mocnej kawy1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego BIO1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy BIO)szczypta soli3 łyżeczki agar agar (w proszku, jak żelatyna)Biały krem:1 szklanka orzechów nerkowca BIO1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego BIO100ml wody5 łyżek syropu klonowego BIO1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy BIO)Dodatkowo:kakao do posypania(...)lodówki.Mus czekoladowy:3. Daktyle i orzechy zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć. 4. Puszkę z mleczkiem otworzyć (nie wstrząsać!) i łyżką przełożyć mleczko białe, gęste do blendera, wodę ze spodu zostawić. Do mleczka dodać daktyle, orzechy, kawę, olej, kakao, wanilię, sól i wszystko zmiksować na mus (radzę użyć blendera z kielichem, jak do koktajlu
Mała Cukierenkajest trochę nietypowy, bo mocno cytrynowy. Dla mnie mógłby być troszkę słodszy, ale innym bardzo smakowało właśnie takie połączenie: kwaskowaty krem i dość słodkie ciasto. Do tego polewa z białej czekolady i chrupiące płatki migdałowe - coś pysznego! W dodatku wygląda uroczo. Może spróbujecie takiego ciasta zamiast tradycyjnego, zwijanego makowca, który lubi robić psikusy...?Makowa panienkaSkładniki:(na formę 32x40(...)migdałów8 białek4 żółtkakrem:2,5 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)375 ml mleka200 ml soku z cytryny80 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka200 g miękkiego masładodatkowo:150 g białej czekolady30 g płatków migdałowychMak wymieszać z wiórkami kokosowymi i migdałami.Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami wsypując cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego przepisu zawiera gluten.Czas przygotowania: upieczenie babeczek około 35 minut + 10 minut na zdobienieIlość porcji: 12 babeczekSkładniki:Około 24 precelków24 białe draże (smak jest obojętny byleby były w białej czekoladzie)12 małych biszkoptów12 kropelek czekoladowych1,5 tabliczki ciemnej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)Łyżeczka masła4-5 łyżek mlekaW kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę wraz z masłem i mlekiem. Przy pomocy szpatułki
Kolizje Smakówsosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu to szybka, prosta i pachnąca świeżością potrawa. Przywołuje wspomnienie cudownego morza i beztroskich wakacji, a najważniejsze, świetnie smakuje w towarzystwie schłodzonego białego wina ;) Składniki:4 świeże przegrzebki w muszlach,4 czubate łyżki śmietany (18% lub 22%), 3 łyżki posiekanej dymki, 1-2 łyżeczki posiekanego estragonu(...)ząbki czosnku pokrojone w plasterki, ½ papryczki chili (drobno posiekane),100 ml wytrawnego białego wina, sól, pieprz i cytryna do smaku,3 łyżki masła do smażenia.Przygotowanie:Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając białe mięsko i pomarańczowy mlecz (jak ktoś lubi), wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, smażyć przegrzebki oprószone solą i pieprzem
SzczyptaSmaQbułeczki się pochłania jedna za drugą , a to zgubne jest ! składniki: 16 bułeczek o wadze ok. 60 g każda325 ml mleka35 g masła2 duże żółtka500 g białej mąki pszennej75(...)cukru (użyłam ok 25 g, i też były pyszne)1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka soli2 i 1/2 łyżeczki drożdży instantskórka otarta z 1/2 cytrynyewentualnie dodatkowe 15-30 g białej mąki pszennej1 małe jajko ubite z 2 łyżkami mleka do posmarowania wierzchu bułeczekprzygotowanie - cytuję przepis ze strony"Mleko z masłem lekko podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Letnie mleko
Stare GaryPrzepis z książki "Home - grown harvest" . Nie sądziłam ,że wyjdzie takie smaczne. A przy tym danie błyskawiczne ! Bardzo polecam i dedykuję mojej Zapracowanej Siostrze lubiącej warzywa :) składniki1 biała cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki pasty curry, łagodnej1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g )500g młodego szpinakugarść świeżej(...)się zbyt delikatny. Dodać szpinak, wymieszać i gotować tylko do momentu aż szpinak zmięknie. posypać świeżą kolendrą i podawać. Najlepszym dodatkiem byłyby indyjskie chlebki naan lub roti ale białe pieczywo też się sprawdza. Smacznego
Stare Garyprzykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić. Grzyby opłukać pokroić w plasterki. Odciąć dolną część kapusty, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki, osobno odłożyć części białe i zielone. Do bulionu wrzucić grzyby gotować aż zmiękną , dodać białe części pak choi, gotować 3 - 4 minuty, dodać zielone listki i nadal gotować do czasu
Stare Garyzanieczyszczać powietrze?! ;))))))* fasola biała drobna- 250 g* bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny)* ziemniaki- 3 duże szt.* marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 sporej wielkości* czosnek- 1 ząbek* kiełbaska- wedle uznania* olej- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, papryczka chili, majeranek i cząberFasolę namoczyć dzień wcześniej
