biała - 7122 przepisów (strona:75/475)

Raita ogórkowa 433

Wiosna już się u nas zadomowiła na dobre i może jest nadzieja, że już nie ucieknie :). Białe i różowe kwiecie obsypało drzewa, niebo już drugi dzień błękitne i bez chmurki, ludzie jacyś tacy radośniejsi, aż chce się żyć! I mnie się więcej chce, znów piekę chleby na zakwasie, staram się chociaż co drugi dzień coś gotować, biegam prawie codziennie, nareszcie(...)przypraw. Raita łagodzi smak takich potraw, ale jednocześnie je podkreśla, wprowadzając smakowy i wizualny kontrast. Jest też fantastyczna na upalne dni, można ją podawać jako chłodnik i podana z białym pieczywem lub chlebkiem naan będzie świetną letnia przekąską. Jeśli zrobicie sobie danie indyjskie, np. vindaloo , kormę albo tikka masala  to koniecznie zróbcie sobie do tego raitę - gwarantuję

Kuchnia Prezydentowej
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup 168

Kontynuując serię ze szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco! Skorzystałam(...)przepisu z tej strony, lekko go tylko modyfikując. Scroll down for recipe in English Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie (4 porcje) Składniki: 500 g białych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki 1 mały kalafior, podzielony na mniejsze różyczki 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona

karmelowy
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 388

wziąwszy pod uwagę użyte proporcje miodu i musztardy bardziej nawet słodko niż kwaśno, ale akurat stosunkiem tych składników możecie dość swobodnie operować stosownie do indywidualnych upodobań. Dodatek imbiru i białego pieprzu oraz użycie lekko ostrej musztardy Dijon dodadzą naszemu kurczakowi również umiarkowanej pikanterii. Warto od razu zaznaczyć, że sos miodowo-musztardowy, o którym mowa w tym przepisie(...)tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli Sos 200 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon szczypta białego pieprzu Do podania 150 g makaronu muszelki świeży tymianek do smaku i dekoracji Instrukcje W większej misie, w której swobodnie zmieści się mięso z kurczaka, sporządzamy marynatę mieszając dokładnie

Kulinarna Pokusa
Żurek z jajkiem 136

Mamy dla Was kolejną propozycję na wielkanocny stół. Tym razem pyszny żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem Składniki: - 270 g boczku wędzonego - 300 g kiełbasy białej - 2 cebule - 1 łyżka masła - 1,5 l wody - 500 ml zakwasu na żurek - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - majeranek - 5 kuleczek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 8 jajek Porcja

Kuchenne Wariacje
Ryż 133

dzięki czemu jest kleisty i łatwo się rozgotowuje, dobry do zup i risotta - średnioziarnisty najmniej popularny - długoziarnisty pochodzący z Ameryki i najczęściej stosowany. Ma długie lekko wypukłe ziarna koloru białego lub bladożółtego . Nie skleja się podczas gotowania i ma neutralny smak. Najbardziej jednak cenione przez kucharzy są specjalne odmiany ryżu takie jak Basmati, Jasmine czy ryż dziki. Ten ostatni(...)czarne, długie i cienkie ziarenka bogate w witaminy i bardzo aromatyczne. Niestety jest dość drogi. U nas w sprzedaży występuje zazwyczaj w połączeniu z ryżem brązowym lub białym. Doskonale nadaje się do sałatek lub jako nadzienie. Ma lekko orzechowy smak. Na opakowaniach ryżu białego często można spotkać napis "parboiled". Jest to opracowany w USA proces obróbki ziaren pozwalający częściowo zachować

Wiem co jem
Surówka z białej kapusty i ananasa 125

filetów z kurczaka. Jakoś tak dobrze mi się z nimi komponuje. Lekko słodka z ananasową nutą. Odrobinę pikanterii dodaje jej szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu." Surówka z białej kapusty i ananasa (przepis autorski) Składniki : porcja dla 4 osób 1/4 średniej wielkości główki białej kapusty 4 plastry ananasa z puszki 1 cebula 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego

Wiem co jem
Sernik na zimno czekoladowo-kajmakowy 198

miałam za dużo czasu zrobiłam szybki sernik na zimno na kruchym spodzie. Masy nie było zbyt wiele ale starczyło na jedną warstwę. Dwie pozostałe są z dodatkiem białej czekolady. Brakowało mi jednak kajmakowego wykończenia. I gdy tak myślałam jak je zrobić, przypomniało mi się, że mam sporą ilość krówek. Na początku roztopiłam je same, ale masa była tak gęsta(...)czemu uzyskujemy idealnie gładką powierzchnię i w dodatku nie jest za słodka. Ogólnie cały sernik jest mało słodki. W jego składzie nie ma cukru. Uznałam, że wystarczy sama słodycz białej czekolady i masy krówkowej. Kto jednak woli słodsze serniki może dosypać trochę cukru pudru.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa 140

Cafe Amaretto można znaleźć kilka przepisów z jej udziałem. Dostępna jest w profesjonalnych sklepach cukierniczych na przykład tu . Sprzedawana jest niestety w dość dużych opakowaniach. Zamiast niej możecie użyć białej czekolady i wzbogacić ją dodatkiem likieru pomarańczowego. A do dekoracji użyć smażonej skórki pomarańczowej.” Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa (przepis własny) Składniki na 3 porcje: Warstwa czekoladowa 125ml mleka 125ml(...)Wystudzoną ostrożnie wylać na pierwszą warstwę, która już powinna lekko stężeć. Wstawić ponownie do lodówki tym razem na całą noc. Przed podaniem udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :) Aronia *) można zastąpić białą czekoladą  i dodać łyżeczkę likieru pomarańczowego

Wiem co jem
Krem szparagowy z mascarpone i zielonym groszkiem 139

Połączenie szparagów z mascarpone tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać to połączenie w kolejnym przepisie. Zielone szparagi zamieniłam na białe, bardziej delikatne w smaku, i przygotowałam pyszny krem o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Aby uzyskać taką idealną konsystencję po zmiksowaniu zupy dodatkowo przetarłam ją jeszcze przez sito i zaprawiłam serkiem mascarpone, który idealnie się skomponował z białymi szparagami. Uwielbiam ten serek

Wiem co jem
Gulasz z indyczych serc z papryką i selerem naciowym 178

których brakuje nam w panującej na zewnątrz zimowej szarości. Smacznego :) Gulasz z serc indyczych Składniki: 50 dag serc indyczych 3 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki oleju 1 mała biała cebula 1 mała czerwona cebula pół dużej czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego sól pieprz łyżka suszonej słodkiej papryki w płatkach łyżka mąki pszennej Wykonanie: Serca oczyściłam z nadmiaru(...)gotowałam do miękkości – około godziny, bo troszkę mi się o nich zapomniało, ale dzięki temu były cudownie mięciutkie. Paprykę i łodygi selera umyłam, paprykę oczyściłam z pestek i białych błon, pokroiłam w kosteczkę. Selera pokroiłam w poprzeczne paseczki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Ugotowane żołądki wyjęłam z rondla łyżką cedzakową, wywar zachowałam. W drugim rondelku rozgrzałam olej, wrzuciłam odcedzone

Kuchenne zapiski Edyty
Muffiny z marshmallow i białą czekoladą 194

nieco dla mniejszych i większych łasuchów :) Przepis jakiś czas temu znalazłam w necie, spisałam go na kartkę i niestety nie jestem w stanie podać źródła. Muffiny z marshmallow i białą czekoladą Składniki na 12 sztuk: 225 g mąki pszennej 50 g kakao (3 czubate łyżki) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g cukru 100 g białej czekolady 50 g pianek marshmallow 2 duże jajka 250 ml mleka 6 łyżek oleju słonecznikowego dodatkowo: odrobina cukru pudru do posypania Wykonanie: Pianki marshmallow pokroiłam w mniejsze kawałeczki. Przesypywałam je przy tym niewielką ilością cukru pudru, ponieważ przekrojona powierzchnia jest bardzo klejąca. Czekoladę posiekałam. W jednej misce wymieszałam ze sobą wszystkie sypkie składniki: przesianą z kakao i proszkiem

Kuchenne zapiski Edyty
Muffiny pomarańczowe 111

wymieszałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier i płatki otrębowe. W drugiej misce umieściłam wybite całe jajka, mleko, olej i skórkę otartą z pomarańczy. Pomarańczę obrałam razem z białą skórką, powycinałam cząstki z pomiędzy białych błonek, a z otrzymanego „ogryzka” wycisnęłam sok (około 2 łyżek), który dodałam do składników mokrych. Połączyłam ze sobą zawartość obu misek, wymieszałam

Kuchenne zapiski Edyty
Trufle piernikowe 124

wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki) 4-5 kostek białej czekolady  4-5 łyżek miodu 1 łyżka przyprawy do piernika tabliczka mlecznej czekolady (lub gorzkiej - jak kto woli) do obtaczania: kolorowa posypka, rozdrobnione orzechy Przygotowanie:   W malakserze(...)blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze.  Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy

Domowa Cookierenka Agi
Lizaki z ciastek Oreo wg przepisu Lorraine Pascale 193

których przygotowania potrzeba tylko trzech składników. No to do dzieła:) Skladniki (na ok. 30 szt.): 2 paczki ciastek Oreo (każda po 154 g) 2 czubate łyżki Nutelli 2 tabliczki białej czekolady (do ciemnych ludzików użyłam Gęstego sosu z białej czekolady Marks & Spencer) 30 szt. patyczków do lizaków kolorowe posypki do dekoracji Przygotowanie:  W malakserze (lub blenderze

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe (bez pieczenia) 157

rabarbar, z tego ugotowałam budyń i wyszło przepyszne, orzeźwiające nadzienie, które idealnie współgra z herbatnikową otoczką. Polecam! Składniki: Warstwa ciasteczkowa: 300 g herbatników 120 g roztopionego masła 100 g białej czekolady Budyń rabarbarowo-truskawkowy: 300 g rabarbaru (poza sezonem można zamienić na truskawki) 7 łyżek cukru 50 ml wody 300 g truskawek 180 g kwaśnej śmietany 2,5 torebki(...)budyniu śmietankowego bez cukru (1 torebka = 35g)   Ganasz czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: 1. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jedną paczkę herbatników (100 g, czyli 10 szt.) odłożyć. Pozostałe rozdrobnić w malakserze (lub blenderze), dodać roztopione masło i czekoladę, miksować do połączenia składników. 2. Formę ćwibakówkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć folią

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania