Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 2-3 Souse bernoise, czyli sos berneński 1 szalotka (można zastąpić białą cebulą) 1/4 pęczka estragonu 1 liść laurowy 1 żółtko 4 łyżki białego octu winnego 1/4 szklanki masła klarowanego 3 ziarna pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego Szczypta pieprzu cayenne Posiekaj s zalotkę, dodaj estragon, ziele angielskie, liść laurowy, ocet winny. Zagotuj do momentu
SzczyptaSmaQrównie smaczna – też świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała i jasnozielona część 300g pieczarek 50ml białego wina lub cydru 250ml śmietany 30% tłuszczu 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju 2 łyżki masła ½ kostki bulionowej – grzybowej albo 7g zmielonych na pył suszonych podgrzybków 3 łyżki siekanego
Karo in the Kitchensmakowych ciasto to bomba kaloryczna. Dla tych którzy dbają o linię wersja lżejsza. Masło zastąpiłam avocado a tradycyjną białą mąkę kokosową, w przepisie nie znajdziecie też ani grama białego cukru, bo słodka strona mojego Brownie bierze się z syropu klonowego i dojrzałego banana. Udało mi się kupić super dojrzałe awokado, o bardzo kremowym miąższu, a to połowa sukcesu. Tradycyjnie
vaniliowoczekoladowałososia) - wywar (najlepszy rybny, ale może być warzywny lub drobiowy) ok. 4 litrów - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - ugotowana marchewka z wywaru - skórka z wyparzonej pomarańczy - ½ szklanki białego wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki na kluski francuskie(...)całość przekładamy do gorącego wywaru. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozgrzeje wsypujemy i krótko smażymy obie papryki. Papryki dodajemy do wywaru, a na patelnię po nich wlewamy białe wino oraz dodajemy drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy (ma być pokrojona, nie starta). Gdy aromaty się uwolnią przelewamy do wywaru, doprawiamy solą morską. Na wrzący wywar wkładamy wyjęte z lodówki
mojewypiekiinietylkobiszkoptów podłużnych (u mnie Italian ladyfinger Vicenzovo do tiramisu) 200 ml wrzącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 - 3 łyżki likieru Amaretto 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego lub białego 4 - 5 łyżek kakao naturalnego foremka lub naczynie szklane (u mnie o wymiarach opakowania biszkoptów około 10 cm x 30 cm) Przygotowanie: Kawę zalać wrzątkiem i wystudzić. Dodać likier Amaretto(...)żółtka będą miały jednolity jasny kolor, a cukier się całkowicie rozpuści. Zdjąć miskę z garnka z gorącą wodą i masę jajeczną miksować do czasu, aż wystygnie, będzie prawie biała i puszysta. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone i bardzo delikatnie, na wolnych obrotach miksera łączyć go z masą. Intensywnie nie miksować, gdyż masa stanie się rzadka. Masa
Kuchcik gotujecebula 1 cukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni sól ziołowa Sos 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka białego wytrawnego wina sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami(...)soczewicy. Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem
My Chcemy Jeśćkiedyś nie było, coś co zamieszało w kuchniach pasjonatów gotowania, coś co jest dla nas cenne. Mniej cukru w cukrze Niemal każda zdrowa dieta zaczyna się od eliminacji cukru. Biały cukier – jest praktycznie pozbawiony właściwości odżywczych. Dostarczanie sobie pustych kalorii niczemu nie służy – jednak ochota na słodkie często zwycięża. Trendy w słodzeniu ciągle się zmieniają. Zaczęło się(...)grupie dzieci bez alergii ). Poznaliśmy bliżej słowo „gluten” i choć nie jest on niebezpieczny dla osób zdrowych, to rozpoczęła się moda na jego ograniczanie. I choć biała, pszenna mąka jest nadal najpopularniejszą, to jednak trendy są jej bardziej odżywcze odmiany np. mąki pełnoziarniste , orkiszowe czy semolina . Prawdziwy boom nastąpił jednak na mąki bezglutenowe . Uważane są za bardziej
