właśnie zaczął się długi majowy weekend to częstujemy was kilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się(...)KIEŁBASA GRILLOWA 50% chudego mięsa wieprzowego 50% pachwiny wieprzowej (czyli tłustsze mięso) przyprawy i dodatki (na 1 kg masy mięsnej): 3 ząbki czosnku 20 g soli kuchennej 2 g białego mielonego pieprzu 0,25 g gałki muszkatołowej 0,5 g majeranku Z mięsa usuwamy wszelkie ścięgna, chrząstki i inne niejadalne rzeczy. Mielemy mięso maszynką z sitkiem o oczkach
Marder&Marder Manufactureczasie mocno wypiekamy na porządnie rozpalonym grillu. A do tych kiełbasek idealnie pasuje sos koktajlowy, również pikantny. SOS KOKTAJLOWY 200 g śmietany 30% 2 łyżki keczupu 2 łyżki białego wina 1 łyżeczka tartego chrzanu natka pietruszki szczypiorek sól grubo mielony pieprz pieprz kajeński Śmietanę przekładamy do miski, mieszamy ją tam z keczupem, białym winem i chrzanem, aby powstał gładki
Marder&Marder Manufacturejest również wbudowana żarówka, którą możemy sobie włączyć jeśli chcemy popatrzeć jak nam chleb się piecze. Zdjęcie: www.unold.de Poza tym automat posiada kilkanaście (konkretnie 12) programów tematycznych: - BASIS: do białego i mieszanego chleba, najczęściej używany program - VOLLKORN: do chleba pełnoziarnistego - WEISSBROT: do jasnego chleba o dłuższym czasie wyrastania - SCHNELL: do szybszego wypieku chleba białego i wieloziarnistego - HEFEKUCHEN: do słodkiego ciasta(...)drożdżowego - BACKPULVER: do wypieków z proszkiem do pieczenia (np. herbatniki) - KONFITURE: do gotowania dżemów i galaretek - TEIG: na szybkie przygotowanie chleba białego i mieszanego - ULTRA-SCHNELL: program odpowiedni do pieczywa z bardzo lekkiej mąki - BACKEN: do pieczenia ciasta drożdżowego lub ciasta, które zostało przygotowane oddzielnie (ręcznie). - DESSERT: do pieczenia słodkiego pieczywa - EIGENPROGRAMM: ustawienia własne, do dowolnego zdefiniowania. Co ciekawe, udało
Marder&Marder Manufacturefirm , najlepsze jakie jadłam!) (w sumie potrzebne jest ok. 90-100g) 1/2 sporej gruszki 1 łyżeczka agawy (można pominąć) 1/2 średniej cebuli czerwonej 2 łyżeczki octu winnego białego 3x szczypta suszonego majeranku lub tymianku, estragonu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej cebuli szczypta ostrej papryki (można pominąć) sól, świeżo mielony pieprz podprażone orzechy włoskie (opcjonalnie) Na górną warstwę batatową(...)zimnej wodzie od 1 do 4 godzin przed zblenderowaniem) 1/2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej z kartonu lub domowej roboty) 3 łyżeczki suszonej, sproszkowanej cebuli 3/4 łyżeczki octu winnego białego sól do smaku Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180C i zalewamy nerkowce zimną wodą (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej). Bataty i buraki dokładnie myjemy. Najpierw wsadzamy do piekarnika buraki owinięte
Fill The Bowlszczypta soli Farsz: 30 dag maślaków 1 cebula 2 jajka pęczek szczypiorku cienkiego 1 łyżka masła 100 g śmietany 18% 50 ml mleka 3,2% sól morska do smaku biały pieprz do smaku Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę połączyć z masłem wbić jajko,dodać szczyptę soli oraz łyżkę śmietany i zagnieść ciasto,wylepić nim małe foremki na tartaletki-dno i boki(...)całości.Wrzucić na suchą patelnię i dusić aż cały sok z nich odparuje,dodać masło oraz posiekaną cebulkę i dusić około 10 minut,mieszając. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem,lekko przestudzić,wbić jajka,dodać śmietanę i mleko oraz posiekany drobno szczypiorek,wymieszać. Masę wyłożyć na kruche ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 30 minut
Wanilia i Kardamonrosołu. Składniki: wiązka zielonych szparagów -40 dag 2-3 cebule dymki 3 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 100 g serka śmietankowego topionego 1 litr bulionu rosołowego szczypta białego pieprzu do smaku szczypta gałki mielonej muszkatołowej sól himalajska do smaku grzanki z masełkiem cienki szczypiorek do posypania zupy Sposób przygotowania: Z szparagów usunąć zdrewniałe końce, nie trzeba ich obierać(...)szczypiorem,W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy dymkę i szparagi smażymy 3 minuty po czym wsypujemy mąkę , przesmażamy chwilę, wlewamy gorący bulion rosołowy, dodajemy topiony serek, doprawiamy gałką solą i białym pieprzem gotujemy całość 5 minut, zestawiamy z ognia, rozlewamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem
Wanilia i KardamonBiały barszcz"...hmmm...zdecydowanie nie tradycyjny, nie z białą kiełbasą, jajkiem... To kolejny smak dzieciństwa, który właściwie nie jest nawet przepisem. Chciałam się z wami podzielić smakiem, który zapadł mi głęboko w pamięć i do którego chętnie wracam :) Składniki: Czerstwy chleb (ok 3 kromek) cebula łyżka śmietany szklanka wrzątku sól i pieprz Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i solimy
ChilliJemynigdy jeszcze mi nie smakowało. Najlepsze i jedyne, to te duszone w sosie pomidorowym na mięsnym bulionie. Zrobiłam dziś pół ogromnego gara i... właściwie już zniknęły. ;_; 1 główka białej kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 200g ugotowanego białego ryżu 1,5 litra bulionu mięsnego 1 ząbek czosnku 2 nieduże cebule 3 łyżki masła 50g koncentratu pomidorowego
Kuchenna Kontrrewolucyacieszy się podobną popularnością... nieprawidłowo! Jest szybka, wbrew pozorom nie jest po prostu kapuśniakiem z mięsem mielonym i potrafi zaskoczyć. Naprawdę polecam. :) 500g mięsa mielonego z łopatki ok. 300g białej kapusty 1 saszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża cebula olej do smażenia 1 porcja rosołowa 0,5l przecieru pomidorowego z kartonika
Kuchenna Kontrrewolucyadelikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości ziemniaki, które piekły się 60 minut). Piccata z dorsza: 4 filety ze świeżej, białej ryby (ja użyłam dorsza) 2 łyżki kaparów z zalewy 3 łyżki białego, wytrawnego wina 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego
Poezja smakumasłem i obsypaną mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut. Farsz: 2-3 większe pory, 2-3 większe fenkuły (kopry włoskie), 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% lub 36%, 2 łyżki oleju, sól do smaku. Pory i fenkuły oczyścić, opłukać i skroić białe części
Codzienna kuchnia niecodziennaPotrzebujemy : skórka z 3-4 pomarańczy 1 szklanka cukru białego 1 szklanka H2O Pomarańcze musimy porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Obieramy je delikatnie i ostrym nożem odcinamy białą część skórki, która jest gorzka. Powinna zostać tylko cienka pomarańczowa, aromatyczna część. Skórkę pokrój na mniejsze kawałki i wkładamy do rondla, zalewamy wodą i obgotowujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu wodę
Ugotuj to sam ...pamięć i poprawiają koncentrację. Jeżeli ktoś je polubi, będą gościły na jego stole nie tylko w święta. Składniki ok. 400 g filetów śledziowych a'la Matjas (dwa opakowania) 2 białe cebule 1 pęczek szczypiorku 5 szt. rozgniecionego ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu kolorowy pieprz świeżo mielony pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki białego octu balsamicznego 1 słoik Słoik
My Chcemy Jeśćschabu bez kości 1 duża laska kiełbasy bardzo dobrej jakości, mocno wędzonej 3/4 pęczka świeżego majeranku 20-25 szt. całych owoców jałowca 1 szklanka bulionu 1 szklanka białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego 2-3 średnie cebule 5-6 ząbków świeżego czosnku świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) Przygotowanie: Schab należy wydrążyć wzdłuż ostrym nożem. W powstałym tunelu należy umieścić laskę kiełbasy(...)piekarnik, ustawiając go na temperaturę 180 stopni, program góra/dół. Cebulą i czosnkiem obłożyć schab. Dodać listki majeranku oraz owoce jałowca. Zalać schab szklanką bulionu oraz szklanką białego wina. Zakryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach około 1,5 godziny (mały schab) 2 godziny (większy). W połowie pieczenia schab przewrócić na drugą stronę
Garniec MagalieWłaśnie ... Zapraszam zatem do wypróbowania mojego autorskiego przepisu. Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 puszka ananasów 4 łodygi selera naciowego oraz kilka listków (do przyozdobienia) 200 ml (1 szklanka) białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml (1 szklanka) bulionu drobiowego 1/2 pęczka świeżego majeranku 1/3 pęczka świeżego tymianku świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) sól oliwa z oliwek Opcjonalnie: ryż biały
Garniec Magalie