biała - 7122 przepisów (strona:144/475)

Wegańskie pierogi z jarmużem. 170

witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. To trochę taki "must have" każdego zdrowomaniaka.   WEGAŃSKIE PIEROGI Z JARMUŻEM Ciasto (ok. 80 cienkich, małych pierogów): 300 g mąki pszennej (zwykłej, białej) + trochę do podsypywania 200 ml wrzątku 25 g oleju kokosowego szczypta soli łyżka nasion chia (można pominąć lub zastąpić siemieniem lnianym) Farsz: 3 garści umytego jarmużu 180 tofu wędzonego

Powiedz dietom nie
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 127

green bell pepper 200 g red bell pepper 60 g red onion 200 g mushrooms salt, pepper, garlic powder oil 1 cup of broth . . . Schab umyj, osusz, wytnij widoczne białe ścięgna, włóż do miski i dokładnie obtocz w przyprawach – popieprz i zasyp porządnie czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem. Mięso warto zamarynować dzień wcześniej, ale jak nie masz czasu to zostaw

Martyna Cooks
Quinoa i gulasz z sarny na niedzielny obiad 127

marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo zadowolony na widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim) świeży rozmaryn jałowiec liść laurowy słodka wędzona

Quinoa Raz!
Kurczak pieczony z czterdziestoma ząbkami czosnku 121

pluskwy. Oczyszcza tętnice. Prażony i zmieszany z miodem tworzy maść na przekrwione oczy. Pomaga także na łysienie. W połączeniu z solą i olejem leczy egzemę. Razem z miodem, leczy białe plamy, opryszczkę, plamy wątrobowe, trąd i szkorbut. Po ugotowaniu z drewnem sosny i kadzidłem łagodzi ból zęba, jeśli trzymamy roztwór w ustach. Czosnek z liśćmi figowymi i kminkiem tworzy opatrunek

Marder&Marder Manufacture
Lody mleczne (bez maszyny) 313

prostu w mgnieniu oka, a znikają jeszcze prędzej. Gorąco polecam :) Ten przepis jest bazowy, można do niego dodawać różne dodatki jak płynne, tak i suche np. zmielone mango, białą czekoladę, zmielone truskawki, orzechy, batoniki czekoladowe. Należy tylko przestrzegać proporcji. Wilgotne nie więcej 250 g, a suche do 600 g (wszystko zależy od waszych upodobań) :) Lody mleczne - przepis: Składniki: Puszka

Kuchnia Łukasza
PLACUSZKI TWAROGOWE Z PORZECZKAMI 119

twarogu 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 25 g drożdży  2 szklanki mąki pszennej  150 g czerwonej porzeczki  ojej do smażenia syrop toffi lub białej czekolady Victoria Cymes  do polania

Kulinarne Fantazje Marioli
Czekoladowo-miętowa chmurka 442

spore kawałki i ułożyć je na kremie śmietankowym. Jednak jeśli ciasto przewidziane jest na następny dzień, ostrożnie odklejamy bezę od papieru, na którym się piekła i całą układamy na białej, piankowej warstwie. Chowamy na noc do lodówki. Po tym czasie spód bezy lekko nasiąknie od kremu, wierzch pozostanie chrupiący, a całość będzie się ładnie kroić. Gdybyśmy chcieli pokroić

Ratunku obiad
Skrzydła - Inni, lecz tacy sami, rozdział I 100

nieokreślonym kształcie. Szybko zaczęło jednak przypominać to, czym miało być – w nienaturalnie przyspieszonym tempie rosły dwa potężne skrzydła, wpierw nagie, pokrywające się szarobiałym meszkiem, aby pod koniec porosnąć pięknymi białymi piórami, póki co pobrudzonymi krwią.  Rodzice i brat byli w tak wielkim szoku, że nie wiedzieli, co się dzieje, ani jak pomóc Kosmie. Mama szybko pobiegła po miskę

Anioszek w kuchni
Smażona ryba z sosem z mango i sambalu 213

Prosta w przygotowaniu i bardzo oryginalna smażona ryba podana z egzotycznym sosem – łączącym smaki słodkie, kwaśne i ostre. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g białej ryby – morszczuka, mintaja, miruny – może być mrożona 2-3 ząbki czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 duże dojrzałe mango (500g) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki sambalu oelek 1 łyżeczka gałki

Kulinarna Pokusa
Fasolka szparagowa w pomidorach – pikantna i śródziemnomorska 157

porcje obiadowe lub 6-7 porcji jako dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 800g zielonej fasolki szparagowej 450g czerwonej papryki 2 puszki (po 400g każda) pomidorów w zalewie 300g cebuli (czerwona, biała, żółta lub mix) 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki suszonego oregano 2 płaskie łyżeczki suszonej bazylii 2 płaskie łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki

Karo in the Kitchen
Lodziarnie w Poznaniu: Lodziarnia Wrocniecka (ul. Górna Wilda 82) 169

przeszłyśmy do smaku śmietanka z bezą, bardzo lekki smak choć bez w nim jak na lekarstwo. Naszym małym testerom przypadła do gustu krówka oraz duet czekoladowy (połączenie gorzkiej i białej czekolady) oraz (co dziwne w ich przypadku) sorbet pomarańczowy. Sorbet miał bardzo intensywny, słodki smak pomarańczy, bardzo orzeźwiający w upalne dni.  Z ciekawością sprawdziłyśmy również smak banan

Kolizje Smaków
Pleśniak z babcinego zeszytu 193

używasz galaretki) w proporcji 60% i 40%. Do mniejszej dodaj kakao, zagnieć.  W przypadku, gdy zdecydujesz się na trzy warstwy, podziel ciasto na trzy równe części: 1. Zostaw białą część. 2. Do drugiej dodaj kakao, zagnieć.  3. Do trzeciej dodaj galaretkę, zagnieć.  Wszystkie części ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę

Garniec Magalie
Dama w opałach (tudzież w toalecie) i odwracane ciasto z jagodami 123

ścierpnięta po półtoragodzinnej podróży. Jak zwykle zgarnęłam koszulkę i fartuch z półki, po czym przebrałam się w idealnie czarny strój roboczy (który już po dziesięciu minutach zazwyczaj naznaczony jest białym pyłem), po czym weszłam do toalety. Machnęłam ręką, zamykając drzwi, po czym próbowałam złapać klamkę, żeby nie trzasnęły. Tej jednak nie było! Zamiast tego usłyszałam ciche, aczkolwiek stanowcze i niezwykle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 129

wtedy pamiętajcie o zredukowaniu ilości dodawanego cukru, albo całkowicie z niego zrezygnujcie. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka 500 ml przecieru pomidorowego 1 świeży ananas 1 biała cebula 1 duża marchewka ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu

Food Square
zupa szpinakowa z fetą 127

liści szpinaku 1000 ml bulionu 100 g sera feta 100 g śmietany kremówki 1-2 ząbki czosnku 3 dymki 1 łyżeczka mąki 2 łyżki masła pieprz, gałka muszkatołowa wykonanie: Białą część dymki oraz czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony szpinak i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 min., od czasu

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania