doskonale sprawdzi się mleko) przyprawy: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę curry, szczyptę kardamonu, sól, biały pieprz olej do smażenia Udko zalewamy wodą (ok. 800 ml), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, kurkumę, słodką paprykę i gotujemy do miękkości. W czasie gdy kurczak się gotuje, cebulę(...)udko wyjmujemy z bulionu, który przecedzamy i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy puszkę pomidorów, opłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem i imbirem. Doprawiamy cynamonem, curry, kardamonem i białym pieprzem. Gotujemy, aż soczewica zmięknie. (Potrwa to ok. 30 min.) Kurczaka obieramy z mięsa i dodajemy do zupy. Na koniec całość solimy i dolewamy śmietanki (lub mleka). Dokładnie wszystko mieszamy
Ratunku obiadbyliśmy tak przesyceni, że nikomu nie chciało się jechać na zakupy i lodówka zaczęła świecić pustkami. Znalazłam w niej dzisiaj tylko resztkę sera grana padano, niedopite po jakiejś kolacji białe wino i 2 samotne szalotki. Na szczęście w kuchennej szafce było jeszcze pół woreczka ryżu arborio i szafran, który kupiłam kiedyś przy okazji zakupów internetowych i zupełnie o nim zapomniałam(...)porcje:400 g ryżu arborio800 ml bulionu warzywnego50 g sera grana padano2 małe szalotki (lub mała cebula)1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki białego wina (można pominąć, ale risotto nie będzie wtedy aż tak smaczne)1 łyżka masłaszczypta szafranu (ok. 0,2 g)Sposób przygotowania:Szalotkę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej
Obiad za dychętego wyjdzie. Wyszło naprawdę smaczne, pomijając fakt długiego stania w kuchni. RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. /własny;/ 4-6 porcji 3 woreczki brązowego ryżu 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 1 l bulionu warzywnego 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeży) sól, pieprz 2 łyżki masła 3 łyżki oleju roślinnego Ryż płuczę na sicie. Cebulę
W kuchni Karmel-itkisera twarogowego z wiaderka typu Philadelphia 4 jajka 50 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu 3/4 szklanki cukru białego 100 ml śmietany 30% Polewa na wierzch sernika: 1 szklanka* śmietany 18% ¼ szklanki* cukru 1 łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy Frużelina jagodowa do dekoracji płatki czekoladowe * szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie masy(...)serowej: W misie robota miksujemy ser z białym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, oraz 3 łyżkami mąki ziemniaczanej . Dodajemy stopniowo po 1 jajku i po trochę śmietanki kremówki, cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Na koniec do masy serowej dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz miksujemy aż tłuszcz się wchłonie. Przekładamy masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwody - 0,5 l domowego zakwasu - pęczek włoszczyzny (pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz, sól- łyżeczka suszonego cząbru - chrzan- 2 łyżki gęstej 18% śmietany Warzywa myjemy, obieramy, po czym płuczemy, a następnie kroimy w kosteczkę. Zalewamy wodą
Sajkofanka smakuSkładniki na 2 osoby: 4 bitki wieprzowe od schabu bez kości 8 plasterków świeżego ananasa, grubości 1 cm 1 łyżka ziół: pietruszka, rozmaryn, szałwia 1/3 szklanki białego wina ( u mnie Semi Dry White Spain Celebro) 1 łyżka octu balsamicznego mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Plastry ananasa kroimy na pół, kładziemy na dno naczynia, w którym(...)każdej strony. Smażymy na chrupko na patelni około 4 minuty z każdej strony. Usmażone bitki układamy na ananasie w naczyniu, przykrywamy pozostałym ananasem i posypujemy ziołami. W miseczce miaszamy białe wino, ocet balsamiczny i “sosik” z mięska z lekka podlany wodą, zalewamy bitki. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 10/15 min. *Ananas pochodzi z Ameryki Południowej
Mia Cucina SofietaSkładniki (dla 2 os.) : ok.300g świeżych filetów łososia (2szt.) 100g ryżu (u mnie jaśminowy) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół cytryny pół pomarańczy połowa natki pietruszki 50-60 ml białego, wytrawnego wina ok.250ml domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki) 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy: łyżeczka(...)powstała jedynie cieniutka wartswa tłuszczu). Na średnim ogniu szklimy czosnek i cebulę, dodajemy surowe ziarna ryżu, mieszamy całość i chwilę zostawiamy na małym ogniu. Kolejno do składników dodajemy partiami białe wino, bardzo często mieszając. Po wylaniu całej ilości dodajemy połowę wywaru warzywnego. Risotto dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, jednak cały czas je doglądamy i co jakiś czas mieszamy
