Pełnoziarnisty makaron typu spaghetti z białym serem i owocami lata- kompozycja pełna zdrowia i kolorów :) Ostatnio jest to moje ulubione danie na kolację- szybkie, pożywne i mega smaczne- ale jako wartościowy deser również będzie świetnym rozwiązaniem :) Jeżeli mogłabym coś doradzić w kwestii sera, to polecam wybrać twarogowy ser typu włoskiego, gdyż jest bardziej maślany, nie ma tego kwaśnego posmaku(...)tradycyjny twaróg, no i nie rozpada się podczas krojenia. Prawda, że tak przygotowany makaron wygląda apetycznie i zachęcająco?! :))) 2 porcje: * spaghetti pełnoziarniste- 180 g * ser biały- 120 g * owoce- 350 g (użyłam czereśni, truskawek oraz borówek w różnych proporcjach) * syrop klonowy- do posłodzenia * świeża mięta- do ozdoby Makaron ugotować al dente. Owoce oraz ser pokroić. Na talerz wyłożyć porcję makaronu
Kraina Miodem Płynącawarzywa również, a pieprz i chili nadała fajnej ostrości. Uważam, że ryż parboiled staną na wysokości zadania, bo smakował jako risotto idealnie. Składniki: 200 g ryżu parboiled Kupiec, 1 biała cebula, 2 marchewki, 1 mała cukinia, 250 g filetu z indyka, 50 ml wytrawnego białego wina, ok. 600 – 700 ml bulionu warzywnego, 100 g sera żółtego radamer, 2 łyżki
Moniki Smakołykiskórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki hot madras curry, sól, cukier. Sos 2 garści agrestu, 1 łyżka masła, 1 żółtko, gałązka świeżego estragonu, sól i biały pieprz. Łosoś 2 kawałki. Do przybrania: ugotowany i wyłuskany bób, agrest, zioła (w moim przepisie listki nasturcji, koperek), jadalne kwiaty (kwiaty kolendry i helichrysum tall curry zwanej kocanką), Przygotowanie(...)listki estragonu. Dusić na małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito, przełożyć na patelnię, dodać rozmącone żółtko i podgrzewać stale mieszając, nie gotować! Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli agrest będzie zbyt kwaśny dodać szczyptę cukru lub odrobinę miodu. Sałatka ryżowa Marchewki obrać, pokroić na paski przy pomocy obieraka do warzyw. W rondlu zagotować wodę z dodatkiem
SzczyptaSmaQporcje: ok. 5-6 ogórków gruntowych pół pęczka rzodkiewek 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem koperek (pęczek) 400 ml zsiadłego mleka 300 ml kefiru ziarenka słonecznika ocet lub wino białe sol i pieprz Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Wykonanie Będziemy potrzebować miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki. Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki. Szczypior i koperek siekamy(...)niezbyt drobno. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy zsiadłe mleko i kefir oraz ok. ¼ szklanki octu lub białego wina (wina można dodać nieco więcej). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. W międzyczasie prażymy ziarna słonecznika, na patelni ok. 10 min. Dodajemy do chłodnika przed podaniem. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij
Pyza i Surówkasobie tyle wspomnień, co słodyczy :) Jeśli macie ochotę na letnie śniadanie , podwieczorek lub kolację w ciepłym słońcu ogrodu - polecam ten banalny przepis na odrobinę nieba na ziemi :) Poziomki na białym twarożku i waflach ryżowych. Składniki: naturalne wafle ryżowe - u mnie Sonko biały twaróg mielony - ja lubię Twaróg aksamitny Dr. Oetker poziomki mleko Do dzieła: Wafle smarujemy grubo twarożkiem
Spektrum Smakuponiedziałki wcale nie są takie złe ;) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. 250 g makaronu tagliatelle 250 g krewetek tygrysich 100 g szpinaku baby 200 g pomidorków koktajlowych 150 ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu podanego(...)łyżkę zimnego masła, aby zagęścić sos. Tagliatelle z krewetkami podajemy w głębokich talerzach. Danie można skropić sokiem z cytryny, aby podkreślić smak owoców morza. Idealnym dopełnieniem posiłku będzie kieliszek białego wina
W kuchni Katieskładniki: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 120 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 4 żółtka 3 łyżki kakao 250 ml mleka 3 łyżki żelatyny 1/4 laski wanilii (nasionka) wykonanie: Ser trzykrotnie mielimy. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy do wystudzenia a następnie dodajemy do sera i miksujemy do połączenia się(...)czarną) wykonanie: Dno i boki tortownicy (24 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Sód tortownicy układamy biszkopty, wylewamy masę kakaową i wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie wylewamy masę białą, ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy masa lekko stężeje układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej
Domowy Smak JedzeniaJagi, nie mniej jednak jest to jedno i te same pyszne ciasto, nie za słodkie, fajne w smaku :) źródło : babeczka.zuzka Składniki : 500 g twarogu śmietankowego lub 2 kostki białego sera po 250 g (ten należy wcześniej dwa razy zmielić) troszeczkę więcej niż pół szklanki cukru pudru 100 g miękkiego masła 2 żółtka opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao(...)Herbatniki układamy na folii aluminiowej w trzech rzędach obok siebie. Twaróg ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i miękkim masłem na gładką masę. Dzielimy na pół, jedną część zostawiamy białą i do niej dodajemy bakalie, natomiast do drugiej dodajemy kakao. Masę z dodatkiem kakao rozsmarowujemy na herbatnikach i na nich układamy drugą warstwę herbatników. Teraz na środkowy rząd herbatników
charlotte gotujeNatalki E ;) Mega pyszne! Składniki 900 g śledzi (z zalewą) w zalewie octowej główka czosnku 1/2 słoiczka cebulek marynowanych duży kubek śmietany 12% 4 łyżki majonezu sól pieprz biały cukier Przygotowanie Czosnek obieramy i drobno siekamy (można przecisnąć przez praskę) i mieszamy ze śmietaną i majonezem ,dodajemy cebulki. Do smaku doprawiamy solą ,białym pieprzem i odrobiną cukru. Śledzie wyjmujemy
R'n'G Kitchenmakaronu tagliatelle 3 łyżeczki oliwy z oliwek 35 dag boczniaków 50 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 1 pęczek tymianku 100 ml octu balsamicznego 100 ml bulionu warzywnego (kostka) biały pieprz sól Przygotowanie Makaron ugotować w osolonej wodzie. Grzyby oczyścić. Pomidory umyć , osuszyć . Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Listki tymianku(...)grzyby na złoto. Dodać pomidory , czosnek i tymianek. Chwilę dusić. Zalać octem i rosołem. Gotować ok. 2 minuty. Makaron odcedzić. Wymieszać z sosem na patelni . Całość doprawić solą i białym pieprzem. Makaron podawać natychmiast po przygotowaniu
R'n'G KitchenNiskokaloryczne przystawka. Składniki ogórek sałatkowy (150 g ) 2 łyżki pestek dyni 150 g młodej marchewki 5 rzodkiewek mała kalarepa dymka ze szczypiorkiem 4 łyżki białego octu winnego łyżeczka płynnego miodu sól czarny pieprz 2 łyżki oleju z pestek dyni 5 łyżek oleju Przygotowanie Pestki dyni uprażyłem na patelni bez tłuszczu, powinny zacząć wydzielać przyjemny wyczuwalny zapach. Zdjąłem z patelni(...)ostudziłem. Kalarepkę i marchewkę umyłem, oczyściłem i obrałem. Rzodkiewki i ogórek umyłem. Wszystkie warzywa pokroiłem na szatkownicy do ogórków w cieniutkie plasterki. Cebulkę umyłem i oczyściłem. Białe i jasnozielone części cebuli pokroiłem w cieniutkie krążki. Ocet z miodem, solą i pieprzem wymieszałem trzepaczką do piany, następnie ubiłem dolewając powoli oba rodzaje oleju. Sosem posmarowałem cztery talerze, ułożyłem na nich plasterki
R'n'G KitchenWołowina i tuńczyk??? Dla nas smaczne i niekonwencjonalne połączenie smaków. Składniki 1kg wołowiny (najlepiej ligawy) 200 g tuńczyka w oleju cebula duża marchew mały seler por (biała część) 500 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 4 łyżki majonezu 2 łyżki kaparów olej do smażenia sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wołowinę oprószamy solą
R'n'G Kitchenrobiony na bazie sosu beszamelowego nabiera zupełnie innego smaku dzięki serowi. Najlepszy jest ser grueyer i parmezan, ale można użyć innego. Ja dodałem parmigiano reggiano. Składniki 8 szt białej cykorii 8 szt plastrów szynki gotowanej 1 łyżka masła pół szklanki wody Sos : 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 żółtka 100 g startego żółtego sera(...)sól pieprz biały sok z cytryny Przygotowanie Cykorie oczyściłem, usunąłem gorzkie głąbiki. Opłukałem, włożyłem do garnka ze stopionym masłem, posoliłem, skropiłem sokiem z cytryny. Wlałem wodę, dusiłem 5 minut pod przykryciem. Na patelni stopiłem masło, wsypałem mąkę, zasmażyłem, następnie rozprowadziłem letnim mlekiem i wywarem powstałym z duszenia cykorii. Jak sos zgęstniał, doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodałem
R'n'G Kitchenpenne 1 średni brokuł 1 cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 12 % 100 g sera pleśniowego lazurowego pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól biały pieprz Przygotowanie Brokuł opłukałem, podzieliłem na małe różyczki, odciąłem twarde łodygi. Cukinię pokroiłem na półplasterki. Warzywa blanszowałem ok. 4 minuty. Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek(...)podsmażyłem go 2 minuty. Zmniejszyłem ogień, wlałem śmietanę, wrzuciłem pokruszone kawałki sera, zagotowałem cały czas mieszając, aż ser się rozpuścił. Doprawiłem sos gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Dodałem odcedzone warzywa i ugotowany makaron
R'n'G Kitchen