Smak i zapach tego dżemu przywołuje mi na myśl święta. Intensywny aromat pomarańczy i cytryny świetnie ożywia nieco mdły smak dyni. Do tego ma piękny pomarańczowy kolor. Składniki: 1kg miąższu z dyni 3 pomarańcze (sok i skórka) 3 cytryny (sok i skórka) 500g cukru laska cynamonu woda Sposób przygotowania: Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C. Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Podlewamy około szklanką wody. Do dy... czytaj dalej...
Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...