Zdrowych, smacznych i uśmiechniętych Świąt Wielkanocnych oraz mokrego Dyngusa życzy Wasza Blondynka :) Wesołych Świąt Kochani
Blondynka Gotujesłowa pochwały, gdy przygotowaliście moje danie. Dlatego z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam by ten okres upłynął w ciepłej, rodzinnej atmosferze, pełnej zdrowia i miłości. Wesołych Świąt Kochani! Źródło: http://www.tapeteos.pl/details.php?image_id=22997 Życzy Anulla z Fabryki Pomysłów
Fabryka pomysłówjuż wiecie średnio przepadam za jakimikolwiek Świętami, dlatego u mnie na blogu rzadko goszczą tak tematyczne przepisy. Jakoś „nie czuję” tej atmosfery. Postrzegam to też tak, że jeżeli bym miała ochotę na babę to nawet w maju bym ją sobie upiekła, choć to kolejne(...)ciasto, którego fanką nie jestem. W okresie świątecznym po prostu staram się trochę rozpieścić i zrobić jakiś smaczny słodki wypiek czy sałatkę. I takie przepisy zechcę Wam pokazać po Świętach. W kwietniu także ponownie ruszę z akcją „gotowanie za głosowanie”. Tymczasem dzisiaj propozycja na smaczny obiad. Miałam w domu 2 nieduże cukinie i coś trzeba było z nimi zrobić
Fabryka pomysłówkapustną i grzybami. Korzystając jeszcze z okazji, bo pewnie kolejne posty pojawią się dopiero po Świętach, chciałabym Wam, moim Czytelnikom, złożyć życzenia: zdrowych, wesołych i ciepłych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych odpoczynku i chwil wytchnienia oraz wielu pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku. Składniki: Ciasto: 300g mąki 1/3 opakowania świeżych drożdży ½ łyżeczki soli – do smaku ½ łyżeczki cukru- do smaku
Fabryka pomysłówgodzin, a najlepiej – schładzamy go przez noc. Wykrawamy sernik z formy, odpinamy obręcz, ściągamy papier ze spodu. Ciasto przekładamy na talerz lub paterę i dekorujemy. Ja z okazji świąt użyłam kilku niepolukrowanych pierniczków i złotych pereł, całość leciutko ozdobiłam rozpuszczoną czekoladą. Sernik po przygotowaniu trzymamy w lodówce. Z tego przepisu zrobicie wysokie ciasto w małej tortownicy o średnicy
Karo in the Kitchenprzyprawy, musztardę i miód. Dobrze wymieszać. Śledzie opłukać pod bieżącą wodą i pokroić pod skosem. Zalać dressingiem i odstawić na kilka godzin aby smaki się połączyły. Wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia dla czytelników i odwiedzających mojego bloga. AZgotuj
AZgotuj!razem na tradycyjny barszcz czerwony. Idealnie sprawdzi się w roli wigilijnej potrawy, ale można go również przygotować na niedzielny obiad. Korzystając z okazji życzę Wam wszystkim spokojnych, wesołych świąt spędzonych w rodzinnym gronie. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkapięknym okresie Świąt Bożego Narodzenia na stołach w polskich domach króluje oczywiście karp (choć są tacy dziwacy, np. ja, którym karp przez gardło przejść nie jest w stanie, i na ich użytek pojawiają się jakieś "jadalne" ryby;-) - a to sandacz, a to miętus królewski, czy po prostu dorsz... Ryba będąca wigilijnym daniem głównym, którakolwiek w tej roli występuje
Aromatyczne Podróżeostatnia moja propozycja przed świętami. I kolejny raz są to śledzie, których na naszym stole wigilijnym zabraknąć nie może. Co roku staram się by oprócz tradycyjnych czyli w śmietanie i oleju były jedne nowe. Tym razem zrobiłam w sosie z koperkiem. Można podać je pokrojone, a można w formie zwiniętych płatów. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpstrąg w śmietanie Lekko przesmażony na maśle filet z pstrąga. uduszony późnej w śmietanowym sosie z koperkiem i skórką z cytryny to nieodmienny atrybut świąt w mym domu. Dziś pragnę podzielić się tym przypisem, gdyż może jeszcze komuś przypadnie do gustu. składniki 1-1,2 kg pstrąga 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście
Miód i pieprzŚledzie to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Jemy je przy okazji spotkań towarzyskich, imprez i świąt. Ze względu na to, że śledź jest potrawą postną jest także spożywany w Wigilię oraz Wielki Piątek. Podstawą dobrych śledzi jest zakup dobrej jakości filetów śledziowych, lepiej przeznaczmy więcej pieniążków na prawdziwe filety matias aniżeli kupowanie filetów śledziowych a’la matias, jestem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy je wzdłuż przez środek i przekładamy konfiturą. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy nią ciasto. Dekorujemy pokruszonymi pierniczkami i posypką czekoladową. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajadżemem. Część pierniczków polukrować, pozostałą część posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobić kolorowymi posypkami. Pierniczki są miękkie już po upieczeniu, dlatego można przygotować je nawet dzień przed świętami
Ze smakiem i z pasjąkilka dni przed świętami, kiedy w zgiełku dni czas mknie nieubłaganie, a wszyscy jesteśmy zabiegani wielu z nas szuka wypieków tych najszybszych . Z pewnością nie wszystkim udało się " nastawi ć" świąteczny piernik ale śmiało w ostatniej chwili możecie przygotować pyszny czekoladowy wypie k . Świąteczny murzynek to wilgotne ciasto z nutą korzenną oblane ciemną czekoladą. Jest szybkie, bardzo proste
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż szeroko dostępne a ich dodatek bardzo wzbogaca smak tego dania. Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Podałam w wersji smażonej, z podsmażoną na masełku cebulką i wyszło przepysznie
karmelowy