zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków(...)kostkę, mniej więcej taką samą, jak łososia. Obie cebule kroimy w krążki. Przygotowane składniki nadziewamy na patyczki – pieczarka, papryka czerwona, boczek, łosoś, papryka żółta, cebula różowa, papryka zielona, cebula biała – i zaczynamy od początku. Kolejność możemy sobie oczywiście zmienić, według uznania. Przygotowane szaszłyki układamy na ruszcie i pieczemy na grillu ok. 15 minut lub w piekarniku nagrzanym
mojewypiekiinietylkoporządnie smarowałam w środku sosem i składałam na pół - Wy równie dobrze możecie podać je w formie naleśników :) Decyzja należy do Was! :) Ah tak - do placków podałam bułgarskie białe, półwytrawne wino Chateau Menada Chardonnay ale równie dobrze będzie pasowało gruzińskie białe, wytrawne wino Marani Tsinandali :) W związku z tym, że to mój ostatni tydzień w rodzinnym domu - razem
Spektrum SmakuKotleciki z białą kapustą w aromatycznym sosie pomidorowo- paprykowym. Pyszna alternatywa dla klasycznych gołąbków :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g białej surowej kapusty, drobno posiekanej 1 duża cebula, starta na tarce o dużych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól
My Culinary Artmojej pasty użyłam ugotowanej zielonej fasolki mung - jest mniej mączysta, dużo delikatniejsza w smaku od cieciorki i... jest zielona! :) Pasta wyszła świetna, pasuje idealnie do białego pieczywa, sprawdzi się też z pewnością jako dip do jasnych mięs i blanszowanych warzyw. Wypróbujcie, gorąco polecam! Składniki na ok. 300 g pasty(...)szalotka posiekana 1 ząbek czosnku posiekany 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka cukru 1/2 zielonej papryczki chili, posiekanej 1 mała cytryna (skórka i sok) 1/2 łyżeczki płatków chili biały pieprz, sól kilka łyżek oliwy z oliwek bardzo dobrej jakości listki świeżej kolendry 1. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, odłożyć. Obrane avocado, fasolkę, cebulę, czosnek, masło orzechowe, 2 łyżki oliwy
Kuchnia PrezydentowejMoja propozycja na dziś to szybkie, aromatyczne, chrupiące, słodkie i kwaskowe zarazem rogaliki. Nadzienie stanowi bowiem porzeczka biała całkiem już zapomniana oraz miód akacjowy z tego roku. Zawijamy to wszystko w ciasto francuskie, do piekarnika i deser gotowy, no musi się jeszcze upiec. Rogaliki francuskie z białą porzeczką i miodem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSłodkie ciasto biszkoptowe i landrynkowy krem z białą czekoladą to połączenie któremu trudno się oprzeć, gwarantuję że jeśli raz spróbujecie będziecie prosić o dokładkę ;-) Deser podałam na pięknym porcelanowym zestawie Autumn/Jesień-Porcelana Bogucice Życzę smacznego! Ciasto: 3 jajka 3 ły ż ki m ą ki tortowej 3 ły ż ki cukru 2 ły ż ki oleju(...)enia Szczypta soli Krem: 300 ml ś mietany kremówki 30% 2 paski białej czekolady 70 g owocowych landrynek Dodatkowo: Ananas w ż elu Melisa cytrynowa Sposób wykonania: Białka jaj ubijamy na sztywn ą pian ę z cukrem, gdy masa b ę dzie l ś ni ą ca, dodajemy ż ółtka i miksujemy do poł ą czenia, dodajemy przesian
Wanilia i KardamonSpeculoos (np. z domowego przepisu ) 60 g miodu 30 g cukru trzcinowego 100 ml mleka 50 ml oleju kokosowego, lekko podgrzanego 90 g posiekanej, białej czekolady Przygotowanie: Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w 150 st.C przez około 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i umieścić w malakserze. Zmiksować(...)cukier trzcinowy. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i miodu. Gorącą mieszankę przelać do zmiksowanych ciastek i ponownie zmiksować do powstania jednolitej pasty. Od razu wsypać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Na koniec dodać olej kokosowy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany krem przełożyć do słoiczków. Smacznego! Inspiracja/źródło: Moje Wypieki
Nastoletnie WypiekanieSkładniki : około 5 kg nie dużych świeżych ogórków gruntowych kilka strąków papryki chili małe cebulki kilka ząbków czosnku gorczyca biała pieprz ziołowy mielony pieprz kolorowy cały Zalewa : 6 szklanek wody 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 2 szklanki octu 10% Sposób wykonania : O górki dokładnie umyj, przekrój na ćwiartki, ułóż ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodaj(...)szczyptę mielonego pieprzu ziołowego, kilka ziaren pieprzu kolorowego, łyżeczkę białej gorczycy, dwa ząbki czosnku przekrojone na połowę , dwie małe cebulki, jedną przekrojoną na pół papryczkę chili. Składniki zalewy połącz ze sobą, zagotuj i gorącą zalewą zalej napełnione słoiki. Szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj około 15 minut, od chwili zagotowania się wody. W czoraj zrobiłem 6 słoików
