zapiekaną z warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy. Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej części pora , pomidorki koktajlowe , kilka pieczarek , 3 średnie ząbki czosnku , odrobina oleju . Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko(...)miękkości. Wystudzić i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Masło stopić i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę i dodać starte buraczki. Wszystko razem połączyć dokładnie i mieszając dusić przez 1-2 minuty na niewielkim ogniu. Doprawić solą, cukrem i octem winnym. Zdjąć z ognia, dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaulubionych ryb. Należy do rodziny okoniowatych i jest drapieżnikiem. Dorasta do ok. 100 cm długości. Występuje w Europie - w jeziorach, zbiornikach przed zaporami i nizinnych rzekach. Sandacz ma białe i bardzo smaczne mięso! Składniki: 1 sandacz (ok. 1,5 kg) 3 cebule 1 por 1 spora marchew mały korzeń selera 200 g mrożonych grzybów 2 liście laurowe 6 ziaren(...)płetwy, rybę posolić z zewnątrz i w środku i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa - marchewkę i selera w słupki, a cebulę i białą część pora w plastry. Ugotowane grzyby wyjąć łyżką cedzakową i przestudzić. Jeśli są duże, pokroić, mniejsze można zostawić w całości. Wywar, w którym się gotowały, zostawić. Wyjętą z lodówki rybę
W SMAKjednak wpływu na komfort wewnątrz, jest cicho i przytulnie. Na dole spora sala z ogromnym lustrem na ścianie – świetny pomysł doskonale powiększający przestrzeń. Całość utrzymana w jasnej – białej tonacji. Na górze zdecydowanie przytulniej- między innymi pufy, na których można „ zalec” i sączyć kawę lub drinki. Na ścianach wiszą obrazy Andrzeja Pągowskiego, które można kupić. Dysponowaliśmy kwotą(...)Miłym zaskoczeniem są wina sprzedawane na kieliszki. Zaczynając od Voveti Prosecco Brut DOC, Moet & Chandon Brut Imperial po Moet & Chandon Grand Vintage 2004. Wina białe to między innymi Australijskie Chardonnay oraz Chablis. Czerwone to hiszpańskie Tempranillo, chilijskie Cabernet Sauvignon oraz portugalskie Callabriga Douro 2009.Na deser słodkie Porto LBV Taylor’s 2007. Również karta mocnych alkoholi
królestwo garówuczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów biała truflę
królestwo garówbyło nie lada gratką: np. spotkanie i bezpośrednia rozmowa z właścicielem winnicy Porto – Jose Maria Calemem. W czasie degustacji komentowanej można było skosztować 16 wybranych win: 6 białych i 10 czerwonych, w tym ostatnie wino to słodkie Porto Quinta do Sagrado Vintage 2011. Poczynając od win białych warto zaznaczyć, że to głównie słynne Vinho Verde – lekkie wytrawne wina „zielone”, idealne
królestwo garówprowadzący tę prezentację to zdolny i znany większości Winemaker win Oveja Negra w Via Wines. Pod koniec prezentacji można było zdegustować 8 specjalnie wybranych na tę okazję win: trzy białe i pięć czerwonych. W białych można było się przekonać o tym jak różne terroir wpływa na styl wina – to na przykładzie win Sauvignon Blanc Talinay 2012, Limari i Amayna
królestwo garówsoczystym grillowanym udźcem jagnięcym. Ale wina czerwone to nie wszystko. Spróbowaliśmy wielu dobrych lub bardzo dobrych Chardonnay i Sauvignon Blanc. Nadchodzi wiosna i lato, a więc czas na wina białe. Do Chardonnay zjedlibyśmy z ogromną przyjemnością ostrygi, homary lub kraby, ale to banał. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche, lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Sauvignon(...)Blanc powinien dobrze wypaść w towarzystwie grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Oczywiście każde wino można pić również samo, ważne jest dobre towarzystwo. Kalifornijskie wina powinny sprawdzić się w każdej sytuacji. Ważne jest by je odkrywać. Naprawdę warto. Degustowaliśmy na zaproszenie organizatora – California Wines Polska oraz Tratoria Tomasz Noga, specjalista do spraw wina oraz Piotr z królestwa garów
królestwo garówciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, 1 łyżka stopionego masła, szczypta soli farsz: 220 g białej ugotowanej białej kiełbasy , 250 g kapusty kiszonej, cebula, smalec do smażenia, sól, pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić
królestwo garówbiałe szparagi zielone szparagi szparagi z sosem holenderskim szparagi pod beszamelem jajecznica ze szparagami jajka w koszulkach z musem szparagowym komosa ryżowa czerwona z kurczakiem i szparagami krem mus z białych szparagów mini tarty ze szparagami naleśnikowy duet napoleonka z zielonymi szparagami omlet ze szparagami placki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów
królestwo garówchwili jest specjalne menu szparagowe wybrałam dwa dania z nimi. Miało być jedno ze szparagami a dwa z pozostałej części karty ale gdy ujrzałam delikatny „mus szparagowo – pistacjowy z białą czekoladą” nie mogłam się oprzeć. I w ten sposób zamówiłam deser, a czy zrobiłam dobrze … o tym później. Do Navony poszłam z córką i razem wybrałyśmy pozostałe dwa dania(...)siebie słowo o szpinaku – jak dla mnie idealny. Nie rozgotowany, idealnie doprawiony, nie przesolony – dla niektórych przyprawić oznacza dużo posolić. No i na koniec deser. „Mus szparagowo – pistacjowy z białą czekoladą”... i nagle się okaże, iż skłamałam wcześniej, mówiąc, że napiszę coś o deserze... Nic, nie napiszę... rozmarzyłam się... przepraszam
królestwo garówszparagów, sól, cukier, 40 g masła, 40 g mąki, 0,5 l mleka, 2 żółtka, sól, gałka muszkatołowa, 2 łyżki startego parmezanu Sos beszamelowy to sos podstawowy przygotowany z białej zasmażki z masła i mąki (w równych ilościach wagowych) oraz mleka. Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż(...)dalej ucierając wlewać gorący sos. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Sos wylać na szparagi, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Również białe szparagi można przygotować pod beszamelem. zastawa
królestwo garówduży por z długą częścią białą, 800 g obranych ziemniaków, 60 g suszonych pomidorów w oliwie, oliwa, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, chilli, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora. Potrzebnych nam będzie 7 - 8 „rurek”. (Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż
królestwo garówomawiane podczas seminarium, które prowadziła Ewa Wieleżyńska. Wyselekcjonowano osiem win, które teraz pokrótce omówię. Pierwsze do naszych kieliszków trafiło Rivetto Langhe Nascetta Doc 2012 – wspaniałe wino z mało znanej białej odmiany Nascetta. Obecnie zajmuje ona około 20 ha upraw w Piemoncie. Daje wina mineralno owocowe o ciekawym finiszu i dość długim posmaku. Koniecznie trzeba spróbować. Drugie białe wino
królestwo garówmiesięcy w beczkach z francuskiego dębu następnie 2 miesiące w stalowych kadziach i kolejne 6 w butelce. Nos jest złożony dominują czerwone owoce , śliwki, z nutą tytoniu i białego pieprzu. Usta są eleganckie czekoladowe z balsamicznymi nutami eukaliptusa. Taniny są aksamitne i miękkie. VILLA MANGIACANE – San Casciano (Florencja) Nazwa posiadłości związana jest z powstałą na jej terenie(...)Classico Riserva DOCG 2009 ; (Sangiovese 95%, Colorino 5%) wino to dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy. Nos jest subtelny, złożony dominują czerwone owoce, suszone kwiaty i biały pieprz. Wino jest skoncentrowane posiada dobrą strukturę i złożoność, na podniebieniu jest efektowne i długie. Beczka jest nieagresywna. Klasyka gatunku. ARTIMINO – Artimino (Prato); Położona zaledwie 20 km od Florencji posiadłość
królestwo garówspróbować. Chodziliśmy, słuchaliśmy, pytaliśmy, próbowaliśmy i wyobrażaliśmy sobie jakie wino z nich powstanie. A próbować było co. Aktualnie rośnie tu 21 szczepów winorośli (65 % to odmiany białe ). W winnicy uprawiane są między innymi odmiany: Sibera, Seyval Blanc, Muskat, Bianka, Hibernal, Rondo, Regent, Zwiegelt, Traminer, Regent, Cserszegi Fuszeres. Krzewy są młode mają od 4 do 8 lat. Właściciele(...)zostało uzupełnione – beczka musi być pełna. Wina z Winnicy Płochockich zdobywają wiele nagród. Ostatnie nagrody zdobyły na Konkursie win Polskich Jasło 2014. Złoty medal w kategorii „polskie wina białe” za Inspira Vulcano 2012 oraz Srebrny medal w kategorii „polskie wina czerwone” dla Celtus 2013. Wychodząc przeszliśmy przez halę konfekcjonowania butelek z winem. Naklejanie etykiet, banderol, pakowaniem do kartonów
królestwo garów