innej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną pietruszkę, przyprawy i jajko
MarciochaKucharzydomu z wyjazdu sylwestrowego zastajemy pustą lodówkę, ale na szczęście w zamrażarce coś tam się znalazło:) Krewetki na szpinaku SKŁADNIKI: kilkanaście krewetek szpinak mrożony 2-3 ząbki czosnku białe wino makaron (ewentualnie) sól, pieprz, masło, ser gorgonzola Rozmrożone krewetki podgotować przez 1-2 minuty w białym winie. Szpinak również rozmrażamy, masełko rozgrzewamy na patelni wciskamy czosnek, delikatnie podsmażamy. Dodajemy
MarciochaKucharzyMoże nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1 łyżka masła 1 kawałek selera 1-2 ziemniaki sól i pieprz lubczyk, słodko papryka ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, majeranek przyprawa do potraw z fasoli 4 łyżeczki przecieru(...)czasie pokroić oczyszczone: ziemniaki i cała włoszczyznę. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić kiełbaskę,wsypać do zupy, dołożyć przecier pomidorowy i wymieszać. Zupę na talerzu można ozdobić natką pietruszki
MarciochaKucharzyuwieść włoską trufla i serem pecorino romano? Risotto z truflami i pecorino romano Składniki: 400 g ryżu do risotto 70 g trufli w słoiczku 50 g masła 150 ml białego wytrawnego wina 0,5 l bulionu warzywnego 1 duża cebula, drobno posiekana 5 łyżek startego sera pecorino romano + trochę wiórków do posypania sól i pieprz natka pietruszki Cebulę podsmażyć(...)maśle, na malutkim ogniu. Dodaćy ryż i prażyć go z cebulą około 5 minut. Całość zalać białym winem i poczekać aż odparuje. Stopniowo dolewać bulion warzywny, często mieszając (bulion wlewajcie małymi porcjami, bo być może nie będzie potrzeby zużycia całego). Gdy risotto jest gotowe, dodać truflami, starty parmezan i przyprawić do smaku. Risotto podawać posypane natką pietruszki i wiórkami
MarciochaKucharzyrazy, zawsze podaję go w chlebie. SKŁADNIKI: 1,5 l wywaru warzywnego 0,5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce) 0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki) 100 g wędzonego boczku (pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki(...)chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki) 1,5 l wody 0,25 kostki masła 1 łyżka soli Warzywa dusić pod przykryciem w garnku na maśle przez ok. 15 minut. Zalać warzywa wrzątkiem, dodać sól
MarciochaKucharzySezon w pełni, a u nas dopiero drugi raz... dziś klasycznie Białe szparagi na bekonie i jajku sadzonym SKŁADNIKI: pęczek białych szparagów 10 plastrów boczku 4 jajka masło bułka tarta sól, pieprz, cukier Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze z oprószone cukrem i solą . Boczek kroimy w plastry i prażymy na suchej patelni aż się zarumieni
MarciochaKucharzyczegoś zielonego, czerwonego, morskiego :) Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach SKŁADNIKI: 2 okrągłe cukinie 250g krewetek mrożonych 4 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek sól, pieprz, białe wino, bazylia, chilli i oliwa z oliwek Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinii odciąć czapkę:) i opróżnić z wnętrza pozostawiająć1 cm ścianki. Oprószyć solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Ułożyć(...)piekarnika by ostygły. W międzyczasie przygotować krewetki: obrać z pancerzy, oderwać głowy i ogonki, opłukać i osuszyć. Zeszklić cebulkę na tłuszczu, a następnie delikatnie poddusić w białym winie. Dodać czosnek, czarne oliwki i pomidory . Gotować aż stworzy się pomidorowy sos, doprawić . Dodać krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy. Taki farsz
MarciochaKucharzychodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy(...)białej fasoli to opłukać ją, zalać wodą, odstawić i zostawić na klika godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i liści laurowych. W razie konieczności dolać wody. Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do wcześniej przygotowanego bulionu mięsnego d odać obraną i pokrojoną