Kraina Miodem Płynącadnia :)Składniki na białe ciasto na wzorek:2 białka30 g masła1/2 szklanki mąki2 łyżki cukru pudru2 łyżki wodySkładniki na ciasto na roladę:4 jajka + 2 żółtka, które zostaną z białej masy1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru1 szklanka mąki100 g masła1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżki kakaoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1
Ciastkozercylauroweszklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek)1 puszka 400 g fasoli cannellini (lub zwykłej białej)600 g filetów ryby o białym mięsie (np. dorsza), pokrojonych na 4 cm kawałki8 krewetek tygrysich, usunięty pancerz i jelito (surowych lub mrożonych)16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych)posiekana natka pietruszki do posypania zupysól
Chilli Czosnek i Oliwamogę się już doczekać, choć jednocześnie trochę się denerwuję... Trzymajcie kciuki, żeby poszło gładko.Dzisiaj mam dla Was trochę nietypowe, bo duńskie pierniczki. Bez miodu, za to z... Pieprzem! Białym, więc nie ma się czego bać (biały pieprz jest delikatniejszy od popularnego czarnego). Są krucho-twarde, lekko pikantne. Pięknie pachną przyprawami korzennymi, a gdy już się taką kuleczkę rozgryzie, czuć(...)Wyszły pyszne.Orzeszki z pieprzemSkładniki:(na 85-90 sztuk)125 g miękkiego masła125 g cukru1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki mielonego imbiru3/4 łyżeczki mielonego kardamonu1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu275 g mąki orkiszowejMąkę przesiać, wymieszać z sodą i przyprawami.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, miksując na najniższych obrotach miksera
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserka mascarpone1 łyżka cukru pudru1 opakowanie fixu do śmietanyDodatki:3 łyżki powidła śliwkowego80 g masy marcepanowejDo nasączania:100 ml soku pomarańczowegoDo ozdoby100 g gorzkiej czekolady20 g białej czekoladyłyżka kakaoNa początek przygotowujemy biszkopt.Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem, sodą, cynamonem i makiem) i tak w kółko(...)Przykrywamy trzecią.Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę.Wierzch posypujemy kakao.Przygotowujemy ozdobną obwódkę z czekolady.Mierzymy obwód tortu i jego wysokość.Z papieru do pieczenia wycinamy pas odpowiadający rozmiarom tortu.Rozpuszczamy białą czekoladę.Za pomocą wykałaczki, na papierze „malujemy” gwiazdki, czekamy aż czekolada zastygnie.Rozpuszczamy gorzką czekoladę.Rozsmarowujemy ją na całym pasie przykrywając gwiazdki.Owijamy pasem tort i po zastygnięciu czekolady odklejamy papier.Tort
Mienta blogbardzo elegancki sernik.Cudnie wygladal na wielkanocnym stole. Uswietni takze wszystkie inne swiateczne i rodzinne uroczystosci,takie jak chrzciny czy komunie.Sernik 3D,bowiem jest potrojnie kokosowy - spod,masa serowa i biala czapa z kokosa zdobiaca wierzch sernika.Bok sernika oblany jest biala czekolada.Kompozycja smakowa jak z ze znanych kuleczek raffaello.Dla naszych kubkow smakowych jest to kokosowa rozkosz w trojwymiarze.Sernik ma idealna(...)ponakluwac widelcem i podpiec w 180°C okolo 10-15 minuttortownice wylozyc papierem do pieczenia,bok wysmarowac maslem.W misie miksera umiescic ser,jogurt grecki,zebrac i dodac gorna,gesta ,biala czesc z puszki mleka kokosowego i cukier.Przez sitko przesiac budyn waniliowy lub make ziemniaczana ( gdy uzywasz maki ziemniaczanej dodaj cukier lub extrakt waniliowy ).Wymieszac .Caly czas mieszajac dodawac po jednym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ugotowana na bulionie warzywnym.Kolor zupy poprawi samopoczucie i doda Ci energii.Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznym fenkułem to gwarancja pierwszorzędnego smaku.To,co sprawia,że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka.Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku.Składniki:4-5 marchewek1 mała bulwa kopru włoskiego1 średni ziemniak1 ząbek czosnku lub kawałek imbiru2 łyżki masła(...)ŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:piana z mleka 3,5% czyni zupę lekką ale niestety ma krótki żywot.Jeśli chcesz uzyskać spektakularny efekt wielkiej białej czapy,podniesie to niestety w znaczący sposób kaloryczność kremu,bo należałoby wymieszać mleko ze śmietanką kremówką.Smak zupy podniesie również pianka sporządzona z mleczka kokosowego.Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe ,jesli nie przerazi Cię
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tych,którzy nie przepadają za pieczeniem ciasteczek,a myślą by w okresie Adwentu zadośćuczynić starym zwyczajom i przygotować na ten czas coś słodkiego. Zapraszam na marcepanowe kulki oblane białą czekoladą,a w środku każdej kulki czeka mała niespodzianka w postaci laskowego orzeszka.Użyłam gotowego marcepanu z Lubeki (miasto Lübeck to niemiecka stolica marcepanu),a trzeba wiedzieć,że lubecki marcepan(...)kupić podróby nafaszerownej chemią. Składniki na 28 sztuk:28 orzechów laskowych10 g masła150 g cukru pudru300 g masy marcepanowej40 g posiekanych migdałów3 łyżki soku z pomrańczyDo dekoracji:120 g białej czekolady50 g ciemnej czekolady10 g tłuszczu z kokosaWykonanie:orzechy laskowe z odrobiną masła podprażyć na rozgrzanej patelni .Wyłożyć na papierowy ręcznik ,odsączyć i pozbawić orzechy skórkipuder cukier przesiać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!