Poezja smakuOwocniki rozszczepki pospolitej Schizophyllum commune wyglądają jak białe muszelki przyczepione do pnia, obrastając go całymi koloniami. Ten grzybek ma jeszcze inne, zwyczajowe, bardzo ładne nazwy. Niektórzy mówią na niego kosmatek bo ubrany jest w biały sweterek albo dwójlistek towarzyski bo nigdy nie rośnie samotnie, podobnie jak np. galaretek kolczasty , a blaszki rozszczepiają się jej na dwie części. Rozszczepka bardzo chroni
Smaczna Pyzanieznana mi babcia ją przygotowywała i tak samo robi moja mama. Zupa serowa, ale nie robiona na twardym serze, jak wersje francuskie czy znane z czeskich restauracji, serowa z białym twarogiem. Wszyscy ją uwielbiamy. Mój mąż potrzebował się do niej przekonać, ale już od kilku lat jest jej amatorem, a nawet zdarza mu się ją ugotować. Jeśli(...)jeszcze lepsza. Sprawdźcie, czy macie w domu: - 4 średnie ziemniaki - 250g wędzonego boczku - 1 średnią cebulę - 1,5 szklanki mąki - 1 niepełną szklankę ciepłej wody - 250g białego twarogu - ew. łyżkę śmietany Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, zalewam około 2 litrami zimnej wody, robię oczywiście porcję na dwa dni. Kiedy stawiam ziemniaki do zagotowania, kroję boczek
I tu będę miała takie tekraju polecam książkę " Armenia. Karawany śmierci " - tutaj znajdziecie recenzję ). Jej owoce - bardzo soczyste, o wyraźnym, słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej. Dlatego konfitura i dżem(...)morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów. Składniki ciastek 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450) 250 g masła 100 g drobnego cukru białego lub brązowego, 2 duże żółtka. 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego Składniki na bezę: 2 duże białka 110-120 g cukru
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki pszennej (około 1 i 1/4 szklanki) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g czekolady posiekanej lub groszków czekoladowych (użyłam 100 g mlecznej, 100 g białej i 50 g gorzkiej) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni C. Miękkie masło utrzyj z cukrem do białości przez kilka minut . Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, ponownie
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki : 5 dużych kwitnących baldachów bzu czarnego 1 l białego wytrawnego wina Sposób wykonania : K wiaty bzu czarnego wrzuć do czystego słoja, zalej białym winem. Słój zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Następnie nalewkę przefiltruj przez gazę i rozlej do czystych butelek z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkuj. Zastosowanie : Pić po 30-40 kropli przy przeziębieniu
Przepisy i porady kulinarnepuszki 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz 1 puszka mleczka kokosowego [400ml] 1 limonka - starta skórka oraz sok kawałek świeżego imbiru [ kostka 1x2 cm] sól, pieprz biały - do smaku suszone płatki kokosowe - do dekoracji W garnku, w którym będzie gotowana zupa, wlać na dno oliwę. Dorzucić posiekaną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć do zeszklenia. Dorzucić pokrojony w plasterki(...)gotować około 20 minut pod przykryciem. Dodać mleczko kokosowe, startą skórkę oraz sok z limonki, a także świeży imbir starty na małych oczkach tarki. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Pogotować jeszcze z 10 minut - już bez przykrycia . Po lekkim przestudzeniu zmiksować blenderem na gęsty krem. Podawać z ryżem brązowym i udekorować płatkami kokosowymi
Grunt to przepis!Obowiązkowe natomiast jest jabłko. Bez niego nie wyobrażam sobie żadnego smalcu, ani tego odzwierzęcego, ani tego z fasoli. A dla Ciebie czym jest smalec? Jakieś wspomnienie lub skojarzenie? Składniki: Biała fasola – 2 puszki Cebula – 1 duża Jabłko – 1 średnie (twarde) Granulat sojowy – 6 łyżek Suszone śliwki – 4-6 sztuk Sos sojowy – 1 łyżka
Blendmanbudyń (wiadomo - lepiej zrobić domowy, ale awaryjnie budyń śmietankowy czy waniliowy na pewno się przyda), bakalie - wszystkie jakie lubicie C - cukier waniliowy oczywiście domowej roboty, a także cukier biały (najlepiej drobny), puder oraz brązowy; czekolada (biała, gorzka, mleczna, w płatkach, w formie kropelek) D - drożdże (suche i tradycyjne), a ostatnio okazało się, że także daktyle E - ekstrakt waniliowy
Mania Wypiekania