biała - 7122 przepisów (strona:111/475)

Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 1 140

propozycję dla siebie. Makaron idealnie al dente... tak jak lubię najbardziej. Soczysty kurczak i kremowy sos. Nic dodać nic ująć. Sałatka cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie na zdjęciu nie do końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę(...)właśnie oliwą i posypanym oregano. Nie uwierzycie jak taka prosta przekąska, z dobrej jakości oliwą i świeżym oregano smakuje wybornie :) Zobaczcie jak wygląda taka grecka winiarnia. Wino Melitis, białe, półsłodkie - Mój faworyt pośród 15 degustowanych smaków i aromatów :) Po degustacji 15 rodzajów win, uśmiech od razu większy :D CIĄG DALSZY NASTĄPI ... W kolejnej części posta zwiedzimy kolejne restauracje

Mój Smak na Życie
Kiszone liście winogron na "dolmy" 191

ZALEWA: 1 litr wody  4 łyżeczki soli morskiej  DO SŁOIKA;  3 ząbki czosnku  1 kawałek chrzanu  2 kwiatostany kopru  1 łyżeczka gorczycy białej  Po nafaszerowaniu można zalać je zalewą słodko-ostrą z odrobiną oliwy.  PRZYGOTOWANIE: Liście myjemy i osuszamy.  Układamy po 10 sztuk liści na kupkę i zawijamy nitką(...)już zawiniemy, to wkładamy do wyparzonego słoika. Dokładamy czosnek, chrzan, gorczycę i koper.  Zalewamy roztworem solankowym. Odstawiamy do ciepłego miejsca na 3 dni, a następnie po pojawieniu się białego osadu i zmętnieniu wody wynosimy do zimnej piwnicy. Liście faszerujemy jak chcemy... soczewicà, pilawem, bulgurem, i czym nam się tylko wymarzy

Zainspiruj się kuchnią
Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty 274

suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry sól i pieprz 1,5 dużego opakowania krakersów (naturalnych lub paprykowych) kilka placków tortilli Surówka: 1/3 główki białej kapusty lub 1 mała główka młodej kapusty 1/2 młodej cukinii 2 korniszony 2 pomidory kilka gałązek zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku, koperku ) 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu(...)łyżeczki musztardy sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego octu winnego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc). Godzinę przed podaniem przygotować surówkę. Kapustę drobno

Czerwień i błękit
Warzywa zapiekane pod parmezanowym beszamelem z dodatkiem chorizo 192

kalafior pęczek szparagów 6 ząbków czosnku 2-3 nieduże kiełbaski chorizo ulubiony żółty ser (opcjonalnie) sos beszamelowy: dwie łyżki masła dwie łyżki mąki szklanka mleka gałka muszkatołowa parmezan biały pieprz sól  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Warzywa dokładnie umyć. Kalafior i brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Ze szparagów pozbyć się zdrewniałych części, a pozostałą część przekroić na połówki. Zagotować lekko osoloną wodę(...)czas mieszać, najlepiej trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek. Trzymać na palniku aż do momentu zgęstnienia sosu, powinien mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Wyłączyć ogień. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, parmezanem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być dobrze doprawiony ponieważ warzywa mają bardzo delikatny smak. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Chorizo pokroić w cienkie plasterki i poutykać między warzywami

DefinicjaSmaku
Biszkopt z galaretką, pomarańczami i musem czekoladowym 278

sprawdzi się idealnie niemal na każdą okazję :) Dodam, że ciasto świetnie będzie smakowało również w wersji wiśniowej i malinowej, można też pokombinować z musem i zrobić go na bazie białej czekolady, a środek wykonać np. na bazie borówek. Możliwości jest bez liku :)  SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 23 cm i wysokości 7 cm) biszkopt 2 jajka 70g cukru(...)soku z pomarańczy 2 pomarańcze 2 opakowania galaretki pomarańczowej Delecta cukier opcjonalnie mus czekoladowo rumowy 300g mascarpone 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 50 ml białego rumu/ wódki /whiskey SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oddzielamy bialka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, ale nie zupełnie sztywną (bo biszkopt wtedy opadnie). Ciągle miksując dodajemy cukier po łyżce. A na koniec

DefinicjaSmaku
Biała nutella z nerkowców 414

pyszne mleczno - orzechowe smarowidło do kanapek, herbatników, czy naleśników, to zdecydowanie mój najulubieńszy przepis w ostatnim czasie :) Biała nutella łączy w sobie smak delikatnych nerkowców, aromatycznej wanilii i mleka w proszku, dzięki któremu masa ma ten wspaniały mleczny smak. Każdy łasuch powinien jej spróbować, gwarantuję że nie zawiedzie się jej smakiem. Ale uważajcie, bo jest niesamowicie uzależniająca

DefinicjaSmaku
Domowy karmel . 198

Tylko nie próbujcie gorącego ,można poparzyć język .Można go wykorzystać do polania lodów ,do tart i na wierzch ciast czy innych deserów . Składniki : 100 g brązowego cukru ,jeśli użyjecie białego karmel będzie jaśniejszy . 200 g śmietanki 18 % 1 łyżka masła Najlepsza do przygotowania karmelu jest patelnia z białym środkiem i grubym dnem .Widać dokładnie jak rozpuszcza się cukier i kiedy

