50ml sos sojowy- 10 ml miód- 4 łyżki papryczka pepperoni- 1 mała suszone sok z ananasa - 1 puszka oliwa z oliwek - 3 łyżki czosnek - 2 ząbki wino wytrawne białe Bordeaux - 100ml Sposób przygotowania; Zaczniemy od przygotowania łososia dzień wcześniej. Szczelnie go wakujemy (zamykamy) razem z pokrojoną w plastry niecałą pomarańczą (bo reszta będzie nam potrzebna do marynaty i sosu
pichcisztotronu w Stambule (wiek XVI). W kolejnych rozdziałach autorka przenosi nas w czasy przeszłe, gdy Dżahan przybywa do Stambułu i trafia na dwór sułtana Sulejmana jako kornak (opiekun) małego białego słonia. Z czasem zostaje uczniem sułtańskiego architekta Yusufa Sinanettina bin Abdullaha, potocznie zwanego Sinanem. Elif Shafak napisała "Ucznia architekta" po inspiracji ryciną przedstawiającą sułtana Sulejmana, architekta Sinana, a w dalszym(...)planie białego słonia i jego kornaka. Akcja toczy się w czasach sułtanów: Sulejmana, jego syna Salima i wnuka Murada. Oprócz historii Dżahana poznajemy kawał historii państwa osmańskiego, z jego haremami, menażeriami, jedyną w swoim rodzaju architekturą, intrygami, brudnymi instynktami (pod tym względem powieść przypomina mi literaturę Orhana Pamuka, szczególnie "Nazywam się Czerwień"), pozyskiwaniem władzy za wszelką cenę, konfliktami
Weekendy w domu i ogrodziemiejsce: Aneta Cyganik i jej przepis na Wino cebulowe Wino cebulowe. Przepis od pokoleń w naszej rodzinie. Składniki: 30 dag obranej cebuli (z polskiej uprawy), butelka białego wytrawnego wina gronowego, 10 dag miodu. Przepis: Cebulę bardzo drobno posiekaj i wsyp do emaliowanego lub szklanego naczynia. Dodaj miód, wymieszaj, odstaw na godzinę. Zalej winem, przelej do ciemnej butelki, zakorkuj(...)sosny, wodę z miodem z mniszka lekarskiego, sok z pigwy oraz na Pyszną ryżowo-otrębową pokusę Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki ryżu białego, cynamon, kardamon, miód z mniszka lekarskiego, garść migdałów i orzechów włoskich, 6 gruszek, garść truskawek, cukier , trzcinowy, szczypta soli dla kontrastu smakowego, łyżka masła, łyżka słodkiej śmietanki con. 30 % , kokos
Z miłości do słodkościchwilę ubijaj 3. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, można dodać odrobinę soli, żeby lepiej się ubiły 4. Stopniowo i delikatnie dodajemy mieszaninę żółtek i mascarpone do białe delikatnie mieszamy. 5.Wymieszaj ostudzoną kawę z likierem, przełóż do płaskiego naczynia i namaczaj biszkopty. 6. Układamy biszkopty (zobacz filmik żeby zobaczyć jak je układać) na to krem znowu biszkopty
zdrowa vege kuchniaczosnku 1 cm świeżego imbiru przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte 1 średnia cukinia 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Filety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem
Kuchnia w szuwarachpotrzebuje zbyt wielu przypraw. U mnie obowiązkowo musi być czosnek, cebula i pietruszka. Mmm...pycha! Składniki: makaron Lubella świderki policzki wieprzowe szpinak świeży pomidory malinowe fasola czerwona cebula biała czosnek świeży sos chilli * natka pietruszki sól Przygotowanie: Zaczynamy od mięsa. Myjemy je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy z obu stron sosem chilli
Karczma Honoriettylodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora wraz z pociętym w paseczki schabem, pieczarkami i kiełbasą. Składniki odsmażamy razem. Zdejmujemy całość do miski. Na tej samej patelni dodajemy odrobinę
AZgotuj!grudnia...:) Ach, jak będzie pysznie! Krombol - kompot z dyni na ok.2l kompotu Potrzebujesz 500g dyni ( obranej ze skóry i pozbawionej części z pestkami) 2l wody 8 płaskich łyżek białego cukru 4 łyżki białego octu 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego 8 goździków Sposób przyrządzenia: 1. Dynię pokrój w kostkę. 2. Z pozostałych składników przygotuj zalewę - wszystkie składniki umieść w garnku
Kuchnia w Słońcu Skąpanakremowa zupa idealna na jesienne wieczory. Wystarczy kubek gorącej zupy koc i dobry film. Składniki: 1 mała cukinia 4 ziemniaki woreczek mrożonej brukselki około 400g - rozmrozić mały por - część biała 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 1l bulionu 100ml śmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie, ziemniaki i marchewkę
Garnkowe fanaberiePyszny, kremowy i bardzo łatwy w przygotowaniu. Nasz idealnie sprawdził się na śniadanie z dodatkiem szczypiorku i ulubionych przypraw. Moje dzieci zajadały się nim tak bardzo, że aż miały białe uśmiechy na buźkach Dziś dzielę się z Wami jednym z najszybszych i najprostszych przepisów na domowy ser. Jednak dzięki uprzejmości Serowar.pl poznałam o wiele więcej ciekawych receptur. Jak się okazuje
Słodkie okruszkiPyszna zupa znika niewiadomo kiedy. Zwłaszcza w chłodne dni jak dzisiaj przydaje się na rozgrzewkę. Lubicie kapuśniak? Kapuśniak Składniki: 6-8 porcji 3 l bulionu z mięsa 600 g białej kapusty 1 duża marchewka 2 pietruszki 1 duża cebula 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziemniaki 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku
codojedzeniaJaki jest to ser w smaku? Ser ma wyraźny, lekko kwaskowy smak, podobny nieco do bundza. Jeśli i tego produktu nie było dane Wam spróbować, to coś pomiędzy serem białym a żółtym. Pierwszy raz za wyrób sera wzięłam się jakieś lata temu przez naszego weterynarza. Pewnego dnia zgadaliśmy się o zdrowym jedzeniu i on spytał, czemu nie robimy pewnych rzeczy
Mieszam w Garnkukostki ogonowe wołowe 1 kawałek wędzonego żeberka wieprzowego mały kawałeczek chudego boczku wędzonego 4 marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1/2 dużego selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej zielonej pietruszki
Szybko SzybkowarProste swojskie jadło... bo nie zawsze musi być ładnie i zdrowo... ale tego głośno nie powinnam mówić... bo dzisiaj wszystko musi być fit i eko .... :-) Składniki: 4-6 lasek białej kiełbasy (surowej, b. dobrej jakości) 4-6 ziemniaków 3 cebule 1/3 kapusty pekińskiej 1 szklanka rosołu przyprawa do pieczonych ziemniaków ok 2-3 łyżek oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy następnie
IMPRESJA SMAKUrosołu / bulionu z kostki (2 kostki jarzynowe lub drobiowe) 400-450g buraków (1 duży burak lub 2 mniejsze) 1 mała marchewka, ok.150g 1 mała pietruszka, ok.150g 1 puszka białej fasoli 1 duży ząbek czosnku 8-10 łyżek koncentratu barszczu Krakus 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 2 duże liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego
Karo in the Kitchen