biała - 7122 przepisów (strona:153/475)

Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą 123

stół - zachwyci każdego! :) Do przygotowania użyłam makaronu otrzymanego od Makarony Polskie - w końcu to oni tą zabawę organizowali ;) Składniki na około 12 sztuk: 200g filetu z łososia 1 por (biała część) 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 5 łyżek suszonej żurawiny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 pęczek świeżej kolendry (1/2 krzaczka) około 50ml śmietany 30% żelatyna sól świeżo

Kolorowy Przepisownik
Wykrawacz i Szablony do Ciastek i Pierniczków Birkmann 189

świetnie sprawdziły się  Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy .  Potem przygotowałam Lukier Królewski (Royal Icing) , który podzieliłam na dwie części, jedną zabarwiłam na zielono, a drugą pozostawiłam białą.  Masa Plastyczna, tą akurat kupiłam, bo tak naprawdę to nie jestem zwolennikiem tej masy, ale szablony wg mnie potrzebują płaskiej powierzchni, aby mogły dobrze do niej przylegać, by potem

Blondynka Gotuje
Dorada wigilijna w winogronach i w sosie słodko-kwaśnym 181

względu na wielkość praktycznie trzeba zawsze pokroićw dzwonka. SKŁADNIKI na 2 normalne porcje lub 4 mniejsze przekąski: 1 średnia dorada kilka łyżek mąki woda 250 g mieszanych winogron (białe i czarne) 1 łyżka masła sól i pieprz 250 ml sosu słodko-kwaśnego kilka pomidorków koktajlowych kilka kasztanów jadalnych (opcjonalnie) kilka supełków z fasolki wężowej (opcjonalnie) olej do głębokiego smażenia Wykonanie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kiełbasa chłopska 179

bardzo chudej łopatki - 2 kg boczku - 180g soli peklowej - 4 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego (1 5g) - 15 ząbków czosnku - 6 łyżek majeranku (2 op.po 8g) - 1 opakowanie białej gorczycy ziarna (1 op. 30g) - 2 łyżeczki cukru - ½ litra zimnej przegotowanej wody - słonina do przykrycia mięsa - cienkie jelito wieprzowe   Moje przeboje z kiełbasą zaczęły się już podczas „doboru” mięsa

mojewypiekiinietylko
Domowe,marynowane rolmopsy 190

ogórków konserwowych ( 4-5 zależy od wielkości ) zalewa : 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej dodatkowo : wykałaczki do spinania Składniki na zalewę wlewamy do garnka , dodajemy pokrojoną w średnie kawałki cebulę i doprowadzamy do wrzenia – odstawiamy do ostygnięcia . Śledzie , patroszymy pozbawiamy głów

Ogrodnik w podróży
Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 193

wodzie żeby pozbyć się całego konserwującego wosku z owocu. Wyciskamy sok po przekrojeniu jej na pół, a skórkę ścieramy na tarce lub ścinamy ostrym nożem, bez albedo czyli bez białej części. Odważoną żurawinę wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier, wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i startą skórkę. Wrzucamy przepołowioną laskę wanilii. Stawiamy garnek na mały ogień i czekamy

Karo in the Kitchen
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1284

liście laurowe 2-3 ziela angielskie, potłuczone 2-3 czubate łyżki cukru ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego POZOSTAŁE SKŁADNIKI 4-5 dużych filetów śledziowych 2-3 średnie cebule – biała i czerwona dla koloru 2 średnie ogórki kiszone 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku 2 pełne łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 7 suszonych śliwek garść rodzynek

Karo in the Kitchen
Wegańska chałka drożdżowa 153

Wami swoim szczęściem, bo nie dość że są miękkie, puszyste to nawet fit Składniki na dwie wielkie chałki: 500 g mąki (użyłam 100 g pełnoziarnistej i 400 g białej mąki pszennej) 300 ml mleka sojowego 100 g daktyli (20 szt. dokładnie) 100 g masła kokosowego szczypta soli 20 g świeżych drożdży dosłownie łyżeczka cukru do obudzenia drożdży (użyłam trzcinowego

greenscarf
Pomarańczowe mleko konopne 189

przecedzało. Powstałe mleko przecedzamy przez gęsto złożoną gazę, blender płuczemy, żeby nie było w nim drobinek, wlewamy do niego przecedzone mleko, dodajemy obrane pomarańcze (muszą być dokładnie obrane z białej skóry - albedo, żeby napój nie był gorzki) i mandarynki. Ponieważ dałam za mało na początku daktyli moje mleko było mało słodkie, dorzuciłam więc jeszcze po przecedzeniu, ale przez

Co na wege obiad?
ZIMOWE CIASTO KOKOSOWO-BANANOWE Z PRZEPISU A. MACIĄG - KSIĄŻKA "ŚWIAT ŚWIĄT". 145

Grudzień na kalendarzu, z wystaw sklepowych mrugają do nas Mikołaje, panom śnią się mikołajki, a cholera świętami nie pachnie! Klimat zniknął jak wizja śniegu. Białego puchu (przynajmniej u nas) nie ma nawet jak na lekarstwo. Zimno, nieprzyjemnie, a jakoś mało zimowo. Skoro klimat się ociepla to może warto iść w stronę tropików i połączyć banany ze smacznym substytutem białego puchu

Wypisz Wymaluj
Zimowa zupa fasolowa 176

nieco kaloryczna, ale za to doskonale rozgrzewa. Polecam na zimowy obiad :) Składniki: 2 skrzydełka lub żeberko 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki kawałek selera mały kawałek pora 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki kawałek kiełbasy krakowskiej (u mnie od Nove ) lub kiełbasy śląskiej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu sól, pieprz

My simple kitchen
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 179

mikserem. Krem wykładamy na pierwsze ciasto i rozsmarowujemy dokładnie. Przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy i odstawiamy do lodówki, by się przegryzło. Podajemy posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub polewą z białej czekolady

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) 154

sprzedawcy, tak samo jak wszystkie nietłukące bombki – starałam się wybierać jak najbardziej zróżnicowane wielkości . Kule mają od 2 do 10cm średnicy, do nich dorzuciłam kilka sopli i bombek wrzecionowych. Białe, czerwone, srebrne, złote, zielone… Kilka odcieni i faktur na raz. Kilka faktur. Im bardziej zróżnicowane tym lepiej – przy jednym rozmiarze wszystko wyglądałoby za płasko i zbyt jednakowo.   Każda

Karo in the Kitchen
Makowiec na kruchym cieście 700

tych, za którymi nie przepadacie. Makowiec udekorowałam cukrem pudrem i taka prosta dekoracja sprawdza się tutaj idealnie; całość jest wystarczająco słodka, więc dodatek lukru mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z cukru ładnie kontrastuje z ciemnym kolorem masy makowej. Przepis możecie wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Makowiec na kruchym cieście Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła

Smakołyki Bereniki
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 636

czarnuszka, sezam lub kminek do posypania SKŁADNIKI NADZIENIA 550g dobrej kapusty kiszonej 350g pieczarek (waga po oczyszczeniu) 20g suszonych podgrzybków 20g suszonych prawdziwków 2 duże szalotki albo 1 spora biała cebula ½ łyżeczki mielonego kminku do gotowania +do przyprawienia 3-4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia sól świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen