biała - 7122 przepisów (strona:82/475)

CHILEAN WINE TOUR WARSAW - POLAND 113

prowadzący tę prezentację to zdolny i znany większości Winemaker win Oveja Negra w Via Wines. Pod koniec prezentacji można było zdegustować 8 specjalnie wybranych na tę okazję win: trzy białe i pięć czerwonych.  W białych można było się przekonać o tym jak różne terroir wpływa na styl wina – to na przykładzie win Sauvignon Blanc Talinay 2012, Limari i Amayna

królestwo garów
Go West – Odkryj wina Kalifornii. 113

soczystym grillowanym udźcem jagnięcym. Ale wina czerwone to nie wszystko. Spróbowaliśmy wielu dobrych lub bardzo dobrych Chardonnay i Sauvignon Blanc. Nadchodzi wiosna i lato, a więc czas na wina białe. Do Chardonnay zjedlibyśmy z ogromną przyjemnością ostrygi, homary lub kraby, ale to banał. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche, lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Sauvignon(...)Blanc powinien dobrze wypaść w towarzystwie grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Oczywiście każde wino można pić również samo, ważne jest dobre towarzystwo. Kalifornijskie wina powinny sprawdzić się w każdej sytuacji. Ważne jest by je odkrywać. Naprawdę warto. Degustowaliśmy na zaproszenie organizatora – California Wines Polska oraz Tratoria Tomasz Noga, specjalista do spraw wina oraz Piotr z królestwa garów

królestwo garów
Pierogi wielkanocne - pierogi z białą kiełbasą i kapustą kiszoną 360

ciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, 1 łyżka stopionego masła, szczypta soli farsz: 220 g białej ugotowanej białej kiełbasy , 250 g kapusty kiszonej, cebula, smalec do smażenia, sól, pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić

królestwo garów
szparagi 131

białe szparagi zielone szparagi   szparagi z sosem holenderskim szparagi pod beszamelem   jajecznica ze szparagami jajka w koszulkach z musem szparagowym komosa ryżowa czerwona z kurczakiem i szparagami krem mus z białych szparagów mini tarty ze szparagami naleśnikowy duet napoleonka z zielonymi szparagami omlet ze szparagami   placki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów

królestwo garów
Navona 141

chwili jest specjalne menu szparagowe wybrałam dwa dania z nimi. Miało być jedno ze szparagami a dwa z pozostałej części karty ale gdy ujrzałam delikatny „mus szparagowo – pistacjowy z białą czekoladą” nie mogłam się oprzeć. I w ten sposób zamówiłam deser, a czy zrobiłam dobrze … o tym później. Do Navony poszłam z córką i razem wybrałyśmy pozostałe dwa dania(...)siebie słowo o szpinaku – jak dla mnie idealny. Nie rozgotowany, idealnie doprawiony, nie przesolony – dla niektórych przyprawić oznacza dużo posolić. No i na koniec deser. „Mus szparagowo – pistacjowy z białą czekoladą”... i nagle się okaże, iż skłamałam wcześniej, mówiąc, że napiszę coś o deserze... Nic, nie napiszę... rozmarzyłam się... przepraszam

królestwo garów
Szparagi pod beszamelem 100

szparagów, sól, cukier, 40 g masła, 40 g mąki, 0,5 l mleka, 2 żółtka, sól, gałka muszkatołowa, 2 łyżki startego parmezanu Sos beszamelowy to sos podstawowy przygotowany z białej zasmażki z masła i mąki (w równych ilościach wagowych) oraz mleka. Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż(...)dalej ucierając wlewać gorący sos. Doprawić solą i gałką muszkatołową.    Sos wylać na szparagi, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Również białe szparagi można przygotować pod beszamelem. zastawa

królestwo garów
Cannelloni z pora z ziemniakami 108

duży por z długą częścią białą, 800 g obranych ziemniaków, 60 g suszonych pomidorów w oliwie, oliwa, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, chilli, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora.  Potrzebnych nam będzie 7 - 8 „rurek”. (Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż

królestwo garów
Barolo i Przyjaciele 128

omawiane podczas seminarium, które prowadziła Ewa Wieleżyńska. Wyselekcjonowano osiem win, które teraz pokrótce omówię. Pierwsze do naszych kieliszków trafiło Rivetto Langhe Nascetta Doc 2012 – wspaniałe wino z mało znanej białej odmiany Nascetta. Obecnie zajmuje ona około 20 ha upraw w Piemoncie. Daje wina mineralno owocowe o ciekawym finiszu i dość długim posmaku. Koniecznie trzeba spróbować. Drugie białe wino

królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 117

miesięcy w beczkach z francuskiego dębu następnie 2 miesiące w stalowych kadziach i kolejne 6 w butelce. Nos jest złożony dominują czerwone owoce , śliwki, z nutą tytoniu i białego pieprzu. Usta są eleganckie czekoladowe z balsamicznymi nutami eukaliptusa. Taniny są aksamitne i miękkie. VILLA MANGIACANE – San Casciano (Florencja) Nazwa posiadłości związana jest z powstałą na jej terenie(...)Classico Riserva DOCG 2009 ; (Sangiovese 95%, Colorino 5%) wino to dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy. Nos jest subtelny, złożony dominują czerwone owoce, suszone kwiaty i biały pieprz. Wino jest skoncentrowane posiada dobrą strukturę i złożoność, na podniebieniu jest efektowne i długie. Beczka jest nieagresywna. Klasyka gatunku. ARTIMINO – Artimino (Prato); Położona zaledwie 20 km od Florencji posiadłość

królestwo garów
Z wizytą w Winnicy Płochockich 86

spróbować.  Chodziliśmy, słuchaliśmy, pytaliśmy, próbowaliśmy i wyobrażaliśmy sobie jakie wino z nich powstanie. A próbować było co.    Aktualnie rośnie tu 21 szczepów winorośli (65 % to odmiany białe ). W winnicy uprawiane są między innymi odmiany: Sibera, Seyval Blanc, Muskat, Bianka, Hibernal, Rondo, Regent, Zwiegelt, Traminer, Regent, Cserszegi Fuszeres. Krzewy są młode mają od 4 do 8 lat. Właściciele(...)zostało uzupełnione – beczka musi być pełna. Wina z Winnicy Płochockich zdobywają wiele nagród. Ostatnie nagrody zdobyły na Konkursie win Polskich Jasło 2014.  Złoty medal w kategorii „polskie wina białe” za Inspira Vulcano 2012 oraz  Srebrny medal w kategorii „polskie wina czerwone” dla Celtus 2013. Wychodząc przeszliśmy przez halę konfekcjonowania butelek z winem. Naklejanie etykiet, banderol, pakowaniem do kartonów

królestwo garów
Krople Wina z Etny - Benanti w Tamka 43 78

bardziej, a innym mniej, ale ciężko je pomylić z czymkolwiek innym. Wszystkie miały wspólny mianownik wulkaniczności. Na dodatek, żeby się jeszcze bardziej wyróżniały, powstają z lokalnych, mało znanych odmian: białe z carricante, a czerwone z nerello mascalese i nerello cappuccio. Białe nas zaskoczyły wiekiem

królestwo garów
Istenić - Slovenian Bubbles 118

winnic -Wino butelkuje 1.800 winiarzy w tym 16 większych (>500.000 litrów rocznie) -Roczna produkcja 80-100 mln litrów wina -rośnie tu 52 odmian winorośli -37 białych i 15 czerwonych -produkcja to 27% win czerwonych , 63% białych i 10% win musujących -Roczna konsumpcja wina na mieszkańca cca. 40 litrów O winach słoweńskich wiemy mało więc z nieukrywaną przyjemnością przyjęłam zaproszenie

królestwo garów
Lidl – Znad Balatonu i Tokaju – kolekcja win Węgierskich 127

bardzo różnorodne i są w cenach zawierających się w przedziale 13,99 – 29,99 zł.!!. Przechodząc do degustacji. Pierwsze wino Taschner Soproni Irsai Olivér 2014 (14,99 zł). Białe wino z mało znanego szczepu Irsai Oliver. Pachnie czysto, intensywnie owocami tropikalnymi, melonem, brzoskwinią, egzotycznymi kwiatami. W ustach jest świeże, z lekko gorzkim i cytrynowym posmakiem. Proste i świeże, nie udaje(...)gładkie i jedwabiste. Taniny są ładnie wtopione i nieagresywne. Finisz jest długi i przyjemny. Dekantować przed podaniem. Kawał wina do poważnych dań mięsnych. Ale najmocniejszą stroną kolekcji węgierskiej są białe wina półsłodkie i słodkie. I pewnie one znajdą najwięcej zwolenników.  Dorombor Tokaji Cuvée Nem Szaraz 2013 (19,99 zł) Ładna budząca zaciekawienie etykieta. I bardzo przyjemne wino. Dominują

królestwo garów
Tort szwarcwaldzki 145

porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle. Do tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego słynie Czarny

królestwo garów
Bacalhau à Brás 166

dania świeżym, kwasowym, ale dobrze zbudowanym winem z chłodniejszej północy kraju (vinho verde z alvarinho, idealnie byłoby, gdyby miało kontakt z dębem) lub szukać wśród win bardziej tęgich, jak białe douro, ewentualnie bardziej powściągliwe aromatycznie biele z Bairrady. Bacalhau a bras nieźle smakuje także z białymi winami z Alentejo. Gdyby ktoś jednak szukał poza Portugalią, to sugerowałabym sięgnąć choćby

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania