czemu kuleczki mają wyjątkowy smak. Pieczone klopsiki z fetą i oregano: 500 g zmielonego mięsa wołowego (lub mieszanego) 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki (mogą być też białe części dymki) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka musztardy ser sałatkowy (typu feta) w kostkach sól morska, świeżo mielony pieprz Puree ziemniaczane
Poezja smakubyła 23 października 2015 roku) w programie TVP1 o 19:15: A oto przepis: Składniki: 500 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże pieczarki 1 duża biała cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 7 pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 150 g czerwonej fasoli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego Zioła prowansalskie Pieprz Sól Ostra
VioletoweKucharzeniemoże być zwykła pszenna , orkiszowa (typ 650 - u mnie taka z Lidla firmy Melvit z napisem "Do wypieku domowego chleba") lub 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej i 1/4 szkl mąki białej - wszystkie te wersje osobiście wypróbowałam i każda się super sprawdza :) 1. Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopić. 2. Wymieszać ze sobą mokre składniki: żółtka, maślankę, mleko, masło i ekstrakt
Kto ugości moich gości?Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche: 180 g mąki pszennej ( 80 g pełnoziarnistej i 100 białej) 100 g masła roślinnego (użyłam kokosowego) lub 120 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli łyżeczka przypraw tj. tymianek, rozmaryn, bazylia (ulubionych) Masa: 400 ml jogurtu wegańskiego naturalnego 3 łyżki
greenscarfpolędwiczka wieprzowa - 1 opakowanie przysmaków kresowych - 100 mililitrów porto - 3 szalotki - oliwa z oliwek - pieprz - sól Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki. Z mięsa odkrawamy białą błonkę i dzielimy na 4 kawałki. Każdy z kawałków delikatnie nacinamy tak, aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu ). Tak przygotowane kawałki polędwiczki przykrywamy
Życie zamknięte w smakuprawdę łatwo. Są bardzo smaczne i mięciutkie. Aromatyczne i słodziutkie. U mnie w domu nie robiło się kopytek z serem. Ale jako dziecko takie kluseczki z ziemniaków i z białego twarogu, podawane ze śmietaną, cukrem i cynamonem jadłam jeszcze w podstawówce u mojej psiapsiułki Agnieszki. Serwowała je jej babcia, bardzo ciepła osoba. Jadłam je tylko raz a smak pamiętam(...)momentu wypłynięcia 4-5 minut na małym ogniu. - KORZENNY SOS DO KOPYTEK: - 4 łyżki masła - 1- 2 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki miodu - laska cynamonu - gruszka dojrzała - hlust białego wytrawnego wina W rondlu klarujemy masło, dodajemy oliwę, gruszki, przyprawy, podlewamy winem. Odparowujemy masę. Aż się zagęści. Polewamy obficie kluski z dyni. Takie kopytka z dyni mogę jeść codziennie! Mięciutkie
SMYKWKUCHNIpaznokcie są łamliwe, to zastanawiamy się co jest przyczyną. Bierzemy pod lupę całą dietę i szukamy potencjalnych niedoborów. Może np. jemy za mało krzemu? Jeśli dieta obfituje w białą mąkę, oczyszczony ryż i zwykły, pszenny chleb to faktycznie może tak być. Krzem znajdziemy np. w kaszy gryczanej, jaglanej czy brązowym ryżu. Niewielkie zmiany mogą dać spory efekt, bez większych
Powiedz dietom nierobieniu "sera" z ziemniaka, na podstawie wielu razy robienia go od czasu pierwszego wpisu o nim. Najważniejsza sprawa - ziemniaki. Wiadomo, różne są ziemniaki, lepsze/gorsze w smaku, żółte, białe - one są bazą, więc warto wybrać naprawdę dobre, sprawdzone, o których wiemy, że same w sobie są smaczne, nawet bez niczego. Gotujemy je w osolonej wodzie, dzięki czemu nie trzeba potem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPrzykryć ostatnim grubszym krążkiem biszkoptu. Górę polać pozostałym czekoladowym karmelem. 6. Boki obłożyć pozostałą częścią kremu i obsypać wiórkami kokosowymi. Tort udekorowałam różą wykonaną z plastycznej białej czekolady. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancewtedy dodajemy barwnik i nadal ugniatać aby uzyskac taki kolor jaki chcemy. Mase wałkujemy podsypując cukrem pudrem aby się nam nie przyklejała do blatu(jeśli nie chcemy mieć niepotrzebnych białych smug blat możemy delikatnie posmarować olejem) Wałkujemy ja na grubośc około pół cm. A następnie foremką w kształcie płatka wykrawamy ok. 10 sztuk. Delikatnie odkładamy i zostawiamy aby masa wyschła
Radość kipiąca uśmiechem.surówkę :) Pyszną, ze świeżych warzyw, idealną do obiadu. A ile witamin! Równie dobrze możecie zamiast śmietany użyć oleju, ale to już nie będzie to samo... :) Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 mała główka czerwonej kapusty 1 jabłko 1 duża marchewka 1 mały por 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapusty obieramy z brzydszych liści, przekrawamy
Kuchnia w czekoladziepołowy cytryny, smażymy całość przez 2-3 minuty. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy f ilety ryb i gotujemy przez 5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Teraz dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego w cząstki pomidora, oraz paprykę pokrojoną w cienkie plastry. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia, dokładamy owoce morza
Miód i pieprzMożecie zobaczyć na zdjęciu, że po przekrojeniu jej wokół pestki owoc jest czerwony :) W tym roku robiłam już konfiturę z brzoskwiń i dżem brzoskwiniowo-dyniowy Składniki: 1 kg białych brzoskwiń , 1 żelfix 2:1 Dr Oetker , 350 g cukru. Przygotowanie: Z brzoskwiń zdejmujemy skórkę i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w kosteczkę i zasypujemy cukrem na 10 minut. Jeśli
Aga w kuchnipastę z roślin strączkowych, tym razem z czarnej fasoli. Pomysł podpatrzony u Jadłonomii. Po więcej inspiracji, zajrzyj tutaj . Składniki: kilka łyżek oleju do smażenia 1 czerwona lub biała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kuminu 1 puszka czarnej fasoli lub 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli, namoczonej przez
Qlinarnie i Qlinarnieosób) 4 plastry karkówki wieprzowej (po ok. 200g / 1,5cm) 350g pieczarek po 1 małej czerwonej, żółtej i zielonej papryki (3x150g) 1 średnia cebula (150g) kawałek pora (białej lub środkowej części, 75g) 2 ząbki czosnku 250ml jasnego piwa 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki gorczycy (startej) 1/4 łyżeczki kolendry (startej) 1/4 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki imbiru (mielonego
Kulinarna Pokusa