jako danie na wigilijny stół. Postanowiłam przygotować ją w nieco odświętnej odsłonie z orzechami włoskimi i granatem. Te dwa składniki dość mocno kojarzą mi się ze świętami bowiem bakalie to nieodłączna ich część a piękna barwa granatu nawiązuje do nich niesamowicie. Rybę piekłam w towarzystwie dużej ilości kopru oraz cytryny z dodatkiem niewielkiej ilości miodu, soli i pieprzu
Mango PapajaSerniczki z białą czekoladą i bakaliami to małe słodkie babeczki, idealne jako poczęstunek dla gości w czasie nadchodzących świąt. Łączą w sobie smak cynamonu i różnorodnych bakalii, a dodatek białej czekolady sprawia, że ich wnętrze jest kremowe, wręcz rozpływające się w ustach. Wierzch serniczków zwieńcza mój ulubiony frosting z białej czekolady i ubitej słodkiej śmietanki oraz kolorowe bakalie, które
Smakołyki BerenikiPieczenie i dekorowanie pierników to chyba jedna z najprzyjemniejszych części przygotowań do świąt. Można wtedy puścić wodze fantazji i przez chwilę poczuć się jak małe dziecko. Genialny sposób na relaks i oderwanie od problemów życia codziennego. W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników - pierwszy z nich bardziej klasyczny, na mące razowej i miodzie, raczej nie ma tu wielu
Powiedz dietom nieKeks to ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii, o pięknym zapachu pomarańczy i wanilii, które zazwyczaj kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Mój keks nie jest typowy, bowiem słodzony jest bananami przez co jego struktura jest bardziej wilgotna. Nie mniej jednak jest to przepyszne ciasto, które zachwyciło wszystkich wokół. Zdaje się, że połączenie mąki bezglutenowej, która powoduje, iż wypiek
Mango Papajawieczerza w wielu domach składa się z 12 potraw. Jedną z nich jest wszystkim znana kapusta z grzybami. Aromat i smak jej jest niepowtarzalny i zawsze przywołuje magię świąt. Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i klasyczna ale nigdy nie może jej zabraknąć na naszym stole. Wigilijna kapusta z grzybami SKŁADNIKI : 600 g białej kapusty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświąt pozostało 7 dni, czas zacząć już na serio przygotowania. Ja chyba się Wam dotychczas z tego nie zwierzyłam, ale kocham Marthę Stewart, tą Jej idealnie zorganizowaną kuchnię, ten porządek w szafkach, dekoracje (w wolnej chwili zrecenzuję Wam książki które dotychczas o niej i Jej autorstwa przeczytałam), ja niestety tak idealna nie jestem, ale za to lubię mieć wszystko
greenscarfskładnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych. Rośnie na terenach bagnistych, lubi torfową glebę, bogatą i wilgotną. W Polsce znajdziemy głównie żurawinę błotną, która jest naszym
Karo in the Kitchenpowszechnie serwowanym deserem jest panettone. Tradycyjnymi życzeniami są: „Buon Natale” i „Felice Natale”. 5 . Św. Szczepana (Santo Stefano). Podobnie jak w Polsce drugi dzień świąt wypełniają spotkania rodzinne i wspólne ucztowanie. 6. Kolędy (Canti Natalizi). We Włoszech istnieje zwyczaj wspólnego śpiewania kolęd. Jedną z najpopularniejszych z nich jest pieśń „Tu scendi dalle stelle
Bon Ton Italiamoże być coś lepszego niż babeczki o smaku piernika? Delikatne miękkie ciasto pachnące świętami? Może! Takie babeczki w cudownych kształtach choinek, gwiazdek i śnieżynek. Pachną piernikiem, wyglądają świątecznie, a smakują wybornie :) Jeśli nie macie takiej cudownej formy jak nasza możecie upiec zwykłe muffinki w okrągłych papilotkach. Nasza foremka silikonowa pochodzi ze sklepu garneczki.pl . Piekłam w niej już kilkakrotnie
Kolizje Smakówsięgnąć po nowy przepis. Tym razem padło na pierniczki cudownie pachnące pomarańczą. Świetnie nadają się do lukrowania i wieszania na choince. Najlepiej upiec je na co najmniej tydzień przed świętami, SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk małych pierniczków) 2,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej 1/2 szklanki brązowego cukru lub cukru muscovado 1/3 szklanki miodu 80g masła 1 płaska łyżeczka sody
DefinicjaSmakuGrudzień to czas kiedy przygotowujemy się do Świąt Bożego Narodzenia. Z pewnością wcześniej przygotowujemy sobie listę zakupów, ale również wypieków. Na moim stole świątecznym zabraknąć nie może sernika oraz makowca. W tym roku natknęłam się na pięknie wyglądający tort na stronie Moje Wypieki. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmodyfikowała pod siebie samą. Największą zmianą jest likier
ChilliJemykrótki post o promocjach w sklepach. Ostatnio pojawiły się w sklepach świąteczne ozdoby/akcesoria... Sklepy już prześcigają się z promocjami! Szybko, bo dopiero początek listopada ;-) Można już poczuć powoli atmosferę świąt. Kubek kolekcja świąteczna Home&You -25%taniej Czytaj więcej
Ana Mari's worldpozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej
Ana Mari's worldChociaż jest już dawno po świętach i czas pakować ozdoby choinkowe do kartonów, za oknem nadal szaro-buro. Na zimne dni idealny jest domowy syrop piernikowy - mój ulubiony dodatek do kawy, ciast czy innych deserów. Jest tak prosty i szybki w wykonaniu, że szkoda czasu na latanie po sklepach i szukanie gotowych syropów. Szkoda też naszych pieniędzy
Ana Mari's worldŻyczę Wam Kochani radosnych, spokojnych Świąt Wielkiejnocy, tych wspaniałych chwil spędzonych w miłej, rodzinnej atmosferze
Ana Mari's world