Przepisy i porady kulinarnedlatego też piekłam ją dwa razy z rzędu. Pierwszy krem przygotowałam na bazie serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany i odrobiny żelatyny. Za drugim razem serek mascarpone połączyłam z białym serkiem i oczywiście w obu wersjach dodatek musu truskawkowego zapewnił delikatny truskawkowy smak. Oba kremy smakowały super. To moja pierwsza rolada jaką upiekłam i zarazem najsmaczniejsza jaką jadłam. Bardzo polecam(...)śmietany kremówki 200 g truskawek 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 2 listki żelatyny Składniki na krem II : 250 g serka mascarpone 250 g białego serka 200 g truskawek 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny Doatkowo: 80 g ciemnej czekolady 4 łyżki mleka Wykonanie: piekarnik nastawić na 200`C. Obie mąki, kakao i proszek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wydrążyłam i z cebulką wysmażyłam. Z kuskusem połączyłam, jajkiem skleiłam, kapelusze wypełniłam do piekarnika włożyłam. Poczekałam i pyszną przystawkę uzyskałam. Składniki: 150 g kaszki kuskus Kupiec, 7 jak największych białych pieczarek, 1 duża biała cebula, 2 łyżeczki kapary, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 50 ml oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 5 - 10 g sera
Moniki SmakołykiCzasami pomysły na obiad przychodzą podczas "kopania" w zamrażarce. Tak było tym razem. Na dnie znalazłem białą kiełbasę...myślę ,z czym połączyć?'...otwieram szafkę ,a tam chrzan...fakt ,dawno nie jadłem sosu chrzanowego...Od razu wziąłem się za przygotowanie czegoś szybkiego i smacznego. Składniki 250 g makaronu penne 3 białe kiełbasy 2 łyżki chrzanu cebula łyżka smalcu łyżeczka
R'n'G Kitchenobiad chciałem podać coś lekkiego i sytego. Wyszło smaczne ,bezmięsne danie. Składniki brokuł 100 g marchewki mrożonej 100 g fasolki szparagowej mrożonej 200 g makaronu świderki por (biała część) 200 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek szczypiorek Sos: 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 600-700 ml mleka gałka muszkatołowa sól ,pieprz Przygotowanie Brokuł dzielimy(...)posypujemy resztą sera i posiekanym szczypiorem. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło ,wsypujemy mąkę i lekko ją podsmażamy. Powoli wlewamy mleko ,cały czas mieszając. Jak zgęstnieje doprawiamy solą ,białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zapiekankę zalewamy sosem i zapiekamy 40 min w temperaturze 200°C (wierzch zapiekanki najlepiej przykryć folią aluminiową
R'n'G KitchenPyszne roladki schabowe z moją ulubioną białą kaszanką. Składniki 4 kotlety schabowe 2 pętka białej kaszanki 4 ząbki czosnku majeranek 2 jajka mąka bułka tarta sól ,pieprz smalec do smażenia Przygotowanie Kotlety nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem ,cienko rozbijamy. Z jednej strony oprószamy majerankiem ,kładziemy pół kaszanki i zawijamy. Roladki obtaczamy w mące
R'n'G KitchenDanie kuchni francuskiej. Smak fasoli ,pora ,czosnku przeplatany z bazyliowym pistou ,po prostu pycha! Składniki 200 g drobnej białej fasoli 2 łyżki masła 150 g bekonu 2 ząbki czosnku por (biała część) 2-3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1,5 l bulionu drobiowego liść laurowy 250 g kiełbasy czosnkowej Pistou: pęczek świeżej bazylii ząbek czosnku 3 łyżki
R'n'G Kitchendodatkiem. Doskonałym uzupełnieniem są kapary oraz dodające nieco ostrości pieprz marynowany oraz żółta gorczyca. Składniki 700 g szynki (myszka) 200 g wędzonej słoniny 2 łyżki pieprzu zielonego marynowanego łyżka białej gorczycy łyżka żółtej gorczycy kilka łyżek kaparów kilka łyżek oliwek z pastą paprykową łyżka soli 2 łyżki żelatyny Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szynkę kroimy(...)0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dodajemy pieprz ,gorczycę białą i żółtą ,kapary ,oliwki i sól. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Po kilku godzinach dodajemy żelatynę ,dokładnie łączymy składniki
R'n'G Kitchen