Jak ugotować jajko na twardo? Zbliżają się święta i czas wielkiej ilości gotowanych jajek. Jak ugotować jajko, aby nie pękła skorupka, nie było za mało ugotowane, czy przegotowane. Aby nie było szarej obwódki wokół żółtka, która brzydko wygląda i nadaje jajku niezbyt przyjemny zapach. Otoczka ta powstaje wskutek reakcji zawartej w jajku siarki z żelazem. Jajko przed gotowanie dobrze jest umyć, ale tuż przed włożeniem do wody, nie wcześniej. Oczywiście gotujemy świeże jajka, jeżeli jajko włożone do wody unosi si... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...