lodziarni w Barcelonie. Na każdym kroku można spotkać miejsca gdzie oferują tyle smaków, aż człowiekowi trudno wybrać tylko dwa lub trzy. Moje ulubione połączenie – kokos, truskawka i oczywiście biała czekolada! Śniadanie na mieście Nic tak nie podkręca mi apetytu, jak klimatyczne miejsca pachnące bekonem i jajkami. Trafiliśmy na bistro, gdzie śniadanie było wykwintne. Milk Bar&Bistro
Pink Envelopeketchupy na zimę. Był już śliwkowy , musztardowy i bardzo ostry . Tym razem wersja z curry i winem. Pyszności ! Składniki: 1 kg pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 75 dag białej cebuli ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżka curry ½ szklanki octu 5 dag brązowego cukru 100 ml słodkiego czerwonego wina sól do smaku gałka muszkatołowa do smaku imbir do smaku
Tradycyjna Kuchniaprzypraw podana na 1 kg mięsa) sól kamienna gruba 20 g cukier brązowy 3 g saletra 1,5 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 2-3 szt gorczyca biała dwie 1/3 płaskiej łyżeczki kolendra szczypta suszony czosnek szczypta pieprz ziarnisty szczypta dodatkowo 1-2 łyżki żelatyny rękaw foliowy do pieczenia, lub inna folia odporna na wysoką temperaturę
Miód i pieprzBędziemy tam siedzieć z grupą znajomych. Myślę, że sangria umili nam nie jeden upalny wieczór :) Jeżeli szukacie przepisów na sangrię, być może zainteresuje Was moja wersja jesienna - sangria na białym piwie, z gruszką i winogronami . Sangria truskawkowo-arbuzowa Składniki / na ok. 2 l. czyli 8 porcji: 600 g miąższu arbuza 500 g truskawek 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego
Chilli Czosnek i Oliwaolej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie około 800 g łyżka suszonej bazylii, pieprz i sól jako przyprawy liść
Poezja Smaków - blog kulinarnytofu, na to plaster batata, i znowu łyżeczkę sosu. Powtórz całość jeszcze raz i zakończ plastrem bakłażana (wieżyczka powinna mieć dwa piętra – patrz na zdjęciu) Wierzch udekoruj przygotowanym białym sosem. Ja z podanej ilości uzyskałam 5 wieżyczek. Smacznego
Roślinna - blog wegańskiznana dzięki sąsiadom, którzy przepis przywieźli od swojej rodziny z jakiś Sulmierzyc i voila! Zapraszam na obiad z gołąbkami sulmierzyckimi w roli głównej. Przygotowujemy: - ok. 1,2 kg kapusty (białej, pekińskiej lub włoskiej) - 0,5 kg mielonego mięsa - 1 spora cebula - 1 łyżka sypkiej przyprawy warzywnej - 4 jajka - 1 szklanka manny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
I tu będę miała takie teroku nie kupujemy pieczywa, piekę je w domu. Mój starszy syn i ja najbardziej lubimy ciemne wersje chlebów i bułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego wielką zaletą
I tu będę miała takie tekilku lat Najlepszy z Mężów nie pije porannej kawy, upodobał sobie białą herbatę i zaczyna nią każdy dzień. Początkowo porzucił kawę całkowicie, z czasem przekonał się do jednego cappucciono dziennie, najchętniej takiego, które sam przygotuje w domowym zaciszu. Przyznaję, stało się i dla mnie ulubionym. Nie o kawie chcę jednak. Herbata. Herbata to jest temat. Nieskończony. Nie jestem
I tu będę miała takie tewtórnie zyskując nazwę ruskich, lądują na talerzach Polaków na wielu szerokościach geograficznych. Moja siostrzenica mieszkająca od paru lat w Anglii często narzeka, że najgorsze jest odnalezienie porządnego sera białego odpowiedniego dla tradycyjnego farszu. U nas na szczęście jeszcze nie ma z tym problemu. Najlepiej użyć twarogu tłustego, ewentualnie pół na pół z półtłustym. Z pierogami jest trochę(...)pierogi w rządki przed gotowaniem, próbują je też już lepić. Na pierogi potrzeba: - ok. 500g mąki pszennej - ok. 250ml CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około 50-60pierogów, zależy
I tu będę miała takie tekrajach anglosaskich. Charakteryzuje ją bardzo kruche i delikatne mięso. Plamiak bardzo dobrze komponuje się w sosach (np. pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka (może być inna ryba z dorszowatych) - 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej - świeże liście szałwii - wędzona
mojewypiekiinietylkoteraz sezon na chrupiące, młode warzywa więc tym bardziej polecam podany przepis. Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami Polędwiczki: 2 polędwiczki o łącznej wadze ok 700 g - umyte i pozbawione białych błon 2 łyżki startego, świeżego imbiru 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę 6 łyżek sosu sojowego (użyłam ciemnego) 2 łyżki miodu wielokwiatowego (powinien mieć delikatny smak) 1 łyżka octu spirytusowego
sierotka maRysia w kuchniśledzie – nie zastanawiajcie się zbyt długo nad ich zakupem ;) SKŁADNIKI - SAŁATKA ZIEMNIACZANA 400g młodych ziemniaków, małych, jednakowej wielkości 1 mały wężowy ogórek 3 łyżki octu jabłkowego (albo octu z białego wina) 1 łyżka gruboziarnistej musztardy 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli 150ml śmietany 18%, kwaśnej i gęstej 2 łyżki stołowe posiekanego koperku 2 łyżki stołowe posiekanego szczypioru pieprz SKŁADNIKI 600g(...)sól pieprz masło klarowane do smażenia, około 3-4 łyżek 40-50g wędzonego boczku w cienkich plastrach 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu jabłkowego (albo octu z białego wina) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula lub 2 szalotki 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki pieprz Zapisz
Karo in the Kitchenzielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany
WojnaNaSmaki.plapetyczną, chrupiącą skórkę. Moje modyfikacje: do ciasta dodałem łyżeczkę octu jabłkowego - czasem tak robię (drożdże lubią lekko kwaśne pH); przed pieczeniem chleb posmarowałem mlekiem i posypałem makiem (niebieskim i białym); wstępne wyrastanie prowadziłem w temperaturze pokojowej ok. 2 godziny, zamiast w lodówce; ostateczne wyrastanie bochenka prowadziłem na papierze do pieczenia, chleb przełożyłem do garnka razem z papierem, tak jest
Przepisy na domowy ser i chleb