Kolejny sposób na śledzia. To na razie to ostatnia moja propozycja jeśli chodzi o śledziowe wariacje na świątecznym stole. Zdjęcie co prawda nie za piękne bo zeszłoroczne zrobione na szybko przed sama Wigilia, ale mam nadzieje ze pomysł wam przypadnie do gustu, szczególnie dla tych co za śledziami nie przepadają zbytnio. Przepis ze strony przepisy.pl. A może i wy się w komentarzach podzielicie ze mną swoimi pomysłami na śledzie, a ja wybiorę jeden najciekawszy, postaram się go zrobić przed świętami, a autorowi w n...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Święto Halloween pojawiło się w naszym kraju w latach 90-tych, jednak dopiero od kilku lat cieszy się sporą popularnością.
Czytaj dalej...Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Polecam przepis mojego męża na tatara ze śledzia z żurawiną: 1 podwójny marynowany płat śledziowy 1 ogórek konserwowy 2 papryczki 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka suszonej żurawiny koperek 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu greckiego.PRZYGOTOWANIE: Z podwójnego płata śledziowego ściągamy skórę i bardzo drobno siekamy. W drobną kosteczkę kroimy również ogórka konserwowego i połówkę czerwonej cebuli. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku dodajemy słodką, suszoną żurawinę . Żurawinę i marynowane papryczki kroimy w drobne paseczki. Świeży koperek niezbyt drobno siekamy. Wszystkie składniki wsypujemy do metalowej miski, dodajemy 1 łyżeczkę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy. Tatara przekładamy do małych okrągłych naczyń, np do sufletów i dokładnie uklepujemy w nich zawartość. Odwracamy naczynia i ustawiamy je na talerzach, wszystko powinno samo opaść. Dekorujemy tatara suszoną żurawiną i świeżym koperkiem.
Ja uwielbiam sałatkę śledziową z migdałami i jabłkiem:) Coś pysznego! Kto spróbuje tej sałatki jest zachwycony:)Składniki:5 płatów śledzi marynowanych (jak są solone, trzeba je wymoczyć)100g płatków migdałowych100g rodzynek3 jabłka1 cebula (najlepiej czerwona)jogurt i majonez (do sałatki dodajemy tyle samo jogurtu co majonezu)Śledzie i jabłka pokroić w kostkę.Dodać migdały, rodzynki, posiekaną cebulę.Dodać jogurt i majonez (ilość według upodobań).Wymieszać.Schować na parę godzin do lodówki żeby się przegryzła.
U mnie zawsze na Wigilię robię śledzie z brzoskwiniami w sosie curry:Składniki Śledzie,cebulka,Brzoskwinie w puszce,curry,majonez,jogurt naturalny,pieprz biały, sól. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na patelni ( może "lekko" wpadać w brąz ;-) i przestudzić Śledzie wymoczone pokroić w paseczki. Ze śmietany, naturalnego jogurtu, curry, pieprzu, soli (z solą ostrożnie) zrobić i doprawić sos. Ma być mocno czuć curry.Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać śledzie i cebulę, zalać sosem. Odstawić do lodówki, żeby się przegryzło:-) Pozdrawiam serdecznie:-)Marzena, zacisze kuchenne
a moje najulubieńsze może widziałaś pare lat temu na GP to te:5-6 płatów śledziowych (u mnie z tacki)2 cebulegarść rodzynekkoncentrat pomidorowy ( w oryginale był ketchup ale ja daję koncentrat i trochę słodzę do smaku)sól, pieprz, cukierolejśledzie kroimy układamy w głębszym naczyniu. Pokrojoną cebulkę trzeba zeszklić na oliwie dodać rodzynki, koncentrat pomidorowy wedle uznania ja lubię dużo, chwilkę pogotować, doprawić do smaku. Kiedy sos wystygnie wyłożyć na śledzie. Zamknąć lub owinąć folią spożywczą i schować do lodówki.Najlepiej zrobić dzień, dwa dni wcześniej żeby "przeszły"...