MarciochaKucharzyPapryka to takie wdzięczne warzywko, wszystko można tam napakować :) SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone kilka pieczarek 250g krewetek koktajlowych 5 pomidorów 200g kaszy bulgur białe wino 250ml bulion warzywny sól, pieprz, papryczka chili, czosnek cebula natka pietruszka sos pomidorowy Cebulkę podsmażyć na oliwie, dołożyć pokrojone pomidory i dusić, aż się rozpadną. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość zalać bulionem(...)dusić przez chwilę. Dołożyć kasze bulgur i dalej gotować. Jeśli kasza wchłonie cały sos dodać białe wino. Gotować do odpowiedniej twardości kaszy. Na ostatnie 3 minuty dołożyć krewetki i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. W tym samym czasie warto zrobić przygotować sos pomidorowy. Odciąć górną część papryki i oczyścić środek z gniazda. Paprykę napełnić farszem. Paprykę umieścić w naczyniu żaroodpornym
MarciochaKucharzyokoło 30 zł. Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z 3 elementów: - masy kawowej do obłożenia tortu - białych dekoracji na bok tortu - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów i listków Masa do obłożenia tortu średnicy 25 cm : 250 g margaryny 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)wystudzić. Kawę zaparzyć łyżką wrzątku i wystudzić. Miękką margarynę utrzeć za pomocą miksera, dodać wystudzoną masę mleczno-jajeczną, dodać kawę i dobrze zmiksować. Tort obłożyć masą zaczynając od boków. Biała dekoracja na bok tortu : 2 szklanki ryżu prażonego (bez dodatków smakowych) Ryż nabrać w garść i przykładać do boku tortu lekko dociskając. Po prostu :) Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów
Trzeci talerzpieczonego drobiu autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki autorka: Katarzynka | blog: Szczęśliwa kuchnia Żurek z białą kiełbasą i jajkiem autorka: Katarzynka | blog: Szczęśliwa kuchnia Zupa rybna autorka: Katarzynka | blog: Szczęśliwa kuchnia Zupa klopsikowa autorka: Katarzynka | blog: Szczęśliwa(...)Weekendy w domu i ogrodzie Grochówka autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Na www.zmiksowani.pl Zupa jarzynowa Zupa paprykowa Zupa klopsikowa Zupa rybna Żurek z białą kiełbasą i jajkiem Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki Barszcz czerwony na sposób azjatycki Zupa fasolowa z burakiem Grochówka Niezwykły rosół z pieczonego drobiu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtrzeba, żeby uszczęśliwić Dziecko... Żeby nie przedłużać zapraszam Was do oglądania zdjęć! Wszystkie smakołyki w jednym miejscu: tort jagodowy z białą czekoladą, babka maślana z nutą mandarynki w lukrze, babeczki jagodowe z śmietankowym kremem, kostka jogurtowa z amarantową galaretką i makaroniki z mascarpone :) Tort(...)kremem jagodowym i z białej czekolady. Widok tortu z lotu ptaka :D Babeczki z jagodami i kremem z tego przepisu Babka maślana z nutą mandarynki (przepis) Kostka jogurtowo-serowa z tego przepisu w wersji przekładanej galaretką amarantow ą I znowu lot ptaka:D Chyba za mało jeszcze dałam zdjęć tortu :D Piękna wrzosowa
Słodko-Słony Świat Ilonyfolię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-40 min. Standardową, podłużną formę o wymiarach ok. 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Jedną, białą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na ciasto równomiernie rozmarować dżem lub konfiturę. Następnie zetrzeć ciasto z dodatkiem kakao. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Miksować(...)powstanie jednolita, błyszcząca masa. Ubite białka rozsmarować na warstwie ciasta z dodatkiem kakao. Na wierzch zetrzeć ponownie ciasto białe. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Piec 40 min. Wyjąć, wystudzić. Kroić dopiero gdy ciasto całkowicie wystygnie. Przed podaniem można oprószyc cukrem pudrem. Smacznego
maniapieczeniakilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz Puree z ziemniaków i porów: ok. 800 g ziemniaków (ok. 8 średnich sztuk) 2 pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki) garść tartego sera żółtego np. cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz ok. 800 g ziemniaków (ok. 8 średnich sztuk) 2 pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki) garść tartego sera żółtego np. cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki
Poezja smakuostygnięciu chłodzić w lodówce przez około 3-5 godzin, bądź przez całą noc w temperaturze pokojowej. Uwaga: Od silnej zmiany temperatury, gdy włożymy batoniki do lodówki czekolada może zareagować białym nalotem- jest to całkowicie normalne- i czasem nawet gdy kupujemy czekoladki, batony w sklepie w upalne letnie dni, możemy również spotkać się z tym białym nalotem. Czekolada nie jest
KreatywnePiny