klasyczne : ruskie, drugie były niespodzianką :) SKŁADNIKI: Ciasto: 50 szt pierogów 0,5 kg mąki tortowej 1 łyżka oleju gorąca woda (ostygnięty wrzątek) Farsz: 0,5 kg ziemniaków 250g białego sera (chudego) 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka, szczypta cukru, olej pół kostki masła, 1 cebula Z uwagi na to, że zaplanowałam zrobić 2 rodzaje pierogów, ten farsz postanowiłam zrobić(...)cukru. Ugotowane ziemniaki jeśli ktoś ma maszynkę do mięsa- zmienić. Ja niestety nie posiadam tego podstawowego sprzętu AGD ( choć mama i teściowa obiecały sprezentować...) Ja ziemniaki wraz z serem białym rozdrobniłam tłuczkiem. Następnie należy dodać cebulę i przyprawy. Wszytko razem wymieszać. Ciasto pierogowe oczywiście robię według przepisu mamy. Nie dodaje jajek! Do dużej miski wsypać mąkę, łyżkę oleju
MarciochaKucharzy250g makaronu - typu Pappardelle 50 g wędzonego łososia 10-15 krewetek Tiger zielony groszek z puszki śmietana 12% serek topiony pół cebuli sól, pieprz, kapary, czosnek, suszona pietruszka, odrobina białego wina Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron. Mój gotuje się 7 min,więc po 4 minutach należy dorzucić do wody pół puszki odcedzonego groszku. W tym czasie zeszklić na patelni(...)cebulę pokrojoną w kostkę. Zmniejszyć gaz na minimum, dodać wyciśnięty czosnek. Następnie dołożyć krewetki i zalać białym winem, dusić ok 2 minut. Dodać 4 duże łyżki śmietany i podgrzewać, ale uważać by się nie ścięła, dodać ser topiony. Doprawić solą, pieprzem. Pokroić łososia na mniejsze kawałki i dodać do sosu wraz z kilkoma kaparami. Gdy makaron już jest aldente odcedzić
MarciochaKucharzydanie chodziło za nami od dawna... Zupa cebulowa pod ciastem francuskim SKŁADNIKI: 700 g cebuli 2 łyżki masła 250 ml białego wytrawnego wina bulion- 1 litr rosołu z 2 nóżek kurczaka sól i świeżo zmielony czarny pieprz tarty żółty ser dodatkowo: gotowe ciasto francuskie Cebulę obrać, posiekać w pióra ok. 1,5-2 mm (my od wczoraj możemy się(...)dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 10 minut aż cebula będzie lekko złocista, dodać szczyptę cukru. Wlać białe wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką. Dusić przez 3 minuty, aż wygotuje się prawie całe wino, następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około
MarciochaKucharzyorzeźwiający drink możemy zaliczyć do najbardziej popularnych na świecie. Pochodzi z gorącej Kuby i na pewno pomoże przywołać w domku wspomnienie wakacji :D SKŁADNIKI: 50 ml białego rumu ½ limonki 5-6 listków świeżej mięty 2 łyżeczki cukru trzcinowego woda mineralna (zimna) kruszony lód Mojito przygotowujemy bezpośrednio w wysokiej szklance. Liście mięty, 2 ósemki limonki oraz brązowy(...)cukier, ucieramy to momentu rozpuszczenia się cukru w soku z limonki. Tak powstałą mieszankę przykrywamy warstwą kruszonego lodu, a następnie zalewamy białym rumem. Całość dopełniamy wodą i porządnie mieszamy. Drinka podajemy udekorowanego plasterkiem limonki i słomką. Wakacje, znów będą wakacje, na pewno mam racje
MarciochaKucharzysię zrobić z tą ilością... Makaron w sosie grzybowo-winnym SKŁADNIKI: makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle 6 z trudem zebranych podgrzybków 1 cebula 100-150 ml białego wina masło, sól, pieprz, świeża pietruszka, parmezan Grzybki należy przez minimum godzinę namoczyć w wodzie. Następnie gotować je w tej samej wodzie przez ok 15 minut. Na patelni , na maśle(...)zeszklić cebulkę posiekaną w kosteczkę, dodać białe wino. Dusić przez ok 5-10 minut. Z wywaru grzybowego wyłowić wszystkie grzyby, ale wody nie wylewać. Pokroić grzyby na nieduże kawałki. Dodać do cebuli wraz z wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył
MarciochaKucharzyIdealny zestaw na zimowy wieczór przed telewizorem Pieczone kasztany z białym grzanym winem SKŁADNIKI: kasztany biały grzaniec pomarańcza Kasztany nakroić w krzyż. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-30 minut. Podgrzać wino dodając plasterki pomarańczy. HOHOHO
MarciochaKucharzySzybka i łatwa tarta w klimacie wiosennego menu Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek białych szparagów 200g wędzonego boczku 200g białego sera 3-4 młode ziemniaki sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy
MarciochaKucharzyśródziemnomorskie pyszności :) Tym razem Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 300-400 g makaronu mule (świeże lub ze słoika w sosie własnym) 2 puszki pomidorów krojonych 100ml białego wina 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryczka chili, oregano, parmezan, bazylia Cebulki pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.Cebulę i czosnek podsmażyć przez kilka minut na oliwie. Następnie(...)wlać białe wino i dusić do momentu, aż odparuję. Wtedy dodać pomidory z puszki, ostrą paprykę, oregano, sporo świeżo mielonego pieprzu i szczyptę soli . Do sosu dodać małże, pomieszać i krótko dusić je pod przykryciem. Na sam koniec dodać ugotowany al dente makaron i dobrze wymieszać. Danie Podawać oprószone tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii. MammaMia
