biała - 7122 przepisów (strona:146/475)

Biało-czerwone - ciasto kibica 266

umilić sobie ten czas oczekiwania i już wczuć się w piłkarską atmosferę postanowiłam upiec ciasto w kolorze naszych Barw Narodowych . Ciasto inspirowane popularnym tortem Red Velvet . Mocno czerwone przekładane białym kremem , najczęściej na badzie kremowego serka . Ja upiekłam jeden blat ciasta , górę zrobiłam z masy śmietanowej a miedzy te 2 warstwy wylałam cieniutką warstwę musu truskawkowego , którego praktycznie nie widać

Malinowa Kawiarenka
Ceviche z dorsza 181

jeśli jest jej dużo lub używamy dużych kawałków może to zająć więcej czasu – dobrze jest sprawdzać na jakim etapie marynowania jest ryba – jej mięso powinno być białe i ścięte (sok z cytrusów powoduje właśnie ścinanie białka, dlatego mówimy o „gotowaniu” na zimno). Dobrze jest też przy przygotowywaniu ceviche z dorsza i każdej innej ryby pamiętać

Pociąg Do Kuchni
Carne do sol - mięsna propozycja na Euro 188

już wspominaliśmy powyżej jako przekąskę na ciepło z sałatką i piwem. Doskonałe jest również z ziemniaczanym purre lub tez z ryżem, farofą i lekką sałątką. Świetne również z białym winem. Ostrzeżenie! Wskutek natarcia go solą jest słone w samo sobie stąd póżniej nie dodajemy soli jak i też dodatki do niego lepiej podać niesłone. Smacznego

Smaki Brazylii
Pleśniak jabłkowo śliwkowy 198

ciast. I choć nazwa może się wydawać mało zachęcają, to zaręczam, że w składnikach nie ma nic spleśniało. Nazwę swą ciasto zawdzięcza zapieczonej pianie, która w przekroju wygląda jak biała pleśń. Znany jest również pod nazwą „skubaniec”. Być może z tego powodu, że drobna kruszona na wierzchu ciasta jest idealna do skubania w oczekiwaniu, aż ciasto wystygnie

Jacob Tastes
Mini trufle malinowo-czekoladowe na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie 108

śmietanki 30 % 20 g miodu 30 g miękkiego masła 40 g mrożonych malin ( zmiksować i przetrzeć przez sito ) Dekoracja wiórki kokosowe tarte orzechy laskowe rurki, listki z białej czekolady itp Śmietankę zagotuj z miodem i przetartymi malinami. Do zagotowanej śmietanki dodaj pokruszoną czekoladę mleczną i deserową, i poczekaj aż się rozpuści. Zmiksuj śmietankę z czekoladą, stopniową dodawaj miękkie masło

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb jaglano orkiszowy z ziarnami 100

czujesz się najedzony, a ten bochenek syci i zjadając dwie pajdy masz już dosyć. Wybrałam ciemny orkisz do wypieku, jeśli wolicie nieco lżejsze chleby zamieńcie go na białą mąkę orkiszową.  Życzę smacznego!. Składniki na jeden bochenek, na wąską formę keksową 36x12 cm: - 30 dag mąki orkiszowej ciemnej - 20 dag mąki jaglanej - 500 ml letniej wody - 4 dag świeżych

Apetyczna babeczka
Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper 256

szczypta nitek szafranu 250 ml wrzątku 1 łyżka oleju 4 ząbki czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 dymek, posiekanych w plastreki wraz ze szczypiorem ½ łyżeczki suszonego estragonu 125 ml białego wytrawnego wina 200 g (1/2 puszki) krojonych pomidorów 400 g mrożonych mieszanych owoców morza sól, pieprz i cukier do smaku świeże zioła do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: Zalej szafran wrzątkiem

karmelowy
Syrop z kwiatów czarnego bzu 82

mnie przynajmniej nie było tradycji zbierania kwiatów bzu i robienia z nich syropów. Ja postanowiłam więc tę tradycję zapoczątkować i w tym roku zrobiłam swoje pierwsze przetwory z tych białych kwiatów. SKŁADNIKI: - 100 baldachów czarnego bzu - 3 kg cukru - 5 dużych cytryn - 3 litry wody Zrywam ładne, rozwinięte kwiaty czarnego bzu. Robię to delikatnie, ponieważ kwiatki łatwo się obsypują. Układam

Wielopokoleniowo
ZORZA po metamorfozach, groch z kapustą 171

Dzisiaj to proste danie w nowoczesnym wydaniu: ciecierzyca i czerwona kapusta zamiast grochu i białej kapusty (pomysł pochodzi z książki Elżbiety Kowalewskiej). Do tego młode ziemniaki ugotowane na parze w łupince i polane olejem lnianym. To danie świetnie smakuje też z maślanką. Składniki: ½ szklanki ciecierzycy ½ małej główki czerwonej kapusty 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego majeranek, mielony kminek

Qlinarnie i Qlinarnie
Grecka pizza. 136

minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką lub smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple przez około 30-40 minut. NADZIENIE: 1 cebula 1 por (część biała i jasnozielona) 1-2 ząbki czosnku 200 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 łyżki posiekanej mięty szczypta oregano sól pieprz 1-2 łyżki oliwy

Rozpustne gotowanie
Kostka alpejska 205

szkl cukru 2 czubate łyżki naturalnego kakao 1/2 szkl mąki pszennej tortowej   Masa kajmakowo- bezowa: 200 g miękkiego masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) ok. 200 g białych bez (ja dałam mniej, ale można dać więcej. Moim zdaniem masa jest już wystarczająco słodka)   Masa śmietankowa: 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki

Nastoletnie Wypiekanie
BUCHTY – WORLD OF TANKS – czeskie słodkie bułeczki drożdżowe z powidłami 205

rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Cytrynę dokładnie myjemy i oblewamy wrzątkiem, a następnie ścieramy z niej skórkę na najmniejszym oczkach tarki. Pamiętajcie, aby ścierać jedynie wierzchnią, żółtą warstwę skórki – biała część jest gorzka i sprawi, że ciasto na buchty też będzie miało gorzkawy posmak, czego chcemy uniknąć. 2. ZACZYN DROŻDŻOWY (5 min + 15 min) Drożdże rozkruszamy i wrzucamy

Nerds Kitchen
Tarta ze szparagami i buraczkami 157

szparagach powiedziano już chyba wszystko. Sezon obfitował w różne wariacje i kombinacje. Tradycyjnie olano szparagi białe i skupiono się na masowej konsumpcji szparagów zielonych. Szał szparagowy przyćmił inne cuda nieśmiało pojawiające się na straganach. Szukając czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki

ladykitchen
Z okazji narodzin - ciasteczka 147

siostry C. i jej rodziców.  Napisy na ciasteczkach, które poza imieniem sprawcy całego zamieszania, informowały również o dniu i godzinie narodzin, długości, wadze i wszelkich innych szczegółach, wykonałam białą czekoladą. Dostałam z pracy garstkę czekolady, której nie trzeba temperować, ale jeśli takiej nie macie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zatemperować kilka kostek zwykłej. A jeśli w rodzinie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 117

zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik litewski. Występuje w wersji białej i różowej (z botwiną). Przygotowuje się go z drobno poszatkowanych ogórków, rzodkiewki, dużej ilości kopru oraz szczypioru. W wersji różowej dodaje się schłodzony wywar z ugotowanej botwiny oraz pokrojone

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania