pieczonego drobiu autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki autorka: Katarzynka | blog: Szczęśliwa kuchnia Żurek z białą kiełbasą i jajkiem autorka: Katarzynka | blog: Szczęśliwa kuchnia Zupa rybna autorka: Katarzynka | blog: Szczęśliwa kuchnia Zupa klopsikowa autorka: Katarzynka | blog: Szczęśliwa(...)Weekendy w domu i ogrodzie Grochówka autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Na www.zmiksowani.pl Zupa jarzynowa Zupa paprykowa Zupa klopsikowa Zupa rybna Żurek z białą kiełbasą i jajkiem Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki Barszcz czerwony na sposób azjatycki Zupa fasolowa z burakiem Grochówka Niezwykły rosół z pieczonego drobiu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtrzeba, żeby uszczęśliwić Dziecko... Żeby nie przedłużać zapraszam Was do oglądania zdjęć! Wszystkie smakołyki w jednym miejscu: tort jagodowy z białą czekoladą, babka maślana z nutą mandarynki w lukrze, babeczki jagodowe z śmietankowym kremem, kostka jogurtowa z amarantową galaretką i makaroniki z mascarpone :) Tort(...)kremem jagodowym i z białej czekolady. Widok tortu z lotu ptaka :D Babeczki z jagodami i kremem z tego przepisu Babka maślana z nutą mandarynki (przepis) Kostka jogurtowo-serowa z tego przepisu w wersji przekładanej galaretką amarantow ą I znowu lot ptaka:D Chyba za mało jeszcze dałam zdjęć tortu :D Piękna wrzosowa
Słodko-Słony Świat Ilonyfolię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-40 min. Standardową, podłużną formę o wymiarach ok. 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki. Jedną, białą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na ciasto równomiernie rozmarować dżem lub konfiturę. Następnie zetrzeć ciasto z dodatkiem kakao. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Miksować(...)powstanie jednolita, błyszcząca masa. Ubite białka rozsmarować na warstwie ciasta z dodatkiem kakao. Na wierzch zetrzeć ponownie ciasto białe. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Piec 40 min. Wyjąć, wystudzić. Kroić dopiero gdy ciasto całkowicie wystygnie. Przed podaniem można oprószyc cukrem pudrem. Smacznego
maniapieczeniakilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz Puree z ziemniaków i porów: ok. 800 g ziemniaków (ok. 8 średnich sztuk) 2 pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki) garść tartego sera żółtego np. cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz ok. 800 g ziemniaków (ok. 8 średnich sztuk) 2 pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki) garść tartego sera żółtego np. cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki
Poezja smakuostygnięciu chłodzić w lodówce przez około 3-5 godzin, bądź przez całą noc w temperaturze pokojowej. Uwaga: Od silnej zmiany temperatury, gdy włożymy batoniki do lodówki czekolada może zareagować białym nalotem- jest to całkowicie normalne- i czasem nawet gdy kupujemy czekoladki, batony w sklepie w upalne letnie dni, możemy również spotkać się z tym białym nalotem. Czekolada nie jest
KreatywnePinyzmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i włożyłam go do lodówki. DODATKOWO: 2 okrągłe blaty z mlecznej czekolady 2 okrągłe blaty z białej czekolady garść malin (ja użyłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam) kilka listków świeżej mięty Serniczki wyciągnęłam z obręczy, ułożyłam na desce z łupka, możecie na zwykłym talerzu. Jak widać na zdjęciach(...)masę porzeczkową wycisnęłam szprycą na około każdego deserku, na wierzchu też, przyłożyłam białym blatem czekoladowy, na niego wycisnęłam krem porzeczkowy na przemian z malinami, przyłożyłam blatem mlecznej czekolady i wierzch udekorowałam kleksem z masy porzeczkowej, maliną i miętą. JAK ZROBIĆ CZEKOLADOWE BLATY Z WYTŁOCZONYM WZOREM? Oczywiście musimy mieć wałek z wzorem do tłoczonych wzorków, taki jak te, które widzicie
Blondynka Gotujemakowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)przez 45 min w temp. 160'C. Gotowe odstawiam do wystygnięcia i kroję na pół.. Albo można masę podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Na placek biały ubijam białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do białek. Na końcu wlewam ocet, mieszam
Ciasteczkowy Potwórnasiona, które były pożywczą potrawą i z których przygotowywali napoje. Płacono nimi podatek kapłanom i azteckiej szlachcie. Chia jest jednoroczną rośliną, o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Owoce chia zawierają dużą ilość owalnych nasion. Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanego produktu zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych. STOSOWANIE Zaleca się stosować nasiona chia regularnie, gdyż usprawniają(...)słynący ze stosowania wysokorozwiniętych metod leczenia, od zawsze bardzo cenili sobie małe czarne nasiona owej rośliny. Ta niezwykła roślina ma ok. 50 cm wysokości, jej kwiaty są niebieskie lub białe z niebieskawo albo zielonkawo zabarwionymi końcówkami. Po przekwitnięciu czarny kminek, podobnie jak mak, tworzy niewielkie mieszki, zawierające czarne nasionka. Z tych nasion jest później pozyskiwany cenny olej. Środek spożywczy - Wskazane
ClauditteMissCookingWszystkie czynności powtarzamy i pieczemy drugi, taki sam biszkopt. Składniki na krem: 670 ml mleka; 70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej; 2,5 łyżki cukru; 70 g białej czekolady; 170 g margaryny (dałam masło); 100 g cukru pudru; Wymieszać w 100 ml mleka mąkę i cukier kryształ. Resztę mleka (570 ml) wlać do garnka, dodać połamaną białą czekoladę
In my kitchenbyło wieprzowiny). Podany poniżej przepis jest dostosowany do realiów w każdym niemal kraju. Składniki 2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona(...)jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta i gotować bez przykrycia na niewielkim ogniu około 1 godziny Świeżą białą kapustę poszatkować i dodać do kiszonej kapusty, uzupełniając wodę. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, jałowiec (jeśli macie), cały strąk suszonej ostrej papryki oraz kminek i gotować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataopakowania 8 gramowe) 1 łyżka niesolonego masła + masło do wysmarowania formy 1 łyżka brązowego cukru lub 1,5 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka soli 5 łyżek ziaren białego sezamu (ilość sezamu można nieco zwiększyć) 1 łyżka ziaren czarnego sezamu lub siemienia lnianego do dekoracji 1 białko do posmarowania chleba *** jako miarkę przyjąłem szklankę o pojemności 250 ml Przygotowanie(...)suchej patelni uprażyć biały sezam, do czasu aż zacznie wydzielać aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia, bo będzie gorzki. Ziarna powinny mieć bardzo jasno złotawy kolor. Jeżeli używamy do dekoracji czarnego sezamu, to prażymy go na oddzielnej patelni nie dłużej niż minutę. W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i cukier (jeśli zamiast cukru używamy syropu klonowego, to należy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazmian dostosowanych do własnego smaku. W sobotę wieczorem do garnka wsypuję: pół łyżeczki cukru łyżeczkę soli 300 g mąki pszennej (białej lub razowej) 250 g mąki żytniej (białej lub razowej) zimną przefiltrowaną wodę garść ciasta z poprzedniego chleba (kliknij tutaj, jeśli musisz zrobić swój pierwszy zakwas chlebowy) dodatkowo: garść płatków orkiszowych Drewnianą łyżką z długą rączką mieszam
Weekendy w domu i ogrodzieświeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - 100ml ciepłego mleka - 3 jajka - 170g miękkiego masła - 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (najlepiej z kawałkami skórki pomarańczowej) - 0,5 szklanki śmietany kremowej 30% - 50g białej czekolady - ziarenka z 1 laski wanilii Z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski(...)upieczeniu, ciasto należy od razu wyjąć z piekarnika. Po 15 minutach należy zdjąć obręcz z formy i studzić jeszcze przez kilkanaście minut. Śmietankę wlać do rondelka, dodać połamaną białą czekoladę oraz wanilię. Podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się czekolady. Sos wystudzić i polać nim brioszkę. Smacznego! * przepis pochodzi ze strony 'Kwestia Smaku
CookYourselfjajko - 60g jogurtu naturalnego - 120ml mleka - 175g masła (60g+115g) - 210g mąki pszennej - 1 łyżka stołowa (15ml) ekstraktu waniliowego - 2 czubate łyżki stołowe cukru brązowego - 100g cukru białego - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki soli Masło (60g), razem z brązowym cukrem, rozpuścić w garnku. Wylać na dno naczynia żaroodpornego (w którym będzie(...)pieczone ciasto). Na to ułożyć plastry ananasa. Pozostałe masło (115g) rozpuścić z białym cukrem i przestudzić. W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę pszenną, biały cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól). W drugiej misce wymieszać jajko, mleko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wlać do sypkich składników. Dodać rozpuszczone masło i trzepaczką dokładnie wymieszać. Masę przelać na plastry
CookYourselfwłaśnie, czyli co? Z czym kojarzy się Wielkanoc? Oczywiście Wielkanoc od kuchni ;) Z jajkami, białą kiełbasą, żurkiem lub białym barszczem. Niektórym kojarzy się z sernikiem, innym z makowcem, a chyba wszystkim z mazurkami i drożdżowymi babami. Dziś chciałam jednak przybliżyć tradycję, która przywędrowała do nas ze wschodu, a dokładnie z Rosji i Ukrainy. Pascha, bo o niej mowa
Ratunku obiad