MarciochaKucharzyząbki czosnku zielony groszek z puszki 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w paście 1/3 szklanki białego wina 1 puszka pomidorów z puszki oliwa, natka pietruszki, sól, kurkuma Najlepiej zacząć od oczyszczania langustynek. Trochę to trwa... trzeba przeciąć ich brzuszki wzdłuż i wyciągnąć czarne flaki. Część langustynek sparzyłam(...)paprykę, groszek, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodać paprykę w proszku (słodką oraz ostrą w paście), wlać białe wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Wlać bulion, wymieszać i zagotować. Następnie włożyć obrane langustynki lub krewetki, wymieszać. Na wierzch położyć kilka całych lengustynek oblać
MarciochaKucharzyKopytka dyniowe w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg dyni 0,8 kg kilka ziemniaków mąka tortowa świeże grzyby 300-400ml śmietany świeża pietruszka sól, pieprz, papryka, białe wino, lubczyk Oczyszczone grzyby pokroić w plastry i podgotować, odcedzić ale nie wylewać wody. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na masełku, dodać grzyby a po chwili około 100ml białego wina
MarciochaKucharzysosie z sera pleśniowego z kurczakiem i brokułami SKŁADNIKI: 250g makaronu kokardki 150g sera pleśniowego np. Lazur dwie piersi z kurczaka 1 brokół 400ml smietany 3 ząbki czosnku 100ml białego wina sól, pieprz, czerwona czubryca, oliwa, parmezan Umytego i wysuszonego kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć do zarumienienia oliwie a następnie dodać czosnek. Jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie dodać białe wino, kolejno
MarciochaKucharzyOszczędny obiadek :) Ale jaki pyszny!! Krem cebulowy z prażonym bekonem SKŁADNIKI: 6 cebul 2 ząbki czosnku 500ml warzywnego bulionu 50ml białego wina 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, masł boczek chili tarty ser żółty, lubczyk Obraną cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić delikatnie na maśle. Dodać dwa ząbki czosnku a po chwili dolać białe wino. dusić
MarciochaKucharzyPierwszy raz miałam do czynienia z świeżymi filetami śledziowymi. I wpadłam właśnie na taki smakowity pomysł. SKŁADNIKI: 500 g świeżego filetów śledzia 1 duża cebula kilka ziemniaków jajko białe wino 400ml śmietany 18% sól, pieprz, tymianek, koperek, masło, mleko tarty ser żółty Oczyszczone filety śledzia zalać mlekiem i odstawić na pół godziny. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ostygnięciu pokroić(...)plastry. Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na masełku, dodać odrobinę białego wina i dusić cebulkę do jego odparowania. Następnie dodać śmietanę i posiekany koperek i pozostałe przyprawy. Po chwili wbić jajko i dobrze wymieszać. Opłukać śledzie z mleka i pokroić w kosteczkę. Opruszyć je solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć 1/2 ziemniaków, 1/2 cebule, śledzie
MarciochaKucharzyDawno już u nas nie było pierogów. Tym razem tradycyjne ruskie ale z świątecznym rzeżuchowym sosem SKŁADNIKI: kilka ziemniaków 250g białego sera 1 cebula mąka tortowa ciepła woda olej rzepakowy sól, pieprz, czerwona papryk, masło sos: rzeżucha jogurt lub śmietana łyżeczka chrzanu 1 ząbek czosnku sól pieprz Na początek zabieramy się za zrobienie farszu. Najczęściej robię go dziś wcześniej(...)razem wykonałam go w ekspresowym tempie. Obrane i pokrojone ziemniaki na małe kawałki gotujemy w osolonej wodzie. Rozdrabniamy w misce biały ser. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na masełku. Jak ziemniaki będą już gotowe, odcedzić je i wystawić na 5 minut na balkon. Przy tej pogodzie szybko ostygną. Ostygnięte dokładnie utłuc i dodać do białego sera, cebulki. Wszystko razem
MarciochaKucharzytemat historii fabryki, filozofii marki i oczywiście dowiedzieliśmy jakie konkretnie produkty są tu wytwarzane. Następnie w towarzystwie Pana Prezesa Lubelli i Szefowej Działu Kontroli, przyodziani w eleganckie białe ubranka udaliśmy się na wycieczkę po młynie i linii produkcyjnej. Czy wiecie, że w dzisiejszych czasach tak właśnie wygląda młyn ? Szczerze powiedziawszy byłam tym nieco zaskoczona... Myślałam, że zobaczę pomieszczenia(...)pełne białego pyłu, a tam wszystko sterylne, a mąkę mogliśmy oglądać tylko przez szybkę :-). Młyn jest w pełni zautomatyzowany i połączony z linią produkcyjną. Po drodze jest też oczywiście kilka etapów systemu kontroli procesu produkcji, aby dostarczyć konsumentowi produkt o najwyższej jakości. Następnie zwiedzaliśmy w pełni zautomatyzowaną linię produkcyjną. Gotowy makaron po wysuszeniu w specjalistycznej suszarni trafia do pakowalni
Kulinarne przygody Gatity