały mak – 500 g * biszkopty – 1000 g * cukier puder – 300 g * orzechy włoskie – 100 g * migdały – 100 g * rodzynki – 100 g * skórka pomarańczowa – 50 g * jajko
Ostra na SłodkoChleb z kaszy gryczanej ? Z kaszy?! Czy mi się coś czasem nie pomyliło? NIE! To naprawdę chleb z kaszy gryczanej (niepalonej lub jak kto woli białej), który nie tylko się nazywa chlebem, ale również smakuje i wygląda jak chleb. Dla miłośników pulchnego białego chlebka ten będzie porażką, ale jeśli np. lubisz chleb żytni na zakwasie, to i tego posmak
Blendmandobry początek pojawiła się zupa, czyli krupnik na gęsich żołądkach. Następnie były przystawki: gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym sałatka z pieczoną dynią, owocami suszonej białej morwy, sałatą dębową, roszponką i oliwią z pestek dyni, posypana chrustem z gęsiny Na danie główne podano nam: pierś z gęsi sous vide z sosem z czarnego bzu i pieczonymi(...)podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowymi Do podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego, a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem z kremem z dyni z jeżynami Bardzo spodobało
Kulinarne przygody Gatitymiękka i chrupiąca, charakterna kapusta pak choi. Łączy je wok. I sos. To naprawdę udany mariaż składników z Dalekiego Wschodu. Pak choi to chińska odmiana kapusty o charakterystycznych, grubych białych ogonkach liściowych i ciemnozielonej rozecie sztywnych liści. Na surowo jej nerwy smakują jak młoda kalarepa – ale są bardziej chrupiące i bardziej kruche. Ciemnozielone liście są lekko pieprzne – smakiem przypominają naszą(...)Almie. Jeśli uda Wam się kupić małe kapustki, wielkości dłoni, czyli baby pak choi – kroimy je na ćwiartki. Jeśli macie dużą kapustę – odcinamy liście pojedynczo. Wykrawamy z nich gruby biały nerw, kroimy go w poprzek w półcentymetrowe kawałki. Część zieloną kroimy w równe kawałki. Odkładamy osobno, do dwóch osobnych misek (tak samo postępujemy w wypadku użycia kapusty pekińskiej jeśli
Karo in the Kitchenpieprz spora szczypta suszonego oregano Parmezanowy sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 125 ml mleka 60 g parmezanu 50 g ricotty 1 żółtko sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 120°C (termoobieg) . Umyte pomidory pokroić w ćwiartki. Rozłożyć na blasze do pieczenia skórą do dołu. Posmarować 2 łyżkami oliwy (najwygodniej(...)doprowadzić do zagotowania (sos zgęstnieje) . Zdjąć z ognia. Wsypać parmezan (zostawić małą garść na później) oraz ricottę. Mieszać przez chwilę. Dodać małą szczyptę soli (bo ser jest słony), szczyptę białego pieprzu i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Po chwili dodać żółtko i szybko wymieszać wszystko razem. 60 g parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 125 ml mleka
Moja Delicjanaszych sklepach. DYNIA BUTTERNUT (dynia piżmowa)- najczęściej spotykana w Polsce jest blada skórka, jasnopomarańczowy miąższ, owoc w kształcie gruszki, lekko żebrowany lub całkiem gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania(...)jadalna. Ma przeróżne kolory – odcienie żółci i zieleni, bieli, bywa nakrapiana i mocno żeberkowana i całkiem gładka. Żebrowana po przekrojeniu w poprzek przypomina kwiat, kolor miąższu od białego przez żółty do bladopomarańczowego. Świetna do pieczenia, na placki, na zupę i do ciasta – słodka, z lekkim posmakiem orzechów laskowych. DYNIA SAMPSON szaroniebieska, z delikatnym żebrowaniem. Spora, ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej
Karo in the Kitchenwkładamy do lodówki na 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180st. C. Na prostokątnej blaszce wykładamy papier do pieczenia. Białka ubijamy w osobnej misce z cukrem na białą, sztywną pianę. Po około 20-30 minutach wyciągamy dużą kulkę ciasta i wykładamy nią równomiernie spód blachy. Następnie smarujemy to ciasto powidłami. Na powidła kruszymy w ręku ciemne ciasto(...)Następną warstwą jest ubita piana z białek, a na samą górę kruszymy małą kulkę białego ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Ja ustawiam go na funkcję pieczenia góra-dół z wiatraczkiem. Po 40 minutach ciasto wykładamy z piekarnika. Jeżeli blaszka jest mniejsza od standardowych prostokątnych blach może być opcja, że ciasto będzie musiało spędzić
Anielska Kuchnia Anipoznając nowe zastosowania. Czym jest mąka ziemniaczana? Dla przypomnienia: jest to skrobia z ziemniaków, polisacharyd, który otrzymuje się w procesie mechanicznego rozcierania bulw ziemniaków, ich mycia i rafinacji. Jest białym, sypkim i lekko skrzypiącym proszkiem. Osobiście nie lubię uczucia, gdy skrzypi mi między palcami... Brr... Czytając jakiś czas temu o skrobi, dowiedziałam się, że nie rozpuszcza się w zimnej wodzie(...)Mąkę ziemniaczaną można wykorzystać jako transparentny puder. Nałożony na skórę matuje ją, ale nie wysusza i nie zatyka porów, w przeciwieństwie do wielu chemicznych pudrów. Może jednak nadać zbyt biały odcień skórze, więc polecany osobom o jasnej karnacji. Ale po wymieszaniu z odrobiną cynamonu lub kakao dopasuje się też do ciemniejszej cery. Można ją też dodać do lakieru z połyskiem
Anioszek w kuchnitylko kawałek asfaltu i zielona, gęsta głusza, wpadłam w lekką panikę. Po kilku telefonach i pokrzepiających rozmowach, przejechałam jeszcze kawałek w głąb lasu - i moim oczom ukazał się ładny, biały dom. To właśnie tam spędziłam cały tydzień - z dala od szumu aut, z ledwo dychającym internetem, którym przestałam sobie zawracać głowę już następnego dnia, za to z basenem, dużym trawnikiem(...)stołami do piłkarzyków i bilarda. W dodatku pogoda dopisała - aż miałam wrażenie, że wyjechaliśmy z Danii. Słonko świeciło od rana do wieczora, i choć nogi nadal mam idealnie białe, to ramiona, plecy i twarz nabrały delikatnie brązowego koloru. Całodniowa wycieczka do parku rozrywki okazała się świetną zabawą. Szaleliśmy niczym małe dzieci, śmigając na kolejkach wszelkiej maści. Najbardziej rozbawiła mnie dziewczynka
Pożeraczka, czyli raz adobrzedokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku lub pietruszki – kilka buraków – 1 biała rzodkiew – 500 gramów boczku surowego – 1 cytryna – łyżka kminu rzymskiego – łyżka ziaren kolendry – pół szklanki oliwy – łyżka soli morskiej – łyżka czarnego pieprzu – pół szklanki jasnego sosu sojowego Wykonanie: Warzywa(...)mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki
karmelowyCzas przygotowania: 30 minut Porcje: 2-3 Souse bernoise, czyli sos berneński 1 szalotka (można zastąpić białą cebulą) 1/4 pęczka estragonu 1 liść laurowy 1 żółtko 4 łyżki białego octu winnego 1/4 szklanki masła klarowanego 3 ziarna pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego Szczypta pieprzu cayenne Posiekaj s zalotkę, dodaj estragon, ziele angielskie, liść laurowy, ocet winny. Zagotuj do momentu
SzczyptaSmaQrównie smaczna – też świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała i jasnozielona część 300g pieczarek 50ml białego wina lub cydru 250ml śmietany 30% tłuszczu 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju 2 łyżki masła ½ kostki bulionowej – grzybowej albo 7g zmielonych na pył suszonych podgrzybków 3 łyżki siekanego
Karo in the Kitchen