biała - 7122 przepisów (strona:81/475)

Tort czekoladowo-truskawkowy 205

mąkę i na koniec delikatnie mieszamy z mąką. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni. Mój tort składał się z sześciu spodów. Masa tortowa : 600 ml. śmietany 36 % 200 g. białej czekolady Śmietanę ubijamy na sztywno, a czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ważne jest aby spód naczynia bezpośrednio nie dotykał wody, a woda się nie gotowała(...)była gorąca. Gdy czekolada jest rozpuszczona należy ją dodać powoli do ubitej śmietany energicznie mieszając. Nasz tort przekładamy wystudzonym spodem biszkoptowym, którego nasączamy rozpuszczoną galaretką truskawkową i masą z białej czekolady. Przełożony tort schowałem do lodówki na godzinę, a następnie go udekorowałem

Full Smaku
BIAŁE KIEŁBASKI Z GRILLA 177

Sezon grillowy pomału rozpoczęty, zaczynamy piec coraz więcej mięs, warzyw...Jedzenie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, korzystajmy więc do woli..o ile pogoda pozwoli ;) Dziś polecam białą surową kiełbaskę podaną z grilla która smakuje wybornie   Składniki: białe surowe kiełbaski cienkie bulion 3 szklanki rozmaryn 2 łyżki tymianek 2 łyżki sól, pieprz Wykonanie: Kiełbaski wrzucamy do gorącego buliony, dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem i fetą 245

Kolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej

Oryginalny smak
Asparago bianco – jak wybrać najlepsze szparagi? 224

Quando a Bassan vien primavera se verze la ca’ e la sparasera” Wreszcie nadszedł czas na szparagi… Szparagi białe z Bassano del Grappa (Asparago bianco di Bassano del Grappa ) – mawia się, że gmina i miasto Bassano del Grappa dała swoją nazwę najsłynniejszemu włoskiemu trunkowi. Od niej też nazwisko przybrał Jacopo dal Ponte, wielki włoski malarz renesansowy. Miasteczko położone(...)Napoleon Bonaparte. Zgodnie z legendą szparagi zostały do Bassano sprowadzone przez świętego Antoniego z Padwy. Istnieje także historia, zgodnie z którą po intensywnym gradobiciu okoliczni chłopi musieli sięgnąć po białe szparagi rosnące przysypane ziemią, a nie klasycznie jedzone, już wyrośnięte ponad glebę zielone. Szparagi z Bassano del Grappa zostały wpisane na listę D.O.P. 12 września 2007 roku. Zgodnie z wymaganiami

Bon Ton Italia
Mule w białym winie 169

możliwość wyboru! Chcemy Wam pokazać jakie skarby znajdziecie w Makro i opowiedzieć o dobrym jedzeniu. Zapraszamy na mule! Pyszne, świeżutkie i pachnące morzem! Składniki: 1 kg muli, 3/4 szklanki białego wina, 1/4 łyżeczki imbiru, pokrojonego w cienkie paseczki, 1 ząbek czosnku, łyżeczka posiekanych łodyg kolendry, garść listków kolendry, świeża papryczka chilli, 1 średnia szalotka, 150 g pomidorków koktajlowych, oliwa(...)się podsmaży, ale nie zrumieni dodajemy drobno pokrojony imbir, posiekane łodygi kolendry, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz odrobinę pokrojonej w plasterki chilli - ilość uzależniona od gustu. Następnie dodajemy białe wino i całość zagotowujemy. Do gotującego się wina wrzucamy mule, doprowadzamy całość do wrzenia i przykrywamy garnek pokrywką gotując dalej około 6 minut. W trakcie gotowania potrząsamy, lub mieszamy zawartość

Plate of Joy
Zupa z białych szparagów 119

Zupa z białych szparagów to pomysł na szybki, niedrogi (oczywiście w sezonie na szparagi ;)) i bardzo smaczny obiad. Do przygotowania poniższej zupy potrzebujemy szparagi, śmietanę oraz przyprawy. Najlepiej smakuje podana z domowymi grzankami . Jeżeli macie zielone szparagi to zachęcam Was do przygotowania kremu szparagowego (przepis tutaj ). Składniki: 1 pęczek białych szparagów (500 g) 100 g śmietany

Ugotować
Pyszny tort lodowy 118

Pyszny tort lodowy Składniki: 4 jajka, 120 gram cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 100 gram bez, 100 gram gorzkiej czekolady, 100 gram białej czekolady, 500 gram śmietany 30%, 2 sztuki śmietan fixu, 1 laska wanilii, 20 ml ajerkoniaku Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy ok. 26cm (może być mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia. (Papier wyłożyć na dnie tortownicy i następnie(...)masy wymieszać z ostudzoną czekoladą.Do drugiej jasnej części dodać środek laski wanilii. Jasną masę wyłożyć do tortownicy. Rozkruszyć resztę bez i przykryć masą z czekoladą.Torcik posypać startą białą czekoladą. (Można również posypać kakao, udekorować bezami albo tak jak ja, zmiksować ok. 10 truskawek z cukrem i zrobić małe kleksy z ajerkoniaku na górze ciasta.)Tortownicę zabezpieczyć folią

Wielki apetyt
Chrupiące ciasto kokosowe z białą czekoladą i nutellą 178

łyżki cukru pudru 200 g Nutelli 250ml wody 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 4 jajka 5 batoników Princessa kokosowa 500ml śmietany 30% budyń śmietankowy cytryna herbata Migdały w białej czekoladzie i kokosie tabliczka białej czekolady 250ml wody Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Do żółtek dodajemy ocet i proszek

Wielki apetyt
Test herbaty Sir William's 68

nutą orientu o korzennym aromacie. Polecana prawdziwym smakoszom i zwolennikom zdrowego stylu życia.  Mieszankę Rooibos: ROIBOS Mieszanka czerwonego krzewu afrykańskiego z delikatną nutą opuncji i brzoskwini. Herbatę białą:  WILLIAMS WHITE Wykwintna i oryginalna kompozycja białej herbaty z soczystą gruszką. Ta ekskluzywna mieszanka daje srebrzysto-słomkowy napar o jedwabistym aromacie. Możemy nabyć również bardzo praktyczny i elegancki

Wielki apetyt
Biała kiełbaska z grilla na dwa sposoby 115

łatwe i przyjemne w wykonaniu dania. Czasami naprawdę nie trzeba spędzić długich godzin w kuchni, aby oczarować swoich gości podczas plenerowej imprezy. Dowodem na to jest sposób podania białej, grillowanej kiełbaski. Składniki: cienkie białe kiełbaski (surowe lub parzone) papryka suszona śliwka Sposób przygotowania: Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Następnie pokrój kiełbasę na dość spore kawałki. Paprykę natomiast umyj

Wielki apetyt
chleb orkiszowy na zakwasie --- pane a lievitazione naturale di farro 144

Składniki   2 łyżeczki suszonych drożdży 200 g mąki pszennej razowej 200 g mąki pszennej białej 200g mąki orkiszowej 2 łyżki octu balsamicznego 1 i 1/4 łyżeczki soli 250 g zakwasu żytniego lub pszennego 375 ml wody 1/2 łyżki cukru(...)Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min. Następnie dodać do niego 200g  mąki białej i i 170gmąki orkiszowej , zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min. Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku

w mojej kuchni
Czekoladowo-kokosowy deser mleczny z arbuzową chmurką 144

łyżki miodu (można użyć również cukru itp.) 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżeczki masła 2 łyżeczki wiórek koksowych Warstwa biała: 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 7-8 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej Owocowy wierzch: 1/3 szklanki kawałków arbuza bez pestek Przygotowanie: Warstwa czekoladowo-kokosowa: Szklankę mleka mieszamy dokładnie z żółtkami(...)masło, wiórki kokosowe i miód. Gotujemy całe czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy naszą masę jajeczną. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji budyniu. Przekładamy do przygotowanych pucharków. Warstwa biała: W garnku z grubszym dnem (u mnie garnek do mleka) gotujemy mleko i cukier waniliowy. Gdy mleko zacznie się gotować dosypujemy powoli kaszy manny. Mieszamy, aż masa osiągnie gęstą

Słodkie okruszki
szparagi z szynką i serem feta 178

składniki: 12 białych szparag 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej surowej, podsuszanej 50 g sera feta 1 łyża tymianku sól, pieprz natka pietruszki miękkie masło wykonanie: Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 min. Odcedzamy. Ser kroimy w cienkie plasterki. Na plastrach szynki układamy plaser sera, po 3 szparagi, posypujemy ziołami, solą oraz pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
Chleb z San Francisco -- Pane di San Francisco 157

Składniki   2 łyżeczki suszonych drożdży 200 g mąki pszennej razowej 400 g mąki pszennej białej 1/2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego 1 i 1/4 łyżeczki soli 250 g zakwasu żytniego lub pszennego 375 ml wody do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki Wykonanie(...)Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min. Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min. Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić

w mojej kuchni
Pasztet fasolowo-gruszkowy z orzechami włoskimi i rozmarynem 148

doskonały również wiosenną porą. Gruszka nadaje mu lekkiej słodyczy , a orzechy i rozmaryn niepowtarzalnego aromatu . Idealnie komponuje się z ciemnym pieczywem. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 300 g suchej białej fasoli ( przed ugotowaniem ) 2 gruszki 1 biała cebula 2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego* 100 g orzechów włoskich, podprażonych na patelni olej roślinny, polecam z orzechów włoskich 2 listki

Food Square