uprzejmości firmy Sencor przedstawiam recenzję wagi kuchennej oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udać Polecam!Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo
karmelowyroku przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi i marcepanem. Całość ozdobiłam czekoladową obwódką udekorowaną gwiazdkami. Myślę, że wygląda ciekawie a jak smakuje? Przekonajcie się sami :)biszkopt:320 g mąki tortowej320 g cukru pudru10 łyżek oleju rzepakowego10 łyżek zimnej wody5 jaj1 łyżka proszku
Mienta blogPrzepyszna gorąca mleczna czekolada z syropem korzennym z miodem, imbirem i cynamonem. Smak świąt Bożego Narodzenia w jednym kubku. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych
karmelowyidealnego prezentu, pakowanie podarków, wykrajanie pierników, dekorowanie.. kocham ten okres! Dziś pomyślałam więc, dlaczego nie zacząć dnia od świątecznej owsianki? ;) dodanie jednego owocu już dało mi poczuć magię świąt z rana! Składniki:1/2 szklanki wody2,5 łyżki płatków owsianych1 łyżka płatków jęczmiennych1 łyżeczka otrębów żytnichgarść orzechów włoskich i migdałów1/2 jabłka1/3 banana1 mandarynka (+ sok z drugiej mandarynki)szczypta
Kitchens AlphabetSuszone grzyby są jednym z elementów, które kojarzą mi się ze świętami i nie byłam bym sobą gdybym nie zrobiła makaronu grzybowego. Świetnie nadaję się do połączenia z różnymi sosami. Z jakim sosem ja go połączyłam i podałam pokarzę w następnym poście.SKŁADNIKI400 gram semoliny (jeśli nie posiadamy możemy użyć mąki pszennej)plus 3-4 łyżeczki do podsypywania40 gram
Basia w kuchniblogu typowo wigilijną potrawę, a mianowicie pstrąga z migdałami. Dzisiaj malutka modyfikacja tego wspaniałego dania. Pstrąg został wzbogacony o przepyszne plasterki boczku. Danie idealne na pierwszy lub drugi dzień Świąt oraz każdy inny dzień roku:)Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 1Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:1 patroszony pstrąg3 plastry boczku1 łyżka płatków migdałowych1 łyżeczka sok z cytryny2 łyżki masłaPrzyprawy
Kolizje Smakówśledzia w śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko.Składniki:400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany,1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku,1 średnia cebula,3-4 liście laurowe
Codzienna kuchnia niecodziennagodzin lub przez całą nocSernik gotowany przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce wytrzymał u mnie sześć dni bez utraty walorów smakowych. Można go przygotować na 1-2 dni przed świętami, a udekorować śmietaną na krótko przed podaniem
Smakołyki BerenikiSuszone cytrusy to doskonała ozdoba świąteczna, dlatego zawsze warto takie mieć pod ręką. U mnie na razie suszona pomarańcza. Myślę ,że do świąt coś jeszcze ususzę z innych owoców.Sposób na suszenie takich owoców jest bardzo prosty. Wystarczy papier pergaminowy, na który układamy pokrojone w plastry pomarańcze. Kładziemy na kaloryferze i trzymamy ok 5 dni.Tak ususzone pomarańcze
W kuchennym oknie EwyJeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)Składniki:Ciasto:260g mąki pszennej125g masła1 żółtkoOk
Kolizje SmakówWypieki z dodatkiem maku kojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam na stronie Kotlet.tv, jednak jest na tyle fajny, że ze spokojnym sumieniem dziele się nim z Wami :) Dodatkową „wisienką na torcie” jest przepiękne wykończenie babeczki w postaci renifera Rudolfa (podpatrzone na printerest)Potrawa
Kolizje Smakówcynamon, pomarańcze smak świąt Bożego Narodzenia. Jest wiele tradycyjnych dań, ale ja co roku staram się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają dzień Wigilii.Tak powstał makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście. SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną)2 jajkaszczyptę soli1 łyżeczka pełna cynamonu
Basia w kuchnismak, kształt, który jest niezmienny od lat, prostotę. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde ale po kilku tygodniach miękną to jedna z kolejnych rzeczy, którą się piecze przed świętami i niecierpliwie potem na nie czeka ...warto. Pamiętam ja je z dzieciństwa a teraz tą tradycję wpajam moim córeczką.SKŁADNIKI:- 20 dag miodu- 1 łyżeczka przypraw korzennych(pisałam o nich
Basia w kuchniPowoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam
Basia w kuchniPowoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam
Basia w kuchni