Te sledzie odkryłam w tamtym roku i juz ich nie opuszczę.Śledzie w musztardzie:SKŁADNIKI: 400 g śledzi ( miałam matiasy ) 100 g musztardy francuskiej 250 g cebuli ( najlepsza mała cebulka....ładnie potem wygląda ) 100 ml miodu 2 łyżki octu winnego 100 ml olejuŚledzie namoczyć na godzinę w wodzie.Opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.Przygotowac zalewę:pokrojoną w ósemki cebulę zalać olejem,posypać odrobiną soli i piec w piekarniku 25 minut w temp 150 stopni.Po wystudzeniu dodać ocet, miód, musztardę i wymieszać wszystko ze śledziami.Odstawić na 24 godziny.Przy podaniu udekorować cytryną.PozdrawiamTwoje sa znakomite i skorzystam z przepisu:-)
To ja dodam swój ulubiony jak dotychczas przepis na śledzia, choć już widzę, po wcześniejszych wpisach, że to się może zmienić. Chyba wszyscy już wiedzą, że wprost uwielbiam avocado, także i moja sałatka śledziowa, tez musiała z nim być. Zapraszam:Sałatka śledziowa z avocado, ementalerem i pomidorami Główne:4 filety śledziowe (mintaj)50 gr zółtego sera (u mnie ementaler)1 avocado hass (ciemne)1 pomidor, twardy i dojrzały1/2 czerwonej cebuli Pozostałe składniki:1 łyżka oliwy z oliwek (u mnie w wersji light)1 łyżka majonezu1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 1 garść kolendry (opcjonalnie)Sposób wykonania:Śledzie wypłukać z zalewy i pozostawić na 10 minut w zimnej wodzie. Następnie pokroić w dzwonki. Avocado, ser i cebulę (obraną ze skórki) pokroić w kostkę. W kostkę, pokroić również pomidora, zostawiając skórkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w salaterce. Dodać pozostałe i delikatnie wymieszać. Przed podaniem, można posypać kolendrą.Sałatkę należy podawać niedługo po jej przygotowaniu.Przepis własny.
Śledzie z migdałami Składniki: 1 kg płatów śledziowych 4 duże cebule 4 łyżki cukru 1 paczka rodzynek 1 garść migdałów (obranych ze skórki*) 3/4 szkl.wody 3/4 szkl.oliwy 3/4 szkl.octu listek laurowy pieprz w ziarenkachPłaty śledziowe namoczyć w wodzie, co najmniej 2 razy wymienić wodę. Pokroić je w dzwonki.Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, oliwę, dodać cukier. Cebule pokroić w grube krążki. Dodać listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotować 10 min.Po tym czasie dodać rodzynki i migdały- gotować kolejne 5 minut.Zalewę ostudzić.Do dużego słoika wkładać warstwę śledzi, warstwę zalewy.Trzymać w lodówce w zamkniętym słoiku.* umieścić migdały w miseczce, zalać wrzątkiem i po pary minutach skórka bez problemu sama schodzi
No to ja tez dołożę, ostatnio próbuje rożnych wariacji śledziowych:)Śledzie w sosie chrzanowo żurawinowym4 -5 płatów śledzi marynowanychCebulaSłoik marchew z groszkiem ( ½ l)5-6 korniszonów2 łyżki majonezuSłoiczek chrzanu z żurawiną ( 180 g)Sól, pieprz wg smaku½ łyżeczki rozmarynuŚledzie obieram ze skóry, i kroję w kostkę. Marchew z groszkiem odcedzam z zalewy, przyprawiam solą, pieprzem i rozmarynem, mieszam.Obraną cebulę i korniszony kroję w drobną kosteczkę.Chrzan przekładam do miski , dodaję 2 łyżki majonezu ( Babuni) i mieszam.W pucharkach układam warstwy , na spód daję łyżkę marchewki i groszku, następnie cebulka i śledzie, na to wykładam część sosu chrzanowego, następnie ogórki, marchew z groszkiem i na górę śledzie, wierzch polewam sosem i dekoruję. pysznosci, zdjecie dodam na Facebook
Śledziki z ziołami buraczkami i jabłkiemWiadereczko śledzi „po góralsku” ( 390g)Buraczki konserwowe -pół litrowy słoik1 średnie jabłko50 ml soku jabłkowego1 jajko ugotowane na twardoTymianek, rozmaryn i kolendra – każdego po pół łyżeczki____________________________________Śledzie odcedzam z oleju.Robię zalewę, łączę 50 ml oleju ze śledzi z 50 ml soku jabłkowego. Zioła rozcieram i łączę razem z olejem i sokiem.Buraczki trę na tarce o grubych oczkach. Obieram jabłko i trę tak samo jak buraki.Dodaję zalewę, do buraczków około 6 łyżek, resztę do jabłek. Mieszam.W miseczce układam warstwami składniki, najpierw śledziki, następnie część buraków i cebulka ze śledzi, na to buraki, jabłka, i znowu śledzie i reszta buraczków, na wierzch ścieram jajko. Dekoruję i wstawiam do lodówki, co najmniej godzinka.
