Szpinak często nie jest kojarzony z idealnym smakiem i wręcz odstrasza. Jednak odpowiednio doprawiony, z dodatkiem sera białego smakuje wyśmienicie, a stanowiąc farsz na pierogi tworzy ciekawą i pożywną potrawę.Pierogi ze Szpinakiem - Składniki:450 g mąki pszennejszklanka ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula3 ząbki czosnku300 g mrożonego szpinaku300 g białego serasól, pieprz, gałka muszkatołowaok
Słodka Stronamnie najlepszym przepisem na pierogi ruskie. Polecam.Pierogi Ruskie - Składniki:ciasto:600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soli farsz:1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków250 g białego seraduża cebulamasłosól pieprz cebula + masło (do okraszenia) Pierogi Ruskie - Sposób przygotowania:Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy.Cebul(...)kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła do zrumienienia - studzimy. Ziemniaki oraz biały ser przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu
Słodka StronaSKLADNIKI500 g wędzonego białego sera mozzarella16 świeżych liści cytryny ( tylko ekologiczne )wykałaczki SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić biały ser na szerokie plastry i przy pomocy 2 wykałaczek umieścić plastry mozzarelli pomiędzy dwoma liściami cytryny . Tak przygotowane kawałki sera zapiekac na patelni lub w piekarniku przez około 5 minut. Mozzarella nabierze nowego niezapomnianego aromatu i smaku cytryny.SMACZNEGO
zielonacukinkaRuskie kopytka...Pyszne, ziemniaczano-tawrogowe kopytka.O smaku farszu z pierogów ruskich.Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku.Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich.Polecam! Składniki:Kopytka:1 kg ugotowanych ziemniaków;250 g chudego, białego sera;1 duża cebula;1 jajo;1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;Sól;Pieprz;Olej do posmażenia cebuli.Dodatkowo:100 g wędzonego boczku;1 duża cebula;Olej do smażenia.Sposób(...)złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.Do wystudzonej masy ziemniaczano-twarogowej dodać jajo, mąkę i zagnieść ciasto.Zagniecione
Gospodyni MiejskaWiltona). Trzymając rękaw pionowo do powierzchni tortu wyciskać spiralki. Zaczynać od dolnej krawędzi. Wyciskać jedną różę obok drugiej. Tort wstawić do lodówki na parę godzin. Smacznego ! Tort z biala czekolada i truskawkami Tort z biala czekolada i truskawkami
moj przepis naWiltona). Trzymając rękaw pionowo do powierzchni tortu wyciskać spiralki. Zaczynać od dolnej krawędzi. Wyciskać jedną różę obok drugiej. Tort wstawić do lodówki na parę godzin. Smacznego ! Tort z biala czekolada i truskawkami Tort z biala czekolada i truskawkami .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naprzeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, a dziś także tiramisu i wiele, wiele innych. Kiedyś podałam na blogu przepis na roladę z kremem kasztanowym SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska: BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM , a tym razem proponuję Wam dla odmiany pyszne, proste w wykonaniu ciasto z kremem kasztanowym i mascarpone. Jeśli chcecie, aby na waszym świątecznym stole zagościły
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaryżu 300 – 400 g pomidorów krojonych bez skóry z puszki lub gęstej passaty 200 g koncentratu pomidorowego 300 g marchewki 200 g cebuli 3 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego lub czarnego octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka suszonej papryki sól, pieprz, cukier, harrisa do smaku dodatkowo olej(...)cebulę, jak tylko lekko się zeszkli dodajemy marchewkę, cały czas mieszamy. Po kilku minutach dodajemy suszoną paprykę, czosnek, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty. Podlewamy białym winem i smażymy do zredukowania się płynu. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy dalej na wolnym ogniu. Dodajemy sos sojowy, sos rybny, octem balsamiczny, sól, pieprz
Tajemnice Smakuporcje (1 porcja to ok. 300 kcal) użyłam blaszki o wymiarach Składniki: masło roztopione 45g ksylitol lub cukier 90g jajka 2 sztuki miód 1 i 1/2 łyżki wino białe 2 łyżki jogurt grecki 95g mleko 190ml mąka pszenna 255g proszek do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki soda oczyszczona 1/2 łyżeczki cynamon 1 łyżka gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki imbir 1 łyżeczka
rabarbarowopoeksperymentować :) W zeszłym roku był barszcz z kluseczkami z komosą ryżową , tym razem przygotowałam grzybową, która jest mało pracochłonna, a bardzo aromatyczna, więc polecam. Składniki: 2/3 szklanki ziaren białej quinoy 2 szklanki suszonych borowików 1 marchew 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki klarowanego masła natka pietruszki czarny pieprz sól Wykonanie: Grzyby dzień wcześniej zalewamy
Quinoa Raz!roku dekoruję dziesiątki pierniczków, którymi obdarowuję znajomych. Część z nich trafia też na świąteczne drzewko. To już taka moja mała tradycja :) W tym roku zdecydowałam się na białe pierniki, które w swej prostocie są naprawdę piękne. Przepisu na pierniczki tym razem nie podaję, na blogu możecie znaleźć ich już kilka i wybrać swój ulubiony. Do dekorowania pierników, dobry jest każdy
DefinicjaSmakukubku, dodać przyprawy korzenne i zalać gorącą wodą. Po stężeniu nasion chia podzielić je na dwie porcje, do jednej dodać karob i dokładnie wymieszać. W osobnym kubku ułożyć warstwami białe nasiona chia z mlekiem i te z dodatkiem karobu. Na wierzch delikatnie wylać zaparzoną Inkę z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Przepis dodaję do akcji Inka łączy przyjemne z naturalnym
FitKotproste i szybko przygotowane śniadania. Twaróg w każdej postaci uwielbiam. Dziś przedstawiam bardzo prosty i szybki do zrobienia. Składniki: -300 g twarogu -1/2 ogórka szklarniowego -1/3 białej rzodkwi -1/2 czerwonej papryki -1/2 cebuli - 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego -sól, pieprz do smaku Twaróg dokładnie rozcieramy, tak aby było jak najmniej grudek lub miksujemy
Kulinarne przemysleniaBardzo słodka czekolada o aromacie marcepanu. Rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień Składniki • 1 l mleka • 100 g masy marcepanowej • 100 g białej czekolady • kilka kropli olejku migdałowego • 1 jajko • 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru lub innego cukru zastępczego • płatki migdałowe Sposób przygotowania 1. Z mleka odlać szklankę resztę mleka ugotować. Do ciepłego mleka
W królestwie smaków Beaty