Symfonia Smakówwzględu na koniec tygodnia (; Nie znam osoby, która nie lubi domowej pizzy, więc mam nadzieje, że ten pomysł podpasuje również i Wam! Do sosu pomidorowego została dodana odrobina białego wina, przez co sos różni się od swojego pierwowzoru - kombinujcie w kuchni, bo naprawdę warto! (; Składniki: -ciasto: 2,5 szklanki mąki razowej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)ząbki czosnku posiekanego na drobno garść świeżych listków cząbru ( lub innych, które akurat macie) puszka krojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli szczypta słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka lnu mielonego, do zagęszczenia (nie jest to konieczne) na wierzch: kulka sera mozarella startej na tarce
Symfonia Smakówtemat dobrze znanego i pysznego tortu szwarwaldzkiego. Tym razem tort w białej otulinie - wygląda delikatnie i lekko , a jednocześnie wpasowuje się swoją barwą i puszystością do białego śniegu leżącego obecnie u mnie za oknem :) Polecam
Malinowa Kawiarenkafiltrowaną wodą soki, herbaty i kawy. Na dzień dzisiejszy jestem z tego dzbanka bardzo zadowolona i już nie uważam, by był zbędny. Chciałam sprawdzić dla Was jak wyglądają białe kubki po herbacie z wodą filtrowaną i tą prosto ze studni. Niestety czajnik elektryczny ma już swoje lata i ten test nic by nie wykazał. Spróbuję w podsumowaniu zagotować wodę(...)filtr możecie kupić oczywiście w sklepie internetowym Dafi oraz w różnych sklepach stacjonarnych.Duży plus daję za możliwość wyboru koloru dzbanka. Możemy dopasować go do wnętrza kuchni. Ja posiadam biały, który pasuje do każdej kuchni, jest uniwersalny.Do czego można wykorzystać filtrowaną wodę ?* zup, makaronów i warzyw gotowanych np. na parze* herbaty i kawy* picia czystej i zdrowej wody* napojów
Magiczne Życie Martysię da. Poznawajcie nowe smaki! Bo czasem możecie być bardzo pozytywnie zaskoczeni :] INDYK W MARCHEWCE. /potrawa z Urugwaju; z moimi modyfikacjami;/ 4-6 porcji 1 kg marchwi 2 białe części porów 2 szklanki osolonej wody 1 szklanka białego wina (nie jest konieczne) podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina) odrobina oleju sól, pieprz, curry Marchewkę pokroiłam w grube
W kuchni Karmel-itkireceptur, do których chyba "muszę dojrzeć", a tociasto należało prawdopodobnie do owych...W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle jakiej okazji.W oryginale, jak wiadomo, przełożenie, czyli biały krem powstaje z kremówki, serka typuPhiladelphia, masła i cukru.Myślicie, że u mnie było tak pospolicie? Nie! Nie dość, że przełamuję własne zahamowania, od razurzucam się na głęboką wodę(...)łyżeczki żelatyny szklanka cukru pudru dodatkowo: 2 opakowania świeżych truskawek (bardzo dużych) ok. 20 małych bezików Spody: Miękkie masło ucieram z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, białą masę - najwyższe obroty, ok. 10 minut ucierania. Cały czas ubijając, dodaję po jednym jajku. Do osobnego naczynia przesiewam mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Wszystko mieszam
W kuchni Karmel-itkiSezon szparagowy trwa. Już białe szparagi były, w wersji śniadaniowej czy też przystawkowej, jak kto woli. Teraz czas na zielone. Osobiście, bardziej wolę właśnie te, zielone. Poza tym, mają taki ładny, letni odcień zieleni, na talerzu i w potrawach wyglądająnaprawdę kusząco. Niestety, są często droższe od tych drugich, ale warto chociaż raz ich spróbować.Dziś bardzo smaczna, delikatna tarta(...)margaryny 2 szklanki mąki szklanka płatków owsianych 2 jajka czosnek granulowany, sól wnętrze: 300ml śmietanki 12% 3 jajka pęczek szparagów zielonych 2 pęczki koperku (lub susz z kopru) sól, biały pieprz 3 łyżki mąki Mąkę, płatki owsiane, czosnek i sól rozetrzeć w palcach tak, by struktura przypominała wilgotny piasek. Wbić jajka, zagnieść dokładnie i wstawić na kwadrans do lodówki. Następnie
W kuchni Karmel-itkisię dobrze, dożywa nawet 20 lat. (źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki ) Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponujesię z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia, gotowania.Kiedy kupujemy go, wybierajmy okazy mające powyżej 38 cm długości, czyli(...)osoby 4-6 małych polędwiczek z dorsza (mogą być zwykłe filety) 200 - 300g serka topionego w kostce 400g kefiru (duży kubek) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz biały Serek rozpuszczam w odrobinie wody (1/3 szklanki) na gazie. Kiedy dokładnie się rozpuści, zdejmuję z ognia i ciągle mieszając, wlewam cienki strumyczkiem wstrząśnięty kefir, by się nie zważył. Następnie dodaję
W kuchni Karmel-itkiparapet, z przyklejonym nosem do szyby, wpatruj się w dwie wrony tańczące na podwórku. Stroszą piórka, niczym wojownicy szykujący swe miecze do walki. Nie ma śniegu, za którym tęsknię. Biała połać puchu zakrywa całą szarość codzienności, która nas otacza. Oczyszcza atmosferę i międzyludzkie stosunki. Maskuje niedogodności, niedoskonałości, nadając im nieskazitelności. Wszystko wtedy jest tak proste, tak gładkie i jasne(...)SEROMAK. / źródło: notatki na serwetce; / spód:2 szklanki mąki 2/3 kostki margaryny 1 żółtko 1 całe jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru masa serowa: 1 kg białego twarogu (zmielonego) 4 żółtka 4 białka szklanka cukru torebeczka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 800 g masy makowej (gotowej z puszki lub domowej --- klik) Mąkę wraz z proszkiem
W kuchni Karmel-itki