Ladylaura.
Nalewka grejpfrutowa (grejpfrutówka) 119

wymyślam, łączę smaki. Może coś z tego będzie :) Akurat ta grejpfrutowa nalewka nie wymaga łączenia zbyt wielu smaków, ale zapowiada się ciekawie. Dobrze rokuje :) 6 grejpfrutów 0,75 l białego wytrawnego wina 0,5 l spirytusu 95% 200 g cukru suszona skórka z 1/2 pomarańczy Grejpfruty dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Musimy to zrobić delikatnie żeby nie zetrzeć(...)albedo, czyli tej białej warstwy pod skórką. Albedo jest gorzkie, zepsuje smak nalewki.  Z otartych owoców wyciskamy sok. Sok przelewamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy na malutkim ogniu. Cały czas mieszamy. Chodzi o to, że w ciepłym soku cukier się łatwiej i szybciej rozpuści. Studzimy i przelewamy do dużego słoja. Wlewamy również wino i spirytus. Dorzucamy startą

Marder&Marder Manufacture
Akademia CookUp - Warsztaty sommelierskie 199

musimy ocenić jego jakość i czystość, to samo dotyczy ust. Jest też ogólna ocena - finezja wina, jego złożoność i długość. Na zajęciach próbowaliśmy 8 różnych win - od białego musującego, przez różowe i czerwone. Rozróżnialiśmy smaki i różnice między winami beczkowanymi i tymi butelkowanymi. Zostaliśmy przyuczeni co to konkretnie jest wino, jaki jest jego skład, jak powinna wyglądać odpowiednia dekantacja wina(...)temperaturach, pozycjach i pomieszczeniach. Padło wiele nowych słów jak terroir, apelacja czy choociażby winifikacja. Słuchaliśmy o odmianach, szczepach winogron czy o elementach winnego grona. Poznaliśmy najpopularniejsze odmiany winogron - zarówno białych, jak i czerownych, ich pochodzenie, występowanie i charakterystykę. Wiemy już jak są serwowane wina, wiemy, że są odpowienie rodzaje butelek dla rejonu. Jakie rozróżniamy rodzaje zamknięć i jakie powinny być

Plate of Joy
Letnie i lekkie ciasto jogurtowo - truskawkowe 555

ciasto będzie zbite, nie puszyste. A więc do dzieła :-) Składniki: 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 220 g mąki pszennej (ja użyłam wrocławskiej) 90 g brązowego cukru 40 g białego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii albo cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g małych truskawek cukier puder do dekoracji Jajka zmiksować z cukrem brązowym i białym

Anielska Kuchnia Ani
Spaghetti carbonara 191

jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-)  500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy(...)zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy ją białym winem, dodajemy czosnek, dusimy do wyparowania płynów.  3. W naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje. 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem

Szefowa kuchni
Powrót do starego. 158

Budyniowe płatki ryżowe, z morelami, czereśniami oraz białą morwą i jagodami goji  Pamiętacie jeszcze wszelkie budyniowe wariacje? Budyń do kaszy, budyń do płatków?  Kierunek Warszawa, lekarz, a potem w poszukiwaniu butów dla mnie i sukienki dla mamy, coś czuję, że szybko nie wrócimy xd   Ale, przynajmniej uzupełnię zapasy masła orzechowego

More food, love and dreams
Wyjątkowe marynaty do steków i wołowiny 136

szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki sosu Worcestershire 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku 3 łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonej pietruszki 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy pomocy blendera, można do smaku doprawić białym pieprzem i czosnkiem w proszku. Wyjątkowe marynaty do steków i wołowiny is a post from: naRuszcie.pl

naRuszcie
Metamorfoza domu i malowanie kominka kaflowego 120

samochodowy. EMALIA DRAGON Profesjonalna farba termoutwardzalna, silikonowa do malowania powierzchni pracujących w wysokich temperaturach. Charakteryzuje się doskonałym kryciem powierzchni malowanych oraz wysoką odpornością na działanie czynników atmosferycznych. DOSTĘPNE KOLORY: BIAŁY, CZARNY, SREBRNY Emalia żaroodporna jest przeznaczona do malowania pieców, nagrzewnic, rożna, bojlerów, rur i wszelkiego rodzaju powierzchni narażonych na działanie wysokich temperatur. Przed przystąpieniem do malowania należy oczyścić i odtłuścić(...)dwie sekundy. Salon i jadalnia w jednym Dół domu jest spory i tworzy jedną przestrzeń. Zasada jest prosta. Ma być jasno i przestrzennie. Bardzo podobały mi się w katalogach białe wnętrza. Ja zdecydowałam się na jasne podłogi i szare ściany.  Nasz remont trwał od marca do połowy czerwca. Nie spieszyło się nam. Dokładność i precyzja wymaga czasu

ClauditteMissCooking
Białe szparagi zapiekane pod beszamelem 136

pęczki świeżych białych szparagów kilka plasterków ulubionej szynki  ( najlepsza jest parmeńska ) sos beszamelowy (przepis w poprzednim poście) Szparagi dokładnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Można je delikatnie obgotować w osolonej i posłodzonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i owinąć nimi szparagi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość polać beszamelem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania