tych autentycznych. A jak już złapiecie bakcyla, możecie spróbować gotować curry całkiem od podstaw. Składniki: 1 opakowanie pasty Massaman Curry 1 puszka mleka kokosowego 1 pierś kurczaka 6 dużych białych pieczarek 8 małych młodych ziemniaków garść orzechów nerkowca pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu klonowego Metoda: Kurczaka kroimy(...)ziemniaków. Pastę curry wrzucamy do garnka teflonowego i rozgrzewamy, wrzucamy kurczaka i mieszamy do momentu, gdy cały kurczak pokryty jest pastą. Smażymy, aż kurczak zacznie zmieniać kolor na biały. Dodajemy puszkę mleka kokosowego, pieczarki i ugotowane ziemniaki. Po chwili doprawiamy do smaku - sosem sojowym i rybnym oraz cukrem/syropem*. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą całkiem ugotowane. Jeżeli
MamaOskarkaoczyszczonych kalmarów - sok z połówki limonki - 50 ml sosu sojowego - 2 łyżki oleju arachidowego - 100 ml oleju z czosnkiem i bazylią - 200 ml oleju rzepakowego - 10 listków mięty - butelka białego schłodzonego wina PONACINAJ KALMARY od wewnętrznej strony, może być kratka, paseczki, mi się wydaje, że najładniej wygląda kratka, ale zrób jak chcesz. Wrzuć je do miski dodaj sos sojowy(...)też musi być wysoka temperatura. Partiami wrzucaj liście bazylii- uwaga pryska. Chrupiące nabierają zupełnie innego smaku, są trochę orzechowe. NA KAŻDY KAWAŁEK KALMARA połóż listek bazylii, podawaj z białym schłodzonym wytrawnym winem. Tajlandia, wiadomo trzeba się bawić :) Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loliliście laurowe (lub 1 suszony) 4 łyżki mrożonego groszku ok. 8 łyżek oliwy z oliwek 1400 – 1500 ml bulionu drobiowego (domowego lub z ekologicznej kostki) 1/2 szklanki wina białego (wytrawnego lub półwytrawnego) szczypta szafranu sól morska i świeżo mielony pieprz dodatkowo: cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)drobną kostkę. Kiedy cebula i obydwie papryki będą podduszone, dodajemy mrożony groszek oraz pomidory i dusimy jeszcze 5 minut na średnio dużym ogniu. Po 5 minutach dodajemy białe wino i dusimy. Kiedy wino prawie wyparuje, dodajemy suchy ryż oraz kurczaka i podsmażamy około 1 minutę. Dodajemy ciepły bulion i odrobinę szafranu. Mieszamy dokładnie i dodajemy sól gdyby brakowało (jeśli bulion
Poezja smakunerki ze względu na obecność szczawianów. Rabarbar znany jest głównie z przyrządzania kompotu oraz konfitur, ja postanowiłam połączyć go z serem białym w pysznej tarcie o wyrazistym smaku ciasta. Tarta serowo-rabarbarowa Ciasto: 300 g mąki gryczanej Melvit; 150 g masła ghee (bądź zwykłego masła); 2 żółtka; 1 łyżka ksylitolu. Masa serowo(...)rabarbarowa: 500 g sera białego; 2 białka; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki ksylitolu; 200 g rabarbaru; 1 łyża nasion Chia. Crumble: 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka wiórków kokosowych. Krok po kroku. Na samym początku robię ciasto. Ważne aby składniki były prosto z lodówki. Siekam wszystko nożem a następnie szybko zagniatam rękoma
Życie na widelcuMianowicie w przypadku przedłużającej się drugiej fazy dojdzie w końcu do ścięcia się cieniutkiej warstwy białka, jaka od góry wyścieła żółtko. Innymi słowy, przezroczyste dotąd białko zmieni kolor na biały przykrywając żółtko. Jeśli nie jest to akceptowalne, zachowajmy ostrożność. Jak długo sadzimy jajko? To zależy od intensywności podgrzewania, tłuszczu, oczekiwanego stopnia jego ścięcia i pewnie paru innych czynników(...)jest czynnik dekoracyjny. Ponieważ w sąsiedztwie ziarenek soli cienka warstwa białka przykrywająca żółtko będzie ścinać się szybciej niż w miejscach, które kontaktu z solą nie mają – mogą potworzyć się białe punkty przykrywające żółtko. Jeśli jest to problem, dodajmy sól na samym końcu obróbki termicznej. Czym zdejmujemy jajko z patelni, ewentualnie po niej przemieszczamy? Zdecydowanie nie mogą być to ostre przedmioty
Kulinarna PokusaSkładniki na 2 porcje 600g dorsza – w formie wg uznania – filetów, dzwonek lub samych polędwiczek 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 100ml bulionu pół płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka soli świeża i chrupiąca bułka / bagietka (opcjonalnie jako dodatek) Instrukcje Dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, po czym obsypujemy ze wszystkich stron solą(...)patrz zdjęcia. Starte warzywa wrzucamy do odpowiednio dużego teflonowego garnka lub patelni typu wok. Podgrzewamy przez dwie minuty na niezbyt dużym ogniu cały czas mieszając – jednocześnie posypujemy stopniowo warzywa białym pieprzem i curry, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Dolewamy do warzyw bulion, przykrywamy naczynie i czekamy aż płyn się zagotuje. Gdy to nastąpi, podgrzewamy całość przez kolejne 2 minuty od czasu
Kulinarna PokusaLeszcz pieczony z warzywami 2014-12-28 17:08:15 Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 600 g sprawionego leszcza – najlepiej podzielonego na dzwonka 2 średnie czerwone papryki biała część 1 średniego pora kilka konserwowych kolb kukurydzy 2 niezbyt duże czerwone cebule 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego kilka łyżek soku z cytryny kilka łyżek wytrawnego białego
Kulinarna PokusaZapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) cały szczupak o wadze 1kg – wypatroszony i bez łusek główka czosnku 2 łyżki masła 150ml wody kilka łyżek octu z białego wina płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego płaska łyżeczka tymianku (suszonego) Do podania pieczone ziemniaki w wersji z cytryną i rozmarynem (ale niekoniecznie z czosnkiem) wg naszego przepisu, które(...)przygotowujemy równolegle z rybą białe wytrawne wino Instrukcje Szczupaka dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Starannie nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem – zarówno na zewnątrz jak i w środku. Główkę czosnku dzielimy na ząbki, natomiast ocet mieszamy z wodą. Umieszczamy całego szczupaka w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Wlewamy wodę z octem, a następnie wrzucamy czosnek i masło
Kulinarna Pokusazarówno na szybki obiad jak i kolację w dowolny dzień tygodnia. Pomimo swej prostoty ma zresztą w sobie coś co sprawia, że podane w estetyczny sposób i z dobrym białym winem nosi nawet znamiona pewnej wykwintności. Smażony indyk z ryżem 2015-01-10 21:18:35 Zapisz przepis Drukuj Składniki Składniki (dla 2 osób) 200g filetu (piersi) z indyka 125g(...)białego ryżu długoziarnistego dolna i środkowa część szczypioru z 1 cebuli dymki + trochę dodatkowo do dekoracji 2 ząbki czosnku 5 łyżek soku z cytryny 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy Instrukcje Mięso kroimy w cienkie (ok. 3mm) plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Szczypior tniemy na ok. 5mm kawałki. Oliwę rozgrzewamy
Kulinarna Pokusapomidorów 150g zielonych oliwek 100g dobrej szynki w plasterkach 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż Instrukcje Kurczaka dzielimy na 6 porcji: nogi, piersi oraz skrzydełka. Nacieramy ze wszystkich stron pieprzem oraz połową soli. Pomidory kroimy w ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, ale wycinamy nadmiar łykowatych części(...)szynką dusimy w brytfannie pod przykryciem, powoli na małym ogniu przez 90 minut. Co jakiś czas potrząsamy lekko zawartością brytfanny, aby składniki się wymieszały. Mięso z warzywami podajemy z białym ryżem i sosem z duszenia. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-46 {margin: auto;} #gallery-46 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna Pokusazalewy) 2 średnie ogórki kiszone 2 średnie lub 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 150ml bulionu 3-4 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 125g białego ryżu Instrukcje Mięso tniemy krótkie (kilkucentymetrowe) paski o grubości ok. 1cm. Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy na paski o szerokości ok. 1cm. Cebule obieramy i tniemy w niezbyt(...)konieczne. W międzyczasie kroimy dość drobno ogórek i odsączamy z zalewy kukurydzę. Ogórek dodajemy na 10 minut przed końcem duszenia, a kukurydzę – 5 minut. Potrawkę podajemy wyłożoną na ugotowanym białym ryżu. Uwagi Jeśli przygotowujemy danie z łopatki czy szynki to pamiętajmy, że jest to mięso gotujące się wyraźnie dłużej od polędwicy. Dlatego przed dodaniem papryki poduśmy samo mięso z cebulą
Kulinarna PokusaZapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g mięsa z rosołu 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 300g pieczarek 2 łyżki masła bułka tarta sól biały pieprz mielony olej rzepakowy 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy zacznie(...)sosu z duszenia pieczarki również blendujemy zachowując niewielkie (1-2mm) kawałki grzybów. Dodajemy je do mięsa i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki doprawiając w międzyczasie solą i białym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt mokry, możemy dodać do niego nieco bułki tartej. Farsz dzielimy na 4 równe części i układamy go w niezbyt grubych warstwach na naleśnikach. Zakładamy placki
Kulinarna Pokusabulionie lecz na serwatce,która wiadomo jest bardzo zdrowa.Smakuje wyjątkowo lekko i podana do miseczki ryżu zadowoli każdego dbającego o zdrowe odżywianie. Curry Mattar Paneer składa się głównie z białego twardego wiejskiego sera Paneer podobnego do sera Feta,zielonego groszku i świeżych pomidorów i zależnie od regionu często dla podniesienia wartości odżywczych z dodatkiem ziemniaków lub kukurydzy.Miseczka ryżu zależnie(...)regionu Indii bywa zastępowana plackiem chlebowym np. Naan lub Roti. Sera Paneer nie można zastąpić innym białym serem np. Feta.W trakcie smażenia ser Paneer nabierze koloru i nie rozkruszy się tak jak stanie się z serem twarogowym. SKŁADNIKI: 5 łyżek klarowanego masła (oryginalnie ghee -ind. klarowane masło) lub innego tłuszczu 200 g sera Paneer pokrojony w 1 cm kostkę
Sztuka gotowania w/g SamiryJest to bardzo szybka i bardzo łatwa wersja Red Curry z dodatkiem mleczka kokosowego,pędów bambusa i kurczaka.Podać można z osobno ugotowanym białym ryżem. SKŁADNIKI NA 4 porcje: 100-150 g pasty red curry 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki) 1 puszka plasterków bambusa 1/2 piersi drobiowej pokrojonej w kostkę 1 tarwa cytrynowa lub 4-5 listków limonki(...)ostatniej chwili dorzucić listki bazylii i wyłączyć ogień.Ja tym razem miałam tylko kolendrę. Sos nie powinien byc zbyt płynny ale też nie nazbyt gęsty. Podawać z czarką białego ryżu
Sztuka gotowania w/g Samiry