Warstwowa śledziowa z żurawiną6 płatów śledzia marynowanego6 jajek ugotowanych na twardo3 kiszone ogórkiGroszek konserwowy ( puszka na raz)Śmietana (180 ml)Gęsty jogurt (150 ml)3 – 4 łyżki majonezuPół słoiczka żurawiny (150 g)___________________________________Płaty śledziowe obieram ze skóry i kroję w kostkę, tak samo posteruję z jajkami i kiszonymi ogórkami. Groszek odcedzam z zalewy.Przygotowuję sos, śmietanę, jogurt i majonez przekładam do miseczki, dodaję żurawinę i całość dokładnie mieszam.W przezroczystej misce układam warstwami składniki. Na spód ”idą” śledzie, można podzielić składniki na połowę, następnie groszek, jajka i część sosu, następna warstwa to ogórki kiszone, i znowu powtarzam …na wierzch wylewam resztę sosu i dekoruję . Nie dodaję żadnych przypraw, składniki są wystarczająco ” dosmaczone”
To ja dodam przepisów na śledzia na pierzynce, który jest bardzo prosty do przygotowania, ale przepyszny!Składniki:3 filety śledziowe a la Matjas2 duże buraki4 duże kiszone ogórki1 średnia cebula2 średniej wielkości jabłka6 łyżek majonezu300 ml kwaśnej śmietanysól i świeżo mielony pieprz do smakuliście roszponki/szpianku do dekoracji Buraki ugotować do miękkości i ostudzić. Następnie je obrać ze skóry i jednego z nich pokroić w cienkie pół-plasterki, a drugiego w kostkę (albo zetrzeć na tarce).Kiszone ogórki i jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę kostkę. Cebulę również drobno pokroić. Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać ogórki, jabłka i cebulę. Doprawić "pierzynkę" do smaku solą i pieprzem.Śledzia pokroić na średniej wielkości, prostokątne kawałki.Na środku dużego półmiska albo dwóch mniejszych równomiernie rozłożyć "pierzynkę" śmietanową z dodatkami. Na wierzchu na zmianę układać kawałek śledzia i plasterek buraka. Dookoła "pierzynki" rozłożyć drobno pokrojone/starte buraki. Udekorować roszponką/szpinakiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Schłodzić w lodówce przez minimum 2-3, żeby smaki się przegryzły.http://i1300.photobucket.com/albums/ag93/cucinadellafelicita/DSC_0306.jpg
Ja robię błyskawicznego śledzika. Namaczam matiasy w mleku. W międzyczasie drobniutko kroję czerwoną cebulę i kwaśne jabłko. Mieszam z dwoma łyżkami śmietany i tyle samo majonezu. Doprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą, przykrywam odsączone śledziki. Pycha!Zdjecie tutaj:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/12/sledzik-koreczki-i-jajka-w-majonezie.html
ja robię sałatkę lekko słodką:) matiasy 5-6 płatów2 cebule3 łyżki octu jogurt naturalny mały kubekśmietana 18tka gęsta 2-3 łyżki1/2 litra mleka sól, pieprzgarść suszonej żurawinykilka śliwek kalifornijskich1 duże winne jabłkosok z cytrynysledzie moczę przez kilka godzin w mleku, cebule kroje w cienkie półtalarki, wrzucam na 3-4 minuty do wrzątku z octem, nastepnie odcedzam i wrzucam do miski z bardzo zimna wodą. odcedzam.namoczone sledze odsączam, kroje w cienkie paski. jabłko obieram , kroje w ćwiartki a nastepnie w plasteki. skrapiam sokiem z cytryny. śliwki kroje w gruba kostkę. wszytskie składniki mieszam z jogutrem i śmietaną, doprawiam do smaku.:) slodkiepychotki@gmail.com
ROLMOPSY ZIELONE1 szklanka wody, 1/2 szklanka oleju, 1/2 szklanki octu, 1 mały przecier pomidorowy, 1i1/2łyżeczki soli, 2 cebule, 2 łyżki cukru, 1 kilogram śledzi zielonych,pieprz, musztarda.Płaty rozdzielić na połowę, zdjąć skórę dobrze natrzeć pieprzem, posmarować musztardą i zwinąć w ruloniki-rolmopsy, następnie spiąć wykałaczką.Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować, włożyć rolmopsy i gotować 20 minut. marysiag53@wp.pl
Oto przepis na śledziową sałatkę z marynowanymi buraczkami:Składnik dla 4 - 6 osób:ok. 300 g filetów śledziowych, pokrojonych w kostkęszklanka mleka300 g buraków marynowanych w occie50 g suszonej żurawiny1 średni ugotowany i pokrojony w kostkę ziemniak2 średnie ogórki kiszone również pokrojone w kostkę1 jabłko też pokrojone w kostkępół puszki zielonego groszku2 łyżki majonezuodrobina solipieprz do smakuŚledzie zalać mlekiem i moczyć przez ok. 2h, zabieg ten wyciągnie z nich nadmierną słoność. Żurawinę namoczyć i zagotować, odcedzić. Po upływie 2h, odcedzić śledzie, dodać pozostałe składniki, majonez, doprawić, wymieszać. Gotowe!
