biała - 7122 przepisów (strona:164/475)

puszysty sernik z 3 składników 1492

Sernik w wersji mini ale warto było go wypróbować. Jest puszysty i delikatny. składniki 150 g serka (ja użyłam domowego twarogu, który zmiksowałam na gładką konsystencję) 120 g białej czekolady 3 jajka wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę

Domowy Smak Jedzenia
Szybka surówka z pora 176

pokropić. Trudno, takie lato, jednak jeść trzeba . Do obiadu zawsze lubię mieć surówkę ogórka lub jakiś warzywny dodatek. Dzisiaj szybka surówka z pora z majonezem. Składniki: 1 duży por (biała część) 6 pomidorków koktajlowych 1 jabłko 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki majonezu sól pieprz Por pokroić , pomidory podzielić na cztery części. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę

O kuchni z uczuciem
Cukinia i patisony w zalewie octowej (do słoików) 157

cukinii na kanapki lub do sałatek. Oto przepis: Składniki (na słoik 600 ml): młoda cukinia mały patison łodyga selera naciowego koper ogrodowy liść laurowy kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 cm chrzanu ząbek czosnku plaster imbiru ewentualnie: gałązka cząbru gałązka kopru rzymskiego (fenkułu) kawałek chili Zalewa (wystarcza na 5-6 słoików): pół szklanki octu 10% 3 szklanki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z kapusty z musztardą do słoików na zimę 165

Klasyczna sałatka z kapusty w nietypowym połączeniu- z musztardą. Przepis sprawdzony, sałatka jest pyszna! Składniki: 1 kg kapusty białej ½ kg pora 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Składniki na zalewę: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ziele angielskie pieprz ziarnisty ¾ szklanki octu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody Wykonanie: Kapustę drobno posiekać razem z porem. Marchewkę zetrzeć

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z kapusty z borówką do słoików na zimę 125

Kolejna odsłona kapuścianych przetworów, tym razem w połączeniu z borówką. Składniki: 1 kg białej kapusty 30 dag borówek 1/3 szklanki octu 3 łyżki soli 3 łyżki cukru mielony imbir do smaku pieprz do smaku olej Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować i przelać wrzątkiem na sicie, a borówki umyć. Połączyć kapustę z borówkami, posolić, pocukrować do smaku. Ugotować zalewę

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka warzywna z pomidorami do słoików na zimę 195

Połączenie kapusty, papryki, cebuli z jabłkami i pomidorami. Świetny dodatek do obiadu! Składniki: 25 dag kapusty białej 25 dag papryki czerwonej 25 dag pomidorów 20 dag cebuli 20 dag czerwonych jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka soli ziele angielskie liść laurowy kminek do smaku ½ szklanki octu 5 łyżek oleju Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować razem z papryką, a pomidory pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Zupa jarzynowa z chrupiącymi dodatkami 133

kalafiorem, brokułami i młodą kapustą posypana rzodkiewką i dymką Składniki: 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 2 udka z kurczaka 1/3 brokuła 1 mały kalafior 1/4 dużej, młodej kapusty białej 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek dymki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte udka wrzucamy do 2 litrowego garnka z wrzącą wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew

Moja smaczna kuchnia
Letnia sałatka z arbuzem, fetą, bazylią i sosem chilli 235

dziko. Uprawia się go w wielu rejonach świata o cieplejszym klimacie. Owocem arbuza jest jagoda o słodkim, zwykle ciemnoczerwonym lub różowym miąższu, ale spotkać można też owoce żółte i białe. Tym, którzy nie lubią wydłubywać pestek z arbuza, polecam odmiany beznasienne, bo i takie istnieją. Miąższ arbuza zawiera ponad 90 proc. wody, dzięki czemu dobrze gasi pragnienie. W dzień taki

W SMAK
Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem 179

szyjki rakowe zakupiłam mrożone ale były takie pyszne że jeszcze nie raz je wykorzystam w mojej kuchni. Skuście się kiedyś na taki obiad, pyszny, zapraszam. Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów 188

Uwielbiam pasty kanapkowe! Moim hitem jest pasta z białej fasoli z majerankiem, której wciąż nie dodałam na bloga (ale obiecuję, że niedługo dodam!). Na fali sukcesu z hummusem postanowiłam przygotować inną pastę z ciecierzycy. Tym razem z dodatkiem suszonych pomidorów. W zależności od tego ile ich dodamy, może zmieniać nam się barwa pasty. Wyszło mi jej naprawdę sporo, więc

Pasja Smaku
Fasola na sposób grecki 175

użyłam czerwonej) 4 nieduże marchewki starte na tarce o grubych oczkach 2 ząbki czosnku 3 - 4 duże pomidory lub pomidory z puszki ( 2 x po 400g) 200 g. ugotowanej białej fasoli  - ja użyłam fasoli z puszki. kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ( ja dodałam pół na pół pikantnego

apetytnapieczenie
Duszone warzywa po włosku + brązowy ryż 143

tylko oregano) - 70g brokuła                                         - szczypta kurkumy - kawałek pora (biała część)               - sól himalajska - mały ziemniak - kawałek awokado - łyżka kukurydzy (polecam mrożoną) - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól

Wegańska kuchnia orientalna
Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati 92

łyżeczki kolendry - ¼ puszki pomidorów                     - ¼ łyżeczki mielonej białej gorczycy - ¼ puszki mleczka kokosowego    - ½ łyżeczki kurkumy - sok z cytryny                                     - ¼ łyżeczki cayenne - ¼ łyżeczki asafetydy

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-morele 101

suszone morele Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańcze obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki - Banany, morele, pomarańcze, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać

Wegańska kuchnia orientalna
Chiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem 139

ząbek czosnku - kawałek pora (biała część)                      - kawałek papryczki chili - 50g brokuła

Wegańska kuchnia orientalna