biała - 7122 przepisów (strona:121/475)

Pierogi ruskie. 115

jest to, żeby ziemniaków było więcej niż twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;) Składniki: na farsz: 7 00 g ziemniaków 400 g tłustego sera białego 3 cebule 3 łyżki masła sól, pieprz na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki obieramy(...)gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem wraz z serem białym. dokładamy połowę usmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję

Symfonia smakowa
Serniczki pomarańczowe z malinowym kisielem 172

kolejny pomysł na wariację z białym serem. Dość intensywnie wyczuwalna nuta pomarańczy dodaje im niepowtarzalnego smaku oraz działa lekko orzeźwiająco.   Serniczki: --> 100g białego sera -> 1 jajko -> 1 łyżeczka miodu -> 2 łyżki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka płatków owsianych - > 1-2 łyżki soku z pomarańczy -> Skórka z 1/3 pomarańczy Kisiel: -> Garść mrożonych malin

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Rzecz o brzozach i ogrodzie 149

lata zajmie dorośnięcie do równie produktywnych rozmiarów. No i koniec końców- od pewnego wieku i rozmiarów wycięcie drzewa jest po prostu niezgodne z prawem. Nasze brzozy i ich smukłe, białe pnie to ważny element dekoracyjny naszego ogrodu- tworzą wydzieloną strefę "leśną", którą stopniowo uzupełniamy o różne elementy poszycia. Tutaj niestety ujawnia się kolejna wada tych drzew- mają płytki system korzeniowy(...)argumentem jest magia:-) Od wieków brzozy są symbolem życia i energii. Moja koleżanka z pracy, Dorota uwielbiała się do nich po prostu przytulać. Twierdziła, wystarczy przyłożyć czoło do ich białego pnia, żeby zaczerpnąć życiodajnej mocy. Zawsze brzozy będą mi ją przypominać. I nikt nie namówi mnie na zrobienie z nich takich pokrak, jak wspomniane cudo sąsiada, albo mijany po drodze

les mirabelles
Jajka w koszulkach po turecku, Çılbır 233

roku szykuje nam się oczywiście mała rewolucja. Odkąd oznajmiliśmy rodzinie, że nie jemy mięsa , Mama i Teściowa głowią się i głowią, co nam ugotować. Jakby pasztety, biała kiełbasa i wędliny były całym wielkanocnym światem... Kochani Rodzice.. a jajka? To przecież one są symbolem Wielkanocy i je, na Wasze szczęście, jeszcze jemy :) Udało mi się wynegocjować z Mamą przygotowanie(...)czosnkowym jogurcie na podstawie książki Vegetarian Mediterranean Cooking Beverley Jollands ze zmienionymi proporcjami Składniki (dla 2 osób): 250 g jogurtu typu greckiego 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki masła 1 łyżeczka papryki Aleppo, płatków chilli lub słodkiej papryki w proszku sól i pieprz Przygotowanie: Wymieszaj jogurt z rozgniecionym ząbkiem czosnku, odrobiną soli i pieprzu

Chilli Czosnek i Oliwa
NAJZDROWSZE PRODUKTY SPOŻYWCZE - MÓJ TOP 5 1856

pewnością jest Wam znana. Ksylitol to nic innego, jak naturalny słodzik , pozyskiwany z kory brzozowej i bukowej - określa się go jako "cukier brzozowy". Ksylitol fiński w smaku przypomina cukier biały, z resztą wyglądem także. Różni się jednak BARDZO pod względem właściwości zdrowotnych. Wykazuje działanie zasadotwórcze - a więc zapobiega zakwaszeniu organizmu, tak obecnie powszechnemu. Wiekszość produktów, jakie spożywamy, niestety działa kwasotwórczo(...)mięso i pieczywo - stąd ważne jest, aby w diecie było dużo warzyw i owoców mają działanie zasadotwórcze. Ksylitol podobnie, jak one, wspomaga gospodarkę kwasowo-zasadową . W przeciwieństwie do cukru białego nie wpływa negatywnie na stan zębów, nie przyczynia się do próchnicy. Stymuluje za to wydzielanie śliny, dzięki czemu ułatwia trawienie. Ponadto likwiduje nieprzyjemny zapach z ust i zmniejsza ryzyko parodontozy

Katsuumi
Myszki - jajka faszerowane anchois 158

odmianą nie tylko na wielkanocnym stole. Farsz z sardelami jest wyrazisty i bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb. Składniki: 6 jajek 2 filety z sardeli (anchois) łyżka majonezu biały pieprz do dekoracji: szczypiorek, koperek, rzodkiewki, ziarna pieprzu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli i studzimy. Rozcinamy na pół i delikatnie wyciągamy żółtka. Zółtka(...)majonez i filety z sardeli blendujemy razem. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Jajka układamy farszem do dołu. Dekorujemy robiąc oczy z ziaren czarnego pieprzu, uszka z rzodkiewki i nozdrza z szczypiorku

Pyry na Gaz
Ciasto z gruszkami i czekoladą 183

proszku do pieczenia,szczypta soli,3 jajka,2 łyżki soku jabłkowego lub białego,wytrawnego wina,4 duże gruszki najlepiej Williams(mogą być z puszki),65 g mlecznej czekolady drobno pokrojonej,masło do formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190°C.Formę natłuścić.Miękkie masło ubić z cukrem na białą,puszystą masę.Dalej ubijając dodawać stopniowo po jednym jajku.Dodać mąkę

kulinarnajamka.blogspot.com
Puszysta drożdżówka z cynamonową kruszonką. Jak u Babci :) 221

której krząta się Babcia Tosia. Mijam duże lustro, które wisi na ścianie. Potem przystaję jeszcze obok białego kredensu. Kryje wiele skarbów (np cukier w kostach ;) ). Pod oknem na blacie białej komody Babcia przekłada ciasto do formy. Obok leży kruszonka. Cynamonowa. Czyli jednak drożdżówka... Pycha... Drożdżówka z kruszonką cynamonową. Jak u Babci :) Moje uwielbienie do cynamonu przejęłam chyba właśnie

Pełny talerz
Pomarańczowa babka piaskowa 172

łyżki mleka 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka pasty z wanilii dodatkowo: 60 g białej czekolady i 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną ubić na sztywno białka. Wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i pistacjami 196

przyjemność być współautorką:) Składniki: 4 udka z kurczaka 30 g pistacji bez łupinek 80 g suszonych pomidorów saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią (30 ml) sól biały pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Udka kurczaka trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę(...)skóry. Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa. Kroimy suszone pomidory w paski i kruszymy pistacje, po czym dokładnie je ze sobą mieszamy. Udka posypujemy solą i białym pieprzem z jednej strony. Na każdym kawałku rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji. Udka zwijamy w rolady i odstawiamy. Przygotowujemy 4 kawałki folii aluminiowej, na każdy z nich wylewamy odrobinę

Smakowity Blog Kulinarny
PLANT IS FOOD - wiosenna vege akcja 109

przepisy wyłącznie  na potrawy roślinne (wegańskie). Staramy się używać sezonowych warzyw i owoców. Fajnie, by przepisy były lekkie i zdrowe , czyli na przykład z pominięciem białego cukru, czy białej mąki, ale nie jest to warunek konieczny. Aby wziąć udział, wystarczy skopiować kod aktywnego banneru , znajdujący się poniżej i wstawić go do posta, biorącego udział w akcji oraz

Food Square
Sałatka z rukoli, pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi 254

przygotowałam dla Was kolejną sałatkę - lekką i odświeżającą, w sam raz na obecną pogodę. Kluczem do sukcesu są dobre, słodkie i soczyste pomarańcze, które w połączeniu ze świeżą miętą, białym octem winnym i oliwą, tworzą przecudowny dressing. Do tego pikantne listeczki rukoli, podprażone orzechy włoskie (pomarańcze i orzechy włoskie to według mnie zawsze udane połączenie) oraz słony ser halloumi - wszystkie(...)pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi inspiracja BBC Good Food Składniki (na 2 porcje): 2 pomarańcze mały pęczek świeżej mięty (czyli 1 doniczka, jeżeli kupujecie w supermarkecie) 2 łyżeczki białego octu winnego 1,5 łyżki oliwy 250 g sera halloumi, pokrojonego na plastry 4 garście rukoli 25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych i podprażonych na patelni czarny pieprz do smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym 136

Zrobić kopczyk, wbić jajka, rozbełtać nożem z mąką. Powoli dolewać wodę. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm. Nadzienie:   200g białego sera,  4 suszone pomidory,  szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.),  ząbek czosnku, cebula,  3 łyżki posiekanego szczypiorku(...)łyżki majonezu czosnkowego (użyłam Kętrzyńskiego),  sól,  pieprz ziołowy. Bakalie zmielić w blenderze na pył, wymieszać z białym serem, dodać posiekane suszone pomidory oraz szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem, dodać do masy serowej. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z farszu formować kuleczki, układać je co kilka cm na wyciętym

Z miłości do słodkości
Piernik z powidłami i czekoladą 143

sałatce jarzynowej i kurczaku ;) Ale żeby tradycja była zachowana to i piernik powinien być, prawda? Składniki: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (ja dodałam brązowego i białego pół na pół) 3 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao Polewa: 1 tabliczka(...)gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy wszystkie sypkie produkty: mąkę z sodą, cynamonem, kakao i przyprawą do piernika. Maso ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku i powoli wlewamy miód. Wyłączamy mikser. Do masy wsypujemy sypkie składniki mieszając szpatułką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Najlepszy pasztet wielkanocny 1399

łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli lub 1 kostka bulionu warzywnego (do gotowania mięsa) 1 szt. czerstwa bułka 2 jajka 2 ząbki czosnku Sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Natka pietruszki Do szerokiego garnka wkładamy pokrojoną w kostkę wołowinę, zalewamy ok. 1,5 litrem wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, pieprz ziarnisty(...)pozostał z gotowania moczymy pokrojoną bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę, warzywa, przyprawy, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy wg swoich preferencji smakowych białym pieprzem, solą i gałką muszkatałową. Masę dokładnie wyrabiamy ręką, aż masa będzie gładka (w dokładnym wyrobieniu masy mięsno-warzywnej tkwi sekret najlepszego pasztetu wielkanocnego). Masa powinna mieć jednolitą strukturę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię