biała - 7122 przepisów (strona:165/475)

Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 164

imbiru - 1 mała marchewka                                           - ¼ łyżeczki cynamonu - kawałek pora (biała część)                             - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 mała pietruszka

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-pomarańcza-morela 116

się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Morele i jagody goji można zalać wodą na noc, ale nie jest to konieczne - Pomarańczę obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-gruszka-kakao 106

syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańcze obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki - Gruszkę obrać i wykroić gniazda nasienne - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-daktyle 135

syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańcze obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-daktyle 105

syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańczę obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati 143

cynamonu - 3 zielone szparagi                                         - ¼ łyżeczki brązowego cukru - kawałek białej części pora                           - sól himalajska - ¼ puszki pomidorów

Wegańska kuchnia orientalna
Brązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana 139

brokuła                                                 - odrobina cynamonu - kawałek białej części pora                           - ½ łyżeczki

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem 121

jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem Składniki: - 100g kaszy jaglanej                                - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g białej fasoli

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z soczewicy, kalafiora i cukinii + kasza jaglana 161

cukinii                                                  - szczypta cynamonu - ½ białej cebuli

Wegańska kuchnia orientalna
Makaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini 161

sojowy - 2 łyżki mrożonego groszku - kawałek białej części pora - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - Warzywa umyć i posiekać: paprykę w paski, marchewkę, pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: polenta+ kotlety z fasoli + brokuł w tahini 112

płatkach - 1 ugotowany ziemniak                                       - sól himalajska - 1 mała marchewka - ½ białej cebuli cukrowej - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka tahini * Można oczywiście użyć fasoli z puszki, ale gotowana w domu jest zdrowsza Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać kaszkę kukurydzianą, sól

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza gryczana z warzywami z patelni 176

sól himalajska - 50g fasolki szparagowej - ½ białej pietruszki - 2 łyżki mrożonej kukurydzy - 1 ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, z cukinii wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w plasterki, brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę na połówki, czosnek i chili drobno

Wegańska kuchnia orientalna
Sernik z musem śliwkowym. 187

przez ok. 5 min na pulchną, jednolitą masę.  Do 1/4 masy sernikowej dodajemy mus śliwkowy i pozostałe 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy.  Na upieczony spód wylewamy białą masę sernikową, a na nią śliwkową masę sernikową. Następnie za pomocą noża przeprowadzamy kilka razy po powierzchni sernika, aby powstał nam efekt marmurka.    Następnie dno i boki

Kuchnia Łukasza
Jagodowa panna cotta 135

rozpuszczenia. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich wlewamy zmiksowane blenderem jagody. Wlewamy do pojemniczków masę jagodową i wstawiamy je do lodówki. Pilnując,  aby masa biała, której nie wstawiliśmy do lodówki się nie ścięła, czekamy, aż masa jagodowa stężeje. Gdy masa jagodowa się zetnie,  wylewamy na nią masę śmietankową.  Całość wstawiamy do lodówki

Smak mojego domu
Ciasto z jagodami i kruszonką 208

jagód, Kruszonka: 4 łyżki cukru, 50 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru z waniliowego Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę   przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.   Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy

Passion of Cooking