sól 4 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bitą śmietanę: 400 ml śmietany 30 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: polewa biała polewa mleczna tłuszcz do wysmarowania foremki bułka tarta do foremki PRZYGOTOWANIE: Do roztopionej margaryny dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy(...)przekrawamy na pół i wykładamy śmietanę, po czym przykrywamy górą. Murzynka dekorujemy polewami ciemną i jasną. Aby zrobić pajęczynę najpierw polewam ciemną czekoladą i kiedy ona będzie jeszcze mokra białą czekoladą rysujemy jakby spiralę i przeciągamy wykałaczką po czekoladzie od środka na zewnątrz ciasta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiernika 100 g skórki cytrynowej HELIO 3-4 łyżki rumu 3 łyżki masy korówkowej kajmak HELIO 2 łyżki siekanych orzechów włoskich HELIO 1 łyżka siekanych płatków migdałowych biała posypka lub wiórki kokosu do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Piernik drobno kruszymy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy rum, masę krówkową, skórkę cytrynową i siekane orzechy i migdały, całość mieszamy. Z powstałej masy(...)formujemy kuleczki, które obtaczamy w białej posypce lub wiórkach kokosu. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Do przygotowania piernikowych bajaderek użyłam produktów otrzymanych od firmy HELIO . Skórka cytrynowa jest idealna do takich słodkości, kajmak i orzechy również spasowały do piernika. Osobiście bardzo lubię skórkę kandyzowaną cytrynową z tej firmy, nie jest posklejana jak często się zdarza
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichce. A odnośnie sedna sprawy to szybki do przygotowania dodatek do obiadu i dość tradycyjne połączenie. Surówka - sałatka z kapusty z czerwoną cebulą SKŁADNIKI: 1/2 małej kapusty białej 2 marchewki 1 cebula czerwona sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Białą kapustę ścieramy na tarce. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: polewa czekoladowa, 1/2 tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam(...)Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na biszkopt jasny. Przykrywam biszkoptem ciemnym. 5. Wierzch ciasta polewam polewą czekoladową i ozdabiam rozpuszczoną na kąpieli wodnej białą czekoladą
Tradycyjna kuchnia Kasizajmie nam wiele czasu na jej przygotowanie. Ja używam przeważnie ,,Planty,, Możemy zrobić też w ten sam sposób polewę czekoladową białą,wtedy zamiast czekolady gorzkiej dajemy czekoladę białą
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 3 kg małych ogórków liście laurowe korzeń chrzanu koper zielony ( baldachim ) czosnek pieprz czarny ( cały ) gorczyca biała ziele angielskie zalewa : 1 litr wody ( najlepiej źródlanej ) 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu 10% Sposób wykonania : Ogórki dokładnie myjemy z letniej wodzie. Do każdego litrowego słoika wkładamy(...)listku laurowym,3 ząbki czosnku, łodygę zielonego koperku, kawałek chrzanu, kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 2 łyżeczki białej gorczycy. Na 3 kg ogórków będzie nam potrzebne około 4 l zalewy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, cukier oraz ocet i zagotowujemy. Gdy trochę przestygnie zalewamy nią ogórki, zakręcamy wieczkami i pasteryzujemy 15-20 minut
Przepisy i porady kulinarneWami podzielić tym przepisem, gdyż te Walentynkowe ciasteczka są bardzo smacznei warte polecenia! Walentynkowe serca są kruche i pachnące domowym cukrem waniliowym , a ich powierzchnia to pokrojone truskawki, biała czekolada, tarte orzechy laskowe i czekolada z chili. Co Wy ułożycie na ich powierzchni to już zależy od Was! To kruche ciasto idealnie nadaje się do przygotowywania różnych wypieków, polecam(...)pieczenia ułożonym na blasze. Można do dekorowania ciasteczek walentynkowych przygotować domowy lukier , ale ja niektóre obłożyłam przed pieczeniem plasterkami truskawek, kolejne obsypałam mielonymi orzechami, czekoladą z chili i białą czekoladą. Pieczemy walentynkowe ciasteczka w temperaturze 160 C około 15-20 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia. Te ciasteczka z truskawkami po upieczeniu polałam rozpuszczoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwypróbowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 25g czekolady mlecznej 25ml śmietany kremówki 30% tł + 50ml na bitą śmietanę 50ml mleka 3,2% tł 10 g białej czekolady Ksylitol 150ml mocnego naparu kawowego Przygotowanie: 1/ Ubijamy śmietanę mikserem słodząc ją przy końcu ksylitolem (Dodatek ksylitolu chroni zęby przed kawą i cukrem) 2/ Zagotowujemy śmietankę z mlekiem(...)rozpuszczamy w niej czekoladę mleczną - przez moment zagotowujemy ją. 3/ Gorącą czekoladę przelewamy do szklanki, dopełniamy kawą i na górę kładziemy lekko ubitą śmietankę, na górę ścieramy białą czekoladę. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnasałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do wyparzonej butelki wkładamy skórkę z cytryny i zalewamy podgrzaną oliwą. Butelkę zamykamy(...)aromaty. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeżeli chcemy zrobić oliwę do dłuższego przechowywania używamy wysuszonej skórki cytrynowej i zalewamy zimną oliwą. Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko
mojewypiekiinietylkosłodkie, w żadnym razie. Jest takie "optymalne" - smakuje i tym co lubią dodawać kilo cukru do herbaty (tak żeby łyżka uroczo stała) i tym, którzy na parę ziarenek "białej śmierci" w kubku zareagują grymasem (swoją drogą - cukier trzcinowy to nie "biała śmierć", prawda?) :)) CZAJ KORZENNY. " Czaj korzenny - rozgrzewająca moc aromatycznych, korzennych przypraw połączona z czarną i zieloną herbatą
Wypisz WymalujCzego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej w paski. -masło klarowane -łyżeczka masła do farszu -por część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony nożem i posiekany -suszone borowiki, namoczone kilka godzin, podsmażone na maśle bez soli -orzechy włoskie i nerkowce(...)małej garści), zgniecione w moździerzu -wino białe, półwytrawne, kieliszek -kuskus, zalany gorącym bulionem -szczypiorek posiekany W pierwszej kolejności trybujemy mięso. Trybujemy, czyli pozbawiamy je kości. Robimy to nacinając wzdłuż podudzie i trybownikiem (wąski nóż, używany przez rzeźników), wycinamy od wewnątrz jak najbliżej kości, po czym jak mamy oddzieloną kość zeskrobujemy do środka pozostałe na niej mięso. Nadzienie. Borowiki, orzechy, chleb
BaRepasmaślany: 200g masła 10 łyżek cukru pudru Na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru pudru barwniki w proszku Ponadto ¼ tabliczki białej czekolady Wykonanie: Przygotowanie biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną(...)Masę chłodzimy i dodajemy tyle cukru pudru, aby ponownie uzyskać konsystencje plasteliny. Masę rozwałkowujemy i wycinamy lub wykrawamy dowolne napisy czy ozdoby. Ozdoby przyklejamy do tortu za pomocą rozpuszczonej białej czekolady. Masę cukrową możemy kupić gotową. Oszczędzimy sobie sporo czasu
Pyry na Gazjajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć(...)odparują wodę. Dodać masło klarowane i posiekaną w piórka cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem, dodać suszone pomidory i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać. Kopytka podsmażyć na patelni do ze złocenia. Kluski nałożyć na talerze, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. Udekorować natką pietruszki
Pyry na Gaztradycyjnym słodkim wypiekiem, który najchętniej wypieka się w czasie adwentu, zwłaszcza w Dzień św.Łucji. Jest to święto światła obchodzone 13 grudnia. Tego dnia odbywają się pochody dzieci w białych strojach, z przewodzącą orszakowi dziewczynką przybraną w wianek z płonącymi świecami. Światło tych świec to żółty kolor, który lussekatter zawdzięczają szafranowi. Według jednej z opowieści sięgającej roku 1600 diabeł(...)cieple na 1 godzinę. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 °C. W czasie, gdy się nagrzewa, posmaruj bułki rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem perłowym. Możesz również posypać cukrem gruboziarnistym (białym lub brązowym), lub cukrem pudrem (ale dopiero po upieczeniu). Możesz też nie posypywać niczym - też będzie dobrze i też tradycyjnie. Wstaw blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika, piecz 10 - 12 minut
Grahamka, weka i kajzerka