Miód z mniszka lekarskiego.

Miód z mniszka lekarskiego.

Miód z mniszka lekarskiego.

      Łąki dookoła zażółciły się od kwitnących mleczy, ich miodny zapach nęci pszczoły, które już od rana dzielnie pracują zbierając pyłek i zamieniają go w miód. Ja również postanowiłam w tym roku zamienić się w pszczółkę i przygotować kilka słoiczków tego bursztynowego, płynnego, gęstego syropu. Jest zdrowy, słodziutki i pachnie wiosną. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, syrop na kaszel, choć ja lubię polewać nim racuszki z jabłkami lub naleśniki... Przepis mam od mojej teściowej, która ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Rozpustne gotowanie

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.