Dżem dyniowo-pomarańczowy

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Smak i zapach tego dżemu przywołuje mi na myśl święta. Intensywny aromat pomarańczy i cytryny świetnie ożywia nieco mdły smak dyni. Do tego ma piękny pomarańczowy kolor.   Składniki: 1kg miąższu z dyni 3 pomarańcze (sok i skórka) 3 cytryny (sok i skórka) 500g cukru laska cynamonu woda Sposób przygotowania: Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C. Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Podlewamy około szklanką wody. Do dy... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pyry na Gaz

Warto przeczytać

Rewelacyjne zastosowania cytryny w kuchni

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.

Czytaj dalej...

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.