Sałatka śledziowa z granatem(dla 2 osób)4-5 listków kapusty pekińskiej3 łodygi selera naciowego1/2 dużego owocu granatu1/2 czerwonej cebuli2 płaty śledziowe Matiassos:3 łyżki octu z białego winaok 70 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (Np. Z góry Św. Wawrzyńca)1 łyzka dobrej musztardy3 łyżki siekanego koperku1 łyżka posiekanego chilli1 ząbek czosnku drobno posiekanypieprz do smakuPlaty śledziowe zalewamy wodą i odstawiamy na noc by się wymoczyły. Przed przygotowaniem sałatki odsączamy je i osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem. Płaty kroimy w niewielkie romby.Jako marynatę do ryby przygotowujemy sos. Wszystkie składniki można wymieszać w słoiczku miseczce lub w moździerzu. Sos powinien być słodko kwaśny. Zmieniając ilości podanych składników możemy go doprawić według gustu.Zostawiamy 2 łyżki sosu a resztą zalewamy śledzie i odstawiamy by się przegryzły- najlepiej w lodówce przez kilka godzin.Na dno miski wylewamy pozostałe 2 łyżki sosu. Po kolej dodajemy kolejne składniki sałatki. Pierwszą warstwę stanowi pokrojona w małe paseczki kapusta pekińska. Kolejna warstwa to poszatkowana w piórka czerwona cebula, następnie pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i na końcu cząstki granatu.Na wierzchu sałatki układamy zamarynowane śledzie i polewamy pozostałą marynatą.Sałatkę przed podaniem możemy wymieszać, albo pozwolić by wymieszała się sama, w trakcie nakładania.Smacznego! Monika Bukowskahttp://moniczkawkuchni.blogspot.cz/2012/12/wybuchowa-saatka-sledziowa-z-granatem.htmlmbukowska@gmail.com
Śledź w smażonych warzywachSkładniki:- 50 dag potartej marchewki,- 30 dag potartego selera,- 2 cebule,- 50 dag śledzia,- mąka, - 40 dag pomidorowego przecieru,- pieprz,- cukier,- olej,- jajko,- bułka tarta.Śledzia kroimy na kawałki (według uznania), ale ja kroję tak mniej więcej w kawałki o długości 5 cm. Następnie rybę doprawiamy pieprzem oraz prószymy delikatnie mąką. Tak przyrządzonego śledzia maczamy w jajku i następnie bułce tartej (a więc prosto mówiąc - panierujemy). Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy na niej nasze kawałeczki. Po usmażeniu, kładziemy rybę na półmisek (wyścielamy jego dno). Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z potartą marchewką i selerem. Wrzucamy na patelnię i smażymy. Kiedy warzywa będą już dostatecznie dobrze podsmażone, dodajemy do nich pomidorowy przecier. Następnie zdejmujemy z patelni, dodajemy odrobinkę soli i pieprzu oraz cukru. Mieszamy i tak przygotowanymi warzywami przykrywamy śledzia ułożonego na półmisku. Dobrze jest, kiedy możemy wykonać po dwie warstwy. Wtedy też na spodzie kładzie się śledzia, na to warzywa, znowu śledzia i na wierzch warzywa. Taka postać śledzia obowiązkowo pojawia się na naszym stole wigilijnym co roku!werka7@gmail.com
Moje wigilijne śledziki spoczywają pod białym jak śnieg puchem jabłkowo-chrzanowym. Puch jak to puch - lekki dzięki temu, że śmietanka ubita. I do tego przepyszna :) (4 porcje)4 filety śledziowe (solone)1 czosnkowa cebula2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego1/2 szklanki oleju2 jabłka2 łyżki startego chrzanu (lub ze słoiczka)4 łyżki soku z cytryny100 ml śmietanki kremówki150 ml jogurtu naturalnegosól morskacukierświeżo mielony pieprzdo podania: posiekany koperekŚledzie zalej zimną wodą i odstaw na 1,5 godziny. Odcedź je i przykryj pokrojoną w plasterki i sparzoną wrzątkiem cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim i olejem. Odstaw na 5 godzin.Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z chrzanem, cytryną, ubitą śmietanką oraz jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.Filety odcedź z marynaty, pokrój w paski, ułóż w miseczce i przykryj sosem chrzanowym. Udekoruj posiekanym koperkiem.
tak byly na FB https://www.facebook.com/photo.php?fbid=505677052795956&set=a.198262340204097.47430.186967451333586&type=1&theater